back to start !

 

 

ARCHIEF MUSIC 2023

                                                                                                               

click for index 

 

 

 

     
  
     
 
   
     
     
 Creative and Improvised Music from the Netherlands

 
     
 
new album-releases - APR 2023

 
     
        
  click voor meer info !  
     
     
     
 
     
   
     
 
   
     
 

  3'AIN :  ''SEA of Stories''   single 'Scrambled Ensor' 
      
       

 
 
     
     
   

© Diana Takacsova


 
     
 


worldwide jazz with oriental influences
 

 
 
     
 
3'Ain


 
     
  3’Ain is een trio waarin Yamen Martini (trompet), Otto Kint (contrabas) en Piet Maris (accordeon) de krachten bundelen. Ze spelen worldwide jazz met Middenoosterse invloeden.
 
In 2015 kwam Yamen van Syrië naar België, waar hij Piet ontmoette: de twee startten een samenwerking voor muziek bij een theatervoorstelling in 2016. Later  nodigde Piet Yamen uit om als gastmuzikant mee te spelen bij Jaune Toujours, zoals te horen is op hun album 'Europeana' (2018). In de zomer van 2019 vroegen Yamen en Piet aan Otto om mee in hun muzikale avontuur te stappen: het nieuwe trio 3'Ain was een feit.

De naam van de band is gebaseerd op ﻉﻉ ﻉ, de achttiende letter van het Arabische alfabet: één van de moeilijkst uit te spreken klinkers voor westerlingen. Omdat die In Arabische chat- en sms-conversaties dikwijls wordt weergegeven als drie en uitgeschreven wordt als ‘ain leek 3’Ain wel een gepaste naam voor een trio dat hedendaagse jazz en wereldmuziek speelt, met middenoosterse invloeden.

In mei 2020, in volle covid-lockdown releasten ze een eerste EP op het eigen label Choux de Bruxelles. Op 21 april verschijnt het debuutalbum ‘Sea Of Stories’, opgenomen in de Studio van De Grote Post (Oostende). De muziek van 3’Ain verwijst geregeld naar de omgeving en de sfeer van de plaats waar ze creëren, in de haven van Oostende, vandaar ook de vooruitgeschoven single ‘Scrambled Ensor’.

 
 
     
 


Yamen Martini (trompet), Otto Kint (contrabas) en Piet Maris (accordeon)

 
 
       
     
     
 
 

 
 
Released/release 24 Maart 2023/21 April 2023

 
     
 
 


RELEASE CONCERTEN


 
     
 

 

25 maart, Brosella Spring Festival, Brussel
21 april, Archiduc, Brussel
6 juni, ENTR, Gent 


   
   
 
 
     
     
     
 
  
     
     
 
     
   
     
 
   
     
 

  DISHWASHER :  ''DISHWASHER''   single 'terra' 
      
          

 


 
     
     
   
 
© aubergineartistmanagement.com

 
     
 

'Terra' is the second single from Dishwasher_'s upcoming debut album.

 
 
     
     
 

Deze 11 minuten durende compositie is de zoektocht van het Belgische trio naar de tweestemmige harmonie die typerend is voor Balkan- en Turkse (volks)muziek. Traditioneel gespeeld door een soloklarinet, brengt het trio de benadering van saxofoon op hun eigen manier over (goed te horen in de intro, solo en outro). Het nummer wisselt tribale grooves af met vibrerende bassen, trap geïnspireerde beats en wat meer melancholische delen, waarbij het overkoepelende geluid van hun volledige debuutalbum in één eclectische compositie wordt getoond.

 
     
 
 
 
     
     
 


 
Released/release 17 FEBRUARI 2023/14 APRIL 2023

 
 
 
Dishwasher


 
 

Al sinds hun oprichting in 2019 experimenteert het Gentse trio met alle mogelijke genres om een eigentijds geluid te creëren dat ze nu met recht het hunne mogen noemen. Met hun titelloze debuutalbum, dat op 14 april 2023 via Sdban Ultra wordt uitgebracht, sluiten ze een indrukwekkend eerste hoofdstuk af, met een unieke en diverse maar coherente verzameling groove-gedreven cuts. 

