HOME


 

 

 

JAZZZOLDERBLAD  

 OVERD(H)ONDERD !  

GIGS 

 INHOUD    ARCHIEF MUSIC ARCHIEF JAZZZOLDER          

 
 
DATE PIC    
ARTIKELS


15/07
 
  GentJazz : Dinsdag 9 Juli : 'explosieten' op main én garden stage ! - concertverslagen
14/07
 
    GentJazz : Maandag 8 Juli : ondanks de donkere wolk blijft het licht schijnen op GentJazz ! - concertverslagen
12/07
 
    GentJazz: Zaterdag 6 Juli : Orchestral manoeuvres...are the best ! - concertverslagen
11/07
 
    GentJazz : Vrijdag 5 Juli : het 'lager' classement scoort, hup Holland ! - concertverslagen
10/07   


    GentJazz: 18de editie van Gent Jazz Festival sluit af met een recordopkomst - persbericht 09/07
9/07  


    voorstelling nieuw concert Mechelse JaZZZolder : "Kim in the Middle" + recensie(s) vorig concert :  "Sargam"
9/07  


    GENTJAZZ : STING ANNULEERT OPTREDEN OP GENT JAZZ FESTIVAL
-persbericht 08/07 19:05
3/07 
 


    7th international JazzContest Mechelen, semi finals gejureerd ! - verslag
27/06 
    CD NEW!  JUNI : I Compani : 'De O42 Suite' - medegedeeld    
26/06


    3 voor 12: Hnita Jazz Bar op de Heistse Braderij op 28, 29 en 30 juni  - mededeling
25/06
 


    21 Juni : Brughuis 'Jazz Nights' : openingsconcert met 'Het Dieter en Frank Vaganée Quartet' - concertverslag
20/06


    Jazz Middelheim : Pharoah Sanders & Louis Cole Big Band laatste headliners 50ste verjaardagseditie Jazz Middelheim- persbericht 19/06
19/06    


    7 th International JazzContest Mechelen, de semi-finals voorgesteld - medegedeeld
16/06   
    CD NEW!  JUNI : Tom Van Dyck - Mimi VErderame : 'NOWBOP' - medegedeeld   
14/06  


    Jazz Middelheim : 50ste verjaardagseditie Jazz Middelheim sluit feestelijk af met eerbetoon aan zijn grootste ambassadeur: Toots Thielemans - persbericht 13/06
08/06 
    FULCO brengt nieuwe single uit - persbericht 
07/06


    GentJazz : Donder is Jong Jazztalent Gent 2019 -persbericht 06/06
05/06


    Dinant Jazz Festival voorgesteld - persbericht
festivalitis
JUN-JUL
 15/07
  GentJAZZ 2019 - festivalblad - alle nieuws  
+ concertverslagen  

 

AUG
 20/06
   jazz middelheim 2019 fEstivalblad - alle nieuws  +
 concertverslagen

NOV
 
  BRAND  2019 ! - Festivalblad  - alle nieuws  + concertverslagen   

                                                             
         WEEKLY TWEETED IN THE WEEKEND


 

 

 


                                   NIEUWSBLAD

     
     
     
 
   
 

 

   HOLIDAY MODE 

 

 

 

 

Gedurende de vakantiemaanden JULI en AUGUSTUS én begin SEPTEMBER gaat het hier allemaal op een mogelijk nog lager pitje, al houden we de dringende nieuwtjes wel in't oog. Wat krijg je dan wel deze zomer ?
 Gedurende Juli-Augustus zijn een aantal vaste dingen ingepland
 

• JaZZZolderconcerts : aankondigingen/voorstelling + eventuele concertverslagen/recensies

• GentJazz : concertverslagen
• Jazz Middelheim : concertverslagen
 
Ook mogelijk :
 
 
• Jazz-FEST NEWS & updates
• persberichten
• een verdwaald concertverslag
• een onverwachte CD-bespreking
 
 ...een zonneslag ofte een burnout !

 

Verder wensen we éénieder een uitstekende , ontspannen verlof toe met ruimte natuurlijk voor de vele fijne muziek op talrijke markten, pleinen en festivalletjes !

