back to start !


Big Band Battle  2023



     
     
     
     
 
op de JASSEPOES FB    vind je intussen een album met een selectie  uit al de foto's...

 
 












- PERSBERICHT -


 


-  dagcommentaren  HIER !



 

 Vrijdag 23 Juni

   Zaterdag 24 Juni

 

 

 


 


DIJLEDONK, RIJMENAM

 

 


 

 


zaterdag   24  Juni


 


YOUTH GHENT JAZZ ORCHESTRA / Big Band Nijlen / JAZZISFACTION | BIG BAND CONSERVATORIUM MECHELEN| VRT BIGBAND MET YANNICK BOVY

 hoofdpodium 14u/15u30/17u/18u30/20u30

 



youth ghent jazz orchestra



Het Youth Ghent Jazz Orchestra opent dag twee. Hun naam verklapt wat je kan verwachten. Het orkest is een initiatief van de vzw’s Muziekmozaïek en Vuurvogels, met steun van VLAMO. De bigband geeft jonge muzikanten ruim drie jaar lang de kans om te groeien, samen te spelen en met gerenommeerde dirigenten uit de hele wereld samen te werken.


 

  

 

    


...Zondag ,24 Juni en het is voorwaar alweer een mooie zomerdag, lekkere temperatuur met  volop zon maar toch niet té warm, da’s mooi aan de start van een festivaldag die zich deels ook wat buiten zal voltrekken, al blijft dat ook overdekt, in een loods  waar voorheen ook de Imaginair events plaats vonden denk ik, al was ik er toen helaas nooit bij…We starten echter in de indoor concertruimte die ons gisteren al beviel, lekker veel ruimte voor voldoende zitplaatsen aan tafeltjes wat het nog meer gezellig maakt. Ook de klank zat gisteren goed dankzij de aankleding van het vele beton met vloerbekleding en ruime draperieën, mooi zo ! We beginnen goed op tijd want ’t is belangrijk om aan het schedule te houden voor het goede verdere verloop van de festivaldag en doen dat met het Ghent Youth  Jazz Orchestra, een initiatief  van de vzw’s Muziekmozaïek en Vuurvogels. Een driejarig project is dit dat loopt van 2022 tot 2025. De ambitie is om met gerenommeerde dirigenten uit de hele wereld samen te werken maar wie d’er vanavond voor de band staat, daar heb ik helaas geen info mogen over ontvangen. Een ambitieus project is het met getalenteerde jonge mensen , dat is gauw duidelijk en het gespeelde werk is niet meteen ook van het makkelijkste hoor ik wat muzikanten hier zeggen. Eén der gespeelde composities is trouwens van de hand van Michel Herr, bekend jazzpianist/componist en arrangeur. De lat ligt dus  hoog , da’s wel duidelijk en de jonge musici spelen met veel verve, de prestatie is hoogstaand !



happy miel kwartet TRIO

 


Door studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.
Credits: Arne Lagatie (drums), Toon Rumen (contrabas), Miel De Koninck (piano) en Nero Vergaert (tenorsax)

 

 

  

 

  


Het is fijn dat het programma doorweven wordt met ruimte voor pauzes, een hapje en een tapje zoals dat heet en dat brengt ons over de koer op een binnenplaats met wat eetkraampjes en een lange tapwagen die we nog kennen van de Zomerse Walkers feestjes in het Kastanjebos, een  jarenlang druk bijgewoond evenement hier dat helaas ook ter ziele lijkt te zijn  gegaan  samen met het schielijke overlijden van de toenmalige  geliefde voorzitter… We vinden hier een podium en ruim plaats voor kijklustigen en luisteraars voor de vier jazzcombo’s die vanuit de 4 Vlaamse Conservatoria werden afgevaardigd. Als eerste  op het podium staat het Happy Miel kwartet (Koninklijk Conservatorium Antwerpen) geprogrammeerd dat algauw het Happy Trio werd na de afwezigheid van Miel. Omwille van het omringende kader met eet en drankkramen en dus af en aanlopende, pratende  mensen én omwille van de toegemeten tijd kan je deze concertjes slechts klasseren als interludium tussen het hoofdprogramma, de Big Bands in de concertruimte. Echter, deze combo’s blijken elk zeker het nader ontdekken waard, niveau hebben ze allemaal. De begaafde saxofonist van het Happy Trio rememberde graag  de onlangs overleden Wayne Shorter, ja da’s een grote geweest om naar op te kijken als saxofonist…


