HOME

 

BRAND!

 

     
     
   
     
     
 
                   
 
     
 

PROGRAMMA


 
 

CONCERTVERSLAGEN  

 


Woensdag 4 DEC

Vrijdag 6 DEC  

Events in de RAND !


  

 

 
 
     
 
- persbericht 02.12.2019 -

 
  Inzamelactie Le Ravage D'Ali Baba  
   
 
Beste nona-bezoeker,

Weldra kom je bij ons genieten van een voorstelling of concert in nona.

Met de koude wintermaanden voor de boeg rekenen wij op jouw warm hart! Rommel eens op zolder, vraag rond bij buren, vrienden en familie en breng degelijke winterspullen die jij kan missen binnen bij nona.
Samen met vzw Humain, de Koffie Van Morgen en Jazzlab organiseren wij een inzamelingsactie voor de vele vluchtelingen die op dit moment in vluchtelingenkampen in Duinkerke en Brussel verblijven.
Engagement, het is geen vies woord meer. Ook niet binnen de geïmproviseerde muziek. Le Ravage d’Ali Baba is een project van De Koffie Van Morgen, een creatief platform rond de Brusselse drummer en vormgever Simon Plancke. Dit nieuwe kwartet uit de zogenaamde “New Wave of Belgian Jazz” kaart de wantoestanden in de vluchtelingenkampen van Noord-Frankrijk en Brussel aan en staat op de eerste dag van BRAND! bij ons op de planken.
We zijn specifiek op zoek naar slaapzakken, dekens en tenten, uiteraard in goede staat!
Simpel: doneer je spullen tot en met 15 december bij ons in de Begijnenstraat 21. Je kan bij ons terecht tijdens alle voorstellingen en concerten en uiteraard ook tijdens de kantooruren. Indien je vzw Humain financieel wenst te steunen, kan je een bedrag overschrijven op BE19 7360 2301 2912.

 
     
 

Warme groeten,
kunstencentrum nona

 
     
 
     
     
 
 
     
 
Op 4, 5 en 6 december is Mechelen drie dagen lang het jazzhart van België. kunstencentrum nona en Cultuurcentrum Mechelen knipogen met hun vijfde BRAND! Jazzfestival naar de afgelopen vier edities. Het programma is een mix van jong talent, gevestigde Belgische waarden en enkele internationale kleppers.

 
     
  Belgische primeur: Jakob Bro Trio feat. Mark Turner

 
     
  Bart Vanvoorden, artistiek leider van kunstencentrum nona: “Samen met de collega’s van Cultuurcentrum Mechelen gingen we voor de meest internationale line-up totnogtoe. Op het gerenommeerde label ECM leverde de Deense gitarist Jakob Bro enkele wondermooie albums af. Tijdens BRAND! speelt hij met een nieuwe ‘all American” bezetting. Zijn quartet met Thomas Morgan (contrabas), Joey Baron (drums) en special guest Mark Turner is een Belgische primeur. Datzelfde geldt voor Robin Verheyen. De Belgische topsaxofonist bracht deze week met dEUS-frontman Tom Barman nog een nieuwe TaxiWars-plaats uit. Hij komt naar Mechelen met pianist Marc Copland, bassist Drew Gress en de legendarische drummer Billy Hart (Miles Davis!).”

 
 
 
  Hoogtepunten

 
     
  De organisatie verwacht nog meer hoogtepunten. “De Nederlandse trompettist Eric Boeren spiegelt zich met zijn 4tet – mét de onwaarschijnlijke drummer Han Bennink in de gelederen – al jaren op zijn hoogst eigen manier aan jazzicoon Ornette Coleman. Het concert van de Noorse gitarist Kim Myhr is ook eentje om aan te stippen. Zijn zevenkoppige ensemble ontwikkelt één puls waarop Myhr zijn gitaarsluiers drapeert: muziek waar je in kunt verdwalen. En dan is er nog Teun Verbruggens Bureau of Atomic Tourism. Echt iets voor durvers, een mix van bonzende fusion met een knipoog naar het elektrische tijdperk van Miles en gespierde betonjazz”, aldus Vanvoorden.

