HOME


 

 

 

JAZZZOLDERBLAD  


 OVERD(H)ONDERD  


GIGS 

 


          
 

Graag verwijst JAZZEPOES naar de eigen webstek van onze binnenlandse artiesten voor het uitpluizen en ontdekken van misschien niet eerder bekend werk van hen ? in streaming video en sound?... Steun deze mensen die intussen héél wat inkomensverlies lijden en vul je muziekverzameling aan , alle bijdragen via aankoop albums en songs op whatever welke wijze (aanschaf fysieke CD…aankoop via i-tunes en aanverwante kanalen) worden hogelijk gewaardeerd ! Doen dus !


INHOUD    ARCHIEF MUSIC ARCHIEF JAZZZOLDER             

 
 
DATE PIC    
inhoud

3/6/2020
 

  BEL JAZZ FEST 1, een JAZZEPOES-IMPRESSIE- festivalimpressie
31/5/2020     Picture This ! 2020 : week 22 = Eve Beuvens
24/5/2020     Picture This ! 2020 : week 21 = Nabou Claerhout
21/5/2020

    BELJAZZ.BE: Programmatoren van 11 gevestigde festivals organiseren Bel Jazz Fest op 29 en 30 mei - persbericht - impressie volgt
17/5/2020     Picture This ! 2020 : week 20 = André Goudbeek (1999)
17/5/2020


 
     JASSEPOESGALLERY COMPLEET NU ! -JASSEPOES GalleryINDEX X Y Z   opengesteld  - mededeling
10/5/2020


     Picture This ! 2020 : week 19 = Chris Joris & Mal Waldron (1999)
9/5/2020
    recensie-archIef weer compleet nu !  uit het archief heropgevist : de 2005 CD-recensies
8/5/2020


 
     JASSEPOES GalleryINDEX W  opengesteld  - mededeling
3/5/2020


     Picture This ! 2020 : week 18 = Julien Tassin
3/5/2020


    Play with BJO - Someday We'll All Be Free -  Compilatievideo van alle inzendingen - mededeling
2/5/2020
    uit het archief heropgevist : de 2006 CD-recensies - recensies
1/5/2020


 
     JASSEPOES GalleryINDEX U & V  opengesteld  - mededeling
30/4/2020

    international jazzday 2020 = 30 april- jazzday#home - mededeling
26/4/2020


    ! Picture This 2020 : week 17 = Johnny Winter (2014)
25/4/2020
    uit het archief heropgevist : de 2007 CD-recensies - recensies
24/4/2020


 
     JASSEPOES GalleryINDEX T  opengesteld  - mededeling
24/04

    GENTJAZZ : Gent Jazz, Duvel, Jef Neve en Piano’s Maene bieden live concerten aan in UZ Gent - persbericht 23.04
19/4/2020


    ! Picture This 2020 : week 16 = Patrick Deltenre
18/4/2020


 
     JASSEPOES GalleryINDEX S  opengesteld  - mededeling
17/4/2020
    uit het archief heropgevist : de 2008 CD-recensies - recensies
17/4/2020


    GENT JAZZ KIJKT UIT NAAR 2021 - persbericht 16.04.2020
13/4/2020


    BJO bericht : 15/04 - Worldwide Concert for Our Culture - Online - Jazz at Lincoln Center Orchestra met o.a. BJO - mededeling
12/4/2020


    ! Picture This 2020 : week 15 = Bram Weijters
12/4/2020 


    JaZZZolderse Corona-update - mededeling 
10/4/2020


 
     JASSEPOES GalleryINDEX R  opengesteld  - mededeling
9/4/2020
    uit het archief heropgevist : de 2009 CD-recensies - recensies
5/4/2020


    ! Picture This 2020 : week 14 = Piet Verbist
5/4/2020


    release Aka Moon :  'Opus 111' - persbericht
3/4/2020


 
     JASSEPOES GalleryINDEX Q  opengesteld  - mededeling
22/3/2020


    Wij blijven in ons kot en plegen contractbreuk! (online solidariteitsactie voor brede eventsector) - persbericht
10/3/2020


    coronavirus-modus  
festivalitis
JUN-JUL
 
24.04


  GentJAZZ 2020 - festivalblad - alle nieuws  
+ concertverslagen    

 

AUG
    jazz middelheim 2020 fEstivalblad - alle nieuws  + concertverslagen  

 
NOV-DEC
 

     BRAND/RAND 2020 ! - Festivalblad  - alle nieuws  + concertverslagen   

                                                             
         WEEKLY TWEETED IN THE WEEKEND


 


                                   NIEUWSBLAD

     
     
   
     
     
 
 
     
     
 
     
     
 
- persbericht -
 
   
     
 

 
     
 
Programmatoren van 11 gevestigde festivals organiseren Bel Jazz Fest op 29 en 30 mei

 
 

 

 
  De huidige crisis treft onze jazzmusici – net als veel andere kunstenaars – hard. Door de coronamaatregelen kunnen festivals deze zomer niet plaatsvinden, en werden ook Gent Jazz en Jazz Middelheim geannuleerd. Maar de Belgische jazzwereld is dynamisch, veerkrachtig én solidair. Dat bewijst Bel Jazz Fest. Met dit online festival presenteren de programmatoren van 11 gevestigde festivals op 29 en 30 mei een mooie staalkaart van de Belgische scene. De concerten vinden plaats zonder publiek in de studio’s van concertzaal Flagey in Brussel, een van de bekendste jazz-zalen van ons land.

