JAZZ - WORLD MUSIC - BLUES - ROOTS 

 

 

 W.E.R.F. 066

 

     
 
Saxkartel: 'Yellow sounds & other Colours'


     FRANK VAGANÉE - SOPRAANSAX, SARA MEYER - ALTSAX, KURT VAN HERCK - TENORSAX, TOM VAN DYCK - SOPRAANSAX

guest : TUTU PUOANE - ZANG

 

Tom Van Dijck (TVD), baritonsaxofonist en bezieler van het Saxkartel werkte in 2005 mee met een zang- en dansproductie onder leiding van Liesbet Vereertbrugghen.
Hij besloot toen om een programma te maken met stem, begeleid door het Saxkartel ( waarmee hij in 2004 ook al de CD 'Airdance' uitbracht. "Yellow sounds & other colours" is de neerslag van dit programma, op CD. Frank Vaganée vervangt Robin Verheyen die op 'Airdance' sopraansax speelde. Sara Meyer speelt altsax, Kurt Van Herck tenor en de stem is die van Tutu Puoane.
Het Saxkartel brengt eigenlijk een vorm van 'kamermuziek' met 4 saxofoons (en op deze CD dus ook een stem op een aantal nummers) waarbij ze vertrekken vanuit Jazz en van waaruit improvisatie een belangrijk uitgangspunt is. Alle arrangementen zijn van TVD behalve die van 'De Donder Komt' & 'Vélocipède' die gecomponeerd én gearrangeerd zijn door Oene van Geel, de Nederlands Jazzviolist. In een kartel waarin een ritmesectie enkel gesuggereerd wordt is samenspel uiterst belangrijk en lijkt een strakke discipline onontbeerlijk. Lange escapades kunnen geen van de vier sax -virtuozen zich veroorloven binnen de zeer mooie en subtiele arrangementen op deze plaat."Yellow sounds" opent met een minder voor de hand liggend Monknummer, "Little Rootie Tootie". Een 'trein-impressie' die Thelonious in '52 voor zijn zoontje schreef. Een zeer geslaagde uitvoering, wellicht ook omdat het sowieso meer voor de hand ligt om een blaasinstrument een stoomfluit te laten suggereren dan een piano. De vier nummers waarop Tutu Puoane zingt zijn het speelse "Dat Dere" van Bobby Timmons, "Ntyilo Ntyilo" een Zuid Afrikaanse klassieker van Alan Silinga dat oorspronkelijk werd geschreven voor Myriam Makeba en twee nummers die vooral dankzij singer-songerwriter Joni Mitchell bekendheid kregen. Joni Mitchell blijkt trouwens de link tussen TVD en Tutu. Ze zijn beiden fan van de Amerikaanse en doen haar op deze plaat alle eer aan. "Goodbye Pork-pie Hat" is een nummer dat Charles Mingus opdroeg aan Lester Young en waar Joni een ontroerend mooie, hoopvolle tekst bij schreef en zong. "Both Sides Now" is helemaal van Joni Mitchell en werd destijds een regelrechte hit (in het alternatieve circuit). Op alle vier de nummers komt de sobere stem van Tutu volop tot haar recht. Ze heeft niet dat enorme stembereik maar beschikt over een superbe timing waarover alleen de allergrootste Holidays uit de vocale Jazz beschikken.
In "Caravan" van Duke Ellington mag de bariton het diepe, percussieve, ritme aangeven. Spijtig dat Harry Carney dit niet meer kan beleven... Frank Vaganee schittert hier op sopraan.Verder zetten "S8", "A Bridge To Art", " From Belgium to Holland", "Evans-Lee" en " More Bubbles" de weg voort die "Airdance" was ingeslagen. Allen originele composities van TVD die dankzij fijn uitgewerkte arrangementen de vier van het Saxkartel meer laten zijn dan de som van de individuele saxofonisten. 1+1+1+1 = 5.
"Yellow sounds & other colours" is geen gemakkelijke plaat. Je moet haar raffinement naar waarde leren schatten. Maar na meermaals beluisteren wordt het een plaat om te koesteren en lief te hebben.
 

 

 


 Gi Leoni

  
       

 


2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

2014 2015 2016 2017 2018

 

 

 ©  JAZZEPOES 2021

 

 

HOME