HOME


 

 

 

JAZZZOLDERBLAD  


 OVERD(H)ONDERD  


GIGS 

 INHOUD    ARCHIEF MUSIC ARCHIEF JAZZZOLDER             

 
 
DATE PIC    
inhoud

05/12/2019        


  VAN MORRISON IS COMING TO GENT JAZZ THIS SUMMER ! - persbericht 04.12.2019
05/12/2019       


    Tricycle 20 ! - persbericht 
04/12/2019      


  voorstelling nieuw concert Mechelse JaZZZolder : "20 jaar Tricycle !"
 + recensie(s) vorig concert :  "The Archidukes"
03/12/2019     


    KC NONA : INzamelactie Le Ravage d'Ali Baba - persbericht
01/12/2019    


    ! Picture This 2019 : week 47 = Joe Lovano
30/11/2019  


     JASSEPOES GalleryINDEX H  opengesteld  - mededeling     
26/11/2019 


    DE koffie van morgen, Le Ravage d'Ali Baba' - persbericht 
24/11/2019      


     JASSEPOES GalleryINDEX G  opengesteld  - mededeling    
         
24/11/2019    


    ! Picture This 2019 : week 46 = Lennart Heyndels
22/11/2019


     Sting is (really) coming to Gent Jazz in 2020 -persbericht 18.11.2019
17/11/2019    


    ! Picture This 2019 : week 45 = Kenny Werner & Grégoire Maret
14/11/2019      


     JASSEPOES GalleryINDEX F  opengesteld  - mededeling    
11/11/2019     

 

    KC NONA, 8 NOV : Niels & Friends : 'Spread Love or Stay Home' - verslag
10/11/2019    


    ! Picture This 2019 : week 44 = Niels Geerts
09/11/2019    
    CD NEW NOV : Jean-Paul Estiévenart : 'Strange Bird' - mededeling 
07/11/2019   


     JASSEPOES GalleryINDEX E  opengesteld  - mededeling  
         
03/11/2019    


    ! Picture This 2019 : week 43 = Hlib Baisha
03/11/2019   


     JASSEPOES GalleryINDEX D  opengesteld  - mededeling  
02/11/2019  
    CD NEW NOV : No Wasabi : 'No Wasabi' - mededeling
01/11/2019  
    NEW WAVE OF JAZZ - de OKTOBER RELEASES - mededeling
festivalitis
JUN-JUL
 15/07
  GentJAZZ 2019 - festivalblad - alle nieuws  
+ concertverslagen    

 

AUG
 22/08
   jazz middelheim 2019 fEstivalblad - alle nieuws  + concertverslagen  

 
NOV-DEC
 
03/12
     BRAND/RAND 2019 ! - Festivalblad  - alle nieuws  + concertverslagen   

                                                             
         WEEKLY TWEETED IN THE WEEKEND


 


                                   NIEUWSBLAD

     
     
 
   
     
     
     
  Tricycle 20 !  
     
 

© Tom Herbots 
     
 

 

 
  Met Tuur Florizoone (accordeon), Philippe Laloy (saxen & fluit) en Vincent Noiret (contrabas) gaf Tricycle in de Ancienne Belgique (11.11.19) de kick-off van de 20 Years Tricycle Tour met de première van de cd ‘ZOOM’. Het concert in de AB was meteen de ideale gelegenheid voor een nieuwe professionele videoclip, met dank aan Joop Pareyn die instond voor beeld en montage. Alle tourdata in België tot eind januari op www.tricycle.be waar men ook de cd ‘Zoom’ kan bestellen. Die telt 13 nieuwe composities waarin het trio opnieuw de grenzen aftast van de jazz, wereldmuziek, filmmuziek en klassieke muziek, met een typisch ‘Belgisch’ geluid als eindresultaat.


 
 
   

 
     
     
     
     
     
   
     
 
     
     
 
 
     
     
   
     
   
     
 


LE RAVAGE D’ALI BABA

 
     
   
     
 

 
     
  Verhalen en impressies uit vluchtelingenkampen verwerkt in een creatieve, uitdagende voorstelling met muziek, woord en beeld.

