back to start !


JAZZ MIDDELHEIM     
     
     
     
  
     
     
     
   
     
     

- persbericht 24.07.2020

     
 

 
     
     
  Jazz Middelheim 1.5 Namen worden binnenkort bekend gemaakt

 
  Jef Neve & Teus Nobel, Tutu Puoane, Mâäk Quintet, Tuur Florizoone, Joachim Badenhorst, Simon Segers, Karen Willems & Frederik Croene, Bloednoot (Teun Verbruggen, Nicolas Rombouts & Tom Lanoye)  & veel meer

 
     
     
  Jazz is naar ‘t schijnt sowieso al niet normaal, dus mag het in tijden van COVID-19 niemand verbazen dat Jazz Middelheim in Park Den Brandt uitpakt met een abnormale festivaleditie: kleiner, zittend, in bubbels met tafelbediening en met verplicht gebruik van mondmaskers bij verplaatsing op het terrein. En dat allemaal in openlucht – veiliger wordt het niet – en op minstens anderhalve meter afstand van elkaar. Kortom: alle coronaregels zullen strikt worden toegepast en opgevolgd om ervoor te zorgen dat Jazz Middelheim 1.5 in een even verantwoorde als ontspannen manier kan verlopen.

 
 

 
     
  Ja, voor één keer gaan we netjes binnen de lijnen kleuren. Althans, vóór het podium. Want op het podium tekenen we, zoals elk jaar, voor een dwars, avontuurlijk en vanzelfsprekend toonaangevend jazzprogramma. Met onder meer een dag die volledig is opgebouwd rond solo’s, maar ook met enkele opvallende samenwerkingen. Zoals met Bibliotheek Permeke en de lezerscommunity Antwerpen Leest, bijvoorbeeld, die in Park Den Brandt neerstrijken met een uitmuntende selectie muziekboeken en romans. Jazz Middelheim-bezoekers zullen die voor een dag kunnen ontlenen en er tussen de optredens door in verdwalen óf – dat kan ook – ze brengen zelf een boeiend exemplaar mee uit hun propvolle kast om die in te ruilen voor een ander.

Maar het hoofdingrediënt van donderdag 13 tot zondag 23 augustus – elf dagen lang, dus! – is uiteraard een leger spraakmakende jazzmuzikanten, die ook dit jaar voor een zomerse en vooral onvervalste festivalsfeer zullen zorgen. Op de affiche: het kruim van de Belgische jazzscene! Al zit er – toegegeven – met Tutu Puoane ook een Zuid-Afrikaans jazzicoon tussen. Maar die woont al een tijdje in Antwerpen, dus geen zorgen: ze geraakt er!

Ook bijzonder is de samenwerking met Sound in Motion, de organisatie achter onder meer Summer Bummer Festival en de gedurfde concertenreeks Oorstof, waarin jong, divers talent wordt gekoppeld aan grotere namen. Op zondag 23 augustus slaan we de, euh, ellebogen in elkaar voor een programma vol eigengereide vrouwelijke muzikanten, en daarnaast ook een onvermijdelijk legendarische passage van Bloednoot, het improv-trio van jazzdrummer Teun Verbruggen, contrabassist Nicolas Rombouts en literair kanon Tom Lanoye.

Voor de duidelijkheid: de capaciteit van de elf festivaldagen is beperkt, maar dat geldt niet voor wat er zich op het uit de kluiten gewassen podium afspeelt. Alle acts zullen wel degelijk een volwaardige festivalset spelen, en we doen er sowieso alles aan om onze bezoekers ook deze zomer verschillende memorabele avonden te bezorgen in het meest feeërieke festivalpark van het land. Meer nog: we serveren dit jaar ook vier keer een jazzbrunch in datzelfde fantastische kader. In samenwerking met VONK & Zonen, om precies te zijn. Het literair productiehuis zal er de bezoekers, naast een waaier aan culinaire geneugten, een bijzondere mix voorschotelen van muzikanten, dj’s en literaire performers. “Ik wist niet dat dit ook poëzie was?”, hoor je al eens vallen op een voorstelling van VONK & Zonen, zoals “Oh, is dit ook jazz?” wel eens wordt gehoord op Jazz Middelheim. Breng onze twee organisaties samen, en dat kan niet anders dan effectief vonken geven!

Uiteraard worden op Jazz Middelheim 1.5 ook de banden met het Koninklijk Conservatorium Antwerpen weer aangehaald – verschillende studenten zullen op het festival aantreden – en zal Klara naar goede gewoonte verschillende concerten opnemen. Omwille van de uitzonderlijke omstandigheden van deze editie zullen de concerten echter pas na de zomer te horen zijn op de radio – niet op de dag zelf. Tot slot geniet Jazz Middelheim 1.5 de volle steun van de stad Antwerpen. “Vanuit de stad kunnen we in deze tijden alleen maar mensen zoveel mogelijk motiveren om voor dergelijke goed georganiseerde outdoor events te kiezen als uitstap”, zegt cultuurschepen Nabilla Ait Daoud. “Zo krijgen ook veel muzikanten de kans om in 2020 toch nog live te spelen. Jazz Middelheim is altijd al het kloppend hart van de Belgische en Antwerpse jazzscene geweest, en in deze voor de sector extra harde tijden stel ik graag vast dat de focus op gevestigde waarden en talent van eigen bodem nog zo groot is. Het onderstreept ook meteen dubbel zo hard de rijkheid van onze eigen jazzscene.”

 
     
     
 

voor laatste updates, kijk hier

 
     
     
     

 

 


© AZ

 ©  JAZZEPOES 2020

ZEPOES

 

 

up again !

 

 

 

back to start !