HOME


 

 

 

  JaZZZolder                    Overd(h)onderd !                    GIGS          
 

Graag verwijst JAZZEPOES naar de eigen webstek van onze binnenlandse artiesten voor het uitpluizen en (HER)ontdekken van misschien niet eerder bekend werk van hen ? in streaming video en sound?... Steun deze mensen die intussen héél wat inkomensverlies lijden en vul je muziekverzameling aan , alle bijdragen via aankoop albums en songs op whatever welke wijze (aanschaf fysieke CD…aankoop via

 i-tunes en aanverwante kanalen) worden hogelijk gewaardeerd ! Doen dus !


INHOUD    ARCHIEF MUSIC ARCHIEF JAZZZOLDER             

 
 
DATE PIC
inhoud

21/7/2021   Predikheerlijke Zomer 2021 : Kristen Cornwell Trio - concertcommentaar
21/7/2021 


Kristen Cornwell & Christophe Devisscher © JASSEPOES

   Picture This ! 2021 : week 28 = Kristen Cornwell & Christophe Devisscher
15/7/2021     CD-NEW : NAMID & SONDERVAN : 'Namid & Sondervan' - ALBUM-voorstelling
14/7/2021     Predikheerlijke Zomer 2021 : Dieter Vaganée Quartet - concertcommentaar
10/7/2021 


Dieter Vaganée  © JASSEPOES

     Picture This ! 2021 : week 27 = Dieter Vaganée
7/7/2021
 
    CD-NEW : Oene Van Geel  - Tom Van Dyck : 'frisbee' - ALBUM-voorstelling
10/7/2021     CD-NEW : David Ronaldo (& The Dice) : 'Shoot Them with Words' - ALBUM-voorstelling
7/7/2021
 
    Predikheerlijke Zomer 2021 : Triology - concertcommentaar
4/7/2021
Tim Finoulst  © JASSEPOES

     Picture This ! 2021 : week 26 = Tim Finoulst
3/7/2021
 
    Predikheerlijke Zomer 2021 : Steven Troch & Matt T Mahony - concertcommentaar
JULI t/m SEP 2021


   

   HOLIDAY MODE    - lees hier wat en hoe -

28/6/2021
 
    Predikheerlijke Zomer 2021 : Frank Vaganée Trio - concertcommentaar
27/6/2021
Marjan Van Rompay (2015)  © JASSEPOES

     Picture This ! 2021 : week 25 = Marjan Van Rompay  (2015)
20/6/2021
Eric Legnini & Daniel Romeo (2015)  © JASSEPOES

     Picture This ! 2021 : week 24 = Eric Legnini & Daniel Romeo  (2015)
13/6/2021  
Naima (& Chris) Joris (2015)  © JASSEPOES

     Picture This ! 2021 : week 23 = Naima & Chris Joris  (2015)
6/6/2021
Neneh Cherry (2015)  © JASSEPOES

     Picture This ! 2021 : week 22 = Neneh Cherry  (2015)
3/6/2021
 
    Blijven Drijven - Stay Afloat, The Streaming Sessions:'wasdaman'  - concertcommentaar -
15/4/2021
3/7
 
JAZZ at HOME 2021 CANCELED,  JAZZOLDERCONCERTS ALVAST AFGELAST t/M EIND JULI

BLAME IT ON COVID 19
- mededeling-

         
WEEKLY NEWS TWEETED IN THE WEEKEND
 

     
  
     
 

 
  ROTKAT Records stelt voor :

 
     
     
 
 
NAMID & SONDERVAN : 'Namid & Sondervan'


 
 
     
 
Album uit 16/07 via Rotkat / NEWS digital & vinyl.
Albumvoorstelling 15/07 @OLT
Nieuwe clip 'Krotrok' uit op 15/07

 
     
  Het fenomeen Namid & Sondervan, de co-co-contradictie van de twee-éénheid van vijf elementen, Vincent Brijs, Fré Madou, Sara Meyer, Maarten Moesen en Dago Sondervan, laat 'Krotrok' als tweede single van hun debuutalbum los op de wereld.


 
     
 


Krotrok clip: Release 15/07


 
 
 
 

 
     
 

Een Jazznummer voor de drieëntwintigste eeuw. Are you ready for it? Misschien nog niet, maar Rotkat Records vuurt het toch lekker op je af. Geen dekking zoeken, gewoon ondergaan. Resistance is futile.

