back to start !


JAZZ MIDDELHEIM     
   
     
 -PERSTEKSTEN -

 

CONCERTVERSLAGEN

 

   donderdag 15 Augustus 

    vrijdag 16 Augustus
geen concertverslagen

zaterdag 17 Augustus

geen concertverslagen

zondag 18 Augustus 

Tussen 15 en 18 augustus in Park Den Brandt

 

 


 

 


Stad Antwerpen en Klara presenteren

50ste verjaardag Jazz Middelheim 


   
 

 

 
 
- persbericht  18.08.2019 - 

 
     
   

 
     
  Weer of geen weer: de 50ste verjaardagseditie van Jazz Middelheim trok alle registers open


 
     
  De 50ste verjaardagseditie van Jazz Middelheim hield het bezwaarlijk droog, maar klopt niettemin af op meer dan 16.000 bezoekers. Tevreden bezoekers ook. Zowat elke artiest op de affiche tekende voor een topconcert, en ondanks een paar flinke regenbuien zat de sfeer erg goed. “Terwijl er vorig jaar nog wat kritiek kwam op de eerste niet-zittende dag in de geschiedenis van het festival,” aldus festivaldirecteur Bertrand Flamang, “merk je dat mensen dit jaar bewust kozen voor een bepaalde festivaldag: zittend luisteren naar Pharoah Sanders Quartet en Kenny Werner of de benen strekken op STUFF. en een leger nieuwe jazztalenten.”  

 
     
   

 
     
  Ook de keuze voor de Amerikaanse trompettist Ambrose Akinmusire als artist in residence bleek een schot in de roos. “Werkelijk elk van de vier concerten was er knal op”, vertelt Flamang. “Elk concert was mooi verankerd in de roots van jazz en tegelijk ook erg vernieuwend. Jong, oud, Ambrose wist iederéén te charmeren.”

Nog een topper was Nubya Garcia, de Britse saxofonist die Flamang de afgelopen jaren en zelfs maanden nog ontzettend heeft zien groeien. “Haar geluid wordt alsmaar rijker, en de intensiteit van haar band is buitengewoon. Garcia zelf hoorde je tijdens de set ook steeds losser komen, tot op het punt dat ze met haar sax een transcendente laag bovenop de muziek legde – iets wat alleen grote muzikanten kunnen.”  

 
     
   

 
     
  En dan was er natuurlijk Lander Gyselinck, die dit jaar samen met zijn BeraadGeslagen-compagnon Fulco Ottervanger een hele dag cureerde en die ook op magistrale wijze afsloot met de hulp van Zwangere Guy, Charlotte Adigéry en Mauro Pawlowski. “BeraadGeslagen was de perfecte afsluiter”, aldus Flamang. “Er hing echt een supertoffe vibe in de lucht die avond.”

Maar Gyselinck maakte voor de festivaldirecteur nóg meer indruk met zijn band Ragini Trio, die op Jazz Middelheim het gezelschap kregen van Bojan Z en de Indische zangeres Sawani Mudgal. “Vroeger zou je daar ‘fusion’ tegen gezegd hebben: twee culturen die op elkaar werden gelegd. De generatie van Lander brengt die culturen voor het eerst écht samen. Je hoort geen twee verschillende dingen meer. Het is één muziek geworden. Je merkt dat ook aan de reactie van het publiek: in feite maken ze zeer moeilijke muziek, maar ze slagen er moeiteloos in om iedereen mee te krijgen.”

Als Flamang er dan nog een set van één van de jazzlegendes op de affiche moet uitlichten, dan is het zonder twijfel Charles Lloyd, “die er eveneens als geen ander in slaagt om de meest complexe muziek toegankelijk te maken voor een groot publiek. Komt daar nog bij dat er enorm veel improvisatie in zijn set zat, en dan is het gewoon voor iedereen duidelijk dat ze ruim een uur lang naar een groep uitzonderlijke muzikanten hebben zitten luisteren.”

