JAZZ - WORLD MUSIC - BLUES - ROOTS 
 

 
LG & MG Music ‎– NC/48.874
 

     
 
Lightnin' Guy and The Mighty Gators : 'Live from the heart'


     Bass, Backing Vocals – Stefan "Jawa" Boret*
Drums – "Mr. T" Stievenart*
Guitar – Lazy Arne Demets*
Horn – Geert Vansteenkiste (tracks: 3, 4, 8, 9, 12), Joery De Wachter (tracks: 3, 4, 8, 9, 12)
Organ [Hammond], Piano – Dominique Vantomme
Vocals, Slide Guitar, Harp – Guy Verlinde*

 

Eigenlijk is het niet fair om zo lang na de release, deze CD nogmaals in the spotlight te brengen (releasedatum was ergens in het voorjaar 2009) maar ik zag Guy intussen al een paar keer op het podium waaronder nog recentelijk (min of meer) op Meensel Blues en ik begreep eigenlijk de euforie niet helemaal rond deze ongetwijfeld sympathiekeling. Feestje bouwen, ja en er stevig en overtuigend invliegen, dat wel, maar om zo meteen alle loftrompetten te steken en hier te gewagen van de nieuwgeboorte van de Belgische Blues, sorry, vond ik alsnog wat te hoog gegrepen... Guy is, sinds de opnames van deze 'Live from the Heart' echter gegroeid en dan vooral wat stem betreft,want die laat 'm op deze schijf nogal es in de steek (op cover 'Ain't no Sunshine' is dat zelfs zeer minnetjes...). Maar hij is ongetwijfeld dé in het oog te houden man op de scène want potentieel heeft ie wel en dus wou ik alsnog een jaar na verschijnen door deze schijf bladeren, kwestie van te zien waar het schoentje voor mij dan wel wrong... Tel je de tracks (15 hier) en je plaatst voor elke song een plus of een minnetje dan kom ik aan een score van 12 + en 3 -, dus what is the problem dan mijnheer? Wel, die stem was er één, en waar ik het ook nogal moeilijk mee heb is die slideguitar die zich niet steeds leent voor alle nummers. Da's dan vooral zo voor 'Goin down'(en dat nummer heb ik sowieso nu wel genoeg gehoord !) en de meer funky stukken als 'Congo Square'( met de gepaste jungledrums van Thierry en de bouncing bass van Stefan) of nog 'Junko Partner', daar mag voor mij die gitaar heel wat strakker.
'The Mighty Gators' mogen d'er anders best zijn als band met verder een jonge Arne demets aan de gitaar, opvallend sterk maar die wist ons vorig jaar ook al aangenaam te verrassen op de 'Nacht van de Blues'. Ouwe rot Thierry Stievenart, zit hier aan de drums, Stefan Boret, ook al vroeger bij Maxwell Street, plukt aan de bass en dan hebben we nog wat gastmuzikanten zoals Dominique Vantomme aan de keys, veelgevraagd en eerder bvb. met Ana Popovic getourd, en een blaassectie met Joury De Wachter aan de trompet en Geert Vansteenkiste aan de sax, samen de 'horny horns', een welgekomen in en aanvulling (bvb. op het very funky 'Cut you loose'!) staan voor de gelegenheid bij op de scène en nu moet ik daarbij wel even kwijt dat ik pianist Dominique Vantomme veel meer apprecieer aan de jazzpiano (het Mahieu-Vantomme quartet) dan hier aan de gebeurlijke boogiepiano ('The Gator Bop' en D is duidelijk geen Jerry Lee !) of de Hammond (sorry D...) Guy combineert het zingen vantijds met de mondharmonica en dat klinkt best lekker zoals in het jazzy, ingetogen 'Nine Below zero' van Aleck 'Rice' Miller ofte Sonny Boy Williamson II (of was het origineel van Muddy Waters?... (met hier een uitstekende piano solo van D, als 't goed is zeggen we het ook !) Die song is een beetje een buitenbeentje op de CD maar evengoed mijn absolute favoriet ! Voor mij liever geen 'Bon Ton Roulet', een bewerking van het Clifton Chenier nummer, dolle New Orleans pret die de CD mag afsluiten, net als de concerten, nee, sorry, geen liefhebber van...
 
Kwaliteit is er sowieso in de basisbezetting dus best wel genoeg in huis en met de boogie heeft Guy het juiste tempo en ritme al te pakken. Funk en jive ('Gone Pecan') laten zich daar wonderwel bij passen en programmatorisch bespeelt Guy een breed party-pallet met zelfs een (enkele) ballade ('Out of the rain' van Tony Joe White) en wat mij betreft is het dus wachten op nieuw werk en vooral eigen nummers om een verder oordeel te vellen, al klinkt dat wat oneerbiedig want dat ie schrijven kan, daar staan de 'Gator Bop' en 'Do that boogie' immers al voor, op deze plaat en die songs moeten echt niet onderdoen voor eerbiedwaardige covers van vb. ene Sonny Landreth .
Eigenlijk is het eindoordeel dus in feite bijlange niet negatief : wat aan de stem werken maar da's intussen al erg verbeterd, méér met eigen nummers uitpakken ,die slidegitaar een beetje doseren en wat zoeken naar een eigen unieke profiel, die 'Lightnin' Guy Verlinde komt er wel, twijfel daar vooral niet aan !


 

Winus 

  

De rechtbank van Koophandel te Brugge heeft bij vonnis van 8 juli 2010, lastens BVBA Parsifal volgende veroordelingen uitgesproken :
 
 
Beveelt verweerster om alle exemplaren van de betwiste CD “Live from the Heart” en alle publiciteit in verband met deze CD terug te halen op alle punten waar deze CD wordt verdeeld en verkocht en de publiciteit ervoor wordt gevoerd en daarvan aan eisers het bewijs te leveren binnen de 4 weken na betekening van het vonnis, onder verbeurte van een dwangsom van 250 € per aangetroffen gereproduceerde CD en/of publiciteit daarvoor en onder verbeurte van een dwangsom van 250 € zo het bewijs van terugname de dag na het vestrijken van de termijn van 4 weken volgend op de betekening van het vonnis niet ter inzage zou liggen van eisers.”
 
 

 


De CD werd dus voorlopig uit de rekken gehaald, in afwachting van het definitieve vonnis. De JASSEPOES recensie impliceert een weergave van onze mening omtrent het artistieke karakter , is enkel van journalistieke waarde en heeft geenszins een publicitair, promotioneel of commercieel karakter (Winus)

  

 


  
       

 


2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

2014 2015 2016 2017 2018

 

 

 ©  JAZZEPOES 2018

 

 

HOME