back to start !


JAZZ MIDDELHEIM

   
 

 








PROGRAMMA


 

concertverslagen hier (nieuw,updates en aanvullingen 20/8 -04/9/2016)

 

 

 

 

 

   
 

 

Persbericht (15.08.16) 


21.000 bezoekers op verjaardagseditie in Park den Brandt





 

 

Hoe het vierletterwoord ‘jazz’ generaties samenbrengt

 

De 35e verjaardagseditie van Jazz Middelheim (12-15.08.16) klokt vanavond in Park den Brandt af op een absoluut bezoekersrecord van 21.000 bezoekers en 3 uitverkochte avonden, met als respectievelijke headliners Ludovico Einaudi, Patti Smith en Melanie De Biasio.  De weergoden waren het festival 4 dagen lang ook bijzonder gunstig gezind wat bijkomend resulteerde in een fantastische festivalsfeer en uitzonderlijke interactie tussen artiesten en publiek, zowel in de Main Stage als in de Club Stage.

 

Festivaldirecteur Bertrand Flamang blikt alvast terug op een artistieke topeditie met -voor hem- alle concerten in de Club Stage als persoonlijke hoogtepunten. Op dit tweede podium van Jazz Middelheim lopen enerzijds concerten die ook een plaats op het hoofdpodium verdienen en anderzijds optimaal gedijen in deze intiemere setting. Wat daar ‘gebeurde’, getuigt volgens hem van de bruisende creativiteit en de rol van de rijke, Belgische muziekscene. En die van de Antwerpse in het bijzonder, aangezien er in de Club Stage uitsluitend projecten te horen waren van Antwerpse muzikanten.  Het is voor hem geen toeval dat de drukst bezochte festivaldag ooit, die van zondag 14 augustus, ook de dag was met louter Belgische artiesten op beide podia. Chantal Pattyn, nethoofd Klara en cultuurmanager VRT: “VRT is bijzonder opgetogen over de opkomst en de grote kwaliteit van de concerten op deze jubileumeditie. Dat de Belgische jazzscène uitzonderlijk is, werd alweer bewezen. Ook dat jazz elke dag zichzelf heruitvindt, door alle muzikale grenzen te negeren. En zo speelde Jef Neve met rapper Typhoon en zorgde STUFF voor een van de meest spannende momenten van het festival. Maar het meest legendarische moment was toch toen Patti Smith luid riep: Fuck the chairs! The grand old lady zorgde voor een dansende tent en anderhalf uur kippenvel. Klara kijkt alvast terug op vier dagen bruisende radio. VRT is over de toekomst van het festival momenteel in gesprek met De Stad Antwerpen.” 

 

Verjaardagseditie met respect voor roots & vernieuwing

 

Jazz Middelheim (°1969) vierde ook zijn 35e editie. Met deze verjaardag blikte het festival dan ook graag terug met mooie projecten die in de roots gebrand zijn van het festival. Zoals de tribute dag voor Ornette Coleman, het trio rond David Murray en de festivalafsluiter Pharoah Sanders. Het residence-concept, met in deze editie de Israëlische trompettist Avishai Cohen, biedt zoals steeds een speciale plaats voor de nieuwe generatie. Met een uiterst geslaagd en uitdagend project i.s.m. vier studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen als passende afsluiter. Voor Flamang manifesteerde zich tijdens het hele festival ook een intens gevoel en een specifieke sfeer, op en naast beide podia, belichaamd door een grote verbondenheid tussen publiek en artiesten én tussen het publiek onderling. Een magisch gevoel dat ertoe leidde dat heel wat concerten een uitzonderlijk moment werden voor artiesten en publiek. Het mooiste aan het DNA van Jazz Middelheim.

 

Patti, who?