Ook voor Klara-producer Marc Weyts was deze 50ste verjaardagseditie een hoogvlieger: “Magische momenten te over! De verbluffende vitaliteit van Idris Ackamoor. De aanstekelijke levenslust van de tachtigers Charles Lloyd en Enrico Rava, die terecht een staande ovatie kregen. Poëet Saul Williams pakte mij helemaal in met zijn engagement. De innemende pianist Gerald Clayton kroop zowel bij Ambrose Akinmusire als Charles Lloyd helemaal in de muziek.”  

 
     
 
 
 
     
  De grootste ontdekking voor Weyts was Nubya Garcia, “maar de meest aangrijpende performance kwam van Ambrose Akinmusire, die voor zijn project Mae Mae aan de slag ging met geluidsopnames van de vrouwelijke Mattie Mae Thomas.” En dan was er nog de rollercoaster genaamd STUFF, “die zelfs Klara-presentator Bart Vanhoudt aan het dansen kreeg. No mean feat!”

Klara zond alle concerten van de Main Stage live uit. Daarnaast waren er gesprekken met artiesten door hosts Bart Vanhoudt, Karel Van Keymeulen en Lies Steppe, die ook alle concerten presenteerde. Op klara.be/jazzmiddelheim en de Facebook-pagina van Klara kunnen de jazzliefhebbers terecht voor video’s en interviews. Ook leuk: op de fotostand van Klara kon je je eigen jazzhoes maken.

Meer jazz is er deze zomer op Klara met Lies Steppe. Op zondagavond nodigt ze gasten uit als Dré Pallemaerts, Bert Dockx en Maaike Wuyts. Een aantal favoriete (jazz)platen zijn dan weer het vertrekpunt voor een gesprek in My Favorite Things. En de meest legendarische jazzartiesten hoort u van maandag tot zaterdag in All That Jazz – zowel op Klara als via de Klara-app. 

 
 
 

 
     
     
  Jazz Middelheim 2019 werd georganiseerd door Jazz & Muziek, met de warme steun van Klara en de stad Antwerpen. 

 
     
      

     
   
 

- persbericht 09.08.2019 -

 
     
  50 jaar Jazz Middelheim wordt een (veilig) feest

 
     
  Antwerpen, 9 augustus 2019
De voorbereidingen van de 50ste verjaardagseditie van Jazz Middelheim (15-18 augustus) verlopen vlot, maar aan de vragen die we toegestuurd krijgen van bezoekers, merken we dat er nog altijd onduidelijkheid en zelfs ongerustheid bestaat over de granaat die vorige maand is ontploft in kasteel Den Brandt – naast het festivalterrein.
Herhaaldelijke navraag bij de Antwerpse politie leert ons dat de daders zich toen van locatie hebben vergist, en dat er volgende week absoluut geen gevaar is voor de festivalbezoeker. De 50ste verjaardagseditie van Jazz Middelheim gaat dan ook door zoals gepland, met kleppers als Pharoah Sanders Quartet, Ambrose Akinmusire, Nubya Garcia, Enrico Rava, Joe Lovano Tapestry Trio, Charles Lloyd, Louis Cole Big Band, STUFF. en een eerbetoon aan onze jarenlange festivalpeter Toots Thielemans.
We hopen dat we hiermee alle onduidelijkheid wegnemen, en dat onze bezoekers zich hierdoor niet laten afschrikken om met ons een halve eeuw (!) Jazz Middelheim te vieren.

 
     
     
     
 
 

 


Praktische informatie

Jazz Middelheim
Park Den Brandt, Antwerpen
Do 15 augustus – zo 18 augustus 2019
Info & tickets: www.jazzmiddelheim.be

Dagtickets & meerdagenpassen
via www.jazzmiddelheim.be of Fnac.


