HOME


 

 

 

  JaZZZolder                    Overd(h)onderd !                    GIGS          
 

Graag verwijst JAZZEPOES naar de eigen webstek van onze binnenlandse artiesten voor het uitpluizen en (HER)ontdekken van misschien niet eerder bekend werk van hen ? in streaming video en sound?... Steun deze mensen die intussen héél wat inkomensverlies lijden en vul je muziekverzameling aan , alle bijdragen via aankoop albums en songs op whatever welke wijze (aanschaf fysieke CD…aankoop via

 i-tunes en aanverwante kanalen) worden hogelijk gewaardeerd ! Doen dus !


INHOUD    ARCHIEF MUSIC ARCHIEF JAZZZOLDER             

 
 
DATE PIC
inhoud   HOLIDAY MODE   

14/9/2021 


Hlib Baisha© JASSEPOES

   Picture This ! 2021 : week 36 = Hlib Baisha
9/9/2021  


    voorstelling nieuw concert Mechelse JaZZZolder : "HLIB BAISHA DUO"
 + recensie(s) vorig concert : "Fnussjen"
5/9/2021 


JP (Jean-Paul) Jublou © JASSEPOES

     Picture This ! 2021 : week 35 = JP (Jean-Paul) Jublou
29/8/2021 


Nico Chkifi © JASSEPOES

     Picture This ! 2021 : week 34 = Nico Chkifi
24/8/2021   
 
    Jazz at Home 2021, a 'limited' edition-persbericht
23/8/2021  


    voorstelling nieuw concert Mechelse JaZZZolder : "Fnussjen"
 + recensie(s) vorig concert : "Les Chroniques de l' Inutile "
22/8/2021 


Yassin Joris (2017) © JASSEPOES

     Picture This ! 2021 : week 33 = Yassin Joris
21/8/2021  
 


    Jazz Middelheim 15 AUG : Zonnige moederkensdag met veel oed en basklarinet- concertverslagen
15/8/2021 


Benjamin Sauzereau © JASSEPOES

     Picture This ! 2021 : week 32 = Benjamin Sauzereau
9/8/2021 


Bram De Looze-Ewout Pierreux-Bram Weijters© JASSEPOES

     Picture This ! 2021 : week 31 = Bram De Looze-Ewout Pierreux-Bram Weijters
9/8/2021  


    voorstelling nieuw concert Mechelse JaZZZolder 13/8/2021 : 'Les Chroniques de l' Inutile'
1/8/2021 


Nic TYhys © JASSEPOES

     Picture This ! 2021 : week 30 = Nic(olas) Thys (2015)
27/7/2021 


Steven Troch © JASSEPOES

     Picture This ! 2021 : week 29 = steven troch
21/7/2021     Predikheerlijke Zomer 2021 : Kristen Cornwell Trio - concertcommentaar
21/7/2021 


Kristen Cornwell & Christophe Devisscher © JASSEPOES

     Picture This ! 2021 : week 28 = Kristen Cornwell & Christophe Devisscher
15/7/2021     CD-NEW : NAMID & SONDERVAN : 'Namid & Sondervan' - ALBUM-voorstelling
14/7/2021     Predikheerlijke Zomer 2021 : Dieter Vaganée Quartet - concertcommentaar
10/7/2021 


Dieter Vaganée  © JASSEPOES

     Picture This ! 2021 : week 27 = Dieter Vaganée
7/7/2021
 
    CD-NEW : Oene Van Geel  - Tom Van Dyck : 'frisbee' - ALBUM-voorstelling
10/7/2021     CD-NEW : David Ronaldo (& The Dice) : 'Shoot Them with Words' - ALBUM-voorstelling
7/7/2021
 
    Predikheerlijke Zomer 2021 : Triology - concertcommentaar
4/7/2021
Tim Finoulst  © JASSEPOES

     Picture This ! 2021 : week 26 = Tim Finoulst
3/7/2021
 
    Predikheerlijke Zomer 2021 : Steven Troch & Matt T Mahony - concertcommentaar
JULI t/m SEP 2021


   

   HOLIDAY MODE    - lees hier wat en hoe -

         
WEEKLY NEWS TWEETED IN THE WEEKEND
 

     
  
     
 

 
  ROTKAT Records stelt voor :

 
     
     
 
 
NAMID & SONDERVAN : 'Namid & Sondervan'


 
 
     
 
Album uit 16/07 via Rotkat / NEWS digital & vinyl.
Albumvoorstelling 15/07 @OLT
Nieuwe clip 'Krotrok' uit op 15/07

 
     
  Het fenomeen Namid & Sondervan, de co-co-contradictie van de twee-éénheid van vijf elementen, Vincent Brijs, Fré Madou, Sara Meyer, Maarten Moesen en Dago Sondervan, laat 'Krotrok' als tweede single van hun debuutalbum los op de wereld.