 

Liep er een landloper rond in het park? Velen stelden zich serieuze vragen bij de keuze om Patti Smith, en dan nog als headliner, een platform te geven op Jazz Middelheim. Maar net zij bewees hoe ze, met haar beat generation poëzie, haar boodschap en haar interactie met het publiek, de verpersoonlijking is van hoe muziek een absolute voedingsbodem is voor maatschappelijk engagement. En hoe dat engagement ook bevrijdend werkt in een muzikale context en in de manier waarop ze die overbrengt op een live publiek. “Dat is de perfecte link met jazz. Patti Smith past dus naadloos in dit programma. Mooi dat de podiumvertaling en boodschap een luide en duidelijk understatement mochten zijn die door het publiek in het park enthousiast mee werd uitgedragen”, aldus Bertrand Flamang.  

 

Succesvolle ‘Jazz Talks’

 

Voor de tweede maal modereerde Ahsley Kahn, de bekendste Amerikaanse jazzauteur, de ‘Jazz talks’ in de Club stage, dit telkens een uur voor het eerste festivalconcert. Zowel jazzfanaten als iedereen die iets willen opsteken over jazz kreeg er een drempelverlagend en verhelderende beeld over hoe artiesten als Avishai Cohen, Denardo Coleman, Han Bennink, David Murray, Geri Allen, Tutu Puoane en Eric Thielemans de jazzgeschiedenis en hun eigen sociale rol in de samenleving verwerken in hun composities en projecten.

Jazz Middelheim op Klara

Klara was het hele festival op post en zond alle concerten van de main stage uit. Vier dagen radio, met hosts Bart Vanhoudt en Lies Steppe, tevens gastvrouw van Jazz Middelheim, en recensenten Karel Van Keymeulen, Bart Cornand, Guy Peters en Kurt Overbergh. Op www.klara.be en de facebookpagina van Klara  kunnen de jazzliefhebbers terecht voor foto's en videoreportages. Nog tot begin september kiest Bart Cornand in het zondagavondprogramma ‘Jazz Middelheim’ de meest markante momenten uit de 35 edities van het festival. Nog de hele zomer is er elke werkdag tussen 23 u en midddernacht 'Best of Jazz’. 

Expo 35XJAZZ nog in M HKA, MAS & Vleeshuis

 

Naar aanleiding van de 35e editie van Jazz Middelheim dook de festivalorganisatie in de archieven en vond onontgonnen, ongezien en ongehoord materiaal van de 35 edities. Een unieke collectie kwam naar boven, een ode aan alle medewerkers, muzikanten en bezoekers die, jaar na jaar, het beste van zichzelf gaven. Onder de noemer 35XJAZZ werd dit materiaal tentoon gesteld op 35 locaties en 4 Antwerpse musea, MAS, FOMU, Museum Vleeshuis en M KHA.  Op 35 verschillende centrumlocaties hingen indrukwekkende foto’s van jazzlegende zoals Toots Tielemans, Stan Getz, Sarah Vaughan, Dizzy Gillespie en Archie Shepp. Die zijn nu samen, nog tot eind augustus, te bewonderen in de INBOX-ruimte van het M HKA, met als kers op de taart een kunstwerk van Joris Van De Moortel, een muzikant en kunstenaar met een hoog rock-‘n-rollgehalte. Ook de expo’s in MAS en Museum Vleeshuis lopen nog tot eind augustus.

ALLE info op www.jazzmiddelheim.be

 

 

 

 
     

 

 




   
 

 

- PERSBERICHT (10.08.2016) -

 


Opening laatste luik expo 35XJAZZ in M HKA op 11 augustus

Jazztalks op Jazz Middelheim met Ashley Kahn

 




Jazz Middelheim start vrijdag in Park den Brandt. Net als vorig jaar zal Ashley Kahn, Amerikaanse muziekhistoricus met naam, en winnaar van een Grammy Award voor zijn boeken over o.a. John Coltrane en Miles Davis, een gesprek voeren met een aantal vooraanstaande artiesten. Deze Jazztalks zullen dagelijks plaatsvinden in de Club Stage, telkens voor het eerste concert van elke festivaldag van Jazz Middelheim.


