HOME

 

   
     
 

de jazzzolder vzw is open :
elke 2de en 4de vrijdag van de maand, van 20 uur tot 01 uur

de live-optredens beginnen telkens om 20.45 uur.

lidkaart (80 euro)= gratis toegang elke 2de en 4de vrijdag (1 jaar).
niet-leden: 10 euro (daglidgeld), studenten 5 euro (lidkaart 40 euro).

ingang: Onze Lieve Vrouwestraat 52 te Mechelen.

parking: Ganzendries, op een paar 100 meter van de jazzzolderlocatie !

 

 
        
   
     
     

 


 

Archief JaZZZolder


Programma JaZZZolder


 

        

 

 

 

   
 

Zoals jullie wellicht weten heeft de jazzzolder zijn huidige prachtige locatie moeten verlaten.
Wij zijn (tijdelijk) verhuisd naar de Refugie van Grimbergen, waar het Onze Lieve Vrouwkoor ons onderdak geeft, om ervoor te kunnen zorgen dat Mechelen zijn 19 jaar oude en vertrouwde jazzclub niet verliest.

 

 
     

 

 


Bezoek ook eens: de Youtube webstek van de JAZZZOLDER !  , je (her)beleeft er ook optredens  van  op de oude JaZZZolder(s) !

 

 

 

 

 

   
 

 


 

 

     
     
     
 

26  April  2019  20:45 hr !

 
 
GIZMO

 
 


 

 

 

 

 

 

 

     
     
GIZMO is een band waarvan enkele jonge getalenteerde Belgische muzikanten aan de basis liggen. De oprichtende leden zijn Geert Hendrickx, Anneleen Boehme (LABtrio) vanavond wel vervangen door Cyrille Obermüller (HAST), Cho Rong Kim en Simon Raman (Steiger).
De band werd opgericht in samenwerking met Amerikaans saxofonist Chris Cheek, met wie ze het podium deelden op Jazz Middelheim 2015. Vervolgens vulde saxofonist Ben Sluijs, die reeds een gevestigde waarde is in de Belgische jazzscene, de vijfde plaats in van het kwintet. GIZMO brengt originele en eigenwijze composities met veel ruimte voor improvisatie en exploratie. In het voorjaar van 2018 brachten ze hun eerste EP uit.
   
     
 
     
     
     
 


Ben Sluijs: sax
Geert Hendrickx: gitaar
Cho Rong Kim: piano
Cyrille Obermüller: contrabas
Simon Raman: drums

 
     
     
     
 
 

  


 
 
     
     

 

 

 

 

 

 

   
 

 

 

 

 

     
     
     
 

12  April  2019  20:45 hr !

 
 
HAST

 
 


 

 

 

 

 

 
     
 
     
     
HAST ontstond in september 2015 als geesteskind van Rob Banken met als uitgangspunt een kwintet te creëren dat de oorsprong van zijn klank vindt in de wisselwerking tussen rock, jazz en vrij geïmproviseerde muziek. In Roeland Celis, Artan Buleshkaj, Cyrille Obermuller en Elias Devoldere vond hij al snel de ideale bandgenoten voor dit project, gezien hun collectieve affiniteit met hedendaagse muziekvormen zoals rock en metal, maar ook hun jazz-scholing op conservatoria over heel de wereld.
De band bracht na een reeks repetities in najaar 2015 zijn eerste digitale opnames uit, waarop een tournee volgde in het Belgische clubcircuit. Het eerste hoogtepunt voor de band kwam er in de zomer van 2016, waar ze laureaat waren van de Jong Werk-wedstrijd op Theater aan Zee. In najaar 2016/voorjaar 2017 slaagde de band erin om naast enkele losse optredens nog een geslaagde clubtournee af te leveren (o.a. Leuven Jazz, Jazztival en Minardschouwburg te Gent) en om de JazzTract-prijs te winnen op Gent Jazz Festival 2017. HAST bracht in januari 2019 zijn debuutplaat uit, opgenomen bij Koen Gisen (SCHNTZL, Nordmann) in de inmiddels legendarische Studio La Patrie te Gent.   
     

