HOME


JAZZ - WORLD MUSIC - BLUES - ROOTS 

 

 WIG22


 

     
 
Duo Baars-Henneman  : 'Autumn songs'


     Composed By [Compositions/improvisations] – Ab Baars, Ig Henneman
Tenor Saxophone, Clarinet, Shakuhachi – Ab Baars
Viola – Ig Henneman

 
 

Ab Baars en Ig Henneman hebben zich voor de cd Autumn Songs gebogen over een terugkerende periode, een jaargetijde. Zij hebben inspiratie geput uit vnl. gedichten, een lied en de kleuren van de herfst. Baars en Henneman zijn levenspartners. Wellicht hebben hun inspiratiebronnen zo hun betekenis voor hen beiden en voor elk afzonderlijk. Zij voegden hun associaties samen in muziekstukjes waarop zij eigen ideeën uitwerken. En het resultaat is een prachtige cd.
Baars en Henneman zijn beide grote namen in de Nederlandse improvisatiescene. Hij zocht het al gauw in de jazz en de improvisatie, zij ging van klassiek over pop daar naar toe. Sedert de jaren '90 spelen zij samen en elk ook in uiteenlopende andere formaties. Zij plukken nu dus al een tijdje de vruchten van hun onderlinge band.
In de natuur is de herfst het seizoen van de vruchten en de cd opent met 'Brows of Morning' geïnspireerd op 'To Autumn' van William Blake dat de vruchten van de herfst bezingt. Het is éé van vier seizoensgedichten van William Blake die kunnen gelezen worden als een metafoor voor de stadia in een mensenleven of voor fasen in de seksualiteitsbeleving. Baars-Henneman bezingen schijnbaar vooral de vruchten van jarenlange gedeelde creativiteit. 'Brows Of Morning' klinkt als een rustige, beschouwende ode waarin veel warmte schuilt, maar een koude wind kondigt de winter aan. Het in acht nemen van eindigheid dringt zich echt wel op. Het eerste nummer van deze cd zet de toon voor een verzamelinkje kunstige werkjes geïnspireerd door een kleine, persoonlijke bloemlezing van herfstgedichten.
De twee muzikanten spelen met de mooiste kleurenpracht. Zij kunnen zo sierlijk spelen als prachtige watervogels kunnen bewegen, zoals op 'Nine and Fifty Swans'.

'Autumn Songs' nodigt uit om een cultuurbad te nemen en rustig maar intens op te gaan in een klankenstroom van beelden en gevoelens. Wie dat wilt, spoort in tijden van internet snel de gedichten op waarnaar de muzikanten verwijzen. Maar je kan je ook zonder wel één en ander voorstellen.
Herfst is het seizoen waarin de stroom van sappen moet stokken. Wat daarnet nog vlot ging, begint te haperen. Dingen gaan wringen - tegenwringen. Bladeren lossen hun takken en gaan dwarrelen, vliegen mee met de wind, gaan liggen en waaien weer op. Als woorden bijeen geblazen en weer uiteen kunnen gedachten en overpeinzingen alle kanten uit gaan, weer richting krijgen, die opnieuw verliezen. Dat zwiepen kan je heel sterk horen in 'It bends, it sways'. De wind die verschillende gedaanten aanneemt kan zuchtjes aanwaaien, maar ook zingen, zoals 'Winter comes to hush her Song' vertelt. Er is ook de rijkdom van vruchten die in de herfst te plukken zijn. Of je dat nu letterlijk neemt of figuurlijk, feit is ook dat je niet kunt behouden wat je hebt verzameld. Daarover gaat 'The Heavy Cargo'. De gang van bepaalde zaken is niet tegen te houden, dat is zo logisch als dat soldaten moeten sterven aan het front, zie 'The Clouds go'. En wie wolken zegt, zegt regen, op deze cd 'Rain Curtains'.
Baars-Henneman weten met avant-garde kamermuziek heel wat te verklanken.De improvisatorische aanpak van deze muzikanten belet niet dat elk stuk aanvoelt als àf en doordrongen van veel meer dan persoonlijke invulling. Omdat Baars ook op de shakuhachi blaast, lijken Oosterse en Westerse inzichten zicht te vermengen. Inhoudelijk en technisch samen sterk, dat noemen we klasse.

 
Danny De Bock

  
       

 


2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

2014 2015 2016 2017 2018

 

 

 ©  JAZZEPOES 2018

 

 

HOME