In hun pittige nu-jazzgeluid implementeert de band invloeden uit verschillende andere stijlen - elektronische muziek in de eerste plaats, maar ook sporen uit (Midden-)Oosterse en Balkanmuziek, naast dance, hiphop en zelfs metal. Na jarenlang clubs en festivals te hebben gespeeld, won het trio meerdere Belgische muziekwedstrijden: Sound Track (2021), Sound of Sprouts (2021), Jong Jazztalent by Gent Jazz Festival (2022) en werd het geselecteerd om te spelen op theater Aan Zee muzikaal programma (2022). Dishwasher_ heeft tal van bekende podia gespeeld, zoals BIRD Rotterdam (NL), Gent Jazz, Absolutely Free Festival, Fifty Lab, Handelsbeurs, KAVKA, InJazz (NL), Jazz in Duketown (NL), Leuven Jazz, So What's Next (NL), Mondriaan Jazz Festival (NL), Off The Cuff London, SWN Festival Cardiff, ...


 
     
 


Werend Van Den Boscche (saxophone, synths, fx) | Louise van den Heuvel (el. bass) | Arno Grootaers (drums)


 
     
   
     
  
     
     
     
     
 
     
   
     
 
   
     
 

  Stadlander :  ''STADLANDER''   single 'Housewarming/Supermaan' 
      
          

 


 
     
     
   
 
© Frans Engels

 
     
 

Stadlander is het gloednieuwe geesteskind van jazzpianist Stijn Engels, die de drang om zijn eigen composities te delen met de buitenwereld niet meer onbeantwoord kon laten.

Stijn baande zich de voorbije jaren als een veelzijdige muzikant een weg door de muziekscene. Projecten als 'Imagine Raymond', Renée, Bone en LENI getuigen hiervan.

Met Stadlander keert hij terug naar zijn grote liefde: jazz en improvisatie. Zijn moderne jazzcomposities laten zich kenmerken door warme melodieën en kleuren met hier en daar een bluesy ondertoon.

 
  "Een huis werd een thuis. ‘Housewarming’ is de eerste compositie die ik schreef in ons nieuwe huis, bij wijze van inwijding, verwelkoming. Verwelkoming van nieuwe mensen, verwelkoming van nieuwe muziek. Muziek als verwarming in onze nieuwe thuis." Stijn Engels - Stadlander

 
     
 
 
 
     
 
 
Released/release 10 FEBRUARI 2023/7 APRIL 2023

 
 
 
Stadlander


 
  Dat is de band rond de Gentse Jazzpianist Stijn Engels, waarin hij zich van zijn meest persoonlijke kant laat zien. Hier krijgen zijn eigen muzikale creaties vorm en vinden ze hun weg naar de buitenwereld, onder impuls van zijn fantastische medemuzikanten.  In 2020 resulteerde de muzikale ontdekkingstocht in de opname van hun debuutalbum 'Stadlander', dat ze met veel trots op 7 april 2023 kunnen voorstellen aan het grote publiek. Stadlander neemt je mee op een fantasierijke reis en probeert te beklijven met hun warme, kleurrijke melodieën en harmonieën. Lyrisch, impressionistisch, soms uitbundig ritmisch, geworteld in de rijke jazztraditie waarbij een knipoog naar de blues nooit ver weg is. Stijn Engels is sinds 2012 actief als professioneel pianist en toetsenist op verschillende fronten in de muziekscene. Hij bracht platen uit met heel uiteenlopende bands zoals Renée (fluisterpop), Imagine Raymond (hommage aan Raymond Scott), Bone (tribute to Steve Lacy) en Edmund November. Ook begaf hij zich in de wereld van het theater met producties als 'Keik' (4 hoog), 'Layla’s fool' (Bronks) en meer recent 'BomBarDon'. Met Stadlander brengt Stijn voor het eerst zijn eigen composities naar buiten.

 
     
 


Stijn Engels (piano), Bruno Van der Haeghen (tenorsax, basklarinet), Kris Auman (contrabas), Stijn Demuynck (drums)

 
     
   
     
 


LIVE


 
     
 

5 mei, 27Bflat, Brugge
6 mei, CC Nova, Wetteren
11 mei, Bruggenhuis, Geraardsbergen
14 mei, Kaffee Damast, Kortrijk
20 mei, De vieze gasten, Gent
27 mei, Arscene, Hansbeke
14 juni, Jacques Pelzer jazz club, Luik 
     
     
     
 
     
   
     
 
   
     
 

  Guillaume Vierset  ''Edges'' : 'The End of The F***ing World'  
      
   

 


 
     
     
 

© OlivierLaval 2019

 
     
 


Een rock-stoot in de Belgische jazz-mierenhoop door gitarist Guillaume Vierset
 

 
 
  EDGES, Guillaume's vlijmscherpe kwartet, dompelt jazzklanken onder in de power en wijdheid van progressieve rock en indie. Snedig en aanstekelijk!