 
     
  Talent van eigen bodem

 
     
  Tot slot geeft BRAND! ook kansen aan talent van eigen bodem. Vanvoorden stipt in dat kader nog twee concerten aan: “De Koffie van Morgen" is een project dat de wantoestanden in de vluchtelingenkampen van Noord-Frankrijk en Brussel aankaart. Met het internationale viertal g a b b r o brengt artistieke duizendpoot Hanne De Backer muziek die een uitvloeisel is van een samenwerking met geïnterneerden uit de F-vleugel van de Antwerpse gevangenis. Twee geëngageerde projecten dus.”
Mechels cultuurschepen Björn Siffer kijkt ook uit naar de vijfde editie van BRAND!: “Het festival heeft met haar verfrissende programmatie de afgelopen jaren naam gemaakt in het Belgische jazzlandschap. Dit jaar serveert BRAND! een uitgesproken internationale line-up en biedt daarnaast ook kansen aan straf talent van eigen bodem.”

Deze keer presenteert BRAND! geen centrale gast, maar wel een mooi gestoffeerde reeks concerten waar intimistische performances, gewaagde impro, wervelende fusion en gelaagde soundscapes allemaal hun plaats hebben.

 
     
  Naast de 9 concerten van BRAND! - een evenwichtige mix van jong talent, gevestigde Belgische waarden en enkele internationale kleppers - lanceert KC NONA ook nog RAND: vier events die de perfecte omkadering voor het festival vormen.  
     
 
3 december 20:30 - Filmhuis Mechelen
Songs From the Second Floor
Roy Andersson (soundtrack: Hi Hawaii)
film muziek

 
     
 

 
  Roy Andersson, dat is de Zweedse grootmeester van het droefkomische absurdisme. De camera van deze regisseur registreert al achttien jaar bewegingloos desolate keukens, slaapkamers, bars en gangen vol gesloten deuren. Het gelauwerde Songs from the Second Floor (2000) is daarvan het perfecte voorbeeld. Jens Bouttery en Lennart Heyndels - AKA Hi Hawaii - vonden in de film bakken inspiratie om een eigen soundtrack te creëren: meezing-bare drum-bass-synth-sing-a-longs, gewikkeld in een hoop ongebreidelde improvisaties en wilde solo's.

 
     
 
24 november + 8 december 10:30 - Het Predikheren
Vinyl Sundays
Kurt Overberg + Lies Steppe
muziek

 
     
 

 
     
  Liefst 6.000 jazzplaten worden zorgvuldig in het Mechelse Predikheren bewaard! Vele daarvan zijn inmiddels collector’s items en worden niet meer ontleend. Toch willen we deze parels delen met het publiek. Daarom zijn er de Vinyl Sundays! Op zondagochtend 24 november zal Kurt Overbergh - artistiek directeur van de Ancienne Belgique, notoir jazzliefhebber, platenfreak en DJ - voor het eerst in de collectie grasduinen. Op zondag 8 december is het vervolgens de beurt aan Lies Steppe. Zij presenteert op Klara elke maandagavond Late Night Jazz. Lazy Sunday, the vinyl way!

 
     
  14 december 15:00 + 19:00 - beeldsmederij DE MAAN
THELONIOUS (6+)
Zonzo Compagnie
muziek theater

 
     
  De even koppige als geniale Thelonious Monk volgde een grillig parcours. Hij maakte daarbij even grillige muziek, vol afwijkende harmonieën en vreemde ritmes. Monk kroonde zich zo tot "High Priest of Jazz”. Met livemuziek én videomapping kruipen Simon Segers, Fulco Ottervanger en Lieven Van Pée van De Beren Gieren onder de huid van deze jazzlegende. Bestemming onbekend, maar een waanzinnige rit verzekerd. Ook voor kinderen!

 
     
 

 
     
 
BRAND! Jazzfestival 2019 – 4, 5 en 6 december in Mechelen – alle info op www.brandjazz.be


 
     
     
     
     

 

 ©  JAZZEPOES 2019

 

 

up again !

 

 

HOME