 
     
 


Krotrok clip: Release 15/07


 
 
 
 

 
     
 

Een Jazznummer voor de drieëntwintigste eeuw. Are you ready for it? Misschien nog niet, maar Rotkat Records vuurt het toch lekker op je af. Geen dekking zoeken, gewoon ondergaan. Resistance is futile.

Als een boksmatch tussen gevestigde waarden die zichzelf in twijfel durven trekken, gaat “Krotrok” knopen doorhakkend het slagveld op met vlijmscherpe beats en saxen die elkaar voluit te lijf gaan, om tegelijk gefusioneerd en gefusilleerd te worden. Rephlex VS International Anthem. Op en af, heen en weer gezogen tussen werelden, uiteen gehaald en terug versmolten. Een kort maar krachtige tour de force die plotsklaps eindigt en je weer terug de ruimte in slingert. Eén enkele tentakel overblijvend, tastend in het duister als een uitlopende snaar, op zoek naar nieuwe theorieën.

 
     
 

 
     
 Namid & Sondervan


 
 
 
 

© Bernaded Dexters


 
     
 

is a collaboration between jazz quartet Namid and live coder Dago Sondervan

Het gelijknamig debuutalbum komt uit op Rotkat Records 16 juli '21 en wordt 15/7 live voorgesteld @Rivierenhof

 
   

 
     
 
Over dit album
 


 
     
  Onmogelijk kan ook !!

Bij het ontstaan van het heelal had Hij zich al niet laten zien, en ook naar de little big bang in de tuin van een Antwerps kraakpand stuurde Hij zijn kat. Het was een zwarte en ze liep onder een ladder door. Iedereen zag dat het goed was. God moet ons maar geloven.
De gelegenheid – een nazomerbar ging seizoensgebonden de herfst in – had Namid en Dago Sondervan samengebracht. Een jazz-kwartet en een live-coder. Het analoge met het digitale. De saxofoons van bandleider Vincent Brijs, de contrabas van Fré Madou, de altsax van Sara De Meyer, de drums van Maarten Moesen en de algorhythm-and-blues van Sonic Pi. Het ging allemaal de deeltjesversneller in en dan was het wachten op een botsing van atomen.
De uitverkorenen in dat hof van heden waren getuige van de geboorte van een nieuw soort fusion. Een versmelting van elektronen en positronen voor wie de aantrekking groter bleek dan de zwaartekracht. Een kind van de kwantumliefde.
Het moet zowat voor het eerst geweest zijn dat een code zichzelf kraakte en een computer begon te syncoperen. Artificieel intelligent werd organisch slim.  

 
     
 


Soundslike ?

 
     
 

Eén grote, grillige, glooiende improvisatie.

Een poging om een oerknal in klank en beeld te vatten: Weather Report en Frank Deboosere, de Sahara en de toendra, Squarepusher en Pullover, Motown in Oneohtrix Point Neverland, Praxis en de snaartheorie, Marc Moulins Placebo met effect, Sun Ra en Moondog, Uncanny Valley of the Silicon Dolls, Luchtbal in Addis Abeba, man-machine learning, de Titanic-band op Das Boot, anarchie in Parliament, modale modules, cyber punk funk en future kraut shock.

Geen idee dus hoe je zoiets kunt beschrijven, laat staan op band vastleggen, die constante, lukrake beweging, middelpuntvliedend en centripetaal, baanvast en total loss. Een momentopname in een super collider, goed wetende dat wat je registreert, er niet meer is en nooit weer zal zijn.

 

Maar de plaat bestaat wel degelijk. Er is een spoor van de eenmaligheid. Ruimte en tijd gekromd tot de singulariteit van een elpee. Iets dat live niet herhaald kan worden, en daarom des te meer doet hunkeren naar nog eens zo’n, maar dan een compleet andere samenloop van omstandigheden. Naar de volgende, onmogelijke fusie van Namid Sondervan.