 
     
  Jazz.be

 
     
  Flagey is dan wel de fysieke locatie van waaruit alle concerten zullen worden gestreamd, jazz.be wordt de plaats van gebeuren. Voor slechts 15 euro (en de mogelijkheid om extra te doneren) krijg je als bezoeker toegang tot de volledige line-up: een resem kleppers die het kruim van de Belgische jazz vertegenwoordigen. Noord en Zuid, jong talent en gevestigde waarden, mannen en vrouwen, meer en minder traditionele geluiden. Verbonden door de taal van muzikale improvisatie.

 
     
  Belgische jazz lééft

 
     
  De jazzfestivals BRAND! Mechelen, Brosella, Brussels Jazz Festival, Brussels Jazz Weekend, Jazz à Liège, Gaume Jazz Festival, Gent Jazz, Jazz Brugge, Jazz Middelheim, Leuven Jazz en Tournai Jazz Festival sturen met steun van Stilletto PRoductions, JazzLab en VI.BE een krachtig signaal de wereld in: Belgische jazz lééft en heeft je nodig. We wachten allemaal op de liveconcerten die je kan bijwonen, maar je kan onze muzikanten (en technici, leveranciers,...) nu al steunen via deze weg.

 
  Diversiteit en kwalitatieve streaming...

 
     
  De organisatoren van Bel Jazz Fest gaan voor een rijk geschakeerd Belgisch jazzaanbod: De Beren Gieren, An Pierlé Quartet, Nordmann, Jean-Paul Estiévenart Quartet, Bram De Looze, Compro Oro, Esinam, DJ AliA, Tuur Florizoone, schntzl, Mâäk Quintet, Antoine Pierre Urbex Electric, Kurt Van Herck Trio, The Brums, Manuel Hermia Trio, Anneleen Boehme, Eve Beuvens, Casimir Liberski Trio, Lubiana, Commander Spoon, Karen Willems, Glass Museum, Nabou en Bert Cools!

Beide festivalavonden starten om 18.00 uur. Vanuit zes verschillende locaties in het Flagey-gebouw, die allemaal garant staan voor een uitmuntende akoestiek, zullen de concerten – soms deels gelijktijdig – in hoge audio- en beeldkwaliteit worden gestreamd. Sommige concerten worden eerder opgenomen. Bezoekers kunnen online van podium wisselen en via chat met andere kijkers van gedachten wisselen. Tickethouders hoeven geen noot te missen en kunnen de content tot een week na het festival blijven bekijken en beluisteren.

 
     
  … in de legendarische studio’s van Flagey

 
     
  Onze ploeg neemt alle voorzorgsmaatregelen om artiesten en medewerkers in veilige omstandigheden te laten werken. Flagey keert met Bel Jazz Fest terug naar zijn roots: onze studio’s zijn oorspronkelijk gebouwd om opnames te kunnen maken met een perfecte akoestiek. Toen voor de radio, nu ideaal voor dit online festival,” zegt Gilles Ledure, algemeen directeur van Flagey.

 
     
  Blijvend platform

 
     
  Op ditzelfde platform willen de organisatoren ook na het festival onze diverse jazzscene in binnen- én buitenland blijven promoten.

 
     
 
Bel Jazz Fest praktisch
● 29 en 30 mei 2020 telkens van 18:00 tot 00:00
● Tickets & livestream via JAZZ.BE
● Vaste ticketprijs: € 15 (twee dagen, 24 concerten, een week lang geldig), met mogelijkheid tot donatie
● Info & vragen via info@jazz.be
● Een organisatie van BRAND! Mechelen, Brosella, Brussels Jazz Festival, Brussels Jazz Weekend, Jazz à Liège, Gaume Jazz Festival, Gent Jazz, Jazz Brugge, Jazz Middelheim, Leuven Jazz en Tournai Jazz Festival
● Met sterke steun van: DB Video, Stilletto PRoductions, JazzLab, Les Lundis d’Hortense, VI.BE, Jazz & Mo, de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
● Sponsors: Payconiq by Bancontact, Kick, Piano’s Maene

 
     
     
     
 
     
     
 
 
     
     
 
   
     
 

 
 

 

 
 
Bel JaZZ Fest, een JAZZEPOES impressie 
 
 
 

 
     
  …Vrijdagavond was het en ik zat in mijn bubbel voor de avondmaaltijd op het terras, de deur wijds open en het geluid van de PC slechts getemperd, te weten, door het vliegenraam, dus dat was alvast gans te verwaarlozen...ingelogd op het eerste Bel Jazz Fest was ik, een lovend initiatief van vereende krachten, en Festivalorganisatoren en zodoende was ik very ready to listen ook ! De tijd was aan het aftikken tussen de spreekwoordelijke soep en de patatten en ik hield naast de babbel met de paar bubbelgasten op mijn terras het scherm wat in het oog…moeilijk uur is het toch ook, zo nét als de steak en de fritjes op tafel komen hierbuiten gaat de show van start…Mark Lefever zag ik nog verschijnen en een mij onbekende Sabine die de presentatie begonnen.