 

 

 

Winus &  De JAZZEPOES redactie

 

 

 

 
     
 
     
     
 
 
     
     
 
   
     
 
 
 
 
 
Zondag, 30 Juni, Cultuurcentrum en conservatorium Mechelen…het is zwoelwarm hier maar het zal de kandidaten die komen opdagen zijn voor de halve finales van het JazzContest geen ene moer uitmaken. Allen zullen zij zich geweldig geven tijdens hun korte performances met twee eigen nummers en een standard naar eigen keuze en vier formaties zullen er dan door gaan naar de finale in de rand van het Maanrock festival, op het Cultuurplein, hier net buiten dus. Ik prefereer de schitterende site van het Hof Van Busleyden, de plaats waar de finale vorig jaar plaats vond maar dat kon dit jaar helaas voor één of andere reden niet. Toch benieuwd dat die Maanrockpopconcerten op de Grote Markt , hier niet zo ver af, geen storende factor zullen wezen tijdens de wedstrijd …
Vandaag geen storende factoren tenzij het gezoem van de ventilo’s die staan te draaien op de podia maar ik meen dat die zeer welgekomen zijn bij deze hitte….
Het zal weer moeilijk kiezen worden voor de juryleden en die zijn deze keer : president Chris Joris (docent op rust aan de Artesis Hogeschool Antwerpen, percussionist, pianist, componist en recensent), Bernard Lefèvre (muziekrecensent), Jacques Prouvost (jazzblog, jazzrecensent voor o.a. het Franse magazine CitizenJazz…), lwein Van Malderen en Cedric Craps ( Lokerse Jazzklub) en onze Danny De Bock (losvast medewerker recensent JAZZEPOES.be.) Bij in de zaaltjes zullen zich deze namiddag zo’n 25 tal intimi van de artiesten, familie en muziekliefhebbers scharen om het verloop van de wedstrijd met spanning te volgen. Als de uiteindelijke beslissing valt rond kwartje voor den zessen zullen er twee bands wat teleurgesteld afdruipen en mijn persoonlijke keuze had er wellicht iets anders uitgezien maar de juryuitspraak is de enige die telt…. 

 
Winus

 
 
 
     
  Michel loopt nu in volgend verslag even het verloop van de namiddag na.
Er treden maar 6 jonge groepen aan vandaag. Wat opvalt zijn de vele buitenlanders die mekaar kruisen of vinden op conservatoria in België en Nederland en vandaag daartussen maar zeer weinig Belgen. Ander opvallend feit : We hebben maar 1 band met een sax, geen enkele andere blazer te vinden hier ! en 4 groepen met piano als centrale instrument.

 
     
     JAZZCONTEST 7 - de semifinals, verslag    

 
 

Groep 1: Instintivo (Conservatorium 14:00) 

 
 
Toetsen/zang: Tizaan Alphonso (Portugal)
Elektrische bas : Giorgio Stienstra
Drums: Ruben Sieben 

 
 

               

 
  Instintivo is een jazz-fusion/R&Btrio uit Maastricht, NL. Ze hebben alle drie dezelfde hemdjes aan en hebben zelfs een banner op het podium om hun groep in the picture te zetten. Ze zijn erg commercieel ingesteld doch iets te afgelikt voor mij. Vooral de pianist is erg zelfverzekerd maar laat de anderen wat weinig ruimte om te soleren.
Ze spelen eerst ‘Waltz for Juhee’ op piano, opgedragen aan de vriendin van de toetsenist/zanger en het lijkt op een trio à la Bill Evans. In het volgende ‘Exploration’ gooien ze het dan op een andere boeg met synthesizer/keys en het lijkt meer fusion en eerder smooth jazz te worden. Pas op hij zingt er bij en redelijk goed ook hoor en waagt zich aan het scatten . Ze ronden af met het bekende ‘Spain’ van Chick Corea met een piano solo intro. Toch al een goed begin van deze contest namiddag.


 
     
     
  Vooral het opgekomen publiek lust dit wel maar ik schat hun slaagkansen hier miniem in wegens, ach, ‘te poppy’ wellicht. (Winus) 

 
 

Groep 2: Hlib Baisha Trio (Cultuurcentrum 14:30)
 
 

Gitaar/composities: Hlib Baisha (Ukraine)
bas: Wolf van Gemert (NL)
Drums: André van der Heide (D)

 
 

               

 
  Hlib is een jazzgitarist en een componist uit Ukraïne. Hij speelt jazzgitaar in verschillende stijlen (jazz, pop, klassiek) en in bezettingen van solo, trio, kwartet en bigband. Hij heeft al opname ervaring en speelt al 10 jaar en speelde zo’n 50 gigs.
Hij geeft les in jazzgitaar en improvisatie theorie, gehoortraining en in groep composities maken. Hij leerde dit in Maastricht waar ook zijn medemuzikanten vandaan komen.
Hij speelt een rustige set gezeten op een stoel maar munt wel uit op zijn gitaar in de standard ‘Isfahan’ van Duke Ellington. De drummer André is van een beter kaliber met mooie accenten met die kleine stokjes dan de vorige groep en die zien we straks nog terugkomen met een andere band. Ze ronden af met ‘IsfJazz Sonata #1, First Movement (Hlib Baisha)’ dat mooi is uitgebalanceerd met soms wat uptempo swing en een verkwikkende drumsolo op het einde.


