JAZZ - WORLD MUSIC - BLUES - ROOTS 
 

 

Latinmusic records ‎– 5419999

 

     
 
Marcelo Moncada quartet : 'Colores'


     Bert Joris (trompet)
Frederik Meulyzer (drums)
Juan Carlos Bonifaz (marimba, percussie)
Marcelo Moncada (tenorsaxofoon)
Rui Salgado (contrabas)
Seppe Gebruers (piano, Rhodes)
Stijn Wauters (piano)

 

De Chileense tenorsaxofonist Marcelo Moncada is verantwoordelijk voor compositie en arrangementen van bijna alle nummers op twee na, waar het hele quartet meeschreef. Onlangs kon ik een optreden meemaken van dit quartet in de Mechelse Jazzzolder en dat was een absolute meevaller ! De opener van de CD,'Viaje al norte', doet mij helemaal terugdenken aan dat optreden. Energie, perfecte timing, de pan uitswingen.
Onmiddellijk valt de tenorsax op, Marcelo heeft een rauwe coole klank, met veel Latijnse emotie gekleurd en een strak duidelijke speelstijl waar franjes zijn weggelaten. Stijn Wouters bespeelt de piano met licht funky touché, militant en zéér aanwezig. Ook de Portugese bassist Rui Salgado is zéér aanwezig op de achtergrond, met een zacht kleurig meditatief bassspel en hoogstaande strijktechniek. Het drumwerk van Frederik Meulyzer is krachtig ritmisch en architectonisch percussief verhalend. Belangrijke"guest" op deze CD is trompettist Bert Joris die geweldig solowerk laat horen op drie nummers: 'Pitrufquén'(2), 'Gato plomo blues' en 'Cielo celeste'(8). Ook pianist Seppe Gebruers is uitgenodigd op twee nummers met opmerkelijk pianospel, en zeker ook de bijdrage vermeldingswaard, al is het dan maar op één nummer, is percussionist Juan Carlos Bonifaz : 'Café Amarillo'(6), met geweldig marimbaspel en fijnbesnaarde percussie.

Zowel de illustratie op de kaft als de titel "COLORES" duiden op de duidelijke veelkleurigheid van de composities, van soms pure eenvoud naar melodisch abstract avant-gardisme, heldere levendige kleuren vermengd met donkere melancholische tinten, die misschien heimwee naar het thuisland en verre familie (waar deze CD is aan opgedragen) oproepen,en héél voelbaar zijn in de toon van de tenorsax van componist-saxofonist Marcelo Moncada. Dit vind ge ook terug in de voortdurende tempo-en kleurwisselingen van deze CD, maar ook de plotse tempowisselingen in ieder nummer apart, van soms demonisch traag naar krachtig snel en terug. Hier en daar zijn er verwijzingen naar de grootmeesters zoals het nummer 'El Tordo'(7) dat een hulde suggereert aan John Coltrane (Mc Coy Tyner, Elvin Jones) en in sommige uptemponummers dwaalt de geest van Horace Silver gewis. Doch de componist verwijst er slechts naar en maakt er een heel persoonlijk gegeven van.
Deze CD klinkt héél persoonlijk en is een meesterwerk van Marcelo Moncada en zijn quartet, met nét dat zuiders tintje erbij, dat hem erg onderscheid in de Belgische jazz waar hij nu thuis hoort. Een absolute aanrader is 'Colores' want het is een CD geworden die tijd eist van zijn toehoorder om de schoonheid en de bonte kleuren ervan te ontdekken en zelfs een traan is zeker niet ondenkbaar, bij de soms diep melancholische passages die de composities rijk zijn.


 


 Kris Vanderstraeten

  
       

 


2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

2014 2015 2016 2017 2018

 

 

 ©  JAZZEPOES 2020

 

 

HOME