HOME


JAZZ - WORLD MUSIC - BLUES - ROOTS 

 
ACT 9537-2 

     
 
Rudresh Mahanthappa  : 'Gamak'


     Acoustic Bass – François Moutin
Alto Saxophone – Rudresh Mahanthappa
Artwork [Cover Art] – Peter Bremer
Composed By, Producer – Rudresh K. Mahanthappa
Drums – Dan Weiss (3)
Electric Guitar – David Fiuczynski
Recorded By, Mixed By, Mastered By – Mike Marciano


 
 

 

Internationale critici verkozen Rudresh Mahanthappa in 2011 en 2012 tot n° 1 altsaxofonist in Downbeat en voor de Jazz Journalist's Association is hij dat al sinds 2009. Zoals pianist en prijsbeest Vijay Iyer is hij Indo-Amerikaan en fenomenaal. Met Vijay Iyer speelt hij al regelmatig samen sinds eind jaren '90.
Voor Gamak koos Mahanthappa samen te werken met David Fiuczynski die hij kent van bij Jack DeJohnette en met Dan Weiss en François Moutin met wie hij in 2006 Codebook opnam i.s.m. Vijay Iyer. Met Dan Weiss en Rez Abassi vormde Mahanthappa Indo-Pak Coalition. François Moutin was de bassist op Apex van Mahanthappa & Bunky Green.
Gamak is een bijzonder energieke cd waarop de altsaxofonist naar goede gewoonte vooral snel speelt en met een verbazend gemak muzikale ideeën met elkaar verbindt. Gamak is een term uit de Indische klassieke muziek die verwijst naar versiering die een essentiëlere rol krijgt dan een louter decoratieve. Gamak de cd speelt met het versieren van en improviseren rond melodieën waarbij Indische muzikale tradities belangrijke inspiratiebronnen zijn. De muzikanten vermengen er invloeden bij die vooral uit Westerse, maar ook uit Afrikaanse en Chinese muziekvormen komen. Het resultaat overstijgt dankzij hun persoonlijke invulling en expressie het betere knip- en plakwerk. Van bij de eerste track belandt de luisteraar in bruisend vaarwater. Van bij opener Waiting Is Forbidden is duidelijk dat het vooruit moet gaan. Gitarist Fiuczynski geeft er een funky inslag aan. Tweede track Abhogi is een raga die Amerikaanse folk ten dans vraagt en voor je het weet zit je in de vergelijking met een roetsjbaan die je meeneemt langs prachtige taferelen. Soms gaat het met een rotvaart, maar regelmatig krijg je de kans om een beetje op adem te komen. Intussen gebeurt toch telkens wat en zitten er weer volgende sensaties aan te komen. Progressive rock, country, go-go, blues, ambient,... Gamak de cd kringelt en kronkelt, rockt en glijdt. De muziek wordt ritmisch sterk gedragen door een bassist en een drummer die her en der ook melodisch heerlijke bijdragen leveren. Topsaxofonist Mahanthappa vindt in Fiuczynski, Moutin en Weiss kompanen wiens energie perfect past bij de zijne.
De composities op de cd zijn wel alle van Mahanthappa, maar de uitwerking ervan bepalen ze met zijn vieren. Elke muzikant legt er meer dan een beetje van zichzelf in. Het resultaat is een roetsjbaan die oren en hersenen van de luisteraar van de ene sensatie naar de andere stuurt. Technische hoogstandjes volgen elkaar op en de speelvreugde spat er vanaf. De originaliteit zit 'm in het inventief verbinden van traditie en vernieuwing terwijl invloeden uit alle windrichtingen passeren, want voor het plukken zijn. het Een staaltje van wat globalisering kan betekenen voor creatievelingen. Superschijfje. 


 Danny De Bock

  
       

 


2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

2014 2015 2016 2017 2018

 

 

 ©  JAZZEPOES 2018

 

 

HOME