 
   

 
 

Groep 3: YAGŌ (Conservatorium 15:00)

 
 
Piano: Yu-Ting Li (Taiwan)
Contrabas: Matis Regnault (FR), in de halve finale vervangen door Federico Pecoraro (IT)
Drums: Pierre Hurty (BE)

 
 

               

 
  YAGŌ werd opgericht in oktober 2018 en is een Brussels trio onder leiding van Pierre Hurty (drums). Samen spelen ze brede en open jazz beïnvloed door geluiden en muziek uit Noord-Europa. Ze laten zich inspireren van trio’s zoals het Avishai Cohen-trio of het Esbjorn Svensson-trio. Matis Regnault is afkomstig uit Bourges (FR) en woont in België.
Ze openen met het bekende ‘Nardis’ van Miles met in het midden een mooie ontplooiing van het thema met pianosolo van de Taiwanese Yu-Ting Li met opzwepende drums van Pierre. De drummer praat alles aan mekaar in het Engels. Daarna spelen ze twee nummers met speciale overgangen met zangerige bas met wat elektronica als extra dimensie.


 
   

 
 

Groep 4: Zizon (Conservatorium 16:00)

 
 
Piano: Eunhyun Kim (Zuid-Korea)
Elektrische gitaar: Hyunwoo Lee (Zuid-Korea)
Contrabas: Wolf van Gemert
Drums: André van der Heide

 
 

       
 

                 

 
  De letterlijke betekenis van de naam is 'The Best' in het Koreaans. Het Zizon Quartet is een moderne jazzgroep onder leiding van pianiste en componiste Eunhyun Kim in 2018. Zij praat de nummers aan mekaar. Hun repertoire bestaat uit eigen nummers en een overtuigend arrangement van hun favoriete standard ‘Airegin’ (Sonny Rollins) en hierin komt de gitarist heel sterk over. André van der Heide (drums) is onlangs lid geworden van het combo en heeft vanaf het begin een sterke, betrouwbare ritmische rol voor de groep gevormd. Je ziet hem hier nog beter schitteren dan bij het Hlib Baisha Trio. Samen met het spel van Wolf van Gemert (contrabas en ook bij het Hlib Baisha Trio) creëren ze een prachtige sound en timing.


 
   

 
 

Groep 5: Llum Trio (Cultuurcentrum 16:30)

 
 
Tenorsax: Matthieu Ablain (FR)
Contrabas: Jim Monneau (FR)
Drums: Pierre Floch (FR)
 
 

               

 
  Het trio van deze drie oude vrienden baseert hun muziek op wederzijds vertrouwen. Dialoog, interactie en nuance zijn de fundamentele parameters van hun identiteit.
In hun composities heeft de melodie een bijna obsessieve plaats, vooral omdat ze een groep zonder harmonie zijn (contrabas/tenorsax/drums). De harmonie wordt gesuggereerd door de vermenging van de stemmen van de drie instrumenten. Ze hebben mekaar ontmoet aan het Conservatorium van Brussel. Ze traden al op in Jazz Marciac in FR.
Ze spelen 3 eigen nummers van swing tot ballade en beginnen met een standard Lonnie's Lament (John Coltrane). De bassist spreekt alles aan mekaar in het Frans en tijdens het soleren neuriet hij gedwee mee. 
   

 
 

Groep 6: Aegle (Conservatorium  17:00)

 
 
Zang: Alexandra Gadzina (BE)
Piano: Nina Kortekaas (BE)
Arabische fluit ney: Tammam Al Ramadan (Syrië)
Elektrische bas Federico Pecoraro (IT) We kwamen hem al tegen bij YAGŌ
Drums: Robbe Broeckx (BE)

 
 

            

                  

 
  De poëtische teksten van vocaliste/componiste Alexandra Gadzina krijgen intensiteit door de pure, moderne muziek van Aegle. Ze zijn vandaag toch een buitenbeentje. De groep bruist van culturen door die Arabische fluit ney. Deze jonge muzikanten zijn aan hun reis begonnen in het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Ze vlechten steeds intrigerende kleuren in hun sound met speciale en gedurfde bewerkingen van "On Green Dolphin Street" (Bronisław Kaper). Ze houden je aandacht. Die jonge zangeres is een performer. Dan eens dramatisch in ‘unravelled’ of scattend in ‘Hays’. Ze eindigen met ‘spectrum’ en stelt onder de muziek de band voor alsook de jarige drummer.
 