 
     
   
     
  You can’t help it. An artist’s duty, as far as I’m concerned, is to reflect the times.” - Nina Simone  
     
  ‘Le Ravage d’Ali Baba’ is een project van De Koffie Van Morgen, creatief platform van drummer en grafisch artiest Simon Plancke. Als vrijwilliger bij Vzw Humain ontstond bij hem het i dee om iets te doen met verhalen van vluchtelingen, nadat nadat hij vaststelde dat de beeldvorming over deze groep mensen te eenzijdig was en niet strookte met zijn ervaringen. Die drang werd vertaald in een multimediale voorstelling. Voor de muziek deed Plancke een beroep op een paar jonge kleppers van de Belgische jazz: Hendrik Lasure, Thijs Troch en Elias Devoldere, bekend van o.m. SCHNTZL, An Pierlé Quartet, Nordmann, Hypochristmutreefuzz,... Ze trokken met vrijwilligers van Vzw Humain naar vluchtelingenkampen in Brussel en Duinkerke. De gesprekken die ze daar hadden met mensen op de vlucht duiken op in een concertreeks bij JazzLab (vanaf 1/12), maar ook op een album dat ze opnamen bij Koen Gisen. Op 1 december verschijnt via WERF Records een boek+cd, dat wordt voorgesteld tijdens de première i n KAAP/Vrijstaat O. (Oostende). Het boek bevat teksten van 9 geëngageerde auteurs die ook meegingen naar de vluchtelingenkampen en hun indrukken en opgetekende verhalen verwerkten in persoonlijke bijdragen: Anne Provoost, Yasmien Naciri, Aya Sabi, Dalilla Hermans, Carmien Michels, Sabrine Ingabire, Rachida Lamrabet, Birsen Taspinar en Ann Lamon. Daarnaast bevat het boek fotomateriaal van Light Of The Children, dat kinderen zelf foto’s liet maken in de vluchtelingenkampen. De concerten worden bovendien aangevuld met nieuw beeldmateriaal van filmmaakster Lisa Tahon. De concertreeks zal ook gepaard gaan met een inzamelingsactie in samenwerking met de diverse locaties en hulporganisatie Vzw Humain.

 
   
     
 

© Frederik Van den Broeck


 
 
Simon Plancke drums, elektronica
Elias Devoldere drums, elektronica
Hendrik Lasure keyboards
Thijs Troch keyboards, samples 

 
     
 
De première vindt plaats op zondag 1/12 i n KAAP/Vrijstaat O. (Oostende) om 17u. Daarna volgen nog 11 concerten. De hele reeks via JazzLab.

 
     
  is er bij op het BRAND ! festival te Mechelen                                                                                                                                                            
     
     
     
     
     
     
 
 
     
     
 
   
     
 


 
 

 

 
 
KC NONA, vrijdag 8 November : Niels & Friends 'Spread Love or Stay Home' - albumrelease

 
     
 


 
 

 
     
 
Ramses Van den Eede : drums, percussion -Rik Lenaerts : double bass - Harmen Goossens : cello, percussion - Patrick Riguelle, lapsteel, bluesharp, percussion, vocals - Tom Kestens : guitar, vocals - Niels Geerts : electric guitar

 
     
         
     
  …een kouwe herfstavond is het als ik binnensteek bij KC NONA voor de release van Niels’ z’n allernieuwste waar die apetrots op is ook : ‘Spread Love or Stay Home’noemt het album en verkrijgbaar zowel op vinyl als op CD.

 
     
 

 
     
   Een projectrelease is het eigenlijk, bijeengeschreven door Niels en z’n Friends, een bont gezelschap van jonge getalenteerde muzikanten onder leiding van doorwinterde rot in het vak, Patrick Riguelle.


 
 

 
     
  Het is intussen een bekend concept waar Niels met een riff op gitaar inzet en de band daarop verder gaat breien, mooie invullingen neerzet op cello en lap steel.
 
     
 

 
     
  De vocals, dat zijn niet alleen de teksten van vooral Patrick maar die zingt ze ook want hola, da’s niks voor Niels, dat zingen en daar waagt die zich dan ook wijselijk niet aan.
 