 


Big band nijlen

 

 


De band bestaat uit 22 muzikanten uit Nijlen en omstreken. Allen hebben ze een passie voor muziek en vooral voor bigbands. Het brengt een uitzonderlijk breed scala aan nummers. Alle muziekliefhebbers komen aan hun trekken: zowel klassiekers als recenter werk, instrumentaal of gezongen, swing, reggae, dance, pop, funk, soul tot zelfs rock, alles in een bigband-bewerking.


 

  



  


En dan vervolgt de battle op het hoofdpodium met Bigband Nijlen en die gaan  meteen de populaire toer op met de bekende begintune van eens Piratenzender Veronica : ‘Crunchy Granola' van Percy Faith ! De band zal ook  verder de entertaining toer opgaan wat mij en heel wat anderen  absoluut niet stoort ! In duet brengen ene Luc en Veerle ‘The Lady is A Tramp’ en zij zullen elks nog wat andere songs brengen ook. De band vergeet echter ook de traditie niet met ‘Swing Action’: een arrangement van Robert Verelst, een medley is dat van Glenn Miller nummers. Het publiek in de zaal groeit intussen gestaag aan . Als je zou willen dansen, dan kan  dat intussen ook al met o.a. het stomende ‘ I Wish’ van Stevie Wonder. Een hartelijk applaus volgt en alweer schoffelen we achter Showbizz Bart aan die al op een loopje is naar het buitenpodium toe alwaar het Jonah Hermans Trio

(Luca school of arts campus Lemmens Leuven) intussen achter de startblokken zit.
 


jonah hermans trio


(Luca school of arts campus Lemmens Leuven)

Credits: Jonah Hermans ( piano), Douglas Kemp (contrabas) en Natan Goessens (drums)


  

    


Een gerenommeerd instituut is het Lemmens en dat komt dan ook niet met lauw bier naar buiten. Ik houd dit trio dan ook in het achterhoofd om bij gelegenheid later meer te gaan ontdekken, dat lijkt het  trio mij zeker waard…Maar de Big Bands eisen meer m’n aandacht op vandaag …sorry daarvoor maar ik  kan me niet concentreren als de aandacht versnipperd geraakt tussen conversaties, een enkel pintje en telkens die blik op de klok…


 


jazzisfaction

 

 


Onder leiding van trompetist Chris Vandeweyer speelt The Jazzisfaction Big Band in een zuivere swing- stijl. De traditionele swing, eigen aan de grote bigband-periode, wordt door de band zorgvuldig bewaard. De orkesten van Count Basie en Francy Boland zijn grote voorbeelden voor het orkest.
De band speelt ook uit het immense repertoire van de bigband-geschiedenis. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Artie Shaw, Benny Goodman, Buddy Rich, Charlie Barnett, Count Basie, Duke Ellington, Glen Miller, Stan Kenton, Ted Heath, Tommy Dorsey, Henri Mancini en Woody Herman.


 

  


  



En zo wordt het alweer gauw tijd voor de volgende : Jazzisfaction, het huisorkest van CC  Den Egger uit Scherpenheuvel  en da’s ook vuurwerk hoor, daar staat Chris Vandeweyer, trompettist/dirigent nu garant voor ! We zitten duidelijk in  het entertaining, poppy luik van deze festivaldag  en’ Ya Gotta Try….harder’ van Sammy Nestico voegt ook het orkestrale, explosieve toe ! Mooie start .Ook hier in deze band maken we kennis met een  vocaliste en da's Els Artois die hoog scoort..


  


Zo horen we ondermeer  de klassieker ‘Nature Boy’ en gaan we een erg jazzy tour op met ‘ Caught a Touch Of Your Love’ van Count Basie of ook nog ‘Dream Of The Return’ van  Pat Metheney…Terug naar de pop dan met ‘Can’t Buy Me Love’ van John Lennon/Paul McCartney en finaal wordt er afgesloten met het passionele  ‘La Fiesta’ , een latin stuk van Chick Corea en mij heb je dan wel mee !