 
 

 
  Wij schatten deze band nu al in als publiekslieveling (Winus) 

 
De jury o.l.v. Chris Joris lezen net voor 18u de winnaars voor in de bar onder de wachtende muzikanten en publiek.


 
      

 
  …and the winners today are : 

 
 
Hlib Baisha Trio
 Zizon
Llum Trio
 Aegle
 

 
     
  Zij treden aan voor de finale tijdens Maanrock op vr 23 aug 2019 op het Cultuurplein aan het CC Mechelen en de Kuub vanaf 19u15. 

 
  Gefeliciteerd ! 

 
     
  Michel Proesmans 

 
     
 
     
 
 
     
 
   
     
 

 
   
     
 

 

 
  3 voor 12: Hnita Jazz Bar op de Heistse Braderij op 28, 29 en 30 juni met o.a. Toni Vitacolonna, Frank Deruytter, Aalex Vertommen, Steven De Wijngaert en André Brasseur

 
 

Beste muziekliefhebber,

Tijdens de Heistse Braderij op 28, 29 en 30 juni strijken we met Hnita Jazz Club opnieuw neer op de tijdelijke plek die we vorige zomer uitbaatten: de Hnita Jazz Bar in de Bergstraat in het centrum van Heist-op-den-Berg. De opzet en de ambitie zijn helder: onder de noemer “3 voor 12” willen we op drie dagen tijd 12.000 euro inzamelen voor het nieuwe dak van de Hnita-Hoeve, waarvan de langverwachte renovatie in augustus van start gaat. We konden hiervoor al een som geld opzijzetten, maar we komen nog 12.000 euro tekort. 3 dagen om 12.000 euro in te zamelen. "3 voor 12" dus.

De Hnita Jazz Bar @ Heistse Braderij is het hele weekend geopend. Daarnaast staan er ook een aantal bijzondere optredens en dj-sets op het programma. Hierbij een overzicht.
Op vrijdag 28 juni beginnen de festiviteiten met om 21u00 een dj-set door DJ SVN.
Op zaterdag 29 juni om 16u30 komt Toni Vitacolonna, vooral bekend als de vaste drummer van het wereldvermaarde Brussels Jazz Orchestra, met zijn P-JazzFunk Posse, een stomend project op het kruispunt van jazz, funk en good vibes. Ook de gekende saxofonist Frank Deruytter, toetsenist Didier Deruytter en bassist Vincent Pierins maken deel uit van deze band.
Later op die dag, om 19u30, is er plaats voor lokaal talent. Zangeres Aalex Vertommen en slagwerker Steven De Wijngaert betoverden vorig jaar de bezoekers van de Hnita Jazz Bar met een programma vol jazzklassiekers. Reden te over om hen opnieuw te vragen. Ditmaal is hun aanpak ietwat anders. Eerst speelt Steven De Wijngaert eigen muziek met zijn eigen kwartet, met op gitaar Pierre Dehennin, op toetsen Ilias Verbelen en op bas Robbe Desmet. Vervolgens vervoegt Aalex Vertommen hen voor een standardsrepertoire. DJ Baba Cool Jazz eindigt de avond vanaf 21u30.
Op zondag 30 juni om 15u30 verwelkomen we niemand minder dan het 79-jarige Hammondfenomeen André Brasseur, een levende legende van de Belgische muziek. In 1965 scoorde Brasseur een wereldhit met ‘Early Bird Satellite’. Dank zij Belpop Bonanza maakte een nieuwe generatie enkele jaren geleden kennis met zijn baanbrekende oeuvre. Het bracht hem zelfs tot op Pukkelpop. In de Hnita Jazz Bar speelt André Brasseur met zijn vaste band, met Dirk Jans op drums, Ben Van Camp op gitaar, Ben Brunin op bas, Jo Hermans op trompet en Wietse Meys op sax. Om 17u00 sluit DJ Jimbo Jones het weekend af.

Elk van de optredens en dj-sets in de Hnita Jazz Bar tijdens de Heistse Braderij is gratis toegankelijk. Wie dat wil, kan een vrije bijdrage betalen om het nieuwe dak van de Hnita-Hoeve mee te financieren.

 
  Hnita Jazz Bar @ Heistse Braderij is gelegen aan de Bergstraat 164, 2220 Heist-op-den-Berg.


 
  Graag tot op de Heistse Braderij,

Met vriendelijke groeten,

 
     
  Peter Anthonissen, Hnita vzw

 
     
     
 
     
     
 
 
     
     
 
     
     
  21 Juni : Brughuis Jazz Nights : openingsconcert met 'Het Dieter en Frank Vaganée Quartet'  
 


 
 

 
  …21 Juni 2019 zal niet alleen de start van een hopelijk mooie zomer worden maar die datum zal voortaan ook steeds gelinkt kunnen worden aan de start van de ‘Brughuis Jazz Nights’ (of Jazz@Brughuis zoals het vanavond noemt en om dat meteen feestelijk in te zetten heeft JaZZZolder Mechelen (die alvast in den beginne zullen instaan voor de programmatie want het Brughuis ligt dan wel in Muizen maar da’s nog steeds ‘Groot Mechelen’ !) gezorgd voor toppers van niveau vandaag.

