HOME


JAZZ - WORLD MUSIC - BLUES - ROOTS 

 RN007
 

     
 
Kim In the Middle : 'Open & Close'


     Kim Versteynen: vocals
Arne Van Coillie: black & white keys
Flor Van Leugenhaeghe: double bass
Luc Vanden Bosch: drums en percussion


 
 

Kim In the Middle, een dame in het centrum van een zeer degelijk gezelschap komt ons met 'Open & Close' niet meteen verrassen maar gaat verder in het elan van de vorige, de debuutplaat. Intimisme en wat te weinig krachtig waarbij uptempo ('Minor Idea For A Walk') en het warme 'Baby' van de Braziliaanse componist Caetano Velosa er wat uitspringen. Behoorlijke soft jazz met bovendien tussenin wat lekkere soli van uitstekende en gereputeerde musici voor de liefhebber van smooth and easy, deze 'Open & Close' .
 
 


 


 Winus Kim In the Middle hoeven we uiteraard niet meer voor te stellen want na haar debuut album ‘Kim In the Middle’ in 2011 is het deze Limburgse diva voor de wind blijven gaan. Uiteraard staat Kim Versteynen in ‘the middle’ maar we kunnen toch zo maar niet voorbij aan de rest van het quartet. Met pianist Arne Van Coillie en een uitstekende ritme sectie bestaande uit Luc Vanden Bosch op drums en percussie en Flor Leugenhaeghe aan de staande bas wordt Kim omringt door niets anders dan klasbakken.
Haar tweede album draagt de titel ‘Open & Close’ en wordt uitgebracht door RailNote Records.  Het quartet start met een intro van om en bij de driekwart minuut waarbij de improvisatie van de groep op de voorgrond treedt en waarbij ze feilloos overgaan in Gerswhin’s Summertime en daarmee starten ze met een standaard met grote S. Dat dit een zeer gevarieerd album is wordt duidelijk wanneer Kim Versteynen de grenzen aftast met ‘A Short Goodbye’, een nummer van de in Israel geboren singer-songwriter Oren Lavie.
Zeker het eigen werk mag zonder meer gehoord worden. ‘As You Are’ is een zeer ingetogen ‘love song’ waarbij de zangeres haar hart openstelt en waarbij je hoort dat haar stem en ganse lichaam dit nummer intens beleeft. Met Arne Van Coillie schreef ze samen het iets meer uptempo nummer ‘Minor Idea For a Walk’ en met jazzgitarist Tim Finoulst componeerde ze ‘Kind Of Grey’. Dit laatste nummer wordt de voorbode van een volgend album samen met Tim Finoulst waarmee ze vorig jaar het ‘Leffe Jazz Concours’ won.
Vocal en Latin jazz gaan natuurlijk hand in hand en dus mag ook dit genre op dit prachtig album niet ontbreken. Met ‘Travessia’ (Bridges) kiezen ze meteen voor een nummer van een Icoon in de Braziliaanse muziek. Dit rustige meesterwerkje van Milton Nascimento past uitermate goed bij de stem van Kim Versteynen. Verder koos ze ook voor Ceatano Veloso zijn ‘Baby’.
‘Open & Close’ werd een gevarieerd album waarbij verschillende aspecten van de jazz samen werden gebracht en waarbij de groepsleden hun eigenheid hebben kunnen bewaren. Je kan deze CD bestellen bij het label of bij kimversteynen.com en je haalt gegarandeerd een uurtje uiterst aangename jazz in je woonkamer. Beter nog, ga Kim In the Middle ’live’ beleven tijdens hun Open & Close’ tour en verzeker je van hun kunnen en om met een quote van Miles Davis te eindigen…'Do Not Fear Mistakes, There Are None'.

 

Freddie Vandervelpen

   
       

 


2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

2014 2015 2016 2017 2018

 

 

 ©  JAZZEPOES 2018

 

 

HOME