     
    

 
     
  Verhaaltjes brengen in soms meeslepende melodieën, da’s wat voor hem en van start gaat die met ‘Angelique’ en daar keuvelt die eerst nog een heel verhaal rond tussen Waddeneilanden en Dijlefeesten….Da’s verder zowat het handelsmerk van Niels, die bindteksten met het hart op de tong, doodeerlijk, spontaan en grappig. Als ie meent dat hij d’er het oog op de tijd gaat bij verliezen corrigeert die zich gauw…’Ik ga m’n gitaar nemen zie en we gaan er aan beginnen…’Een radiohit scoren zoals Tom Kestens , dat zit d’er ook meteen niet in denkt-ie en met ‘Spaniël Tab’ (naar Spinal Tap) zou dat misschien niet zo lukken maar ‘Super Groove’, wat de band herneemt tijdens de bis , heeft naar mijn gevoel wél hitpotentieel. ‘Beau’, met een tekst uit een nummer van de Amerikaanse muzikant Moondog, een tekst ‘die niet noodzakelijk’ over maat Beau gaat met wie hij naar KV Mechelen ging kijken, volgt en wat later komt het titelnummer van de plaat met lyrics van Tom Kestens en die vocals gaan dan trouwens ook naar Tom die intussen, zo verneem ik, vast deel gaat uitmaken van de band. Vrouwen, da’s een ander én geliefd thema dat Niels graag aangrijpt en, als ze ook nog es behoren bij de toppers onder onze vrouwelijke contrabassisten, dan krijgen ze een eigen nummer ook zoals met ‘When Lara plays the bass (my heart beats faster)’, opgedragen aan de ons welbekende Lara Rosseel. Bassist Rik Lenaerts vanavond kan dan uitpakken met gepaste plukken aan de snaren !
 
     
 

 
     
   Het applaus is dikwijls uitbundig van een enthousiast en duidelijk gecharmeerd publiek waarin die intussen een kopstuk uit de Mechelse politiek heeft gespot. Da’s dan weer een excuus voor een volgend kort relaas over z’n stemgedrag en wat dat juist weer met de song ‘Indrani’s Spell’ te maken had, dat is me intussen ontgaan. ’Nannette’, een song voor z’,n petekindje krijgt een speelse benadering en dan komen we aan het eind van de avond met ‘Aska Me’, het eerste nummer van het voorgestelde album maar dat maakt niet uit. Hier staan er weer de lyrics op van Moondog en we krijgen er van Patrick in surplus nog het verhaal bij van deze Amerkaanse blinde muzikant/componist uit vorige eeuw, een anekdote van een telefoongesprek dat Stef Kamil Carlens (Deus, Zita Swoon…Moondog Junior !) ooit voerde vanuit Oostende met Moondog die toen in Duitsland woonde… ‘Kei goe Niels ! Dat is met je eigen woorden gezegd, wat het publiek (een 135 man, een uitverkochte zaal met zelfs extra zitjes op het podium , nog nooit gezien hier! ) er vanavond van vond en de finale ‘Street Spirit’ van Radiohead bleek de kers op de taart ! Iedereen uit het publiek ging met Niels handjes schudden achteraf en dat was wel héél duidelijk : Niels z’n Friends waren niet alleen op het podium te vinden ! Kei tof !


 
  ...

 
     
 

 
 
Winus

 
     
   
     
     
     
 
     
     
 
 
     
     
 
     
     
  NEW WAVE OF JAZZ - de OKTOBER RELEASES  
   
     
   

 
     
  
     
 
nwoj021 - BENEDICT TAYLOR & ANTON MOBIN - Close Quarters

 
     
  Benedict Taylor
viola
Anton Mobin
prepared chamber

Recorded on 4 & 5 September 2017 and mixed in 2018 by Anton Mobin at La Ferme Ta Gueule, Olivet, France. Mastered at the Sunny Side Inc. studio, Anderlecht (Belgium).
"The end result effortly straddles the lines between free improvisation, musique concrète and minimalist noise music. And even though it might sound unconventional and quite demanding without any visual aid, it is guaranteed to set both your ears and your imagination on fire." Guy Peters


 
 
nwoj022 - ANTOINE BEUGER - Now Is The Moment To Learn Hope


 
     
 
The Extradition Ensemble :

Loren Chasse
bell
Brandon Conway
classical guitar
Sage Fisher
harp
Matt Hannafin
bowed crotale
Branic Howard
bowed guitar
Evan Spacht
alto trombone

Now Is the Moment to Learn Hope was recorded and mastered by Branic Howard at the Portland Garment Factory, a woman-owned, certified zero-waste manufacturing studio in Portland, Oregon, USA. Production assistance by Robert Waldorf.

