HOME


JAZZ - WORLD MUSIC - BLUES - ROOTS 

 
 

     
 
Jeremiah Cymerman, Evan Parker, Nate Wooley: 'Sound, Space and Structures'


     Jeremiah Cymerman, Evan Parker, Nate Wooley

 

Wie Evan Parker live wilde horen kon hem zaterdag 24 januari 2015 bezig zien en horen in het Zuiderspershuis in Antwerpen. Daar bracht hij een set met Steve Noble en John Edwards.
Een van de recente live-opnamen waarop Evan Parker meespeelt, is 'World of Objects', opgenomen in The Stone in New York. Hier krijg je drie muzikanten te horen die zich gedragen als pioniers en grenzen aftasten en verleggen. Parker neemt al enkele decennia een geŽerde status in van grensverleggend saxofoonspeler. Sinds enkele jaren worden ook Cymerman en Wooley hoog aangeschreven om hun zoektochten naar nieuwe mogelijkheden om het vocabularium voor klarinet en trompet uit te breiden. Met zijn drieŽn gaan ze behoorlijk ver, in twee lange stukken van rond de 20 minuten (27'40" en 16'11") en een kort afsluitend coda (5'31").
Cymerman en Wooley mogen we situeren in zones waar ook Peter Evans en Sam Pluta zich ophouden. Zij houden er van om uit hun instrumenten onwaarschijnlijke klanken te halen en daarbovenop via elektronica klanken en patronen te herscheppen. In deze omgeving gedijt Evan Parker probleemloos. Wooley en Parker hoor je hier met de inspiratie van het moment hun pure ding doen, terwijl Cymerman zowel de organische als elektronische toer opgaat. Zonder wild om zich heen te schoppen creŽren de drie een meeslepend geheel dat zich heel geleidelijk ontwikkelt. Daarin willen zich wel eens wilde bewegingen manifesteren, omwille van opwinding in de dialoog bijv. Maar vooral klinkt hier geconcentreerde, meestal rustige voortgang van een verhaal.
Klarinet, sax en trompet komen naar voor met heerlijke noten. Het is zeker niet zo dat de blaasinstrumenten hier nooit herkenbaar klinken; deze muzikanten kunnen sterk voor de dag komen als klarinettist, saxofonist en trompettist. De uitbreiding van hun taal staat ten dienste van een merkwaardige en vernieuwende vertelstijl. Cymerman voert daarbij soms als sluipend gif, elders als een frontale noise-aanslag verontrustende gebeurtenissen aan, waarop Parker en Wooley met grote souplesse reageren. Het resultaat is een vrij donkere, coherente vertelling, waarin soms verrassingen oplichten of aanzwellen. Vrij van goedkoop sentiment, gratuit geweld of inhoudsloos spektakel voltrekt zich een betoverende voorstelling.


 

 


 Danny De Bock 

  
       

 


2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

2014 2015 2016 2017 2018

 

 

 ©  JAZZEPOES 2018

 

 

HOME