HOME

 

2018

 


 JaZZZolderArchief 2019

 

 


Bezoek ook eens     de YouTube Webstek van de JaZZZolder ! 

 je (her)beleeft er optredens  van en op de oude JaZZZolder !

 

 

 

 

 

 

 

JaZZZolderblad

 

 

 

 

 TRIM 1  TRIM 2 TRIM 3 ARCHIEFINDEX TRIM 4

 

   
  11/10/2019   Patrick Deltenre - Ivan Paduart 'hand in hand'
  25/10/2019   VDE - BRAHM TRIO
  08/11/2019 Oriol Roca Trio cd voorstelling "Mar"
 22/11/2019 The Archidukes
13/12/2019 Tricycle 20 jaar !
27/12/2019 Groovepact 'Reunited'
   

 

 


Vorig JaZZZolder Concert

 

 

 

 

  
 

 

 

   
    
    
 

27 December 2019     20:45 hr

 
 
Groovepact Reunited !


 
 


 

 

 

 

 

 

   
Een "jonge" versie van de Mechelse All Stars!!!

In de beginjaren van de jazzzolder kwamen er regelmatig een aantal jonge studenten van het Conservatorium naar de concerten, en zaten ze zeer aandachtig te kijken en te luisteren op de tapijten voor het podium. En stilaan maakten ook zij elk hun weg in de jazzwereld; enkele jaren later (18 mei 2006) speelden ze op de uitreiking van de allereerste "Mechelse Emmer", de prijs van de Stedelijke Cultuurraad, Mechelen, aan de jazzzolder.
In 2008 speelden ze in de jazzzolder en nu zijn we benieuwd om ze na al die jaren opnieuw eens samen te zien optreden. Dit kan niet anders dan een fantastisch optreden worden, een perfecte afsluiter voor 2019!

Groovepact is een quintet van vijf jonge muzikanten. Zij spelen jazz, beïnvloed door bebop, free en modale jazz. Naast eigen nummers brengen zij ook nummers van Wayne Shorter, John Scofield, Ornette Coleman,...
Groovepact begon vele jaren geleden als quartet met Dieter, Jesse, Jakob en Lennart, maar na een jaar kwam Lennarts neef Kem de groep vervoegen en vormden ze het quintet. Zo speelden ze op verschillende plaatsen, en weldra startten ze een project met 5 dansers: "Versus". Korte tijd later ruilde Jesse de jazz voor rockmuziek, en in zijn plaats kwam Lieven.
Daarna ging elke muzikant een andere richting uit, weliswaar allemaal in de jazz, om nu in 2019 nog eens samen te komen !


  
   

 

 
   
    
 
Dieter Vaganée: altsax
Kem Heyndels: vibrafoon
Lieven Laureys: piano
Lennart Heyndels: contrabas
Jakob Eykens: drums


 
   
   
 

 commentaren - recensie(s)

 

 

  
  

 


 

 
   
 
   
   
    
 

 “Het bleek een mooi idee te zijn, het laatste concert van dit jaar in te vullen met jong talent van eigen bodem. Papa Jazzzolder Lejo Vanhaelen ging er voor een reunion na 11 jaar Groovepact Reunited! bij mekaar te triggeren. Saxofonist Dieter Vaganée, die ooit als leider fungeerde (zo gaat dat met frontmannen), liet duidelijk voelen, dat het hier om de reunion van vrienden ging, en als collectief, voor deze gelegenheid en misschien wel terug in de toekomst, boodt dit quintet een mooi amalgaam van composities door de verschillende bandleden, vermengd met herkenbare standards. Meermaals klonken er mooi gezette thema's door het Mandela zaaltje van Het Predikheren - Bibliotheek Mechelen. Waar de groep in zijn vertolking van standards koos voor lekker "sociaal" spelen, een universele jazz dus, die een feestgehalte in zich droeg, verraste de band door zijn sound in een paar fraaie thema's en prachtige ballads, waar de symbiose tussen piano, contrabas en vibrafoon een mooi palet vormde voor de invulling van sax en drums. De erg geëvolueerde Jakob Eykens verleidde met kleurrijk en swingend drumwerk. De wollige vibrafoon van Kem Heyndels vormde een mooie echo voor de piano. Lieven Laureys zette mooie voicings neer op die piano en kreeg het publiek aan het lachen met zijn typische wereldvreemde humor. Dieter Vaganée vloog de pan uit en vertelde, en uiteraard legde contrabassist Lennart Heyndels veel gewicht in het schaaltje met zijn sterk, volwassen talent. Zoals telkens weer, kan hij de tijd stilleggen met verrassende integere solo's. Zoals de foto's vertellen, was de zaal tot de nok gevuld.””
 
