HOME


JAZZ - WORLD MUSIC - BLUES - ROOTS 

 ENJ-96092
LC03126
 

     
 
Lee Konitz : 'standards Live - at the Village Vanguard'


     Lee Konitz, altsax; Florian Weber, piano; Jeff Denson, contrabas; Ziv Ravitz, drums

 

Deze cd is een registratie van concerten in New York, de eerste van Konitz in jaren, sinds de vermaarde saxofonist in Duitsland, in Keulen, was gaan wonen. Van 1983 was het geleden dat hij in de befaamde club had opgetreden.

Op het eerste gehoor is dit een heel toegankelijk album. en dat blijft het ook na actief of meermaals beluisteren. Toch gebeurt er heel wat meer dan platgelopen paden inslaan. In hun improvisaties bij de standards kiezen de muzikanten niet steeds voor een hoge herkenbaarheid. Eerste nummer 'The Song Is You' is in dat opzicht een opwarmer. Hier blijft Konitz met zijn kwartet dicht bij de standard zoals we die kennen, maar toch gaan ze er bijna 10 minuten in door. De begeleiding van piano, contrabas, drums klinkt jong en fris, de altsax herinnert aan een bijzondere gerijpte of zelfs oude kaas.
Op het programma staat eigenlijk veel liefde en romantiek, recht uit het American Songbook. Zonder wereldschokkend of vernieuwend te klinken serveert de ster van de avond samen met zijn gezelschap een uitgekiend menu met heerlijke toetsen. Zonder spectaculaire wendingen mijden de muzikanten in hun uitvoeringen toch de oppervlakkigheid. Zo leent deze cd zich uitstekend als achtergrondmuziek, maar blijft het ook genieten voor aandachtige oren.

De hoofdrollen zijn voor saxofonist Lee Konitz en pianist Florian Weber, maar de ritmebegeleiding beperkt zich niet tot een louter ondersteunende rol en draagt ook een steentje bij in de ontwikkeling van bijv. 'In Your Own Sweet Way'. Contrabas en drums duwen de protagonisten daar een paar keer naar een volgende warme uitlating in de liefdevolle ode. In 'Just Friends' duiken al snel frisse percussieve geluidjes op en het zijn vaak kleine verrassingen en subtiele keuzes die deze muziek zo fijntjes uittillen boven veel degelijke, maar toch niet helemaal overtuigende mainstream jazz.

 

 


 Danny De Bock 

  
       

 


2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

2014 2015 2016 2017 2018

 

 

 ©  JAZZEPOES 2018

 

 

HOME