 
                   

 
  It’s a family affair voor de familie Vaganée want naast opkomende waarde, ‘sturm und drang’ Dieter Vaganée staat hier vanavond nonkel Frank en da’s een gevestigde waarde zoals dat heet, niet alleen altsaxvirtuoos maar ook leader/dirigent van Vlaanderens’ , zeg maar Belgisch’ meest prominente jazzorkest, het BJO (Brussels Jazz Orchestra), wereldwijd bekend én geroemd !

 
               

 
  Aan de upright bass de man die wel meer opduikt in kleine bezettingen met Frank is hier vanavond prima bassist Jos Machtel, Antwerpenaar met Nederlandse roots maar ik meen dat dat laatste niet zo ongebruikelijk meer is… en Jos hebben we al vaker gezien, verleden week nog en toen was dat met het Ewout Pierreux Trio, fijn ! En dan , de ‘vader’ van vele drummers intussen, een man met internationale allure ook… én Mechelaar, da’s wel zo handig : Dré Pallemaerts en die zal het gezelschap hier samen met Jos aandrijven.

 
 

 
  Want power is wat we vanavond mogen verwachten, bop is in the house en daar hebben deze muzikanten even voor gebrainstormd want 2 altsaxofonisten samen in een band, dat heb je niet vaak….Zij gaan daarvoor even terug in de tijd van Phil Woods, Jackie Mclean, Canonball Adderley en Charlie Parker en dat stoomt hoor ! Nummers als ‘Creme de Fraiche’, ‘Little Melonae’, het zweterige ‘Donna Lee’ ! en nog even voor de pauze de uptempo swing ‘Resistor, pfoeh !....George Gershwin’s ‘I got Rhythm’ zit daar ook ergens tussen in de tweede set en de jazzstandard ‘Body and Soul’. Met ‘de Happy House’ impro gaat het dan helemaal loos maar evengoed verweven zij in de twee sets een paar ballades tussendoor zoals het mooie ‘Ugly Beauty’ van Monk of , en dat was naar het einde toe, het nostalgische ‘Blood Count’ van Billy Strayhorn. Aanvullende saxpartijen, boeiende duels en uitgelaten soli en een juke joint atmosfeer hier in het Brughuis, is dat geen true jazz spirit?

 
 

 
  Dat het sommige liefhebbers stoorde dat het hier wat teveel party ambiance was en dat zulks het luisterplezier voor een stuk geweld aandeed maakte mij vandaag niet zoveel uit. Het was immers een bopavond en , toegegeven, ik zat wel erg kort bij de band ook...

 
 

 
  Er heerste een feestelijke stemming aan het begin van dit zomerseizoen en ik ben een beetje benieuwd naar wat dat geeft op de volgende concertavonden die wellicht wat meer aandacht en een luisterend oor zullen vragen zoals met het Piet Verbist Quartet op 5 September…We zien het dán wel maar vanavond was dit zonder twijfel een first class topper , daar was haast iedereen hier het over eens !

 
   
     
     
     
  Winus

 
     
     
 
     
     
 
 
     
     
 
   
     
 


 
 


Wat?

 
  JazzContest Mechelen is een wedstrijd voor jonge muzikanten jonger dan 26 jaar . Het wordt georganiseerd door Jazzzolder VZW in samenwerking met Cultuurcentrum en mmMechelen Feest en Conservatorium Mechelen.

 
     
 
  Halve finales

 
  De halve finales vinden plaats op 30 juni 2019 in Cultuurcentrum Mechelen (CC). De groepen spelen op twee locaties in Cultuurcentrum Mechelen. De groepen die zijn geselecteerd voor de halve finale zijn :

 
  Timetable


14:00 Instintivo

14:30 Hlib Baisha Trio

15:00 YAGO


pauze


16:00 Zizon

16:30 Llum Trio

17:00 Aegle
 
     
  Finale

 
  De finales vinden plaats op vrijdagavond 23 augustus 2019 op het Maanrock-festival (plein aan CultuurCentrum).