"The carefully spaced contributions of the six musicians involved dispose of traditional time pressure, leaving space for new dimensions of time and the way in which music makes the surrounding space audible " Guy Peters

 
     
 
nwoj023 - DANIEL THOMPSON & COLIN WEBSTER - Boskage

 
     
 
Daniel Thompson
acoustic guitar
Colin Webster
alto saxophone

Recorded on 15th June 2018 at Soundsavers, London by Mark Jasper.
Mixed by Dirk Serries. Mastered at the Sunny Side Inc. studio, Anderlecht (Belgium).

"Thompson and Webster excel in interaction that verges from minimalist flourishes to nervous interaction that demands the listener’s utmost concentration, testing the elasticity of their connection with a dualism that Evan Parker once described so aptly: “The last thing you need to do is rely on material that’s already fixed in your mind, but if you don’t have anything fixed in your mind, you have no starting point. That’s the central paradox, really: the more control you have, the freer you are.”" Guy Peters


 
 
nwoj024 - SERRIES/VANDERSTRAETEN/VERHOEVEN - Impetus


 
     
 
Dirk Serries
acoustic guitars
Kris Vanderstraeten
percussion
Martina Verhoeven
piano

Performed, recorded, mixed and mastered at the Sunny Side Inc. Studio, Anderlecht (Belgium) on December 16th 2018.

"With all its creaking, rustling, quacking, plucking and plonking sounds and restlessness, this album is a feast of abstraction, but listen carefully, and you will find so much more between all those awkward sounds. This is strikingly open, spontaneous and intimate music, but there’s a glue that keeps it all together. Not childish, but repeatedly childlike in its sense of wonder. With music as free as this, it is hard to put your finger on what exactly it is that makes it tick, but the explanation might be a simple one. Amidst this colorful, intricately detailed sound painting, there is the realization that these three artists speak the same language indeed. " Guy Peters


 
     
 
nwoj025 - TONUS - Segment Tones

 
     
 
Dirk Serries
soprano melodica, accordeon
Martina Verhoeven
concertina, cello
Colin Webster
clarinet, alto sax

Performed, recorded, mixed and mastered at the Sunny Side Inc. Studio, Anderlecht (Belgium) on November 24th 2018.

"Despite the low volumes, the generous use of space, the long, explorative tones and surprisingly subtle harmonies, the subdued and intimate music on Segment Tones (and other related albums) keeps the flame of dissent burning. Just as the clattering of rambunctious free jazz can be regarded as a tumultuous answer to political provocations and general madness, the minimalist means of this album are as determined in their refusal to comply. While all these droning textures and unusual techniques might sound like a concentrated private affair, bundled together they also turn into an act of resistance, showing there is an alternative to greed, rancor and prejudice, and also to fear and uncertainty. This might be a ‘small’ release on a little DIY- label from Belgium (of all places), but it represents a larger world of possibilities. " Guy Peters

 
     
 
nwoj026 - ASMUS TIETCHENS & DIRK SERRIES - Air

 
     
 
Asmus Tietchens
treatments
Dirk Serries
clarinet, melodica, concertina, accordeon, harmonica

Sources performed and recorded in October 2018 by Dirk Serries.
Treatments by Asmus Tietchens. Recorded, mixed and mastered at Audiplex Studio E, Hamburg.

"This collaboration is different, given the successive production phases, but it is no less interesting. Apart from the matter of trust (both artists need to rely on each other’s sound judgement), there is always the question of who inspires who to what. The path towards a result turns this combination of sources and treatments into something
entirely new. Tietchens might have the last word (or so you would think), but even then his partner co-decides what happens. It is a discussion that took place with delay, but still remains, in effect, a discussion, about starting points, decision-making, reciprocity and maybe also the music of chance." Guy Peters


 
     
 
nwoj027 - ANTOINE BEUGER - traces of eternity : of what is yet to be

 
     
 
Dante Boon
piano

Performed, recorded, mixed and mastered at the Sunny Side Inc. studio, Anderlecht (Belgium). Recording : May 26th, 2019.

