JAZZ - WORLD MUSIC - BLUES - ROOTS 

 
 

     
 
Angles 8 : 'By Way Of Deception,  Live in Ljubljana'


     Martin Küchen Alto Saxophone, Composer
Johan Berthling Bass
Kjell Nordeson Drums
Alexander Zethson Piano
Eirik Hegdal Saxophone
Mats Aleklint Trombone
Goran Kajfes Trumpet
Mattias Ståhl Vibraphone

 
 

Wie The Liberation Music Orchestra een warm hart toedraagt, is het aan zichzelf verplicht om er zaterdagavond 13 oktober in Hasselt in zaal België bij te zijn. Niet omdat Charlie Haden er met een vernieuwd orkest aantreedt en evenmin omdat een meeting plaatsvindt die de stembusgang de volgende dag zal beïnvloeden, maar omdat Angles 9 komt. Enigszins vergelijkbaar met The Liberation Music Orchestra spelen Angles prachtige muziek voor een betere wereld.

Muziekliefhebbers die ferventer dan wij de free jazz in de armen sluiten, noemden in 2010 'Epileptical West, Live in Coimbra' van Angles zoniet dé dan toch één van de jazzplaten van het jaar. Nu is er de opvolger, alweer een live opgenomen CD. Het sextet van toen is een octet geworden, met een pianist erbij en een saxofonist extra. Goran Kajfes heeft in het octet Magnus Broo vervangen en in Hasselt spelen zij beiden trompet, vandaar Angles 9.
De link met free jazz valt niet te ontkennen, maar daarbij dient gezegd dat hier rond thema's wordt gespeeld, dat woorden als orkestratie en arrangementen hier volkomen op hun plaats klinken. Zo hecht komt de band live over, ideeën vallen elkaar niet voor de voeten of lopen de rode draad niet zinloos maar vooral ostentatief dwars in de weg. Zeker wijzen de neuzen soms in verschillende richtingen, maar het individuele dient hier het collectief. Zo goed als zij samen kunnen feesten en dansen weten zij overtuigend en meeslepend verhalen te vertellen van woede en van pijn. Of de luisteraar te overhalen tot een rondje cynisch lachen met bijpassende rituele dans - zie 'Lets speak about the weather (and not about the war)'. De muziek van Angles is een verbluffende synthese van muziek uit vele gebieden. De Zweed Martin Küchen en de zijnen halen oa inspiratie bij de roots van Afrikaanse stammen, Zuid-Amerikaanse populaire muziek, West-Europese en Balkanfanfares en vermengen dat en nog meer met een eigen beleving van postbop en free jazz tot vrije muziek die qua rijkdom, intensiteit en samenhang The Liberation Music Orchestra overklast. Angles putten uit meer invloeden en trekken meer registers open. De contrastwerking tussen rauw en verfijnd is groter en kleurrijker, de dramatische spankracht is minder geromantiseerd. Geen ode hier aan een bepaalde revolutionair of een Spaanstalige historische strijd. Angles stelt alle leugenachtigheid aan de kaak en alle menselijke wreedheid, zij het vooral die in de context van oorlog en bezetting. Met Küchen als leider stelt deze groep een muzikaal voorbeeld waartoe creatieve geesten samen in staat zijn en daarin zit de boodschap van hoop. Om Angles 8 te waarderen is het op geen moment echt nodig op de politieke geladenheid ervan te letten. De opbouw is zo sterk en de verbeelding en expressiemogelijkheden van de muzikanten zijn zo groot dat je niet de meest geoefende luisteraar moet zijn om te genieten van hun muziek. Daarin vind je verklankingen van een brede waaier aan gevoelens en daar komen woede en verontwaardiging bij, maar er is ook plaats voor vreugde, voor statige grandeur, voor subtiliteit, voor helende en hypnotiserende stukken. Dit is een Scandinavische band die oprechter bij de bestaansredenen van muziek blijft voordat die overmatig gecultiveerd werd en gecommercialiseerd. Dit is waarachtig levende muziek en Angles een live band die met mensen inzit. Niet te missen in Hasselt voor hun eerste concert ooit in België ! Danny De Bock

  
       

 


2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

2014 2015 2016 2017 2018

 

 

 ©  JAZZEPOES 2018

 

 

HOME