 
  Prijzen

 
 
De prijzen voor de winnaar zijn onder meer:
Een geldprijs ter waarde van € 1500
Een dag in een professionele opnamestudio
Verschillende kansen om te spelen op locaties in en rond Mechelen
Een optreden op het jazzfestival Jazzathome in Mechelen

 
     
     JASSEPOES zorgt voor foto's - JAZZEPOES doet verslag 

 
     
 
 
     
 
 
     
     
 
     
     
 

 
     
     
 
- persbericht -

 
     
 


 
 

FULCO : 'Nergens Heen'


 
  Uit : 6 Juni

 
 
FULCO (Ottervanger) is het fenomeen dat geen artiestennaam, familienaam of albumtitel nodig heeft. De Gentse Nederlander speelde al bij BeraadGeslagen, STADT en De Beren Gieren, maar werkte in tussentijd ook voortdurend aan zijn eerste solo album. Het zijn negen pakkende tracks geworden, vol kleurrijke synths en lekkere drummetjes, veel melodie en zelfs post-punk. Hij noemt zelf voorbeelden als Connan Mockasin, Alabama Shakes, Sly & The Family Stone en Mac DeMarco. Een losgeslagen muzikaliteit en een heerlijk rijke taal zorgen ervoor dat FULCO een pracht van een Nederlandstalige popplaat heeft gemaakt. ‘FULCO’, het album, is er op 18 oktober, dat is nog even. Daarom lost hij nu al tweede single ‘Nergens Heen’. 
 

 

 
 
 
  “Nergens heen gaat over een plek om naar terug te keren. Het verlangen naar veiligheid. Een punt van referentie. Om duidelijker te kunnen zien hoe ik daar dan vervolgens weer van word weggedreven. Versmelting afzondering versmelting afzondering versmelting afzondering ...”


 
  Na zomershows op Down The Rabbit Hole en Pukkelpop volgt de clubtour.

 
  Live

 
 
05/07 Down The Rabbit Hole, Beuningen (NL)
19/08 Pukkelpop, Hasselt
20/11 AB, Brussel
22/11 De Kreun, Kortrijk
29/11 Cactusclub, Brugge
30/11 Muziekodroom, Hasselt
03/12 Het Depot, Leuven
04/12 Casino, St Niklaas
05/12 Democrazy, Gent

 
     
 
     
     
 
 
     
     
 
     
  - persbericht -

 
     
     
 


 
 

Sinds 1998 is het Dinant Jazz Festival geleidelijk onmisbaar gebleken in de culturele evenementen georganiseerd in België. Al die jaren al namen veel muzikanten deel aan het Festival:
Toots Thielemans, Dee Dee Bridgewater, Marcus Miller, Katché, Richard Galliano, Mike Stern, John Abercrombie, John Scofield, Omara Portuondo, Richard Bona, David Sanborn, Steve Gadd, Joey DeFrancesco, Didier Lockwood, Joe Lovano, Eliane Elias, Gilberto Gil, jan Garbarek, Sanseverino, Tania Maria, David Linx, Till Brönner, Gonzalo Rubalcaba, Tomasz Stanko, Marcin Wasilewsjki, Michel Jonasz, Enrico Rava, Paolo Fresu, Philip Catherine, Stephane en Lionel Belmondo, Steve Houben, Lee Konitz, Deborah Brown Mark Murphy, Tord Gustavsen, Michel Herr, Jean-Louis Rassinfosse en vele anderen ... 
  
  1. De waarden van het festival en het saldo van 2018 
  Na het groot succes in 2018, vindt het jaarlijkse festival Dinant Jazz weer een paar dagen plaats in de site van de abdij van Leffe, in het Park. Het is door de jaren heen één van de meest belangrijke jazzfestivals in België geworden dankzij een aantal waarden die onlosmakelijk verbonden zijn met z’n geschiedenis waaronder het feit dat een sponsor wordt uitgenodigd om het festival programma samen met de organisatoren van het evenement te ontwikkelen. Maar ook de bijzondere sfeer van het festival, de geweldige locatie en de beschikbaarheid van vrijwilligers, de charme van de stad Dinant, het gezellige park van de abdij van Leffe en de eeuwenoude bomen maken het tot een bijzondere plek, bevorderlijk voor een onvergetelijk verblijf in de Maaslandse stad.

Er wordt gestreefd naar een programmering die neigt naar evenwicht tussen jong talent en ervaren muzikanten en ontdekkingen tussen de Belgische en die internationale muzikanten. Een balans wordt er gezocht ook tussen jazz en andere muziekgenres. Al deze waarden samen zijn de charme van dit evenement die zowel de muzikanten als het festival zelf blijken te prikkelen.