 
     
 

 
     
   Ik merkte direct al een streamingprobleem zodat de beginpresentatie mij haast totaal ontging en nadien kwam het AN PIERLÉ gelegenheidskwartet slechts met vlagen binnen schuiven, een probleempje dat ik voor eigen rekening nam want wellicht liepen er op PC gelijktijdig wat te vele andere applicaties op de achtergrond. Da’s iets wat ik na het dessert wel zou aanpakken en dat kwam wel goed ook vanaf het derde concertje, toen ik de tijd vond om alles wat te finetunen…eerst zag en hoorde ik nog nét een ‘bedankt om te luisteren’ van gitarist Bert Cools, het enige shot da’k van het hele tweede, een solo-concertje mocht beleven. Achteraf blijkt dat er toch enige technische problemen op het Bel Jazz platform waren ook en het An Pierlé concertje werd trouwens volledig hernomen op het eind van deze festivalavond, na het Brums optreden. Bijkomend kan je trouwens, als betalend concertganger (slechts een luttele € 15 betaalde je voor de beide festivalavonden !!) alle concerten nog es nabeleven via de toegangscode die je toegemaild werd, weliswaar slechts nakijken gedurende de komende week, maar da’s goed genoeg toch ? en mooi zo ! Zo konden we toch nog het An Pierlé Quartet nagenieten. Een stemmige, ingetogen, misschien ook wat sombere beleving werd dat rond het werk van An waar levensgezel Koen Gisen en het door ons erg gewaardeerde Schntzl duo naast An instrumentele invulling aan gaven. Een enkele keer werd het wat lichter en kreeg de drive wat meer schwung…De interface van het Bel Jazz Fest liet toe om te switchen tussen de twee stages van het legendarische Flagey-gebouw en zo kon je al es op voorhand gaan piepen naar het andere podium, zien of die act al klaarstond.

 
     
    

 
     
  Dat had ik dus met de BERT COOLS performance ook kunnen doen maar nu zag ik die dus pas achteraf en stond die, en waarom ook niet bij zulks mooi weertje ? op het dak van het Flagey waar die op gitaar maar vooral ook op elektronica z’n wings kon uitslaan en je kon je je met zijn tunes best een virtuele vlucht boven de hoofdstad voor de geest halen…Een ideale setting bleek dat dakterras dus voor een verheffend, dromerig concertje…

 
     
 

 
     
  We gingen daarna zacht en subtiel verder met wat jazz standards en toen werd het smoothly zomers in de Toots studio met het puike HERMIA-MOHY-GERSTMANS TRIO en daarbij leek het wel uitstekend degustieven op het terras hier, al hield ik het bij een glaasje water deze keer…Als je de verleiding laat toeslaan ben je gauw zó over de grens, ik toch...

 
     
   …LUBIANA, een Belgisch-Kameroense kon daarna op de Django stage eenzelfde relaxe sfeer aanhouden met haar lekkere stem terwijl ze zich daarbij begeleidde op de kora, soms ook met wat bijkomende elektronica of stemsamples maar voor mij hoefde haar ‘Let it be’ versie (van The Beatles) daar dan weer echt niet bij…Hoog tijd werd het daarna voor wat meer dynamiek en actie maar daar zouden de mannen van het MÂÄK QUINTET zondermeer probleemloos voor zorgen. In een samenstelling waarmee ik ze ook nog zag op de finale van het Jazz Contest in Mechelen , verleden zomer, alwaar ze als hoofdact geprogrammeerd stonden, deden ze hun unieke ding en je weet het intussen wel : met MÂÄK is ’t altijd een beetje feest ! Dat contrasteerde nadien wel even met de speelgoedwinkeltje atmosfeer van het SCHNTZL duo die nu puurden uit hun steeds groter wordend repertoire waar onlangs nog ‘Catwalk’, een release uit Februari, aan toegevoegd werd. Aangenaam verblijven werd het daar toch in dat winkeltje met een ontspannen, lekker ritme waarvoor drummer/percussionist Casper Van De Velde subtiel tekent naast de klankenspielerei van pianist Hendrik Lasure. Mooi hoor ! Je moet intussen het programma wat in ’t oog houden ook want de concerten overlappen mekaar voor een stuk maar gelukkig kan je daarbij handig schakelen tussen de 2 podia en je ziet ook meteen hoeveel virtueel aanwezigen d’er zich met jou daar samen bevinden, in die ruimte…virtueel dan, dus gelukkig geen mondmasker nodig hier ! Zo zag ik Massot en z’n maten zich nog hoempagewijs door het laatste nummer van de set ploegen terwijl de trein van weer een ander succesvol trio zich geïnspireerd in gang tsjoekte en ‘DE BEREN GIEREN’ blijkbaar zelfs de meeste kijkers/luisteraars naar zich toe trok. Ik noteerde op een bepaald moment 889 bezoekers maar dat kan best ook meer geweest zijn, ik hield echt de stand niet voortdurend in het oog….