 
 
  " ... blijkt uit dit album dat jazz nog echt nieuwe, innovatieve en best onverwachte richtingen geduwd kan worden." (Dansende Beren) 

 
     
 
The Band 

 
     
 
Vincent Brijs: alto & baritone saxophone, EWI & effects, Fré Madou: double bass and effects, Sara Meyer: alto & tenor saxophone, Maarten Moesen: drums, Dago Sondervan: live coding/electronica 

 
     
 

 
     
   

 
     
 

 
     
  Vorige Single Ohmu: Deze clip is gefilmd door Henry Commerman met als assistent Lothar Legon in art center Hugo Voeten, met dank aan Eveline Heylen. Montage door Laurent Vanderstokken, script en regie door Dago Sondervan en de costumes mochten we zelf kiezen uit de stock van Ann Lauwerys.

 
     
     
   
 
David Ronaldo (& The Dice) :'Shoot them with Words' 
 
     
   

 
     
  Een volledig album afleveren tijdens een pandemie is niets minder dan een wonder. Toch is twee jaar na de release van van 'Citizen of the World' de opvolger een feit....
Het tweede volledige album, 'Shoot them with Words', is een ode aan de vorig jaar overleden ‘padre de familia’ van het welbekende Circus Ronaldo, Johnny Ronaldo en staat vol met teksten uit het leven. De op gitaar georiënteerde americana roots-rock muziek en de herkenbare hese stem van David zijn al jaren het handelsmerk van de band. De sfeer van het nieuwe album varieert van duister, onheilspellend bluesy tot funky en speels. De gitaren staan nog steeds centraal maar dit keer gaat de aandacht ook naar de meerstemmige zang. Negen van de elf nummers zijn eigen composities.
De band deed een beroep op enkele bevriende muzikanten om mee te werken aan het album - Pieter Akkermans op Hammondorgel, Wim Degeest op bluesharp en Andries Boone speelde viool en mandoline - wat voor een extra dimensie zorgt. De achtergrondzang is van niemand minder dan Chantal Kashala, Luk de Graaff, Piet Vastenavondt en Hedwig Peetermans.
'Shoot them with words' is uitgebracht onder Fandango Music Belgium, het rootsmusic label van Studio Fandango. Ondertussen maakt ‘dhr. Fandango’ Dirk Lekenne zelf deel uit van de band. Hij stond niet alleen achter de productie van dit album, hij zorgde ook voor het slide- en lapsteel gitaarwerk. Ook het gitaarduo Verbinnen-Lekenne is binnenkort live te zien.
De release van 'Shoot them with Words' kwam er onlangs, op 18 juni 2021. De eerste 2 nummers die worden uitgebracht met videoclips zijn ‘Midnight Sun’ en ‘Gunslinger’. Live brengt de band een mix van oud en nieuw werk en hun eigen materiaal wordt afgewisseld met herwerkte versies van bestaande nummers.


 
     
 

 
     
 

 
     
  MUSICIANS 

 
     
 David Ronaldo: vocals - acoustic 6 & 12 string guitar, electric rhythm guitar - Marco Epis: drums & percussion - Charly Verbinnen: lead & acoustic guitar - Tim Van Passel: bass guitar - Dirk Lekenne: backing vocals - lead, slide & lap steel guitar


 
     
     
 

 
     
 

 
     
 
JAZZEPOES recensie volgt later ...

 
     
   
     
     
 
· FILE UNDER: MODERN JAZZ CHAMBRE GROOVE BARCODE: 9789492961587
· OENE VAN GEEL / TOM VAN DYCK - FRISBEE label: ZENNEZ RECORDS / ZR2101006
 
 
   
 
Oene Van Geel - Tom Van Dyck :'Frisbee' 
 
     
 

 
     
 
 

 
     
  Heb je ooit gefrisbeed met vrienden? Een schijf werpen, ongeveer weten waar die neer zal komen maar toch vooral last minute duiken, springen, lopen om de frisbee uit de lucht te plukken voor die de grond raakt ... .
Zo voelden de drie weken in augustus 2020 die volgden op Oene van Geel's voorstel aan Tom Van Dyck: "Zullen we eens wat geluidstracks naar elkaar toe sturen en kijken wat we er mee kunnen?"