Vrijdag 12 augustus - 14.30u


ARTIST IN RESIDENCE - AVISHAI COHEN

 

Avishai Cohen is een van de weinige hedendaagse artiesten die een dergelijke expressieve en emotionele klank uit zijn trompet kan toveren, in eender welke muzikale context: jazz, funk, wereldmuziek en zelfs elektronische muziek. Het is dan ook geen verrassing dat ze in de New York Times het volgende over hem zeggen: “a multicultural jazz musician [who] can make the trumpet a vehicle for uttering the most poignant human cries.” Cohen is dit jaar ‘Artist in Residence’ op Jazz Middelheim en zal drie keer optreden met verschillende bezettingen en in verschillende stijlen. Tijdens het gesprek vertelt hij over zijn carrière met muziek, foto’s en beelden. Hij zal ook tijd maken om op vragen te antwoorden van het publiek.

 

Zaterdag 13 augustus - 14.30u

TER NAGEDACHTENIS AAN ORNETTE COLEMAN

 

De muziek van altsaxofonist Ornette Coleman heeft een zeer grote invloed gehad op de jazzwereld. Tot aan zijn overlijden in juni 2015 was hij een van de meest revolutionaire - en controversiële - componisten en bandleiders in de geschiedenis van de ‘free jazz’. Geholpen door enkele artiesten die hem gekend hebben en hem zeer invloedrijk achten, wordt er op Jazz Middelheim teruggeblikt naar zijn levensverhaal, dat startte in de bluesscene van Fort Worth in Texas. Daarnaast zoeken ze naar een rode draad die de gevarieerde rustmomenten in zijn creatieve levensweg verbindt.

 

Zondag 14 augustus - 14.30u

BELGIË: DE HEDENDAAGSE JAZZ SCENE

 

Twee muzikanten, die de volgende generatie van de Belgische jazz vertegenwoordigen, komen samen op het podium en zullen de jazzscene in België bediscussiëren en de nieuwe muziek voorstellen. De focus zal liggen op nieuwe trends maar ook op de historische en moderne invloeden (en niet alleen uit de jazz!) die het Belgische muzieklandschap hebben gevormd. Naast de muzikale inval, worden ook onderwerpen waarmee veel startende en professionele muzikanten te maken krijgen, besproken: een carrière opbouwen, platen opnemen, omgaan met concertveneus en clubs, muzikale opleidingen enz.

 

Maandag 15 augustus - 11.30u

DAVID MURRAY, GERI ALLEN EN TERRI LYNE CARRINGTON: HET POWER TRIO

 

Een van de meest geprezen jazzalbums van het laatste jaar staat op conto van een bijzonder trio: Murray, Allen en Carrington. ‘Perfection’ is de titel en het is bedoeld als een eerbetoon aan Ornette Coleman, ook al bewandelt dit ‘power trio’ op het album een aantal uiteenlopende muzikale paden zoals blues, gospel of modale jazz. Het album is een voorbeeld van de magie die er kan ontstaan wanneer de wegen van drie invloedrijke talenten elkaar kruisen. David Murray en Geri Allen zullen het hebben over hun carrières en muzikale samenwerkingen aan de hand van muzikale voorbeelden en vragen uit het publiek.

 

Laatste luik expo 35XJAZZ in M HKA

 

Naar aanleiding van de 35e editie van Jazz Middelheim dook de festivalorganisatie in de archieven en vond onontgonnen, ongezien en ongehoord materiaal van de 35 edities. Een unieke collectie kwam naar boven, een ode aan alle medewerkers, muzikanten en bezoekers die, jaar na jaar, het beste van zichzelf gaven. Onder de naam 35XJAZZ werd dit materiaal tentoon gesteld op 35 locaties en 4 musea – MAS, FOMU, Museum Vleeshuis en M KHA – in Antwerpen.