 
 
 
 

 
     
  Daar kon EVE BEUVENS, daarna solo aan de grandpiano op de Django stage écht niet tegenop . Zij begon daar netjes op de voor haar geplande tijd met wat droeve luistermomenten want haar vingers zochten geen al te te vrolijke noten op al leek er vantijds toch een zonnestraal door de wolken te komen priemen. Ik vrees dat daar het bezoekersaantal zo rond de 300 bleef steken al is dat ook best aardig. Dat Alain Pierre’s URBEX daar dan weer een flinke schep bovenop zou doen dat werd gauw duidelijk toen iedereen zich weer naar de Toots-stage haastte .Kan het anders met zo’n naam (URB(an)EX(ploration) dat die urban feeling hier gauw kwam binnen sluipen nu, de cool van Miles ook en de band is werkelijk groots al is de aanwezigheid van trompettist Jean-Paul (Estiévenart) ontegensprekelijk een in het oor springende surplus-factor. De publieksmeter slaat algauw weer uit naar 873 en meer…Ik hou van deze band , een roetsjbaan is het van caleidoscopische klankkleuren en absoluut één der toppers van deze eerste avond ! We zijn intussen al een eindje gevorderd in die avond en Het Bel Jazz Fest heeft, zo meen ik, intussen al méér dan behoorlijk geprogrammeerd en ook waargemaakt, tijd nu dan om er een dansfeestje van te maken ? Da’s een kolfje naar de hand van ESINAM van wie ik ‘Electric Lady’ erg kon smaken verleden jaar. Met een heel eigentijds dance of is het 'trance'gevoelig geluid swingt zij zich begeesterd door haar elektrobeat-set met dwarsfluit, keys, rhythmbox, percussie, elektronica en loops. Een sensuele one (wo)man band is het die ik echter maar met mate kan smaken. Ik herinner me nog dat ik ongeveer werd weggeblazen door de loodzware bassen tijdens haar performance op Gent Jazz, een jaar terug nu…
De set van THE BRUMS sluit wel lekker aan daarna op die van ESINAM en is voor mij een kennismaking met hun explosieve mix van blaaspartijen, elektronica en drums. Je denkt daarbij in het begin heel effe terug aan het MÂÄK Quintet van daarstraks want ze hebben duidelijk wel wat gemeenschappelijks al gaat het hier nu wel meer de elektronische richting uit en wordt het heavy ook. Gaan we headbangen op deze vorm van jazz en hoe noemt dit dan?... Hard Jazz ? Vantijds is dit echter zo onweerstaanbaar en meeslepend en heb ik dat watertje van daarstraks nu al een tijd opzij gelaten. Ook het innerlijke verlangt immers naar wat meer heavy in het glas bij zulks zwaar weer op het scherm ! En zo gaan we daarna tevreden de nacht in, de oren en ogen waren gelukkig weer even onderweg vanavond en zelf bleven we daarbij wél safe in huize KOT…Dit smaakte naar meer en morgen gaan we voor die méér !

 
     
 

 
     
 

 
     
  …intussen staan we voor DAG 2 on ook vanavond zit er weer vanalles in het aanbod dat kan bevallen al gaat het hier niet over drachtige moedertjes maar over ontluikend of ontloken talent en BRAM DE LOOZE aan de start moet zich daarbij niet meer bewijzen ook. Ietwat meditatief start die aan de grand piano maar gelijk wordt het algauw erg levendig en gaan de soepele vingers dartel over de toetsen. Na een tijdje wordt het mij echter wat te stuiterig repetitief en blijft het ook in een volgend stuk zo nog ‘nadruppelen’. Een schitterend pianist is die wel hoor, dat staat buiten kijf ! maar ik kan het op dit moment nog niet zo hebben, sorry….Ik ben nog niet in de mood voor deze solo-piano-momenten…Het bezoekersaantal loopt anders al gauw op voor dit vroege uur van de avond (naar 429), maar persoonlijk had ik dit liever wat later op de avond geprogrammeerd gezien…

 
     
 

 
     
  Vanavond krijgen we de presentatie voorgeschoteld door de Nederlandstalige Margot en Hadja Lahbib van RTBF langs de Franstalige kant. Zij kijken even terug op het startconcertje van Bram en stellen meteen ook de volgende veelbelovende act voor : die van trompettist JEAN-PAUL ESTIÉVENART die we gisteren ook al zagen aantreden met Urbex , nu met eigen quartet on stage en ook al met copain Alain Pierre aan drum. Sam Gerstmans, die gisteren ook al schitterde in het trio met Manuel Hermia, begeleidt op bas en Fabian Fiorini zit aan de piano.
Het is kwartje voor de zeven maar je waant je al gauw in een veel latere concertzaal met deze ventielenkunstenaar. Die jazzcats-sfeer voert je meteen mee…In de loop van de avond zal blijken dat het aantal virtuele bezoekers lager zal liggen dan gisteravond, zo scoort deze topact, zoals ik het zag, niet veel verder dan een 589 visitors…..

 
     
 

 
     
  TUUR FLORIZOONE verkiest een halfuurtje nadien ook het dakterras voor z’n act en start deze in een melancholische mood. Tijdens zijn performance wordt het bij mij weer wat bijsturen op PC want de stream bleef nu weer wat ‘hangen’. Dat was alvast het laatste technische euvel van de avond en werd gauw opgelost nu. Zelfs met een ‘zwaar systeem’ als het mijne moet je toch wat opletten dat je’t niet gaat overbelasten. Ik denk dat er hier en daar ook wat anderen dat hebben mogen ervaren en bijregelen….Intussen werd het even wat speelser tijdens het solo-concertje van Tuur maar bleef het al bij al vrij zwaarmoedig…Af en toe moest ik het volume zelfs boosten tijdens de stille passages….
Bij terugkeer naar de Toots stage voor het CASIMIR LIBERSKI TRIO moet ik nadien zelfs even de teneur van me afschudden om er terug ‘in’ te komen alvorens me te laten meevoeren in de meeslepende drive van dit voor mij totnogtoe onbekende trio…

 
     
