JAZZ - WORLD MUSIC - BLUES - ROOTS 

 

 

 W.E.R.F. 054

 

     
 
BJO : 'Countermove'


     Alto Saxophone [Lead], Soprano Saxophone, Flute, Composed By, Arranged By – Frank Vaganée
Alto Saxophone, Flute, Clarinet, Soprano Saxophone – Dieter Limbourg
Baritone Saxophone, Bass Clarinet, Clarinet – Bo Van Der Werf
Bass Trombone – Laurent Hendrick
Double Bass – Jos Machtel
Drums – Martijn Vink
Piano – Nathalie Loriers
Tenor Saxophone, Soprano Saxophone, Clarinet – Bart Defoort
Tenor Saxophone, Soprano Saxophone, Flute [Alto] – Kurt van Herck
Trombone – Frederik Heirman, Lode Mertens
Trombone [Lead] – Marc Godfroid
Trumpet – Gino Lattuca, Pierre Drevet
Trumpet [Co-lead] – Nico Schepers
Trumpet [Lead] – Serge Plume

 

Het is fijn om na heel wat tijd en vijf vorige CD’s eindelijk eens wat werk op 1 CD samengeperst te zien van leader/altist Frank Vaganée. Een man die zijn muzikale sterren intussen wel bewezen zag in formaties met Mike Del Ferro, John Ruocco en Rosario Bonaccorso, Nathalie Loriers en Kurt Van Herck, Philippe Aerts en Dré Pallemaerts, en nog zo vele anderen, om daarnaast ook sinds 1993, als medestichter van het Brussels Jazz Orchestra, internationale furore te maken met gastmuzikanten/componisten Bill Holman, Maria Schneider, Bob Mintzer, Kenny Werner en korter bij huis dan Toots Thielemans, Philip Catherine en Bert Joris ! Hoog tijd dus om een eigen schijf te vullen, al blijft Frank, volgens the ‘Ellington way’, méér dan voldoende aandacht schenken aan de solisten/medemuzikanten die mee het BJO op het peil gebracht hebben waar het nu staat : internationaal en erg gewaardeerd ! Acht tracks en dikke 77 minuten krijg je op CD met als surplus nog extra downloadable tracks : de ‘A Bronx morning suite’ in drie parts en ‘A luscious moment’. Beginnen doen we echter op CD met ‘Mr. Iron, Stone, Wood and I ‘ waar vooral de baritonsax van Bo Van der Werf een extra improvisatorische dimensie aan toevoegt. Maar ook Nathalie Loriers aan piano en Bart Defoort aan tenorsax zetten een stap naar voor. Martijn Vink geeft het geheel een uitstekende ritmische drive op drums, Jos Machtel neemt ons nog even in een bass-loopje en het orkest rondt af. Uitstekende beginner ! ‘The Countermove’ geeft je de kans om even lekker op je stoel te schuifelen en het orkestrale mondt even later uit in een lekker vertellende trombonesolo van Marc Godfroid die het stuk ook verder blijft domineren. ‘Robusto’ geeft het woord aan de warme tenor van Kurt Van Herck en de fluiten accentueren het goeie gevoel…ongeveer halfweg wandelt Kurt onder begeleiding van de drums rustig solerend verder waarna het orkest bijvalt…Track 4 rolt ons in een vingerknippende compositie uit 1995, de oudste op deze CD: ‘The Blues Goose’, soli zijn van Nathalie Loriers, Frank Vaganée aan altsax en Nico Schepers met weliswaar gedempt geweld aan de trompet. Héél mooi stuk waarvan het thema makkelijker in het geheugen blijft hangen. ‘Seasoned ‘, dat we al kenden van de in 1999 uitgebrachte indrukwekkende ‘September Sessions’ CD vervolgt dan en vormt een eerste rustpunt met weerom een ‘lichthandige’ Nathalie Loriers aan piano, subtieler en gladder, voller en rijker dan de 1999 version (heb net de twee versies vergeleken) …
Van lichthandigheid naar lichtvoetigheid, ach,’t is maar een woord anders maar ‘Walking away’ getuigt van een vrolijke speelsigheid met z’n walking bass en tussen de orkestrale uithalen door hoor je goedgemutste bijdragen van Dieter Limbourg aan altsax, Fransman Pierre Drevet aan trompet en Lode Mertens op trombone. Eveneens uit het ‘Two Trio’s repertoire van Frank komt de ballade ‘Languorous Ballade’, stilletjes genieten van Frank’s mooie altsolo terwijl het orkest rondom invalt en Jos Machtel op bas afpoeiert… Mooi afgerond op het einde en nu mogen de ogen terug open want dan wordt de CD afgesloten met ‘Inheritance’ dat in 2001 gecomponeerd werd in opdracht van het Peter Benoit Fonds. De verstillende sopraansaxsolo van Frank leidt ons door een stuk met repetitief aangeslagen pianotoetsen naar een finale, een groot orkest waardig !
Maar dan is het nóg niet gedaan, want je krijgt bij het album ook een code waar je in zipversie nog wat nummers kan downloaden van de BJO-site. Je moet met je tijd mee ! Na het unzippen krijg je zo de driedelige ‘A Bronx morning’. Muziek geschreven voor het ‘BJO vs. The Big White Screen Project’:’ het BJO dat vijf stille films uit de periode tussen de twee wereldoorlogen van een live soundtrack voorziet’.
Hier krijgen we de muziek die bij de film gaat over de New Yorkse volksbuurt. De intrede van de jazz en tevens a new way of life ! Beelden naar muziek vertaald, net of je in front of the movie zit ! Deze suite alleen staat al voor dikke 18 minuten big band pleasure ! En alsof dat nog niet genoeg is krijgen we ook het ingetogen ‘A luscious moment’, een stuk waar, doorheen het orkestrale, je ook nog de trombonepartij van Marc Godfroid krijgt die de hand reikt naar de frisheid van Dieter Limbourg’s altsax, een vredige dialoog die op een serene manier verstilt…
Conclusie: absoluut waar voor je geld ! Niet alleen krijg je hier een kwaliteitspick uit het oeuvre van ‘s lands meest gereputeerde orkestleider maar ook nog es dik 27 minuten hoogwaardige MP3 + linernotes op een legitieme wijze te downloaden. Aanbevolen stuff !

 

 


 Winus

  
       

 


2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

2014 2015 2016 2017 2018

 

 

 ©  JAZZEPOES 2020

 

 

HOME