"traces of eternity: of what is yet to be lacks the volume, density and speed of what we usually associate with radical music, but its sheer purity is just that: music that demands to be experienced with unconditional and total commitment. " Guy Peters

 
     
 
MORE CONCERTS

 
     
 
DIRK SERRIES SOLO AMBIENT
02.11.19 - Taping Policies fundraiser (Geel, B)

DIRK SERRIES & COLIN WEBSTER
15.11.19 - At The Well (Bristol, UK)
MARTIN VERHOEVEN & DIRK SERRIES
23 & 24.11.19 – Ooch Festival (Amsterdam, NL)

KODIAN TRIO
16.11.19 – Electrowerkz (London, UK)

COLIN WEBSTER & DANIEL THOMPSON + DIRK SERRIES
08.11.19 - Den Hopsack (Antwerpen, B)
09.11.19 - Jazzblazzt (Bocholt, B)

IMPETUS GROUP
17.11.19 - Hundred Years Gallery (London, UK)

ALAN WILKINSON/STEVE NOBLE/JOHN EDWARDS/DIRK SERRIES
30.11.19 – Jazzblazzt (Neeritter, NL)
01.12.19 – Parazzar (Brugge, B)

RODRIGO AMADO & DIRK SERRIES
05.12.19 - De Ruimte (Amsterdam, NL) + Amado/Govaert/Serries/Stadhouders
06.12.19 - Pitboel Theater (Sittard, NL) Jazzblazzt presents + Martina Verhoeven
07.12.19 - Guy Peters' Living Room Concert Series (Geraardsbergen, B)
08.12.19 - ABsalon (Brussels, B) Sound In Motion presents + Gabbro

 
     
     
     
 
     
     
 
         
         
         
No Wasabi Jean-Paul Estiévenart  
         

'No Wasabi'
  


'Strange Bird'
  

 
CD NEW NOVEMBER
   
         
         
  info   info  
         
 

Machiel Heremans en Rebekka Van Bockstal, kortweg No Wasabi, is een experimenteel gitaarduo dat via dromerige klanken, echo’s en loops de luisteraar meesleept in hun muzikale trip. De twee gitaristen leerden elkaar kennen aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar ze een gedeelde passie ontwikkelden voor gitaareffecten, vrije improvisatie en compositie. Deze drie elementen worden in hun muziek dan ook verwerkt. Het eerste album van No Wasabi wordt een krachtig maar toch intiem verhaal waarbij galm een specifieke rol speelt met de kerk als opnamelocatie.

Release datum: 8/11/2019


 
 
 

Sinds 2013 biedt Jean-Paul Estiévenart ons ongekunstelde en pure muziek. Hij schrijft voor zijn trio trompet, contrabas en drums - een minimalistische formatie.

Voor zijn nieuwe project wil hij de luisteraar een ander facet van zijn werk als componist bieden. Hij omringt zichzelf met harmonische instrumenten: Nicola Andrioli aan de piano en Romain Pilon op gitaar, die de basis vormen waarop Jean-Paul zijn trompet met kracht en finesse plaatst ... Alvorens ze ook zelf overgaan tot verbluffende solo’s! Voor de ritmesectie brengt hij Nicolas Thys en Antoine Pierre samen (zij vormen ook de ritmesectie van TaxiWars en Harcsa / Gyemant kwartet). De symbiose tussen de drummer en de trompettist hoeft niet meer te worden aangetoond (Urbex, Jean-Paul Estiévenart Trio, Lorenzo Di Maio Group, ...). De muziek van het kwintet, hoewel gevulder dan die van het trio, blijft gekenmerkt door de grote muzikale kwaliteit van Estiévenart: zijn soberheid.
Zonder woorden vertelt de trompettist ons over wat hij het beste kent: zichzelf. De titels van Strange Bird navigeren door het hart van zijn leven. Ze nodigen uit ons over te geven aan de absorberende kracht van emoties, versterkt door muziek.
Het hele album is in één keer in Spanje geschreven. Dit geeft het een unieke en coherente esthetiek. Wanneer je er van begin tot eind naar luistert, krijg je de indruk dat je ondergedompeld wordt in een prachtig boek.
Dankzij de samenwerking met BOZAR kon Jean-Paul, Logan Richardson uitnodigen op enkele tracks van het album en tijdens het release concert in BOZAR te Brussel. Een paar jaar geleden hadden de twee reeds het podium gedeeld en toen merkte Estiévenaert op dat het spel van Logan “zeer oprecht is, en recht op zijn doel afgaat zoals de echte oude meesters “.

Release datum: 15/11/2019


 
 
 
         
 


     
         
         
   
     
         
 
     
     
     

 

 

 

 ©  JAZZEPOES 2019

 

 

 

up again !

 

 

 

HOME