  Niet voor lang echter want ook Kurt Van Herck is weer een ander verhaal met de zeer aanwezige drummer Eric Thielemans en een jonge Willem Heylen op gitaar in een project dat de naam CINEMA PARADISO draagt. Zij brengen een programma voornamelijk naar het werk van Paul Motion en de zachte tenor van Kurt Van Herck omsluit het trio vantijds in een Corona-bubbel, een oase van rust…nooit voor lang echter want er zijn expressieve uitschieters …en Eric Thielemans natuurlijk… De publieksaantal-meter zal hier niet veel verder dan 331 gaan…
GLASS MUSEUM is even later iets dat mij meer ligt. Structuur, energetisch, vertellend, deze urban music,… eigenlijk muziek voor straten en pleinen maar ook veel meer dan dat, een ontdekking is het ! en het publiek is duidelijk aanwezig ook als je de cijfers bekijkt, 658 zie ik hier… Het is steeds een switchen van de ene stage naar de andere en terwijl ANNELEEN BOEHME intussen solo van start gaat keer ik nog es weer naar het Glass Museum dat boeiende verhalen schrijft….Anneleen anders weet ook te boeien met haar zangerige stukken op contrabas, hetzij met zuivere improvisatie zoals haar eerste tune, hetzij met haar composities. Die sensuele blues anders, naar het einde van haar set toe, yeah baby ! Tijdens het switchen kom ik nog even terecht in de finale wall of sound van Glass Museum en dan is het beurt aan COMPRO ORO, één van de publiekstrekkers van de avond zie ik aan de cijfers (725) De nieuwe CD die er aan komt in September (artwork wordt getoond..) kan echter niet zomaar voorgesteld worden want een Turks guestmusician kan niet overgevlogen worden in deze Coronatijd en zien we daar ook niet de eerste muzikant met mondmasker opduiken (de drummer) op de scène tijdens deze 2-daagse? Gooi intussen die terrasdeur maar helemaal open hier voor die wijdwereldse sound, warmzomers ook !

 
     
 

 
     
  Nog voor de volgende, het concert van N∆BOU, van start gaat zitten er al 150 geïnteresseerden te wachten merk ik en dat aantal zal nog gauw oplopen van bij de aanvang. Nabou (Claerhout) zet een krachtige performance neer en weet zich geruggesteund door sterke medespelers zoals een Roeland Celis op gitaar . Blijkbaar is er ook wat nieuw werk maar als we wat later een bekende deun horen voorbij komen zijn we meteen weer mee, lekker ! en wat is die Roeland Celis toch een fijne gitarist ook ! Net als bij de concertshows heeft Nabou nu ook haar solomoment, inclusief ‘special effects’. Best leuk voor even maar ‘k zou daar toch mee opletten en gedoseerd houden…Al met al is het een fijne band met, wat ik genoteerd heb tenminste, toch wat weinig toeschouwers vanavond (351) Dat had ik vooraf hoger ingeschat…

 
     
   

 
     
  Compro Oro, zie ik, wil graag nog wat meer overtijd gaan maar men houdt zich hier graag aan de time-table dus dat wordt een ‘njet’ en een ‘go’ voor COMMANDER SPOON, een Brussels viertal dat put uit de eerste CD ‘Spooning’.Je voelt in het begin dat er wat zit aan te komen hier maar ’t breekt er volgens mij niet helemaal uit. Ook de klank bij de live-stream zit me niet lekker, klinkt ijl en te hol en zou mogen rechtstreekser zijn, zonder die ‘lege-zaal-echo’…raar is dat, bij herbeluistering nu is alles wél OK, werd wellicht bijgestuurd, remastered?....Wat Commander Spoon zelf betreft blijft het mij buiten de lekkere beat toch wat braaf en breekt ‘het’ nooit uit, da’s dan ..zoals ‘the beast in me’…KAREN WILLEMS volgt, een creatief percussioniste…Aan de start met samples en geluidjes maakt zij haar eigen klankwereld met tikjes en slagen op schaaltjes,en troms en betokkelt ze zelfs even een snaarinstrument, zij slaakt shouts en bedient wat elektronica…Ik vermoed in haar wellicht een bedreven drummer maar als ik om 22:15 hr. omschakel naar het Nordmann podium heb ik eigenlijk nog niks to remember gezien of gehoord…Dit is duidelijk mijn ding niet...als ik dan Isolde Lasoen voor de geest haal dan weet ik het wel hoor, het spijt me…
Op het Toots podium heeft Commander Spoon intussen blijkbaar aan kracht gewonnen en start met een finaal nummer uit hun album….niet echt een finaal nummer blijkt daarna want hoewel overtijds volgt er nog eentje achter…maakt mij niet uit hoor alleen lijkt het mij wat unfair ten overstaan van de andere artiesten zoals daarstraks Compro Oro…
NORDMANN, de headliner om zo te zeggen maar iedereen is hier headliner, laat mij dan beter zeggen ‘afsluiter’ start met een wat logge beat maar evengoed met een hoop spacy sounds…In September komt het nieuwe album ‘In Velvet’ er aan en daaruit krijgen we nu onder andere wat nummers te horen….strakke beats maar ook muzikale mijmeringen zijn het…komt er onweer aanzetten of blijft het bij een dreigende bui? Het liefst hoor ik hen als de drums de boel gaan aanjagen, als rock komt boven drijven en de sax komt aandringen zoals in de laatste nummers naar het einde van het concert toe…een stomende finale en GROOVY ! Erg bizar is het dan dat je , en da’s niet alleen bij deze finale maar bij alle acts in dit festival nikske reactie of respons vanuit het publiek terug krijgt maar d’er is hier dus geen publiek in de zaal met heel deze Corona-toestand-…bizar, bizar, bizar en hoewel je dit eerste Bel Jazz Fest enkel maar kan toejuichen en de initiatiefnemers en deelnemende artiesten bedanken hoop ik dat we ’t geen tweede keer moeten meemaken ….

