HOME


JAZZ - WORLD MUSIC - BLUES - ROOTS 

 PR1304-CD21
 

     
 
Frank Deruytter Quartet  : 'Frank Deruytter Quartet'


     Bass – Bart De Nolf
Drums – Peter Erskine
Mixed By – Michel Bisceglia
Piano – Eric Legnini
Recorded By [Assistant] – Eric Davids
Recorded By, Mixed By – Pino Guarraci
Tenor Saxophone, Composed By – Frank Deruytter


 
 

Na jaren als sideman te hebben gespeeld, vaak in funky groepen, is Frank Deruytter op de voorgrond getreden met een eigen kwartet. Met Eric Legnini aan de toetsen, Bart De Nolf op bas en de Amerikaan Peter Erskine op drums heeft hij muzikanten bij zich met jarenlange ervaring en een groep met internationale uitstraling. Legnini giet al jaren eigen vormen van souljazz in verschillende projecten. In het curriculum van De Nolf vinden we o.a. het BRT Jazz Orkest, the Sadi Quartet en Vaya Con Dios. De meest tot de verbeelding sprekende figuur in dit kwartet is wel Erskine. Hij maakte vooral naam bij Weather Report, maar werkte oa. ook samen met Freddie Hubbard, John Scofield en – hij beperkt zich niet tot jazz – Kate Bush.
De cd opent vrolijk met ‘Bollerroll’ en gaat levendig verder met ‘Wolfken’. De speelse humor van de titels hoor je ook in beide nummers die herinneren aan vlotte jazz van een paar decennia terug, wat niet wegneemt dat deze muziek fris klinkt. ‘Bollerroll’ begint als een funky fanfarestukje voor gevorderden, maar ontwikkelt zich tot een feestelijk jazznummer. Funk en soulinvloeden worden ook in wat volgt gemaskeerd en expliciet in de jazznummers verwerkt die tevens de levendigheid van hard bop uitdragen. Je kan misschien even aan Brecker Brothers denken en aan Julian Joseph, maar je voelt ook een grote zin voor zelfrelativering. Je hoort dat deze muzikanten graag hard werken én graag plezier maken. Ze maken in deze compacte bezetting toegankelijke muziek die rijk is aan ideeën, slim en gevarieerd. ‘D.O.P.E.’ past bij een verhaal dat verwijst naar 60ies -70ies actiefilms en thriller jazz, ‘The Gospel Collector’ speelt een easy dance groove uit. De verscheidenheid omarmt ook een paar gevoelige, bespiegelende ballads (‘Proud Harry’ en ‘She Hates Me’) en met sluitstuk ‘Noenkele’ dat iets meer dan 13’ beslaat, bevat de cd een sterk uitgewerkte langere compositie die een ruim spectrum aan gevoelens en gedachten aankaart.
Alle composities zijn van Frank Deruytter die op sax als de leider van het kwartet naar voor komt. Legnini, De Nolf en Erskine hoor je zonder te overdonderen of de show te stelen ook geregeld op het voorplan. Samen klinken ze als een hechte groep die degelijke vlotte jazz en speelplezier verkiezen boven hoogdravendheid of platitude.
Live mee te maken eind oktober, begin november.
 


 Danny De Bock

  
       

 


2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

2014 2015 2016 2017 2018

 

 

 ©  JAZZEPOES 2018

 

 

HOME