JAZZ - WORLD MUSIC - BLUES - ROOTS 

 enr011
 

     
 
Ruben Machtelinckx  : 'Faerge'


     Ruben Machtelinckx - guitar
Hilmar Jensson - guitar
Joachim Badenhorst - saxophone & clarinets
Nathan Wouters - double bass


 
 

Deze plaat plus cd vingen alras lof bij recensenten van Knack, Cobra, De Standaard, Kwadratuur, RifRaf, Enola en hopelijk vergeten wij er een paar. De jassepoes huppelt er achteraan en vleit zich neer in het fijne weefwerk van de vier muzikanten. De jassepoes spint bij zoveel moois.
Faerge is helemaal instrumentaal en toch klinkt menig stuk als een schoon liedje dat behalve jazzaddicts menig pop- en rockliefhebber moet kunnen bekoren, als die ook openstaat voor rustige, dromerige sferen en schoonheid die opdaagt als uit een mist. Het zachtblije 'Ladakh' opent meteen zangerig, hemels mooi blaast Badenhorst bij fijngevoelig bespeelde snaren die duidelijk maken dat het blij zijn niet helemaal vrij is van weemoed. 'Hymne' opent het venster op weidse, misschien Ijslandse landschappen die de muzikanten warmte en kilte doet vermengen, op hun gelaat de glimlach met een zekere tristesse. 'Louisiana' roept een uitgestrekt Amerikaans gebied op en kan 'Soundtracks' van Yves Peeters Group in herinnering brengen terwijl dit kwartet zonder drummer een heel ander klankbeeld laat horen, waaruit hier een glasheldere klarinet omhoog kringelt.
Naarmate dit album vordert komen meer vrije klanken en geluiden in het spel, check bvb 'Almost Gypsy', maar steeds weer komen er fijne melodieŽn bij - soms hoor je schijnbaar een eerder gespeelde en toch schuilt onder het mom van herkenbaarheid enorm veel variatie. Dit is muziek vol vindingrijkheid en van wonderlijke pracht, nooit opdringerig, wel innemend mooi. AssociŽren doe je vrij en bij deze muziek, met of zonder bvb Bill Frisell, Můgil of Hank Roberts. Er is plaats zat voor je eigen gedachten in deze muzikale ruimte. Tegelijk liggen de composities nu vast op schijf en behouden ze iets ongrijpbaars, zijn ze vatbaar om gelijkende en toch weer andere wegen mee op te gaan. Echt knap. 


 Danny De Bock

  
       

 


2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

2014 2015 2016 2017 2018

 

 

 ©  JAZZEPOES 2018

 

 

HOME