Als een boksmatch tussen gevestigde waarden die zichzelf in twijfel durven trekken, gaat “Krotrok” knopen doorhakkend het slagveld op met vlijmscherpe beats en saxen die elkaar voluit te lijf gaan, om tegelijk gefusioneerd en gefusilleerd te worden. Rephlex VS International Anthem. Op en af, heen en weer gezogen tussen werelden, uiteen gehaald en terug versmolten. Een kort maar krachtige tour de force die plotsklaps eindigt en je weer terug de ruimte in slingert. Eén enkele tentakel overblijvend, tastend in het duister als een uitlopende snaar, op zoek naar nieuwe theorieën.

 
     
 

 
     
 Namid & Sondervan


 
 
 
 

© Bernaded Dexters


 
     
 

is a collaboration between jazz quartet Namid and live coder Dago Sondervan

Het gelijknamig debuutalbum komt uit op Rotkat Records 16 juli '21 en wordt 15/7 live voorgesteld @Rivierenhof

 
   

 
     
 
Over dit album
 


 
     
  Onmogelijk kan ook !!

Bij het ontstaan van het heelal had Hij zich al niet laten zien, en ook naar de little big bang in de tuin van een Antwerps kraakpand stuurde Hij zijn kat. Het was een zwarte en ze liep onder een ladder door. Iedereen zag dat het goed was. God moet ons maar geloven.
De gelegenheid – een nazomerbar ging seizoensgebonden de herfst in – had Namid en Dago Sondervan samengebracht. Een jazz-kwartet en een live-coder. Het analoge met het digitale. De saxofoons van bandleider Vincent Brijs, de contrabas van Fré Madou, de altsax van Sara De Meyer, de drums van Maarten Moesen en de algorhythm-and-blues van Sonic Pi. Het ging allemaal de deeltjesversneller in en dan was het wachten op een botsing van atomen.
De uitverkorenen in dat hof van heden waren getuige van de geboorte van een nieuw soort fusion. Een versmelting van elektronen en positronen voor wie de aantrekking groter bleek dan de zwaartekracht. Een kind van de kwantumliefde.
Het moet zowat voor het eerst geweest zijn dat een code zichzelf kraakte en een computer begon te syncoperen. Artificieel intelligent werd organisch slim.  

 
     
 


Soundslike ?

 
     
 

Eén grote, grillige, glooiende improvisatie.

Een poging om een oerknal in klank en beeld te vatten: Weather Report en Frank Deboosere, de Sahara en de toendra, Squarepusher en Pullover, Motown in Oneohtrix Point Neverland, Praxis en de snaartheorie, Marc Moulins Placebo met effect, Sun Ra en Moondog, Uncanny Valley of the Silicon Dolls, Luchtbal in Addis Abeba, man-machine learning, de Titanic-band op Das Boot, anarchie in Parliament, modale modules, cyber punk funk en future kraut shock.

Geen idee dus hoe je zoiets kunt beschrijven, laat staan op band vastleggen, die constante, lukrake beweging, middelpuntvliedend en centripetaal, baanvast en total loss. Een momentopname in een super collider, goed wetende dat wat je registreert, er niet meer is en nooit weer zal zijn.

 

Maar de plaat bestaat wel degelijk. Er is een spoor van de eenmaligheid. Ruimte en tijd gekromd tot de singulariteit van een elpee. Iets dat live niet herhaald kan worden, en daarom des te meer doet hunkeren naar nog eens zo’n, maar dan een compleet andere samenloop van omstandigheden. Naar de volgende, onmogelijke fusie van Namid Sondervan.

 
 
  " ... blijkt uit dit album dat jazz nog echt nieuwe, innovatieve en best onverwachte richtingen geduwd kan worden." (Dansende Beren) 

 
     
 
The Band 

 
     
 
Vincent Brijs: alto & baritone saxophone, EWI & effects, Fré Madou: double bass and effects, Sara Meyer: alto & tenor saxophone, Maarten Moesen: drums, Dago Sondervan: live coding/electronica 

 
     
 

 
     
   

 
     
 

 
     
  Vorige Single Ohmu: Deze clip is gefilmd door Henry Commerman met als assistent Lothar Legon in art center Hugo Voeten, met dank aan Eveline Heylen. Montage door Laurent Vanderstokken, script en regie door Dago Sondervan en de costumes mochten we zelf kiezen uit de stock van Ann Lauwerys.