 
     
 

 
     
  Groovy, dat leek mij ook de set van DJ ALIA die de avond mocht afsluiten, net als gisteren en die’k uit respect ook even een luisterend oor gaf. Een meid met pit, dat was meteen duidelijk en hey, de muziek die zij draaide was my thing too !

 
 
 
 
Winus

 
     
 
     
     
 
 
     
     
 
   
     
 

 
     
 
- mededeling -

 
     
 

Play with BJO -  Someday We'll All Be Free

Compilatievideo van alle inzendingen

 
     
 

 
     
  Play with BJO

 
     
  Midden april plaatste BJO een online oproep: ‘Play with BJO’. Het orkest nodigde iedereen uit om creatief aan de slag te gaan met de song ’Someday We’ll All Be Free’. Muzikanten of zanger(es)s(en) die er altijd van gedroomd hadden om samen met het orkest te spelen of zingen, grepen hun kans.
Iedere creatieveling kreeg de kans om te ’spelen’ met de song: een remix te maken, erop te dansen, tekenen of scratchen. We spoorden iedereen aan om een video te maken en ons deze te bezorgen.

 
     
  Compilatievideo

 
     
  Door de song ’Someday We’ll All Be Free’ te downloaden (zonder solo en vocals), kreeg iedereen de kans creatief aan de slag te gaan met het orkest, vanuit hun ‘kot’.
Vandaag stuurden we een compilatievideo de wereld in, met inzendingen van over de hele wereld.
Deze video kan je bekijken via Facebook, Instagram, YouTube en onze website.
Zij die thuis nog aan de slag willen met de song, kunnen het nummer, de lead sheet en de lyrics nog steeds downloaden via onze website.

 
     
  Someday We’ll All Be Free

 
  De song ’Someday We’ll All Be Free’ werd in 1973 uitgebracht door Donny Hathaway, die er zijn mentale strubbelingen mee van zich afschreef. Later werd het nummer in de armen gesloten door de burgerrechtenbeweging, naar aanleiding van de versie van Aretha Franklin in Spike Lee’s film ‘Malcom X’ (1992).
Brussels Jazz Orchestra bracht het lied vanaf 2018 naar internationale podia met het project ‘We Have A Dream’ met Tutu Puoane (dat je hier kan beluisteren). Vandaag zouden we de song kunnen toepassen op deze ongewone tijden van thuisblijven, telewerken en musiceren via allerlei online tools.

Brussels Jazz Orchestra wil mensen aanmoedigen om sociaal verbonden te blijven via de kracht van muziek.
Bewaar de nodige ‘physical distance’, maar hou de sociale verbondenheid levend.

 
     
  Hopefully, we’ll soon be free !

 
     
 

 
     
 
lees hier de recensie (concertverslag) van het BJO feat. Tutu Puoane project ' We Have a Dream'

 
     
     
 
     
     
 
 
     
     
 
   
     
 

 
     
 

 
     
 
     
     
 
 
     
     
 
   
     
 

 
     
 
- mededeling -

 
     
  
 
In deze bizarre tijden is het voor Brussels Jazz Orchestra helaas niet mogelijk een live concert te organiseren.
Gelukkig kunnen we je via deze weg wel attent maken op een boeiend, online alternatief !

Het jaarlijkse ’Spring Gala’ van Jazz at Lincoln Center zal dit jaar online doorgaan, onder de noemer ‘Worldwide Concert for Our Culture’.
Aanstaande woensdag 15 april (in onze tijdzone: de nacht van woensdag op donderdag, om 1u30), zal er een concert te zien zijn via Facebook Live, YouTube en de website van JLC.

Headliner Jazz at Lincoln Center Orchestra onder leiding van Wynton Marsalis vraagt internationaal gerenommeerde artiesten uit Japan, Brazilië, Rusland, Pakistan, Zuid-Afrika, Duitsland, België, Spanje, Italië en de VS om hen voor dit virtuele concert te vervoegen.
Ook Brussels Jazz Orchestra prijkt op de affiche. Deze samenwerking vloeit voort uit het gezamenlijke concert van Jazz at Lincoln Center Orchestra en Brussels Jazz Orchestra in februari van dit jaar in BOZAR. Na afloop van die ‘Big Band Celebration’, uitte Wynton Marsalis zijn wens om opnieuw samen te werken met Brussels Jazz Orchestra.


Jazz at Lincoln Center over ‘Worldwide Concert for Our Culture’: “Like all of the public-facing arts, we are challenged to serve our community beyond the reach of this pandemic and its wake of cancelled performances, shutdown of gathering places, and restrictions on travel. (…) This concert will bring us all together to uplift and encourage us with the wisdom and insights of major artists who have represented and elevated their respective cultures for decades."