De daaropvolgende weken barstte — via het internet - een cascade aan ideeën en creativiteit los. Zonder dat het de bedoeling, of een plan was, was bleek in week 3 dat er meer dan genoeg materiaal was ontstaan voor een album.
Eigen materiaal was vanzelfsprekend, zowel Oene als Tom componeren en spelen veel, steeds met een stevige voet in de jazz, kamermuziek, groovende pop en vrije improvisatie.
Deze 3 weken deden hen de pandemie en lockdown helemaal vergeten. Het online frisbee-spel gaf de ruimte hun beider potentieel volledig te ontplooien. Met een intensiteit die zich op een andere manier moest vertalen dan normaal live op een podium of in een repetitieruimte. Nu online, maar intens was het zeker.
Oene en Tom zijn oude vrienden, collega's en ex-studiegenoten die sinds 1999 nooit meer de kans hadden om met elkaar te spelen, maar wel al die tijd vriendschappelijk contact hielden. Dat ze weer tijd vonden om samen aan de slag te gaan is misschien één van die positieve dingen die de pandemie naast al haar onheil toch ook met zich meebracht. Echte creativiteit laat zich blijkbaar niet kisten door een lockdown.


 
 
     
  MUSICIANS  & guests

 
     
 Oene van Geel: altviool, f-quinton, trompetviool, cello, slagwerk
Tom Van Dyck: sopraan-, alt-, tenor- en baritonsaxofoon, EWI

 Speciale gasten:

Oguz Byiikberber (modular)
Mark Haanstra: akoestische bas


 
     
   

 
     
     
     
CD NEW                                   NIEUWSBLAD

     
     
     
 


 
   
 
     
 
   
 

 

   HOLIDAY MODE 

 

 

 

 

Gedurende de vakantiemaanden JULI en AUGUSTUS én (begin) SEPTEMBER 2021 gaat het hier allemaal op een mogelijk nog lager pitje, al houden we de dringende nieuwtjes wel in't oog. Zelf zie ik voor de rest van 2021  af van alle festivalactiviteit en hou het op clubactiviteit of opportuniteiten in de buurt.Wat krijg je dan wel deze zomer ?
 Mogelijks volgen er gedurende Juli-Augustus  toch wat concertverslagen vanwege medewerkers vanuit de festivalhoek maar dat zien we dan wel en een aantal vaste dingen blijven wél ingepland :
 

• JaZZZolderconcerts : aankondigingen/voorstelling + eventuele concertverslagen/recensies vanaf Augustus...

 
Ook mogelijk :
 
 
• persberichten

• CD NEW voorstellingen

• een onverwachte CD-bespreking

• ...een zonneslag, burnout ofte COVID19 attack  !

 
 

 

Verder wensen we éénieder in deze komende post Corona tijd nog een uitstekend , ontspannen verlof toe met ruimte natuurlijk voor vooral veel fijne muziek waar en  whenever dat kan !


 

 

 


Winus

 
     
 
     
     
 
 
     
 
   
     
 
- persbericht -

 
     
 

 
 

  
 

In tijden van corona een festival organiseren op 25 thuislocaties was niet echt een optie.

Daarom pasten we de formule enigszins aan; het wordt een “Limited Edition”.

 

Toch zullen er gedurende 3 opeenvolgende dagen jazzconcerten plaatsvinden in Mechelen, op meerdere locaties met op de beide weekend-avonden twee topgroepen.

Zaterdagavond: de Jelle Van Giel Groep, met 7 ervaren muzikanten, is als het ware een “limited Bigband” die op het podium in het Cultuurcentrum zal staan! Zij stellen er hun nieuwe cd voor.

Als afsluiter is er op zondagavond Triple piano, een concert met drie gerenommeerde jazzpianisten, solo, in duo en in trio !

 
 

 
     
     
 


Vrijdag 10 september 2021


 
     
     
 


19u30 en 21u30: Hlib Baisha duo in Het Predikheren, Goswin De Stassartstraat 88


Hlib Baisha is een muzikant uit Oekraïne met een dubbele major Bachelor in Jazz Guitar & Jazz Composition/Arranging van het Conservatorium Maastricht.

Hlib heeft muziek geschreven voor het Amsterdams Concertgebouw jazzorkest, onderstreepte de film "In de mond van waanzin", uitgevoerd samen met Mike Roelofs en Ron van Stratum. Hij heeft twee albums geproduceerd: "Lost Under the Guidance" prt.1 is opgenomen door Hlib Baisha's Trio, terwijl "Lost Under the Guidance" part.2 in een duo met Mike Roelofs, een virtuoze pianist.​

Hlib Baisha is winnaar van “Louis van Dijk Jazz Award”(Nederland) en “Mechelen Jazz Contest” van 2019.