 
     
     
   
 
David Ronaldo (& The Dice) :'Shoot them with Words' 
 
     
   

 
     
  Een volledig album afleveren tijdens een pandemie is niets minder dan een wonder. Toch is twee jaar na de release van van 'Citizen of the World' de opvolger een feit....
Het tweede volledige album, 'Shoot them with Words', is een ode aan de vorig jaar overleden ‘padre de familia’ van het welbekende Circus Ronaldo, Johnny Ronaldo en staat vol met teksten uit het leven. De op gitaar georiënteerde americana roots-rock muziek en de herkenbare hese stem van David zijn al jaren het handelsmerk van de band. De sfeer van het nieuwe album varieert van duister, onheilspellend bluesy tot funky en speels. De gitaren staan nog steeds centraal maar dit keer gaat de aandacht ook naar de meerstemmige zang. Negen van de elf nummers zijn eigen composities.
De band deed een beroep op enkele bevriende muzikanten om mee te werken aan het album - Pieter Akkermans op Hammondorgel, Wim Degeest op bluesharp en Andries Boone speelde viool en mandoline - wat voor een extra dimensie zorgt. De achtergrondzang is van niemand minder dan Chantal Kashala, Luk de Graaff, Piet Vastenavondt en Hedwig Peetermans.
'Shoot them with words' is uitgebracht onder Fandango Music Belgium, het rootsmusic label van Studio Fandango. Ondertussen maakt ‘dhr. Fandango’ Dirk Lekenne zelf deel uit van de band. Hij stond niet alleen achter de productie van dit album, hij zorgde ook voor het slide- en lapsteel gitaarwerk. Ook het gitaarduo Verbinnen-Lekenne is binnenkort live te zien.
De release van 'Shoot them with Words' kwam er onlangs, op 18 juni 2021. De eerste 2 nummers die worden uitgebracht met videoclips zijn ‘Midnight Sun’ en ‘Gunslinger’. Live brengt de band een mix van oud en nieuw werk en hun eigen materiaal wordt afgewisseld met herwerkte versies van bestaande nummers.


 
     
 

 
     
 

 
     
  MUSICIANS 

 
     
 David Ronaldo: vocals - acoustic 6 & 12 string guitar, electric rhythm guitar - Marco Epis: drums & percussion - Charly Verbinnen: lead & acoustic guitar - Tim Van Passel: bass guitar - Dirk Lekenne: backing vocals - lead, slide & lap steel guitar


 
     
     
 

 
     
 

 
     
 
JAZZEPOES recensie volgt later ...

 
     
   
     
     
 
· FILE UNDER: MODERN JAZZ CHAMBRE GROOVE BARCODE: 9789492961587
· OENE VAN GEEL / TOM VAN DYCK - FRISBEE label: ZENNEZ RECORDS / ZR2101006
 
 
   
 
Oene Van Geel - Tom Van Dyck :'Frisbee' 
 
     
 

 
     
 
 

 
     
  Heb je ooit gefrisbeed met vrienden? Een schijf werpen, ongeveer weten waar die neer zal komen maar toch vooral last minute duiken, springen, lopen om de frisbee uit de lucht te plukken voor die de grond raakt ... .
Zo voelden de drie weken in augustus 2020 die volgden op Oene van Geel's voorstel aan Tom Van Dyck: "Zullen we eens wat geluidstracks naar elkaar toe sturen en kijken wat we er mee kunnen?"


De daaropvolgende weken barstte — via het internet - een cascade aan ideeën en creativiteit los. Zonder dat het de bedoeling, of een plan was, was bleek in week 3 dat er meer dan genoeg materiaal was ontstaan voor een album.
Eigen materiaal was vanzelfsprekend, zowel Oene als Tom componeren en spelen veel, steeds met een stevige voet in de jazz, kamermuziek, groovende pop en vrije improvisatie.
Deze 3 weken deden hen de pandemie en lockdown helemaal vergeten. Het online frisbee-spel gaf de ruimte hun beider potentieel volledig te ontplooien. Met een intensiteit die zich op een andere manier moest vertalen dan normaal live op een podium of in een repetitieruimte. Nu online, maar intens was het zeker.
Oene en Tom zijn oude vrienden, collega's en ex-studiegenoten die sinds 1999 nooit meer de kans hadden om met elkaar te spelen, maar wel al die tijd vriendschappelijk contact hielden. Dat ze weer tijd vonden om samen aan de slag te gaan is misschien één van die positieve dingen die de pandemie naast al haar onheil toch ook met zich meebracht. Echte creativiteit laat zich blijkbaar niet kisten door een lockdown.