    
   
 
Chris Joris


 
    
    
    
 
 
by Wouter De Jonck 
 
 

 

 
   
     
    
    
    
 
   
    
   

 

 


 

 

   
 

 

 

 

     
     
     
 

13 December 2019     20:45 hr

 
 
Tricycle 20 jaar !
cid:8AC19C09-4C6A-473D-8779-AD856CDC0A2F

 
 


 

 

 

 

 

 

     
Accordeonist, pianist en componist Tuur Florizoone is weer helemaal terug van weggeweest. Samen met zijn companen Philippe Laloy en Vincent Noiret viert hij dit najaar het 20-jarig bestaan van Tricycle met een nieuwe CD en een uitgebreide tournee in het clubcircuit van Vlaanderen, Wallonië en Nederland.
De verjaardags-cd ‘ZOOM’ telt 13 toegankelijke, inventieve en verhalende composities van Tuur Florizoone die opnieuw de grenzen van de jazz, wereldmuziek, filmmuziek en klassieke muziek aftasten met een typisch ‘Belgisch’ geluid als resultaat.
De cd-première was op 11 november in de AB te Brussel.
Voor bandleader Tuur Florizoone heeft deze verjaardag alvast een symbolische waarde: hij was 20 jaar en nog student aan het Brusselse muziekconservatorium toen hij Tricycle opstartte, zijn allereerste band trouwens, én hij is nu zelf 40 jaar.
Toen Tricycle in 1999 voor het eerst samenspeelde, was dat een toeval en een noodzaak. In extremis trok het pas samengestelde trio immers naar Duitsland om een circusvoorstelling te begeleiden voor een ‘one shot performance’.
Nu 20 jaar en straks 4 albums later staat de groep er nog steeds.

Kortom: mis dit optreden niet, want het wordt een topconcert!!!

   
     

 

 
     
     
 
Tuur Florizoone: accordeon en composities
Philippe Laloy: sax en fluit
Vincent Noiret: bas

 
     
 

webinfo  


 
     
 

 

 
     
     
 

 commentaren - recensie(s)

 

 

  
  

 


 

 
     
 
     
     
     
 

 “Hey, proficiat, Tricycle 20 jaar! voor jullie "bronzen" jubileum en Tuur Florizoone om me uit mijn zetel te "bellen" en me uit te nodigen tot spelplezier. Een djembé was vanzelfsprekend en de Triangel past goed bij een Tricycle. jazzzolder in Predikheren was trouwens uitverkocht, en terecht: een prachtig concertje zonder microfoons en tirlantijntjes, veel zachte intensiteit, dynamiekjes van pure ingetogenheid en romantiek tot razende Balkan-dansjes. Dat is de geöliede machine dat dit trio is. Met Vincent Noiret op contrabas en Philou Laloy op sopraansax, altsax, dwarsfluit en basfluit (een uit de hand gelopen dwarsfluit, zoals Tuur Florizoone het zo mooi en grappig beschreef). Tuur en zijn partners weten de luisteraar enorm naar zich toe te trekken in aandacht door stilte, niet door overdondering in volume en uitpakkertjes, al zitten die er in op tijd en stond, vanuit de gecomponeerde partituurtjes. Ik hoorde weerom in de wandelgangen het gefluister van de mensen: "wat een mooie, universele muziek is dat". Tuur is tevens een begenadigd conferancier, wanneer hij de stukken van commentaar voorziet of het publiek gewoon aanspreekt met spontane ironie en verhaaltjes. Ik herken iets van mezelf daarin, omdat ik dat ook graag doe, en met alle gevolgen van dien, want bij mijn tweede aanroep op het podium als gast, kon ik het niet laten, ook wat te prevelen met de bedoeling, mijn hommage aan het trio te bieden met een kwinkslag, doch Tuur was vandaag de meester in zijn leuke bindteksten, en was de muziek hemels juist en zalvend.””
 
     
     
 
Chris Joris


 
     
     
     
 
 
by Wouter De Jonck 
 
 

 

 
   
     
     
     
     
 
     
     
     

 

 

   
 

 

 

 

     
     
     
 

22 November 2019     20:45 hr

 
 
The Archidukes


 
 


 

 

 

 

 

 

     
De groep 'Archidukes' werd opgericht als 'huisband' in de door Swing-legende Stan Brenders bekend geworden 'Archiduc' in Brussel; de naam voor het kwartet was dan ook vlug gekozen.
Telkens wanneer Peer Baierlein (tp) zijn voormalige thuis in België bezoekt, ontmoet hij Igor Géhenot (p), Alex Gilson (b) en Lionel Beuvens (dr) voor een 'Round About 5' optreden in de Dansaertstraat in Brussel.
Deze optredens zijn dan telkens weer zo leuk voor het publiek en de muzikanten dat de 4 besloten om ook in andere clubs in België op te treden.
Hun muziek wordt gekenmerkt door veel verschillende invloeden, omdat de originele composities afkomstig zijn van de vier bandleden. De groep creëert een heel apart kwartetgeluid dat diep geworteld is in de traditie, welke fungeert als basis voor de ontwikkeling van de eigen creativiteit. Ze gebruiken stilistische middelen waarmee ze nieuwe harmonische en ritmische paden betreden.

   
     

 

 
     
     
 
Peer Baierlein: trompet
Igor Géhénot: piano
Alex Gilson Giuseppe Millaci: contrabas
Lionel Beuvens: drums

 
     
 

webinfo  


 
     
 

 

 
     
     
 

 commentaren - recensie(s)

 

 

  
  

© Lejo Vanhaelen