Hlib Baisha: gitaar

Mike Roelofs: piano

 

 

 
 


zaterdag 11 september 2021


 
 
 


19u30 en 21u30: Jelle Van Giel Group in het Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5


Jelle Van Giel Group is een Antwerpse instrumentale band, opgericht in 2012, met een klassiek jazzformat dat deels voortbouwt op die rijke traditie, maar ook op zoek is naar nieuwe klankkleuren en modernere, hedendaagse invloeden. Met "Third Story" (Hevhetia) bouwt Jelle zijn eerdere repertoire verder, nog kleurrijker dankzij de uitbreiding van het instrumentale aanbod, met basklarinet, pedal steel en synths. Zoals altijd komen de liedjes voort uit de drang om fascinerende aspecten van het leven te vatten: de toenemende digitalisering, de huidige pandemie en zelfs de beperkte vrijheid van mens en dier worden omgezet in muziek.

De kracht van Jelle is het arrangeren van een visueel verhaal rondom lyrische thema's die je raken. Dit maakt de muziek toegankelijk voor een breed publiek. De eerste twee albums werden goed ontvangen. De talrijke goede recensies en veel airplay in binnen- en buitenland bewijzen dit.Jelle Van Giel: drums/composities
Thomas Mayade: trompet/flugel
Tom Bourgeois: altsax/basklarinet
Matthias Van den Brande: sax
Tim Finoulst: gitaar/pedal steel
Bram Weijters: piano/toetsen
Janos Bruneel: contrabas

 

 

 


zondag 12 september 2021


 
 
 


Chris Joris Quartet + guest, om 14u en om 16u in The Chapel, St Romboutskerkhof 3


 

De groep laat zich kenmerken door harmonische en modale jazz, geënt op composities van Chris Joris en Free Desmyter, standards en ballads. Swingend met vaak dat vleugje wereldmuziek onderhuids.

Viermaal award-winner Chris Joris laat altijd een verborgen stuk Afrika of andere inspiraties doordringen in zijn muziek, die uiteindelijk zijn eigen stempel draagt.

Vandaag met special guest zoon Yassin Joris op gitaar en zangBart Borremans: tenorsax
Free Desmyter: piano
Sal La Rocca: contrabas
Chris Joris: drums
Special guest: Yassin Joris: gitaar en zang

 

 


Just Friends Trio, om 14u en om 16u in St Jozef, De Duivels, Het Paradijs, Haverwerf 20-22


 

 

Voor deze "limited edition" van jazzathome vormt Jean-Paul Jublou een gelegenheidstrio samen met Arne Van Coillie en Flor Leugenhaeghe.

De muziek putten ze uit “The great American songbook“, toegankelijke songs, standards.

Deze ervaren jazzmuzikanten zorgen voor een swingende namiddag in de prachtige locatie van de bekende houten gevels aan de Dijle.Jean-Paul Jublou: sax
Arne Van Coillie: piano
Flor Van Leugenhaeghe: contrabas

 

 


Triple piano,m 19:30u en om 21:30u  in Quatre Mains, Cortenbachplein 8


 

 

 

De locatie is het “Hof van Cortenbach”, een imposant 16de-eeuws stadspaleis in centrum Mechelen waar pianozaak Quatre Mains een bijhuis geopend heeft.

 

Zes handen te gast bij Quatre Mains! En die handen behoren toe aan drie bekende namen uit het landschap van de Belgische jazzpiano: Bram De Looze, Bram Weijters en Ewout Pierreux (gerangschikt van jong maar allesbehalve onervaren tot ervaren maar allesbehalve oud!).

Elk hebben ze hun eigen unieke stem en elk spelen ze in uiteenlopende projecten, maar ze delen een voorliefde voor akoestische settings en zijn stevig gegrond in de rijke jazztraditie. Samen gaan zij aan de slag en brengen zowel eigen werk als jazzstandards in wisselende solo-, duo en triobezettingen, kortom piano party!Bram De Looze: piano
Bram Weijters: piano
Ewout Pierreux: piano

 

 

   
 

Organisatie: de Jazzzolder vzw, met de steun van de stad Mechelen en Het Cultuurcentrum.

Alle informatie over de groepen en locaties is te vinden op www.jazzathome.be.

Tickets voor vrijdagavond: https://ticketshop.ticketmatic.com/mechelen/jazzzolder

Tickets voor zaterdag en zondag: https://ticketshop.ticketmatic.com/mechelen/Jazzathome

 
     
     

 

 
 
 
 

 

 
 
 

   
     

 

 

 

 © JAZZEPOES 2021

 

 

 

up again !

 

 

 

HOME