 

Op de 35 locaties in de stad hangt een indrukwekkende foto van een jazzlegende zoals Toots Tielemans, Stan Getz, Sarah Vaughan, Dizzy Gillespie en Archie Shepp. Alle 35 foto’s worden nu uitzonderlijk samen getoond in de INBOX-ruimte van het M HKA, met als kers op de taart een kunstwerk van Joris Van De Moortel, een muzikant en kunstenaar met een hoog rock-‘n-rollgehalte.

 

De overzichtstentoonstelling in het M KHA is toegankelijk voor het grote publiek van vrijdag 12 augustus, meteen ook de eerste festivaldag van Jazz Middelheim.

 

Praktisch


Jazz Middelheim vindt dit jaar plaats van 12 t/m 15 augustus in het Antwerpse park Den Brandt. Op het programma staan onder andere: An Evening of Words and Music with Patti Smith, Ludovico Einaudi, Melanie De Biasio, Pharoah Sanders/Zakir Hussain/Joachim Kühn, STUFF. Hybrid Love, Jef Neve & Typhoon en Avishai Cohen. Tickets zijn te koop via
www.jazzmiddelheim.be en via Fnac

 

 

 
     

 

 

 




   
 

 

- Persbericht (24.06.2016) -


 

Tentoonstelling 35 X Jazz Middelheim: in het FOMU en op 35 locaties verspreid over stad Antwerpen

 

Verjaardagen moeten in stijl gevierd worden, daarom overspoelt Jazz Middelheim de stad Antwerpen met beelden en herinneringen aan 35 edities jazz.  Jazz Middelheim dook in de archieven en vond onontgonnen, ongezien en ongehoord materiaal van 35 edities. Een unieke collectie kwam naar boven, een ode aan alle medewerkers en jazzmuzikanten die, jaar na jaar, het beste van zichzelf gaven.

 

Op 35 plaatsen in de stad komen indrukwekkende foto’s van echt jazzlegendes. Helden, die op één of meerdere edities van het jazzfestival speelden. Het parcours zal kunnen gevolgd worden via een speciale Ojoo-app doorheen bars, musea en andere fascinerende jazzlocaties. Alle locaties, ook die in de musea, zijn gratis te bezoeken.

 

Het eerste luik van de tentoonstelling startte officieel op donderdag 23 juni in het FoMu (Fotomuseum Provincie Antwerpen). Daar brengt Jazz Middelheim een ode aan de jazzfotografen die er al vanaf de beginjaren bij waren: Jos Knaepen, Jacky Lepage en Guy van de Poel. Hun mooiste Middelheim-beelden werden geselecteerd en brengen de bezoeker terug naar lang vervlogen jazzjaren.

 

In de weken die volgen tot en met het eigenlijke festival (12-15 augustus) wordt de tentoonstelling verder uitgerold op verschillende locaties in de stad. In het Muhka komt er vanaf 11 augustus een overzichtstentoonstelling van alle 35 foto’s die in de stad ophangen, met als kers op de taart een kunstwerk van Joris Van De Moortel, Marshall genaamd. In een historisch gebouw als het Vleeshuis kon Jazz Middelheim niet anders dan een indrukwekkende vintage collectie tentoonstellen: posters en programmaboekjes van de eerste edities, authentieke opname apparatuur, originele instrumenten en historische bandopnames van de allereerste editie. Een plek om bij weg te dromen naar vroeger. In het MAS worden zes expositieruimtes op de wandelboulevard aangekleed, met telkens een ander thema. Zo eert een van de ruimtes de peter van het festival, Toots Thielemans. Het Braempaviljoen is dan weer heel belangrijk en van symbolische waarde voor het festival omdat de eerste editie van Jazz Middelheim er plaatsvond. Deze locatie kon dan ook zeker niet ontbreken op de expo. Aan de hand van grote foto’s en affiches kan je de eerste editie van het festival weer helemaal herbeleven.