Na hun eerste EP 'First Round' (2021, Igloo Records), waarmee ze speelden in België, Roemenië en Denemarken, zet de band hun avontuur voort met een tweede repertoire.


 
 
     
 
The End Of The F***ing World


 
     
  Catchy riffs, pyscho-vintage keyboards, soms luchtige en soms fladderende gitaren, opwindende akoestische pianoklanken: het album 'The End of The F***ing World' (maart 2023, Igloo Records) ontvouwt een een rauwe en ruwe jazz, maar nooit gespeend van de eigen poëzie van de componist, die de randjes af en toe ook afvijlt en zijn publiek sust tussen twee pittige momenten. , die de hoeken verzacht en het publiek tussen nog twee indringende momenten wiegt. De gitarist werpt een unieke blik op de huidige wereld met dit album waarvan de onthullende titel een hommage is aan de uitstekende homonieme serie. 

 
     
   

 
     
 


Guillaume Vierset (gitaar, composities) | Anders Christensen (el. bas) | Dorian Dumont (toetsen, piano) | Teun Verbruggen (drums)

 
     
     
   

 
     
   

 
 
RELEASE  31 Maart 2023

 
     
 
 


TOUR


 
     
 
23.03 | Neimënster, Luxemburg (LX)
10.05 | Studio de L'Ermitage, Parijs (FR)
17.05 | Ancienne Belgique, Brussel (BE)
25.05 | Mithra Jazz, Luik (BE)


   
   
 
     
     
     
     
     
     
     
 
     
   
     
 
   
     
 

  NEXT. APE :  ''The Fourth Wall''   single 'Unfit Wing' 
      
       

 


 
     
     
 

© aubergineartistmanagement.com

 
 
 
 

Antoine Pierre's crossover collective komt met z'n langverwachte debuut!


 
 
     
  Next.Ape is het ongrijpbare project van de Belgische drummer Antoine Pierre (URBEX, VAAGUE, TaxiWars). In hun avontuurlijke sound brengt de Hongaarse zangeres Veronika Harcsa de dominante kleuren aan met haar ongeëvenaarde stem — van een kristalheldere zuiverheid die ze gretig vervormd met effecten — en een eigenzinnige podiumprésence.

Na een eerste EP in 2019, inclusief internationale tour, komt Next.Ape nu met een eerste full-length album, The Fourth Wall. De tracks zijn als schilderijen waar je nooit voorbij loopt zonder een nieuw detail op te merken. 

Al snel herken je invloeden zoals Bowie's 'Blackstar' en Thom Yorke's 'Tomorrow's Modern Boxes', of de artiesten Son Lux, Sohn en Björk, om er maar enkele te noemen.

 
     
 
NEXT. APE


 
   Next.Ape biedt cross-over muziek die triphop, elektronica, jazz en rock slim mixt. In de loop van de afgelopen jaren heeft Next.Ape zijn unieke geluid gevormd: een slaande snaredrum, een diepe bas op de Moog, een vervormde gitaar, enkele diepgaande keyboards en een heldere en charismatische stem. De groove is hectisch en indringend. De band bestaat uit Europese jazzmuzikanten: Veronika Harcsa (zangeres, Hongarije), Lorenzo Di Maio (gitaar, België), Cedric Raymond (keyboards, effecten, gitaar, België), Jérôme Klein (keyboards, Luxemburg) en Antoine Pierre (drums, België).