 

 Rob Banken: Altsax
Artan Buleshkaj: gitaar

Roeland Celis: gitaar
Cyrille Obermüller: contrabas
Elis devoldere: drums


  


 
 

 recensie(s)

 

  

 
     
 
     
     
     
 

"…vrijdag 12 April zat JaZZZolder Mechelen weer eivol !...HAST stelde dan hun eersteling ‘elegy’ voor, uitgebracht door Solidude Records en daar krijg je nog dit WE een recensie van op JAZZEPOES.be…Vrije geïmproviseerde muziek staat naast rock en dat was ook zo want er waren opmerkelijke contrasten. Zo barstte de voorstelling los met ‘Blues’, net zoals op de CD, en dat werd getekend in vette lijnen maar wat verder gingen die duidelijke lijnen dan weer naar zachte potloodstrepen zoals in het rustige ‘Duet’. Véél kregen we niet in de eerste set maar het was al wat uitzonderlijk dat er twee reeksen werden gespeeld door dit gezelschap ook, dus werd het doseren in twee gebalde sets . Vlak voor rust ging het jonge gezelschap er dan uit met ‘Op Ieder Potje Past Een Dekseltje’ en laat dat nu net mijn potje ook wezen, voorwaar een sterk rocknummer ! Na de pauze ging het er rustiger aan toe maar kregen we wel nummers die zich boeiend ontrolden om uiteindelijk met de bis ‘ Impro’ rustig af te sluiten. Enthousiast applaus volgde en ik meen dat iedereen best content was en ook mij hoor je niet klagen. Te luid ?...Vond ik niet hoor…"


 
     
  Winus

 
     
 

"Vrijdag, 12 april, de onjaardag van mijn Annette zaliger en een bezoek aan de jazzzolder om HAST te horen, zoals blijkbaar velen daar toe waren aangezet door de assertieve reklame van Jazzzolder vzw, Mechelen. De zeer duidende en op twee extreme sferen gebouwde muziek van het kwintet rond altsaxofonist Rob Banken en gitaristen Artan Buleshkaj en Roeland Celis, bassist Cyrille Obermüller en drummer Elias Devoldere zorgt voor controverses, en dat is altijd een gezond teken. Je kan versleten termen hanteren als filmisch, rauw, urbaan; jazz met rock-elementen vermengd en soundscapes, maar je moet de groep gewoon aan het werk horen en hun cd "Elegy" in huis nemen om te weten, dat zij een eigen wereld scheppen, die uiteraard aanleunt bij wat de jeugdige "jazz" te vertellen heeft en die vooral minder put uit de obligate Amerikaanse voorbeelden, maar inderdaad allerlei bronnen laat insijpelen in hun klankbord. Het mooie is, na een tijd beluisteren, dat zij waarempel van meedogenloze rauwheid en koude, maar sterke thema's kunnen omschakelen naar de warmste soundtracks van een ingebeelde film, die zich voor je brein afspeelt. Een handelsmerk van hen werd al vlug duidelijk: het onstuimig neerzetten van thema's en riddles in unisono door sax en gitaar, wat voor een assertieve en brede expressie zorgt, terwijl de tweede gitarist (Roeland Celis) er tegenaan gaat met een totaal ander verhaal en daar nog eens een contrapunt door bas en drums onder geschoven wordt, wat bij het geheel een simultane kroniek van het leven zelf lijkt te veroorzaken. Dat geeft aan deze muziek een eigentijds realisme, dat je niet onmiddellijk doorhebt, indien je er niet mee instapt, en dat gebeurde bij sommigen onder het publiek, die enkel de rauwheid van meerdere momenten in de performance als "hard" ondergingen. gelukkig vond de grote meerderheid van het jazzzolderpubliek het gebeuren uiterst boeiend en ontving de band een hartelijk applaus en een bis. Is het leven dan niet hard? Gebeuren er gelijktijdig geen afschuwelijk dramatishe dingen, terwijl zich de mooiste en warmste momenten afspelen in ons parcours? Wel, HAST's muziek vertelt dat verhaal met vooral een pluim voor de composities van Artan Buleshkaj en Rob Banken en de ongelooflijke solo's van Roeland Celis: hardcore gitaarspel, maar, Jezus, wat een razende vertelkracht."
" 
     
  Chris Joris

 
     
     
 
 
by Wouter De Jonck 
 
     
 

 

 
     
     
     
     
     
 
     
     
      

©  JAZZEPOES 2019

 

 

 

up again !

 

 

 

HOME