Andere deelnemende locaties: Arenberg, Café Kiebooms, Rood/Wit, De Roma, CC Berchem, Trix Club, De Studio, De Monty, Nonkel Wannes, De Walrus, Tutti Fratelli, Chat Leroi, De Walvis, Revista, Ann De Meulemeester, De Muze, De Hopper, Philip Hoet, Café Mika, Café FoMu, ’T Zeezicht, De Vitrin, De Pallieter, Korsakov, De Zeppos, De Groene Waterman, Wutzli Poutzly, Haecken & Ooghen, Vrijdagmarkt 6, Cabron, Spin Dokter, Cartoons, Vleeshuis, Antiquariaat, De Kroeg, De Zwarte Panter, Mode Museum Bookshop, Café Santos.

 

35 X Jazz Middelheim kwam mee tot stand dankzij de steun van de stad Antwerpen.

 

 

ALLE info op www.jazzmiddelheim.be

 

 

 
     

 

 




   
 

- PERSBERICHT (24.05.2016) -


Jazz Middelheim rondt affiche af met Patti Smith. Power Trio: Murray, Allen & Carrington vervangt Liberation Music Orchestra

 



©  Ferial

 

 

Het programma van Jazz Middelheim, van 12 tot en met 15 augustus in het Antwerpse Park Den Brandt, is volledig. Op 13 augustus zal Patti Smith met ‘An evening of words and music’ de festivaldag afsluiten. Op 15 augustus wordt Liberation Music Orchestra vervangen door Power Trio: Murray, Allen & Carrington.  Eerder al werden Ludovico Einaudi, Melanie De Biasio, Pharoah Sanders/Zakir Hussain/Joachim Kühn, STUFF. Hybrid Love, Jef Neve & Typhoon en Avishai Cohen aangekondigd.

Patti Smith is niet meer weg te denken uit de hedendaagse muziekgeschiedenis. Met gevleugelde woorden ving ze ‘Horses’ aan en blies zo de Amerikaanse punkbeweging haar eerste levensadem in. Doorheen de jaren leerde de wereld haar kennen als muzikante, dichteres, activiste, beeldend kunstenaar en auteur. Op zaterdag 13 augustus brengt ze met ‘An Evening of Words and Music’ een akoestische set waarin het publiek voorbij alle bombast de bezwerend prevelende Patti Smith van weleer zal terugvinden.

Op maandag 15 augustus, de slotdag van Jazz Middelheim, wordt Liberation Music Orchestra vervangen door Power Trio: Murray, Allen & Carrington. ‘Perfection’, het debuut van dit ‘all star trio’ rond saxofonist David Murray, pianiste Geri Allen en drumster Terri Lyne Carrington, werd unaniem de hemel in geprezen. Het trio brengt op Jazz Middelheim niet alleen een ode aan de overleden grootmeester Ornette Coleman, maar ook aan enkele andere persoonlijke helden die in 2016 stierven zoals Marcus Belgrave, Charlie Haden en Father Peter O’Brien.

Jazz Talks

 

Vorig jaar organiseerde Jazz Middelheim voor het eerst de Jazz Talks bij aanvang van elke festivaldag; gesprekken over jazz, door jazzartiesten en -kenners. Ook dit jaar komen jazzfanaten en ieder die iets wil opsteken over jazz en de muziek opnieuw aan hun trekken. Het concrete Jazz Talks-programma volgt later.

 

Tentoonstelling 35e editie Jazz Middelheim

 

Aangezien men verjaardagen in stijl dient te vieren, zet Jazz Middelheim een buitengewoon project op poten om de 35e editie van Jazz Middelheim te vieren. Het festival dook diep in de archieven en donkere kelders om materiaal van 35 jaar Jazz Middelheim te verzamelen en vroeg aan alle Jazz Middelheim-fans hetzelfde. Vanaf juni zijn deze verzamelde ‘relikwieën’ op 35 locaties in Antwerpen te bewonderen: van fotomateriaal, drukwerk, video- en geluidsopnames, tot op de laatste verloren bonnetjes en uitgerafelde polsbandjes. Meer info volgt later.

