JAZZ - WORLD MUSIC - BLUES - ROOTS 
 Naked Productions - A Donor Productions label NP015 

 

     
 
Rhythm Bombs  'Better Be Ready'


     Wouter Celis - vocals, bluesharp,Patrick Indesteege -upright bass,  Marc Gijbels-drums, Jay Verhaegh - guitar, Hein Koop-piano, orgel

 

Waar is de tijd ? 2001 zal het geweest zijn toen ik voor het eerst kennis maakte met deze swinging guys, op het Wespelaarse Swing festival was dat (what's in a name !) en ik was meteen weg van hun dynamische set. De upright bass van 'Big Pat' Patrick Indesteege klasseerde hen wel meteen bij de rootsbands maar hun muziek ging veel verder dan de 'klassieke' rootsblues. Korte maar krachtige, vette eigen nummers met zweet onder de oksels, sterk vond ik ze toen al, maar de jongens zijn toch nog erg gegroeid, zo blijkt nu. Uit de originele bezetting verdween gitarist Patrick Lenaerts (nog te horen op het debuutalbum 'One Gear up',(een album waar ik , by the way, nog wat fotografie voor verzorgde) en de band kreeg een internationaal karakter met de komst van Duitse Hein Koop op piano en orgel en Nederlandse stergitarist Jay Verhaegh. Oudgediende Marc Gijbels hanteert intussen nog altijd de drumsticks en het heilig vuur wordt ook nog steeds overtuigend aangewakkerd door zanger/harmonicist 'Stallion' Wouter Celis. Meer dan 10 jaar al op de planken en wat is er dan mooier dan een live CD om daarrond een feestje te bouwen? Naar goede gewoonte weer heel wat eigen nummers afgewisseld door eigenzinnige covers van divers allooi.'Better be ready' want rustig aan opbouwen is er bij deze jongens hélemaal niet bij!
Zo gaan we meteen al full steam ahead met het eigen 'All said 'n done' met Wouter 'vollen bak' aan de bluesharp en Hein mooi aanvullend en omringend op de boogiepiano. Zweten zal je doen, stijve harken gelieve zich te onthouden ! Brei daar de snelle jive 'Sherry Flip' van ene obscure Paterson achteraan en je hebt alvast geen wintertenen meer !'Put the Hammer Down' is dan weliswaar niet zo'n vluggertje maar toch up tempo genoeg om te blijven shaken. Mooie samenzang, gitaar en harmonicasolo en variatie is er dus genoeg ! Het eigen 'Raisin up my hand' is daarna wel meer écht de Rhythm Bombs ,stuwend en pompend en met die vette mondharmonica zoals we ze graag horen. Alleen de pianoklank staat me hier wat tegen, klinkt te elektrisch en heeft wat veel reverb...Op het rockende 'Why do you' klinkt die dan weer terug OK en stoomt de 'Rhythm Bombs' trein weer mooi full speed door de groef. De Bombs op hun best ! 'Ain't that The Way' mag er anders ook best wezen, een shuffle van de hand van Hein, lekker gezongen met bovendien gesmaakte backing vocals partijen en knappe gitaarsolo, mooi zo ! Stukje gospel? Komt er aan met titelsong 'Better be Ready'en terwijl Marc rustig verder roffelt gaat Big Pat ook even solo. 'Halleluja' is hier terecht op z'n plaats, Wouter ! High tempo jiven? U vraagt, wij draaien en cover 'Jaguar and Thunderbird' is exact op de maat van de Bombs gesnejen, absoluut één van die afmattende toppers op deze plaat en in Ijmuiden, waar deze schijf werd opgenomen , zullen ze het wel geweten hebben ! Daarom ook een 'Thank you, music lovers' vanwege Wouter. Een cover was dat van Chuck Berry, gearrangeerd door Hein Koop en aansluitend gaan we meer naar de klassieke rock 'n roll a la Bill Haley toe met 'Swingin' Sue', en da's verdorie toch wel een eigen nummer zeker, nochtans zo authentiek en net 'echt' ! Zo gaat het steeds maar door, covers wisselen eigen werk af en nu krijgen we er weer eentje uit de ouwe doos, 'My Mumblin' Baby' van Rudy Green, uit 1955 en de jongens weten hun covers wel te kiezen,mag je zeggen, ze passen allemaal wonderwel, al was het maatwerk. Zo ook met 'Live my life too Fast',ingeleid en voorzien van leuk gitaarwerk door Jay en het orgel van Hein rolt daar ook mooi doorheen, sterke solisten die nu ook es voluit mogen gaan. En daarna is dit feestje nóg niet gedaan want 'Route 90' en 'Change my ways' komen er in een rotvaart ook nog achteraan ! 'Bye bye' klinkt het dan maar no goodbye zonder de toegiften 'Disconnect my Phone' uit de mini CD van 1999 en het eveneens eigen Ain't Nobody', dat je in hun intussen bekende sneltreinvaart naar het gaatje toe voert ! Mocht je't nu nog niet weten : de 'Rhythm Bombs' zijn partyvoer wanneer je zwaar uit de bol wilt gaan. Zij bewijzen dit uitvoerig op deze uitmuntende CD en verstevigen/bevestigen daarmee hun positie bij de top van wat ons landje rijk is aan Rhythm and Blues Bands ! Een blijver dus, bovendien met internationaal allure en zwaar aanbevolen !

 


 Winus

  
       

 


2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

2014 2015 2016 2017 2018

 

 

 ©  JAZZEPOES 2020

 

 

HOME