JAZZ - WORLD MUSIC - BLUES - ROOTS 

 

 

Jules Jazz (JJ89501)
 

     
 
Kristen Cornwell Quintet : 'Distant Skies'
     Kristen Cornwell - voc, Pascal Schumacher - glockenspiel),Frederik Leroux - guitar, Christophe Devisscher - bass, Dennis Frehse - percussion


 

Kristen Cornwell is een Australische Jazzmuzikante die in BelgiŽ woont en zingt. Voor 'DISTANT SKIES' heeft ze mooie, weemoedige teksten gemaakt waaraan haar stem de nodige diepgang verleent. Kristen Cornwell heeft een eigen stemgeluid dat ze verrijkt met intonaties en stembuigingen. Wanneer ze improviseert op basis van geluiden doet ze dat in nauwkeurige lijnen die soms samengaan met de melodie, dan weer vooral met de harmonie.
De andere vier van het Kristen Cornwell Quintet bieden veel meer dan 'muzikale omkadering'. Pascal Schumacher betekent voor vibrafonisten in onze contreien zowat hetzelfde als zijn naamgenoot voor auto-piloten. Fredrik Leroux is een subtiel gitarist die perfect een sfeer kan scheppen en dus geknipt is om de nostalgische sfeer van de CD te onderschrijven. Christophe Devisscher is naast de contrabassist die de lijnen uitzet ook de levenspartner van Kristen en voelt haar aan als geen ander. De Duitse drummer en percussionist Dennis Frehse was ons tot voor DISTANT SKIES onbekend maar blijkt eveneens een top Jazzmuzikant met een zeer brede bagage. Kristen Cornwell tekent zelf voor vijf van de elf nummers en eentje schreef ze samen met Chistophe (Breathe). Met 'DISTANT SKIES' waarin ze haar verhuis uit AustraliŽ (haar roots) bezingt, zet ze meteen de nostalgische toon. Leroux neemt op gitaar ook een strofe voor zijn rekening en meteen wordt duidelijk wat we bedoelen met "sfeer scheppen". 'LIES', lijkt het relaas van een onbevredigende liefde. Misschien wel mede de aanleiding tot het vertrek uit het verre thuisland? De slide-guitar roept in elk geval de sfeer op van een roadmovie. 'I KNOW YOU BY HEART' lijkt dan weer een plausibele verklaring om vanuit het verre AustraliŽ naar BelgiŽ te komen wonen. In 'HOW I WISH' (of 'Ask Me Now'), een Monk-nummer, met lyrics van Jon Hendricks, krijgt Christophe de fijne opdracht om met z'n contrabas de geest van Monk op te roepen. En slaagt daar bovendien wonderwel in. Kristen demonstreert wat 'vocalise' betekent. Prachtig nummer. Weemoedig. Nostalgisch... Net voor die sfeer kan omslaan in zwaarmoedig is er het meer up-tempo en lichtvoetigere 'CHEEK TO CHEEKY', een compositie van Christophe Devisscher, een welkome afwisseling die wat naar Jazz-rock neigt. En 'PAST CARIN'' een meerstemmig a-capella nummer met folk-invloed dat wat aan Zap Mama en Bobby McFerrin doet denken.
DISTANT SKIES is geen CD die je even opzet om snel weer vrolijk te worden. Wel eentje die je doet genieten van mooie dingen, hoopvolle verwachtingen en deugddoende heimwee.

 

 


 Gi Leoni

  
       

 


2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

2014 2015 2016 2017 2018

 

 

 ©  JAZZEPOES 2020

 

 

HOME