JAZZ - WORLD MUSIC - BLUES - ROOTS 
 Pr0808-CD7 

 

     
 
Stefan Bracaval : 'insight inside'


     Stefan Bracaval (), bfl) (), Hendrik Braeckman (g), Werner Lauscher (double b), Marc Léhan (d)

 

Fluitist en uitstekend improvisator Stefan Bracaval heeft zijn CD ‘insight inside’ opgedragen aan zijn gezin en dankt Michel Bisceglia voor zijn onverwoestbaar geloof in de muziek. Als luisteraar krijg je meteen de neiging om Bisceglia eveneens te gaan bedanken. Vooreerst omdat hij het produktiegewijs mogelijk maakt dat we kennis kunnen maken met de composities van Bracaval. Ten tweede omdat we daardoor de mooie toon leren kennen van -binnen de Jazz- nogal ongebruikelijke instrumenten fluit en basfluit. En ten slotte omdat Werner Lauscher op contrabas en Marc Léhan op drums (van het Michel Bisceglia Trio) het mandaat krijgen om op de CD de ritmesectie waar te nemen. Hendrik Braeckman op gitaar vervolledigt het kwartet.
De muziek van Stefan Bracaval is niet zo maar voor één gat te vangen. Hoewel zijn composities Jazzcomposities- en improvisaties zijn vermengt hij ze graag met invloeden uit de klassieke muziek en uit de oosterse en zuidelijke culturen.
In ‘folkdance’ krijgen we meer dan een knipoog naar folk. De eenvoudige basismelodie (op fluit) krijgt een dansbaar ritme mee van drum en gitaar. Dankzij het improvisatorisch talent van Bracaval en Braeckman wordt dit een aanstekelijk nummer. Het zou ons niet verbazen mocht één of andere folkgroep te lande hier een tekst opzetten en er ‘iets’ mee gaan doen. ‘arcadie’ en het titelnummer ‘insight inside’ zorgen, door het samenspel van basfluit en contrabas, voor een –voor ons- nooit gehoord en erg mooi klankpalet. ‘river man’ werd als enige nummer niet door Stefan Bracaval gecomponeerd. Nick Drake, een Engelse singer-songwriter die in 1974 overleed tekent ervoor. Het mist de tragiek en de intensiteit die de tekst van het origineel wel had. ‘time mark’ en ‘children’s game’ zijn swingende nummers en Hendrik Braeckman op gitaar en Stefan Bracaval zorgen, zowel om beurt als door samenspel, voor magnifieke improvisaties. ‘tengo un tango’, of Argentijnse passie. Hoewel de CD over het algemeen de sfeer uitademt van mooie, rustige muziek voor bij de open haard al het tweede dansbare nummer. Een Jazztango in de geest van Piazzolla. ‘la noche’ sluit de plaat af en is een gevoelige ballad met dialoog tussen fluit en akoestische gitaar.
Insight Inside zal wellicht niet de grote massa bereiken. Voor ons betekende de plaat alvast wèl een lichtpunt in koude donkere dagen. En dankzij platen als deze blijven we, net als Bisceglia, geloven in de muziek.

 


 Gi Leoni

  
       

 


2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

2014 2015 2016 2017 2018

 

 

 ©  JAZZEPOES 2020

 

 

HOME