 


yarno hoedemaekers trio

 

 

(Koninklijk Conservatorium Brussel)

Credits: Piano : Yarno Hoedemaekers, Contrabas : Emanuel Van Mieghem, Drums : Li Jiahao


 

 


Je kent intussen de rondgang wel waar we weer aanbeland zijn in de concertruimte buiten alwaar het Yarno Hoedemaekers Trio bedachtzaam zal musiceren. Helaas draait het  nu zowat rond etenstijd  dan en ik lust intussen ook wel een broodje…zelfde commentaar als bij de vorige combo’s dus :  bij een latere gelegenheid meer te ontdekken , zulke jonge talenten gaan ook niet ineens zomaar  in rook op, die komen we nog wel terug tegen op de jazzpodia…


 


Bigband conservatorium mechelen


 

 


De Bigband van het Conservatorium Mechelen sluit de namiddagprogrammatie af.
Onder leiding van docent en trombonist Dree Peremans spelen de studenten van het conservatorium de pannen van het dak. Het brengt een stevig programma met muziek van o.a. Gordon Goodwin, Bob Mintzer e.a. De band bestaat uit indrukwekkende solisten en bengen Big Band-Loops met een jonge en aanstekelijke insteek. Leuk weetje: er spelen twee muzikanten uit Bonheiden en Rijmenam mee.


 

  


Intussen is het al vooravond, binnen zitten Big Band getrouwen al aan een tafeltje  want Bigband Conservatorium Mechelen is aan de beurt en die heeft, net als de anderen op het programma, ook z’n fans in de zaal  al zitten ! Natuurlijk gaan ze d’er  meteen uptempo tegenaan en dat met ‘ Giddyup’ en da’s er eentje  van  Bob Mintzer, naast saxofonist ook al een Big Band leader. De band olv Dree Peremans, die we straks meer gekostumeerd ook zullen aantreffen als dirigent van de VRT Big Band zal het programma  deels spreiden tussen spetterende uptempo zoals  ook nog ‘Jazz Police’ en dat afwisselen met innemende ballades  waarvoor ze gepaste stemmen hebben bij uitgezocht.



  

 

Zo brengt Ilay Pithie het overbekende ‘Smile’ van Nat King Cole, ‘  Sweet Georgia Brown’ wordt gezongen door Ella Hintjens en en ’Someone to Watch Over Me’ blijft een gevoelig stuk voor Sien Van den Berg. Warm gaat de band er tenslotte uit met het ‘Latin Dance’ van Peter Erskine. Natuurlijk hadden we tussendoor wat virtuoze solisten en zat je op Dieter Vaganée te wachten wiens ster steeds meer aan het rijzen gaat dan kreeg je waar voor je geld ! Ook zitten er een paar muzikanten van Bonheiden/Rijmenam mee in the pack, da’s iets waar we ook al fier mogen op zijn ! Bravo voor Bert De Winter (gitaar) en mede-organisator van deze Big Band Battle : onze Guido Vaganée ( trombone ). Nee, dit festival kan al lang niet meer stuk, da’s duidelijk en dan moet de top of the bill vandaag nog komen !

 

 


elias D'Hooge trio

 

 

(Koninklijk Conservatorium Gent)

Credits: Elias D'hooge (piano); Zjef Van Steenbergen (contrabas); Tom Peeters (drums)

 




Eerst gaan we graag nog een laatste keer naar buiten voor een combo rond pianist Elias d’Hooge en dat blijken allemaal geen onbekenden want sommigen stonden mee op het podium in de Mechelse JaZZZolder met de band Jules & Gents rond de zangeres Ju Lie Honorez, begin van het jaar was dat nog.
 