 
     
 

 
     
 

 
     
   

 
 
Released/release 2 Maart 2023/31 Maart 2023

 
     
 
 

 
     
     
 
     
   
     
 
   
     
 

  Bram Stadhouders & B.O.X : ‘Suite X’  
      
   

 


 
     
     
   

© Wannes Cré

 
     


“Ik wil dit project gebruiken om mijn eigen kijk op het fenomeen barokmuziek te verkennen, zonder te proberen barokmuziek te schrijven of het alleen maar in een jazzstijl te spelen.”     (Bram Stadhouders)
 

 
 
Bram Stadhouders


 
     
  Bram Stadhouders (1987) is één van de meest invloedrijke, vrijzinnige gitaristen van zijn generatie. Naast jazz gitarist is hij componist en initiator van grensverleggende projecten. Bram maakte furore met tal van producties buiten de gebaande paden en werkte voor dit album samen met Baroque Orchestration X (B. O. X), een ‘out of the box’ Vlaams barokensemble uit de indie pop scene.

 
     
 
B.O.X.


 
     
 

B.O.X. is een hybride barokband gevestigd in Antwerpen, België. Hun doel is om genre-buigende nieuwe geluiden te creëren en bruggen te bouwen tussen het publiek. B.O.X, opgericht in 2010 door luit- en theorbespeler Pieter Theuns, verzamelt enkele van de beste hedendaagse spelers van barokinstrumenten, zoals klavecimbel, barokharp, viola da gamba, cornetto, sackbut enz.

B.O.X. heeft samengewerkt met verschillende artiesten uit de indierockscene, zoals Dez Mona, Spinvis, Efterklang, Shara Nova, Valgeir Sigurdsson, Petur Ben, Mugison, Richard Reed Parry (Arcade Fire), An Pierlé, Tsar B, Eefje De Visser, Stef Kamil Carlens en DM Stith.

 
 
     
   

 
     
 
SUITE X


 
     
  Het album ‘Suite X’ is een ankerlijn naar de Barok, de muzikale roots van de gitarist. Het is een flirt naar deze periode, die beschouwd wordt als basis voor alle moderne westerse muziek, en een eerbetoon aan ons eeuwenoude muzikale erfgoed vanuit het perspectief van Brams persoonlijke muzikale identiteit als jazzmusicus.

Met 'Suite X' brengt Stadhouders een ode aan het rustgevende barok geluid, dat hij op verrassende manier verweeft met de klanken van elektrische gitaar, synthesizer en drums. De ene keer als soundscape, dan weer in een meeslepende groove. Melodieus en soms experimenteel. Een ontmoeting waarin heden, verleden, elektronica, akoestiek en improvisatie uit de rijke barok- en jazztraditie samensmelten.
  
 
     
 


Bram Stadhouders compositions & guitar
Onno Govaert drums


B.O.X
Pieter Theuns theorbe
Lambert Colson cornetto
Jon Birdsong cornetto & trumpet
Bart Vroomen sackbut
Nathan Wouters double bass
Raphaël Collignon harpsichord & organ

 
 
  "Suite X van Bram Stadhouders is een verzameling van negen barokmuzieknummers voor nu. Is dit het resultaat van een jamsessie van Stadhouders met Nils Frahm, Arve Henriksen en een gereïncarneerde J.S. Bach? Nee, het zijn de out of the box denkers van Baroque Orchestration X, met wie hij deze onorthodoxe alliantie is aangegaan. B.O.X. is een Vlaams barokensemble dat vooral samenwerkt met acts uit de indiepopscene. Ze werkten recent samen met acts als Dez Mona, Efterklang of Spinvis. Een gedroomd pact om verschillende muziekwerelden samen te voegen.Met Suite X brengt Stadhouders een ode aan het rustgevende barokgeluid, dat hij op een logische en verrassende manier weet te vermengen met het geluid van een elektrische gitaar en synthesizer. De ene keer als soundscape, dan weer in een pakkende groove, en last but not least, met intrigerende melodieën die meteen in je hoofd nestelen. Een meesterwerk waarin heden, verleden, elektronica, akoestiek en improvisatiekunst uit de rijke barok- en jazztraditie samensmelten."  (Frank Veenstra Creatief producent en curator)
 

 
     
   

 
 
RELEASE  7 APRIL 2023

 
     
     
 
 


RELEASE CONCERTEN


 
     
 

22 maart CC Strombeek , Abdijkerk Grimbergen

7 april Paradox Tilburg 

   
   
 
 
     
     
     
     
     
     
     
 
     
NEW ALBUM !

 


  © 2024 JAZZEPOES

 

 

 

up again !

 

 

 

back to start !