 
  2. De sponsor van de 2019 festival: Monty Alexander 
  
  Het is de traditie van het festival om een sponsor te kiezen elk jaar, en in 2019 zal dat worden uitgebreid door het hosten van de Jamaicaanse pianist Monty Alexander. In een carrière van vijf decennia, verkende de pianist de wereld van de Amerikaanse jazz en de muziek van zijn vaderland. Hij gaf zijn muziek een unieke "handtekening" . Hij speelde en nam op met kunstenaars uit alle lagen van het muzikale spectrum: Frank Sinatra, Tony Bennett, Ray Brown, Dizzy Gillespie, Sonny Rollins, Clark Terry, Quincy Jones, Ernest Ranglin, Barbara Hendricks, Bobby McFerrin, Natalie Cole, Sly Dunbar, Robbie Shakespeare ... Allen hebben zijn uitzonderlijke gevoel voor improvisatie gebruikt. In totaal heeft hij meer dan 70 albums opgenomen in zijn 50-jarige carrière. Sinds den beginne heeft hij een eigen stijl, waar U alle geuren en kleuren van de jazz kan vinden, van swing tot bebop doorheen Latin-jazz, mainstream en kleurrijke muziek met Caribische accenten. Monty Alexander kan alles spelen en hij doet het elke keer weer met emotie, intelligentie, humor en gevoeligheid.

Doorheen het festival , zal het Festival en Monty Alexander Belgische, Europese en Amerikaanse vrienden muzikanten uitnodigen in Dinant van 26 t/m 28 juli.


 
  3. Young jazztalenten 
  
  In 2018 was de wedstrijdwinnaar de groep ‚‘Songs Between Two Lands‘ en die zullen het festival op vrijdag 26 juli beginnen.

Sinds 2008 heeft het festival geïnnoveerd met een tweede podium met een wedstrijd voor jonge Belgische jazzmusici die nog aan het conservatorium doceren of aan de academie. De beste groep wordt dan gekozen door een jury bestaande uit jazz journalisten uit de nationale en internationale pers.
Op deze manier dient het festival twee belangrijke doelen: ten eerste, het ondersteunen en bekendheid verlenen aan de jonge muzikanten van ons land en in het bijzonder die van Wallonië en Brussel, en ten tweede, de verdere versterking van het verloop van het festival.

Sterker nog, door jonge muzikanten op te voeren op een tweede podium tussen de concerten door gerenommeerde jazzmusici is dit een grote kans voor deze jonge musici en dat op een evenement waar enkele van de grootste persoonlijkheden van de jazz zijn geprogrammeerd.

Voor de editie van 2019, zal een jury vier groepen jureren op 27 en 28 juli op twee podia van Dinant jazz . Tijdens hun concerten zal de jury rekening houden met zowel de waarde van de solisten als van de totale muzikaliteit: rigoureuze implementatie, harmonische aanpak en gevoeligheid van de uitdrukking ...


 
  Programma 
 
Vrijdag 26 juli – Parc de l’abbaye de Leffe

17:00 Ouverture des portes - Jazz Sets
18:00 Songs Between Two Lands
20:00 Monty Alexander Triple Treat feat. Russell Malone & Philip Catherine
22:00 Kenny Garrett Quintet
23:30 Jam Session w/ Pascal Mohy Trio

Zaterdag 27 juli - Parc de l’abbaye de Leffe

16:00 Ouverture des portes - Jazz Sets
17:00 Concours Jeunes Talents 1er groupe
18:00 Maxime Blésin New Quartet
19:15 Concours Jeunes Talents Groupe 2
20:00 Alex Tassel A Quiet Place feat. Manu Katché
22:00 Monty Alexander harlem Kingston Express
23:30 Jam Session w/ Pascal Mohy Trio


Zondag 28 juli- Parc de l’abbaye de Leffe

10:30 Messe Gospel – entrée libre
12:30 Concours Jeunes Talents Groupe 3

15:00 Concours Jeunes Talents Groupe 4
16:00 Dinant Jazz Orchestra
17:15 Concours Jeunes Talents Groupe 5
18:00 Harold Lopez-Nussa trio & special guest Grégoire Maret
20:00 Manu Katché The Scope

 
 
artiesteninfo


 
 

 
 

 
     
     
 
     
     
     

 


                                   CD NEW JUNI
       
       
  Tom Van Dyck - Mimi Verderame   I Compani
      "Jazz and film music ensemble "
   
 
'Nowbop'
 

 
'De 042 suite (1977-1982)'
 