 

Jazz Middelheim op Klara

 

Klara is er tijdens het festival elke dag live. Van vrijdag tot zondag van 16 uur tot middernacht, en op maandag van ’s middags 12 uur tot 21 uur ‘s avonds. Tussen de concerten door serveren presentatoren Lies Steppe, Bart Vanhoudt en Karel Van Keymeulen gesprekken met muzikanten en bezoekers, reportages achter de schermen en vanop de festivalweide, en commentaar van kenners en liefhebbers. De Klara-reporters kammen vier dagen lang het terrein af op zoek naar mooie verhalen. En ook via Klara.be kunnen de jazzliefhebbers het hele festival op de voet volgen. 

De hele zomer is er ook het programma ‘Jazz Middelheim’: een selectie van de meest markante live momenten uit de geschiedenis van het festival én een vooruitblik op de editie 2016. En op Klara geeft Lies Steppe ook het startschot voor Jazz Middelheim tijdens de laatste aflevering van Take 7 dit seizoen. Er is ook elke weekdag, van 23u tot middernacht een reeks rond markante jazzfiguren: Best of Jazz. Een zomer lang dé jazz die u gehoord moet hebben. 

Praktisch

 



Tickets zijn te koop via de website en via Fnac. Om tegemoet te komen aan de vraag van vele bezoekers naar voordeelformules, worden naast festivalpassen ook opnieuw groepstickets en jongerentickets aangeboden.  De allerjongste jazzfans kunnen terecht bij de gratis kinderanimatie op het festival.


 


Info: www.jazzmiddelheim.be, 12-15 augustus 2016, Park Den Brandt, Antwerpen

 

 
     



- PERSBERICHT (19.04.2016) -




   
 



Jazz Middelheim pakt uit met Ludovico Einaudi, Melanie De Biasio, Pharoah Sanders, een ode aan Ornette Coleman en veel meer moois !


 

 

Jazz Middelheim, van 12 tot en met 15 augustus in het Antwerpse Park Den Brandt, maakt vandaag nagenoeg zijn volledige programma bekend. Ludovico Einaudi, Melanie De Biasio, Pharoah Sanders/Zakir Hussain/Joachim Kühn, STUFF. Hybrid Love, Liberation Music Orchestra en Avishai Cohen zijn slechts enkele namen uit het programma.

Vrijdag 12 augustus 2016, de openingsdag van Jazz Middelheim 2016, staat vooral in het teken van het minimalisme in al zijn vormen en gedaantes. Het project van vibrafonist Pascal Schumacher bijt de spits af, om daarna plaats te maken voor de elegante en melodieuze jazz van het Marcin Wasilewski Trio, waarna  artist in residence en trompettist Avishai Cohen een eerste keer aan de slag kan met zijn kwartet.  Die dag eindigt met een meester van het minimalisme, pianofenomeen Ludovico Einaudi.

Dag twee draait onder andere rond de erfenis van de onlangs gestorven Ornette Coleman. Omdat hij in 2007 nog op Jazz Middelheim te horen was en de invloed van deze man nog steeds ontzettend voelbaar is, wil Jazz Middelheim de kans niet laten voorbijgaan om een dag aan hem op te dragen. Artist in residence Avishai Cohen presenteert tijdens zijn tweede concert op Jazz Middelheim zijn band 'The Big Vicious'. Later volgt nog het roemruchte en knotsgekke ICP orchestra onder de vertrouwde leiding van de Nederlandse drummer en 'éminence grise' Han Bennink. Daarna volgt een tribute aan Ornette Coleman met de muzikanten die in ‘s mans laatste band speelden.

