HOME


JAZZ - WORLD MUSIC - BLUES - ROOTS 

 
ECM BOO1826402 

     
 
Craig Taborn Trio  : 'ChAnts'


     Craig Taborn: piano. Thomas Morgan: double-bass. Gerald Cleaver: drums

 
 

 

In 2011 bracht ECM de piano solo cd 'Avenging Angel' uit van Craig Taborn. 'Chants' is zijn tweede bij ECM, maar lang niet zijn eerste met een pianotrio. Als Craig Taborn wat uitbrengt onder zijn naam, wat nog niet zo vaak gebeurde, is het blijkbaar graag met een pianotrio. Het trio format deelde hij ondertussen ook met oa  'Eldorado Trio', 'Farmers By Nature' en 'Lotte Anker'. Dat is dan weer maar een deel van zijn werkervaring, want Taborn speelde altijd al in uiteenlopende contexten, mainstream jazz bvb bij James Carter, maar ook met technopionier Carl Craig.
Vanuit zijn belangstelling over muziekgenres heen ontwikkelde Taborn zich tot een pianist eerste klasse die meer en meer de schijnwerpers naar zich toe trekt. In de muziekwereld valt hij al jaren op met zijn fijngevoelig en fascinerend piano- en keyboardspel. Na jaren van ontwikkeling klinkt hij als een tovenaar die weet hoe hij met muzikale ideen magische brouwsels kan maken. Van de piano solo cd 'Avenging Angel' straalt een maturiteit af waar niemand meer naast kan. Die cd doet denken aan klassieke muziek, lijkt bijna met vaste hand uitgeschreven, maar bestaat uit spontane composities.
De cd 'Chants' met het nieuwe pianotrio gaat verder op dat elan. Voor deze cd schreef Taborn op voorhand wel n en ander uit, maar ook niet meer dan nodig om een context te scheppen (zie het interview door Koen Van Meel voor het onvolprezen Kwadratuur. Met de bezetting van piano met bas en drums komt de muziek natuurlijk veel meer in een energieveld dat jazz uitstraalt, edoch dat neemt niet weg dat meer dan eens weer een link klinkt met klassieke muziek. De opbouw van de stukken is strak en perfect.
De eerste twee nummers op Chants zijn bijzonder levendig. Van een cd op ECM verwacht je misschien niet meteen de energie van 'Saints' en 'Beat The Ground', anderzijds introduceren ze met verve een topklasse jazzpianotrio. 'Saints' trekt je bijna zangerig in een heilig rijk binnen dat al snel complex blijkt te zijn en van een bijzondere schoonheid. 'Beat The Ground' zet het felle beginnen enthousiast verder. In het derde nummer, 'In Chant', gaat het tempo gevoelig naar beneden, maar de intensiteit wordt er niet minder om. De luisteraar wordt meegenomen in een bezinning waar elk detail telt. Met het vurige 'Hot Blood' gaat het tempo weer omhoog, waarop weer meer bedachtzame stukken volgen. Geleidelijk en soms en daarin sluit Chants mooi aan op Avenging Angel, lijkt de grens tussen bewust en onderbewust te vervagen en komt de muziek als uit een droomstaat voort. Een droomwereld die prachtig is, maar waarin tal van verontrustende elementen op de loer liggen. Luisteren naar de muziek op Chants is als opgaan in een wereld die je niet verstoord wilt zien. Waar het genieten is van sierlijke opbouw en perfect geplaatste tempowissels, vol spanning en betovering. Hoog tijd dus om de kans te grijpen als dit magistrale trio live te zien is en dat is het in De Roma in Borgerhout ,nu zondag 14 april 2013 ! 


 Danny De Bock

  
       

 


2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

2014 2015 2016 2017 2018

 

 

 ©  JAZZEPOES 2018

 

 

HOME