 
 
     
  MUSICIANS  & guests

 
     
 Oene van Geel: altviool, f-quinton, trompetviool, cello, slagwerk
Tom Van Dyck: sopraan-, alt-, tenor- en baritonsaxofoon, EWI

 Speciale gasten:

Oguz Byiikberber (modular)
Mark Haanstra: akoestische bas


 
     
   

 
     
     
     
CD NEW                                   NIEUWSBLAD

     
     
     
 


 
   
 
     
 
   
 

 

   HOLIDAY MODE 

 

 

 

 

Gedurende de vakantiemaanden JULI en AUGUSTUS én (begin) SEPTEMBER 2021 gaat het hier allemaal op een mogelijk nog lager pitje, al houden we de dringende nieuwtjes wel in't oog. Zelf zie ik voor de rest van 2021  af van alle festivalactiviteit en hou het op clubactiviteit of opportuniteiten in de buurt.Wat krijg je dan wel deze zomer ?
 Mogelijks volgen er gedurende Juli-Augustus  toch wat concertverslagen vanwege medewerkers vanuit de festivalhoek maar dat zien we dan wel en een aantal vaste dingen blijven wél ingepland :
 

• JaZZZolderconcerts : aankondigingen/voorstelling + eventuele concertverslagen/recensies vanaf Augustus...

 
Ook mogelijk :
 
 
• persberichten

• CD NEW voorstellingen

• een onverwachte CD-bespreking

• ...een zonneslag, burnout ofte COVID19 attack  !

 
 

 

Verder wensen we éénieder in deze komende post Corona tijd nog een uitstekend , ontspannen verlof toe met ruimte natuurlijk voor vooral veel fijne muziek waar en  whenever dat kan !


 

 

 


Winus

 
     
 
     
     
 
 
     
     
 
   
     
 
- mededeling -

 
    
  EXTRA BERICHT n.a.v. Coronacrisis: 

 
     
 

We moeten geen open deur intrappen, iedereen ondervindt aan den lijve de gevolgen van de vreselijke coronacrisis. Wij leven mee met iedereen die getroffen wordt door het virus. Ook gaan onze gedachten uit naar de dokters, verplegers, bejaardenverzorgers en al diegenen die tijdens deze uitputtingsslag in de frontlijn vechten. Alle sectoren en geledingen van de maatschappij worden getroffen, maar sommige meer dan andere. De cultuurwereld behoort helaas tot de zwaarst geteisterde categorie. Het aantal uitgestelde en afgelaste concerten, theatervoorstellingen en tentoonstellingen valt meer niet te tellen. Bij heel wat professionele artiesten, vooral in de podiumkunsten, staat het water nu al tot aan de lippen. Behalve de frustratie van de gedwongen werkloosheid met het bijbehorende inkomensverlies, weegt vooral de onzekerheid op het gemoed. Het is volstrekt onduidelijk wanneer en hoe we in Vlaanderen uit de lockdown-toestand zullen treden. Naar alle waarschijnlijkheid worden culturele evenementen met publiek een van de laatste stappen op de lange weg naar een nieuw normaal.

De Jazzzolder ontsnapt niet aan de malaise. Daarom geven we deze stand van zaken. 

 
     
  Clubconcerten 

 
     
  Tot eind Juni zijn alle optredens al afgelast. We proberen de betrokken groepen op te vissen door ze in september op Jazzathome (onder voorbehoud) of in 2021 te programmeren. Concerten vanaf 1 juli: onder voorbehoud. Het is voor iedereen afwachten op instructies van hogerhand. Zal het Predikheren weer opengaan? Mogen er evenementen worden georganiseerd? En zo ja, onder welke beperkende voorwaarden? We houden jullie op de hoogte zodra die informatie beschikbaar is. 

 
     
  MOGELIJKE HERVATTING CLUBCONCERTEN vanaf 23 OKT : volg het hier

 
 
 
 

 
 

 
 
JazzContest Mechelen 2020  


 
     
   

 
     
  Beste vrienden van De Jazzzolder,

we hopen in de allereerste plaats dat jullie allemaal gezond en wel zijn. Misschien hebben sommigen van jullie intussen al een beschermende prik in de bovenarm gekregen. We zijn op de goede weg, maar het Rijk der Vrijheid is nog veraf. Zeker voor de culturele sector waar ook de Jazzzolder toe behoort.

Het jongste Overlegcomité (23/4) zette de deur op een kier: in mei zijn alleen buitenevenementen met maximaal 50 toeschouwers toegelaten. Binnen blijven alle evenementen verboden, uitgezonderd enkele testevenementen waar meer virologen dan artiesten of toeschouwers zullen rondlopen. Voor juni wordt meer vrijheid in het vooruitzicht gesteld, maar onder voorbehoud van een scherpe daling van de ziekenhuisopnames. Het is moeilijk daarop vooruit te lopen.

Het blijft dus vooralsnog onmogelijk om op een veilige en genietbare manier concerten in Zaal Mandela van het Predikheren te organiseren. We hebben bijgevolg alle clubconcerten voor mei en juni opgeschort en de bands daarvan op de hoogte gebracht.

