JAZZ - WORLD MUSIC - BLUES - ROOTS 

 
 

     
 
Samuel Blaser Quartet : 'As the Sea'


     Bnz Oester Double Bass
Gerald Cleaver Drums
Marc Ducret Guitar
Samuel Blaser Trombone, composer & producer

 
 

As The Sea, zoals de zee, maakt eb en vloedbewegingen langs wegen van geleidelijkheid. 'Part 1' vertrekt van een bijna geruisloos, maar zachtjes trillend oppervlak. Als met korte pennentrekken schetsen de muzikanten kleine veranderingen in een uitgestrekte zeespiegel die langzaam in beweging komt. Alsof een oneindige weemoed zich in zijn slaap verroert en zichzelf wakker droomt.
Kleine golfjes worden groter en een komen en gaan van complexiteit in de muziek dient zich aan in wisselende gedaanten. De vier delen van 'As The Suite' vormen n lange sterk gestructureerde 21ste eeuwse suite. In versnellende en vertragende ritmes en met zuivere en vervormde klanken worden de stukken uitgewerkt. De technieken die deze muzikanten aanwenden zijn lang niet alle schools aangeleerd, met middelen van vrije improvisatie breiden zij eigenzinnig hun vocabularium uit. Pure schoonheid en onzuiverheid kenmerkt de zee en de golven op deze cd. Met het wassende water van de zee die leven geeft spoelt ook vuil aan op een denkbeeldig strand. En daartussen blijven kleine schatten achter.
Zonder de visuele prikkels die hun live concerten bieden valt des te meer op hoe fantasierijk het kwartet tekeer gaat en hoe fenomenaal hun spel is. Blaser speelt werkelijk verbluffend trombone. In 'part 3' lijkt hij ook een geeuwende zeegod te verklanken. En klonk daarvoor de gitaar van Ducret als de roep van een gemuteerde meeuw? Terwijl de snaren van Oester en de drums van Cleaver voor een krachtige onderstroom zorgden.
Bij 'part 4' denkt ondergetekende graag aan James Ensor, een stad aan zee en een stoet in de straten. Een wilde wind van over zee waait de optocht dan wel uiteen. De mens moet zijn meerdere erkennen in natuurkrachten zoals een woeste zee. De ontketende menselijke krachten van deze muzikanten zijn weliswaar niet te onderschatten. Danny De Bock

  
       

 


2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

2014 2015 2016 2017 2018

 

 

 ©  JAZZEPOES 2018

 

 

HOME