       
         
       
  info   info
       
  Een line-up met een drummer en een saxofonist, that's it. Toch slaagt dit onalledaags duo er telkens weer in om een gevarieerde en bruisende set livemuziek te brengen. Echte jazz, waarbij iedere nieuwe performance verschilt van een vorige. Daarvan is hun jongste album `Nowbop' het bewijs.
Mimi Verderame is een eersteklasdrummer die ook erg goed gitaar speelt. Zijn tastbaar begrip van harmonie en melodie maakt hem een drummer `met toegevoegde waarde'.
Tom Van Dyck speelt in deze bezetting bariton- en sopraansax en ook EWI, een blaassynthesizer van AKAI.
Beide musici interesseren zich erg in de rol die elektronica kan spelen in het proces van spontane, geïmproviseerde muziek. Het subtiele gebruik ervan geeft dit duo een unieke sound en verbindt hen meteen ook met de hedendaagse jazzscene. Hoewel hun muzikale ontwikkeling zeker zijn wortels heeft in de bebop en de hardbop, beperken deze musici zich niet tot een stijloefening. Het is vooral hun gedeelde liefde voor groove, harmonie en melodie die steeds weer doorschijnt in eigen composities en vertolkingen van jazzstandards. Die maakt het voor een publiek makkelijk deel te worden van hun muzikale ervaringen.
Release datum: 28/05/2019


 
 
  50 jaar geleden ontstonden uit de linkse studentenbeweging in Nijmegen een drukkerij (SSN), een uitgeverij (SEIN), een boekwinkel (De Oude Mol) en later Politiek Cultureel Centrum 042.
Voor de Stichting Fonds SSN vormde dit de aanleiding aan saxofonist en bandleider Bo van de Graaf een compositie opdracht te verstrekken. Zijn compositie 'Maar nooit vergeten' werd uitgevoerd tijdens het halve-eeuwfeest op zaterdag 15 juni 2019 in Concertgebouw De Vereeniging te Nijmegen.
De CD bevat de studio opname van de vierdelige compositie 'Maar nooit vergeten'. Ter aanvulling is ook de in 1982 op LP verschenen 'De 042 Suite' op deze CD opgenomen. Dit was een initiatief van musici en componisten uit de gelederen van de W.I.M (Werkgroep Improvisatie Muziek), uitgebracht t.g.v. het 5-jarig bestaan van het `reurige' cultuurcentrum 042.

042 SUITE


DE 042 SUITE (1977-1982) werd in 1982 uitgebracht op vinyl ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van Politiek- Cultureel Centrum 042, gevestigd aan de Oranjesingel 42 te Nijmegen. Het centrum bood onder meer onderdak aan de WIM (Werkgroep Improvisatie Muziek) voor de organisatie van workshops en concerten op het gebied van de jazz en de geïmproviseerde muziek. Vijf muzikanten uit de WIM-gelederen namen ieder een deel van de 5-delige 042 suite voor hun rekening. Jos Rutten tekende destijds voor de vormgeving van de hoes, de SSN verzorgde het drukwerk. Ter gelegenheid van het halve-eeuwfeest van SSN, SUN en De Oude Mol wordt DE 042 SUITE opnieuw uitgebracht, ditmaal op CD in combinatie met de opdrachtcompositie 'Maar nooit vergeten' (2019).

Stef Meilink - fluit
Bo van de Graaf - alt en sopraansax
Frank Nielander - altsax
Jos Engeihard - tenorsax
Hans Tegels - trompet
Ton Janssen - trombone
Frank van Merwijk - piano
Ton Rossen - bas
Fred van Duijnhoven - drums
Paul Vlieks - trompet
Peter Arts van der Zanden - fluit

"Zonder de muziek uit het Midden Oosten en de Balkan en van componisten als Carla Bley, Antony Braxton, Charles Mingus, Willem Breuker, Louis Andriessen, Hans Eisler, Nino Rota, Sun Ra, Charlie Haden, Theo Loevendie, Steve Reich, Kurt Weill, Igor Stravinsky, Frank Zappa, Phillip Glass en Soft Machine zou mijn muziek totaal anders geklonken hebben. Mogelijk was ik überhaupt niet geïnspireerd geweest om te gaan componeren. Het zijn ook deze namen die horen bij de jazz en gecomponeerde muziek waar in 042 veel aandacht voor was. Het zijn belangrijke echo's van baanbrekende en grensverleggende, politiek en maatschappelijk geëngageerde musici. De geschiedenis van 042 valt samen met een belangrijk deel van mijn muzikale oniwikkeling. In mijn in 1978 geschreven deel van de 042 Suite hoor je al dezelfde invloeden. Componeren was voor mij toen nog nieuw. Het avontuur blijft, ook 40 jaar en 'n paar honderd composities later."
       
      Bo van de Graaf, mei 2019 


 

 

De CD is te bestellen via icompani@planet.nl

prijs € 12,50 incl. verzendkosten overmaken op IBAN NL11 INGB 0004 0633 46 tnv I Compani

       
       

 

 

 

 ©  JAZZEPOES 2019

 

 

up again !

 

 

HOME