 







Erg aardig dan ook dat ze effe langskomen om goeiedag te zeggen. Showbizz Bart gaf nog mee dat het trio zich zou geven in 2 suites en inderdaad, dat was zeer doorleefd, pikken we later nog wel weer op als ze langs komen tijdens de JazzatHome editie van dit jaar, September is dat…


 


VRT Bigband met Yannick bovy


 

 


spectaculaire finale



De eerste editie van Bigband Battle wordt afgesloten met een uniek concert.
Om 20.30 uur zorgt de VRT bigband met gastsolist Yannick Bovy voor muzikaal vuurwerk. De VRT Bigband werd eind 2009 opgericht in een nostalgische bui naar de gloriedagen van de legendarische BRT Big Band en het BRT Jazzorkest. Deze orkesten poogden de jaren ‘30, ‘40 en ‘50 terug tot leven te wekken voor het Vlaamse publiek.
In de voorbije jaren groeide de VRT Bigband uit tot een volwaardige speler in de Vlaamse jazzscene. Onder deskundige leiding van dirigent Dree Peremans brengt het een steeds groter publiek op de been, met een appreciatie voor de muziek van toen en een voorliefde voor opzwepende, swingende muziek.
Yannick Bovy: de Vlaamse Michael Bublé
Als kind ontwikkelde Yannick al een liefde voor de wondere muziek van de jaren '50 en The Great American Songbook. Nummers van Frank Sinatra, Bobby Darin, Dean Martin, Tony Bennett, Barbara Streisand, Mel Tormé, Ella Fitzgerald, Johnny Mathis werden allemaal op heel jonge leeftijd met de Radio Minerva-paplepel ingegoten.
Hij is als de bekendste crooner van Vlaanderen de ideale kers op de taart van de eerste editie van Bigband Battle.

 




Want een laatste keer gaat het nu naar binnen toe voor de headliner van vandaag, al laat de naam Yannick Bovy hierboven echt geen belletje rinkelen maar ik ben dan ook niet echt thuis in het croonercircuit. De VRT Jazz Big Band, uit nostalgische redenen heropgericht in 2009 en onder de ferme leiding van Dree Peremans, da’s wel een bekende, dat kan hier echt niet stuk ! Voor dit afsluitend concert zit ook Radio 2 presentatrice Vanessa Vanhove (zondagavond : ‘The Rat Pack’)  in de zaal...Niet dat het radioprogramma me steeds doorlopend kan boeien maar de nostalgicus in mij ook luistert er wel graag naar…



  


Rielekst steekt de band van wal met ‘Big Dipper’ van Pat Jones en de toon is gezet, je weet ook wel dat je nu geen explosieve funk mag verwachten. Wel héél bekende nummers, klassiekers in het genre….’Sweet Georgia Brown’…Let’s Face The Music and Dance’, ‘Walking my Baby Back home’ (van Nat King Cole), My Fair Lady’, Stardust’…nummers uit het Great American Songbook, Billie Holiday (‘ Day in Day Out’, swingend en bij ’t beste van de avond…, Anything Goes’ (Cole Porter)…zovele nummers en Yannick brengt dat in de beste croonerstijl. ..Is het in ‘ The More I See You’ dat Dree ook even de trombone opneemt? …



 


 Love and Marriage’, niet de hilarische comedy met  o.a. Al Bundy maar herinner je Frank Sinatra d’er  hier maar bij. Verbazend schuift er naar het einde toe ook nog ‘Moondance’ van Van Morrisson  mee tussen alvorens terug te schakelen naar een oldie als ‘It Don’t Mean a Thing if it Ain’t Got That Swing’ (Duke Ellington) Goed anderhalf uur na de start van de show valt het finale doek  uiteindelijk met ‘I Got A Kick Out Of You’ (Cole Porter) Ik meen dat we deze eerste editie een succes mogen noemen , het vele publiek lijkt  ook heel tevreden me dunkt over de kwaliteit van het aangebodene,  programma, geluid en licht…

Ben je dan ook benieuwd naar een volgende editie ?  ...De toekomst zal uitwijzen of die d'er komt, er is hier  onder het publiek alleszins nu al veel belangstelling voor !


 


 


 
 



Winus 

 
 
     
   
     
     

 

 


 ©  JAZZEPOES 2023

 

 

up again !

 

 

 

back to start !