Zondag 13 augustus wordt een dag met bijna uitsluitend Belgische muzikanten. Een van de belangrijke hoofdstukken in de missie van Jazz Middelheim is immers het promoten van talentvolle Belgische jazzmuzikanten. De dag begint met het laatste concert van Avishai Cohen die samen met studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen een project uitwerkte voor het podium van Jazz Middelheim. Verder presenteert Jazz Middelheim een samenwerking tussen Jef Neve en de Nederlandse rapper Typhoon. Vervolgens komt de moderne fusion sound van STUFF. aan de beurt. Zij brengen met 'Hybrid Love' een ode aan 50 jaar muziektechnologische ontwikkeling. De Waalse zangeres Melanie De Biasio sluit af. Met haar tijdloze stem en sobere begeleiding bouwt ze moeiteloos een brug tussen jazz en pop.

De vierde en laatste dag van Jazz Middelheim focust op meer geëngageerde jazz. Craig Taborn, een van de meest gerenommeerde toetsenisten van de avontuurlijke improvisatie, bijt solo de spits af. Dré Pallemaerts stelt zijn nieuwe plaat 'Coutances' voor en doet dat met een resem muzikanten die onderling al in talloze projecten samengewerkt hebben en op hetzelfde hoge niveau staan. Het Liberation Music Orchestra met Carla Bley en Steve Swallow zet zijn onlangs gestorven leider, Charlie Haden, in de kijker. Voor het slotconcert gaat de eer naar een voormalig sideman van John Coltrane: saxofonist Pharoah Sanders. Hij brengt percussionist Zakir Hussain en pianist Joachim Kühn mee.

 

 


Club Stage



Op de Club Stage zal iedere dag een muzikant, die op de één of andere verbonden is met de stad Antwerpen, zijn kunsten demonstreren. Op de eerste dag zijn dat de broers Stijn & Bert Cools die in opeenvolgende sets een amalgaam brengen van elektronica, bigband en kamermuziek. Dag twee wordt door drummer Eric Thielemans en gasten van uiteenlopend allooi ingevuld. Op de derde dag krijgen Tutu Puoane en manlief en pianist Ewout Pierreux de kans om het beste van zichzelf te geven. Het Rebirth::Collective - tevens met Pierreux in de rangen - brengt nieuwe arrangementen van composities van Billy Strayhorn, onder leiding van trombonist Dree Peremans. Ze doen dat bovendien met steun van Nederlands topgitarist Jesse van Ruller. Ten slotte zal saxofonist en vaste waarde Ben Sluijs op de laatste dag van Jazz Middelheim in verschillende van zijn projecten zijn kwaliteiten laten zien.

Jazz Talks

 

Vorig jaar organiseerde Jazz Middelheim voor het eerst de Jazz Talks bij aanvang van elke festivaldag; gesprekken over jazz, door jazzartiesten en -kenners. Ook dit jaar komen jazzfanaten en ieder die iets wil opsteken over jazz en de muziek opnieuw aan hun trekken. Het concrete Jazz Talks-programma volgt later.

 


Tentoonstelling 35e editie Jazz Middelheim


 

Aangezien men verjaardagen in stijl dient te vieren, zet Jazz Middelheim een buitengewoon project op poten voor de 35e editie van Jazz Middelheim. Het festival dook diep in de archieven en donkere kelders om materiaal van 35 jaar Jazz Middelheim te verzamelen en vroeg aan alle Jazz Middelheim-fans hetzelfde. Vanaf juni kan zijn deze verzamelde ‘relikwieën’ op 35 locaties in Antwerpen te bewonderen: van fotomateriaal, drukwerk, video- en geluidsopnames, tot op de laatste verloren bonnetjes en uitgerafelde polsbandjes. Meer info volgt later.