 
     
 
Meer info over het concert vind je op de website van Jazz at Lincoln Center: .
We raden je aan onze sociale media pagina's in het oog te houden voor nieuws over extra kanalen van waaruit het concert zal uitgezonden worden (Facebook, Instagram)
 
     
     
 
     
     
 
 
     
     
 
   
     
 
- mededeling -

 
    
  EXTRA BERICHT n.a.v. Coronacrisis: 

 
     
 

We moeten geen open deur intrappen, iedereen ondervindt aan den lijve de gevolgen van de vreselijke coronacrisis. Wij leven mee met iedereen die getroffen wordt door het virus. Ook gaan onze gedachten uit naar de dokters, verplegers, bejaardenverzorgers en al diegenen die tijdens deze uitputtingsslag in de frontlijn vechten. Alle sectoren en geledingen van de maatschappij worden getroffen, maar sommige meer dan andere. De cultuurwereld behoort helaas tot de zwaarst geteisterde categorie. Het aantal uitgestelde en afgelaste concerten, theatervoorstellingen en tentoonstellingen valt meer niet te tellen. Bij heel wat professionele artiesten, vooral in de podiumkunsten, staat het water nu al tot aan de lippen. Behalve de frustratie van de gedwongen werkloosheid met het bijbehorende inkomensverlies, weegt vooral de onzekerheid op het gemoed. Het is volstrekt onduidelijk wanneer en hoe we in Vlaanderen uit de lockdown-toestand zullen treden. Naar alle waarschijnlijkheid worden culturele evenementen met publiek een van de laatste stappen op de lange weg naar een nieuw normaal.

De Jazzzolder ontsnapt niet aan de malaise. Daarom geven we deze stand van zaken. 

 
     
  Clubconcerten 

 
     
  Tot eind mei zijn alle optredens al afgelast. We proberen de betrokken groepen op te vissen door ze in september op Jazzathome (onder voorbehoud) of in 2021 te programmeren. Concerten vanaf 1 juni: onder voorbehoud. Het is voor iedereen afwachten op instructies van hogerhand. Zal het Predikheren weer opengaan? Mogen er evenementen worden georganiseerd? En zo ja, onder welke beperkende voorwaarden? We houden jullie op de hoogte zodra die informatie beschikbaar is. 

 
     
  JazzContest Mechelen 2020  

 
     
   

 
     
  Nadat we de halve finale al hadden uitgesteld vanwege corona, hebben we beslist de JazzContest 2020 helemaal af te gelasten. Reden: de onzekerheid over de toelating om tijdens Maanrock op vrijdag 28 augustus de finale te organiseren. Bijkomend probleem is dat vele deelnemers uit het buitenland moeten komen, terwijl het helemaal niet zeker is of het vrij verkeer binnen Europa tegen eind augustus wordt hersteld. We hebben de 8 geselecteerde halve finalisten op de hoogte gebracht en uitgenodigd om ook volgend jaar deel te nemen. Om ervoor te zorgen dat de maximumleeftijd geen spelbreker wordt, hebben we besloten de leeftijdsgrens tot -27 op te trekken. 

 
  Jazzathome 2020 

 
     
   
     
  Jaarabonnementen 

 
     
  We zetten de looptijd vanaf 1 maart stil. De geldigheid wordt verlengd met de periode van het concertverbod. Bedoeling is dat de leden met hun jaarabonnement recht blijven hebben op 24 concerten. Nemen we als voorbeeld een lidkaart die geldig was tot eind mei 2020. Als het concertverbod tot eind mei van kracht blijft, dan wordt de geldigheid met 3 maanden verlengd, tot eind augustus met andere woorden. 

 
  Jazz in jullie kot 

 
     
  Gezellig samenkomen in onze club is helaas niet meteen mogelijk, maar we blijven niet bij de pakken zitten. Om afkickverschijnselen te voorkomen, zullen we jullie via deze nieuwsbrief en via onze Facebookgroep op geregelde tijdstippen een portie uitstekende jazz serveren. Om te beginnen zullen we daarbij uit ons eigen videoarchief putten. Maar jullie mogen ook playlists van bevriende jazzmuzikanten verwachten, met favorieten en ontdekkingen geselecteerd door de meesters zelf. Aan jullie om er een wijntje of een Maneblusser bij halen, wij zorgen voor de sfeer…   

 
     
     
     
 
Steun de Jazzzolder, koop online via Trooper

Plannen om online te shoppen? Trooper is een portaalsite die de weg wijst naar honderden webshops, waaronder alle bekende aanbieders, van Bol.com tot Coolblue, Collishop, Torfs... De omweg via Trooper brengt geen extra kosten teweeg, maar heeft wel een leuk neveneffect. De webshops storten via Trooper 1, 2, 3 of meer procent van het aankoopbedrag door naar een vereniging (jeugdbeweging, muziekmaatschappij, sportclub, enz) die de koper zelf selecteert. Voorwaarde is dat die vereniging een Trooper-account heeft, zoals onze club: https://trooper.be/jazzzolder .
Maak voor uw online aankopen dus gebruik van https://trooper.be/jazzzolder en help ons zo de middelen te vergaren om muzikanten in de toekomst beter te vergoeden en nog betere speelomstandigheden te waarborgen.
Je kan ook muzikanten steunen door hun CD’s en/of LP’s te kopen!

Niet alleen muzikanten hebben het moeilijk in deze periode, ook onze Mechelse middenstanders kunnen uw steun gebruiken. Die kunnen ze krijgen o.a. via hamstereninmechelen.be of wijkomenterug.be shoppen.

- Hou facebook in de gaten: https://www.facebook.com/dejazzzolder/
- Kijk regelmatig op onze website: http://www.jazzzolder.be/
- Kijk op UiT in Mechelen: https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/alle/2800-mechelen?search=jazzzolder
- En hou ook je mailbox in het oog!