Er is gelukkig ook *goed nieuws* te melden: ondanks het voorgaande kunnen we in juni opnieuw van live jazz genieten, meer bepaald op het binnenplein van Het Predikheren. Het succes van *De Predikheerlijke Zomer* in september vorig jaar, smaakte blijkbaar naar meer. De Zomer is Van Mechelen wordt eind juni op gang getrapt met een tweede editie van het vier weken durende, coronaveilige festival op het prachtige binnenplein van de bibliotheek.

De details liggen nog niet vast, maar zeker is dat De Jazzzolder met vier concertavonden opnieuw een hoofdrol mag spelen. Blokkeer alvast deze vier data in jullie agenda: vrijdag 25 juni (opening Predikheerlijke Zomer 2021), en de eerste drie eerste vrijdagen van juli. (2 - 9 -16/7).

We zijn nu volop aan het werken aan de programmering. Details volgen, net zoals praktische info over ticketing en Covid-19-regels.

En hoe zit het intussen met Jazzathome 2021, vragen jullie zich misschien af. Aangezien de normale formule maanden voorbereiding vraagt, kan het festival ook dit jaar niet doorgaan. Toch gooien we de handdoek nog niet in de ring: als de omstandigheden het toelaten, willen we in september enkele alternatieve, met Jazzathome gerelateerde concerten organiseren.

Warme groeten namens het bestuur!

en houd het veilig, want we hebben jullie nodig   :-) 

 
  Jazzathome 2021

 
     
 

 
  als de omstandigheden het toelaten, willen we in september enkele alternatieve, met Jazzathome gerelateerde concerten organiseren

 
     

 
     
  Jaarabonnementen 

 
     
  We zetten de looptijd vanaf 1 maart stil. De geldigheid wordt verlengd met de periode van het concertverbod. Bedoeling is dat de leden met hun jaarabonnement recht blijven hebben op 24 concerten. Nemen we als voorbeeld een lidkaart die geldig was tot eind mei 2020. Als het concertverbod tot eind mei van kracht blijft, dan wordt de geldigheid met 3 maanden verlengd, tot eind augustus met andere woorden. 

 
  Jazz in jullie kot 

 
     
  Gezellig samenkomen in onze club is helaas niet meteen mogelijk, maar we blijven niet bij de pakken zitten. Om afkickverschijnselen te voorkomen, zullen we jullie via deze nieuwsbrief en via onze Facebookgroep op geregelde tijdstippen een portie uitstekende jazz serveren. Om te beginnen zullen we daarbij uit ons eigen videoarchief putten. Maar jullie mogen ook playlists van bevriende jazzmuzikanten verwachten, met favorieten en ontdekkingen geselecteerd door de meesters zelf. Aan jullie om er een wijntje of een Maneblusser bij halen, wij zorgen voor de sfeer…   

 
     
     
     
 
Steun de Jazzzolder, koop online via Trooper

Plannen om online te shoppen? Trooper is een portaalsite die de weg wijst naar honderden webshops, waaronder alle bekende aanbieders, van Bol.com tot Coolblue, Collishop, Torfs... De omweg via Trooper brengt geen extra kosten teweeg, maar heeft wel een leuk neveneffect. De webshops storten via Trooper 1, 2, 3 of meer procent van het aankoopbedrag door naar een vereniging (jeugdbeweging, muziekmaatschappij, sportclub, enz) die de koper zelf selecteert. Voorwaarde is dat die vereniging een Trooper-account heeft, zoals onze club: https://trooper.be/jazzzolder .
Maak voor uw online aankopen dus gebruik van https://trooper.be/jazzzolder en help ons zo de middelen te vergaren om muzikanten in de toekomst beter te vergoeden en nog betere speelomstandigheden te waarborgen.
Je kan ook muzikanten steunen door hun CD’s en/of LP’s te kopen!

Niet alleen muzikanten hebben het moeilijk in deze periode, ook onze Mechelse middenstanders kunnen uw steun gebruiken. Die kunnen ze krijgen o.a. via hamstereninmechelen.be of wijkomenterug.be shoppen.

- Hou facebook in de gaten: https://www.facebook.com/dejazzzolder/
- Kijk regelmatig op onze website: http://www.jazzzolder.be/
- Kijk op UiT in Mechelen: https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/alle/2800-mechelen?search=jazzzolder
- En hou ook je mailbox in het oog!

Met dank voor jullie begrip! 

 
     
     
 
     

   

 

 

 

 © JAZZEPOES 2021

 

 

 

up again !

 

 

 

HOME