 


Jazz Middelheim op Klara


 

Klara is er tijdens het festival elke dag live. Van vrijdag tot zondag van 16 uur tot middernacht, en op maandag van ’s middags 12 uur tot 21 uur ‘s avonds. Tussen de concerten door serveren presentatoren Lies Steppe, Bart Vanhoudt en Karel Van Keymeulen gesprekken met muzikanten en bezoekers, reportages achter de schermen en vanop de festivalweide, en commentaar van kenners en liefhebbers.  De Klara-reporters kammen vier dagen lang het terrein af op zoek naar mooie verhalen. En ook via klara.be kunnen de jazzliefhebbers het hele festival op de voet volgen.   De hele zomer is er ook het programma ‘Jazz Middelheim’: een selectie van de meest markante live momenten uit de geschiedenis van het festival én een vooruitblik op de editie 2016. En op Klara geeft Lies Steppe ook het startschot voor Jazz Middelheim tijdens de laatste aflevering van Take 7 dit seizoen. Er is ook elke weekdag, van 23u tot middernacht een reeks rond markante jazzfiguren: Best of Jazz. Een zomer lang dé jazz die u gehoord moet hebben. 

 

 

Praktisch




Tickets zijn te koop via de website en via Fnac.
Om tegemoet te komen aan de vraag van vele bezoekers naar voordeelformules, worden naast festivalpassen ook opnieuw groepstickets en jongerentickets aangeboden.  De allerjongste jazzfans kunnen terecht bij de gratis kinderanimatie op het festival.


 


Info: www.jazzmiddelheim.be, 12-15 augustus 2016, Park Den Brandt, Antwerpen

 

 

 
     





- Persbericht (15.04.16) -

 

   
 


Jazz Middelheim doet oproep aan festivalgangers om in persoonlijk Middelheim-archief te duiken



Van 12 t/m 16 augustus loopt de 35e editie van Jazz Middelheim in Park den Brandt te Antwerpen en die feestelijke editie zal het festival naar het hart van Antwerpen voeren. De Scheldestad wordt immers één grote expositieruimte waar men op 35 verrassende plekken beeldmateriaal zal kunnen vinden uit de rijke geschiedenis van Jazz Middelheim, en dat sinds 1969.

Er wordt dan ook een oproep gedaan aan iedereen die ooit op de festivalsite aanwezig was en daar verrassende, ontroerende, originele of gewoon leuke foto’s nam.

“Jazz Middelheim is een van de oudste jazzfestivals van ons land”, zegt festivaldirecteur Bertrand Flamang. “We willen daarom die geschiedenis graag vertellen door de ogen van de bezoekers. Jazz Middelheim richt zich immers niet alleen tot jazzliefhebbers, maar profileerde zich al die jaren ook als een breed cultureel muzikaal feest in een gemoedelijke ongedwongen sfeer, dat ook de harten van families en jongeren wist te veroveren”.

“Uiteraard zetten we deze expo niet op met alleen podiumfoto’s of eigen beeldmateriaal”, vervolgt Bertrand Flamang, “maar we vragen ook aan de festivalgangers om in hun persoonlijk archief te duiken en foto’s op te snorren die dan mogelijkerwijs ook worden geëxposeerd op een van de 35 locaties in de stad. Het kan zowel gaan om intieme snapshots als grote prints, zowel sfeer- als panoramische foto’s.”

Aangezien de foto’s sinds 1969 zowel analoog als digitaal aangemaakt kunnen zijn, zal er eerst een selectie gemaakt worden van wat spontaan binnenkomt. Vanaf woensdag 20 april start de inzameling van alle materiaal in de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Iedereen die over beeld- en archiefmateriaal beschikt en dat ter beschikking wil stellen van de tentoonstelling kan het materiaal daar afleveren en midden juni in dezelfde staat weer oppikken.



Meer praktische info vanaf 19 april op www.jazzmiddelheim.be




Inzamelingsadres materiaal: Bibliotheek Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Leeszaal kunstcampus (volg zone Beel laag), Desguinlei 25 - 2018 Antwerpen. Tel. 03 800 01 70.
Openingsuren: Ma-di: 10:00-16:00/woe - vrij: 10:00-20:00/za: 14:00-20:00/zo:14:00-18:00 

 

 
     

 

 

 


PROGRAMMA

voor laatste updates, kijk hier

 

 
     

 

 


© AZ

 ©  JAZZEPOES

ZEPOES

 

 

up again !

 

 

 

back to start !