Met dank voor jullie begrip! 

 
     
     
 
     
     
 
   
     
 
- persbericht -

 
     
  
 
Here we are !

 
 

 
     
  Luister vandaag naar OPUS 111 op alle digitale platformen
Een compositie op de muzikale raakvlakken van tijden en culturen

 
     
  De release van het nieuwe album van AKA MOON blijft behouden! ‘Opus 111’ is vanaf vandaag beschikbaar via alle digitale platformen (link), op 10 april verschijnt de plaat ook fysiek.
Voor hun gloednieuwe opnames verzamelde de groep drie sterke muzikale persoonlijkheden rondom zich. Fredy Massamba, een Belgisch-Congolees zanger, mag zijn expressieve kracht van Afrikaanse “verhalenverteller” introduceren. De accordeon van rijzende ster Joao Barradas voegt op zijn beurt een stedelijke moderniteit toe, dankzij een spel dat zowel akoestische als elektronische instrumenten omvat. De pianist Fabian Fiorini, een oude metgezel van het trio, treedt ten slotte op als een “spiegelend muzikant “ van de sonate van Beethoven.

Via die diverse invalshoeken en gekleurd met rijke resonanties benadert Fabrizio Cassol de specifieke sonate op een manier die emotionele ruimtes samenbrengt over tijdperken, culturen, sociale of esthetische visies heen.

 
     
  RELEASE CONCERTEN

 
     
 
03.04.2020 : Handelsbeurs - Gent, Be
=> uitgesteld tot 25.09.2020
26.04.2020 : Festival Lunalia - Stadschouwburg Mechelen, Be
=> Uitgesteld, nieuwe datum te bevestigen.
02.07.2020 : Festival de Wallonie - Namur, Be
10.10.2020 : Festival de Wallonie - Tournai, Be
15.11.2020 : Jazz Brugge - Concertgebouw Brugge, Be
24.11.2020 : BOZAR, Brussel, Be
16.12.2020 : De Singel, Antwerpen, Be

 
     
 

 
     
     
     
     
 
     
     
 
 
     
     
     
     
     
 
 
     
     
 
   
 

 

 
 
- persbericht -


 
     
 

 
  Generatie babyboomers mobiliseert solidariteitsactie voor eventsector onder het motto ‘Wij blijven in ons kot en plegen contractbreuk!’

 
     
  Heel wat eventorganisatoren en hun toeleveranciers komen in zware financiële problemen door de afgelasting of uitstel van alle komende evenementen. In het bijzonder zij die al veel hadden voorbereid, ingekocht, ingehuurd of voorschotten betaald. Deze pandemie kon immers niet door iedereen, of althans niet in dit geval, op voorhand verzekerd worden…
Daarom doet Jean-Pierre Vyncke, babyboomer en medeoprichter van SeniorenNet, de grootste online community van +50-ers, een oproep tot alle babyboomers die al tickets gekocht hadden voor een afgelast publieksevenement. Hij vraagt hen om weliswaar ‘in zijn/haar kot te blijven’ maar om tegelijk ‘contractbreuk te plegen’ door de waarde van die tickets niet terug op te eisen, zelfs indien zou blijken dat men daarop recht zou hebben. En om die intentie online te bevestigen op de hiertoe ontwikkelde zowilik100worden.be
“Dat lijkt op het eerste gezicht een vreemde, contradictorische oproep”, zegt Vyncke, “maar als babyboomers, geboren tussen 1945 en 1965, zien we het als een positieve actie en als onze morele plicht om onze solidariteit met de onfortuinlijke organisatoren te concretiseren. Voor onze leeftijdsgroep is het immers belangrijk dat er ook in het na-coronatijdperk nog thematische events kunnen georganiseerd worden op lokaal, regionaal en nationaal vlak. We zijn immers zo afhankelijk van deze dynamische en enthousiaste ondernemers en organisaties. Want wij, babybomers, komen graag buiten, genieten nog optimaal van het leven en blijven geïntegreerd in het maatschappelijk leven en het sociale weefsel dankzij al die events. We willen gewoonweg niet dat het toekomstig aanbod wordt gehypothekeerd door deze pandemie. Mét events willen we graag 100 worden! Daarom deze win-win-oproep”, aldus Vyncke.
Wat er ook speelt ?

 
     
  “Als babyboomers hebben we het financieel goed en we willen nu iets terug doen voor de maatschappij. Daarom mobiliseren we onze generatie om solidariteit te tonen met al wie NU financieel getroffen wordt en in technische werkloosheid valt.”

 
     
 

 
  De actie steunt alle types van events: cultureel, sportief, recreatief of folkloristisch. “Maar in het bijzonder steun voor die events waarvoor de organisatoren geen financieel vangnet hebben of die sowieso al onder druk staan door het ontbreken van subsidies. Het kan dus ook gaan om kleine, lokale events of producties die belangrijk zijn voor het verenigingsleven of voor maatschappelijke groepen”, besluit Vyncke.

 
     
  De beoogde community van babyboomers zal de komende dagen massaal worden aangesproken via de sociale media en de newszine van SeniorenNet. Concreet kan men zich  hier online registreren en daar zijn engagement bevestigen.

 
     
 
     
     
 
 
     
  
     
     

 

 

 

 © JAZZEPOES 2020

 

 

 

up again !

 

 

 

HOME