 


 


www.JazzMiddelheim.be

 

 

 

Volg Jazz Middelheim (@jazzmiddelheim)
op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify
#jazzmiddelheim

 
 
 
     
 

voor laatste updates, kijk hier

 
     

 

 

 


 

 

 

   
 

- persbericht 19.06.2019 -

 
     
  Pharoah Sanders & Louis Cole Big Band laatste headliners 50ste verjaardagseditie Jazz Middelheim 
 
Ook Idris Ackamoor & The Pyramids, Bombataz en Linus + Økland/Van Heertum/Zach aan de affiche toegevoegd

 
  
  De affiche van de 50ste verjaardagseditie van Jazz Middelheim is zo goed als rond. Jazzicoon Pharoah Sanders komt erbij als headliner op de eerste dag (15/8), Louis Cole Big Band is de headliner op de dag gecureerd door Lander Gyselinck en Fulco Ottervanger van BeraadGeslagen (17/8).

 
  Toen Jazz Middelheim in 1969 het daglicht zag, had de Amerikaanse jazzsaxofonist Pharoah Sanders er al een carrière opzitten in de schaduw van John Coltrane, die sterk door Sanders werd beïnvloed. Zijn werk vormt de spirituele basis van de avant-gardejazz, en hij heeft in de loop der jaren ook zijn eigen sonische wereld gevormd waarin zowel de onmetelijke energie van Coltrane als Marokkaanse grooves en stampende R&B vervat zitten.

Op 15/8 staat Pharoah Sanders op Jazz Middelheim met nog vier andere Afro-Amerikaanse jazzlegendes die (ook op sociaal vlak) grenzen hebben verlegd: David Murray, Saul Williams, Ambrose Akinmusire en … Idris Ackamoor, die eveneens zopas aan de affiche is toegevoegd met zijn legendarische band The Pyramids. Noem het space jazz, zeg er afrofuturisme tegen of hou het op een kruising tussen Afro-jazz en funk. Hoe dan ook: Idris Ackamoor & The Pyramids is de uitgelezen band om Jazz Middelheim dit jaar op gang te trappen.

Met de Louis Cole Big Band heeft nu ook zaterdag 17/8 een headliner. Louis Cole, die op handen wordt gedragen door onder meer Quincy Jones en Flying Lotus, maakt superfunky popnummers op zijn MIDI-keyboard over zijn bankrekening en pizza. Voeg daar een uit de kluiten gewassen big band aan toe, en je krijgt de bijzonderste headliner uit de vijftigjarige geschiedenis van Jazz Middelheim.

 
 

 
     
  Zaterdag 17/8 wordt dan ook gecureerd door BeraadGeslagen (Lander Gyselinck & Fulco Ottervanger), die gelijk nog twee andere namen aan de line-up toevoegen: het Brusselse viertal Bombataz (een mix van glitchy hiphop, kitscherige jazzfunk en licht absurdistische synthpop) en het eigenzinnige jazzcombo Linus + Økland / Van Heertum / Zach.

Werden eerder reeds bevestigd voor de 50ste verjaardagseditie van Jazz Middelheim (naast de hierboven vermelde namen): Tribute to Toots Thielemans by Grégoire Maret & Kenny Werner, Nubya Garcia, Charles Lloyd, Joe Lovano Tapestry Trio, WWWater, Enrico Rava, Ragini Trio, Eric Legnini, Benny Sings, Anneleen Boehme, Kenny Werner Quartet, Manuel Hermia, STUFF. en De Beren Gieren.


 
  De ticketverkoop van Jazz Middelheim is reeds gestart. Tickets via jazzmiddelheim.be of bij Fnac.

 
     
     
 
 

 


Praktische informatie

Jazz Middelheim
Park Den Brandt, Antwerpen
Do 15 augustus – zo 18 augustus 2019
Info & tickets: www.jazzmiddelheim.be

Dagtickets & meerdagenpassen
via www.jazzmiddelheim.be of Fnac.


 


 


www.JazzMiddelheim.be

 

 

 

Volg Jazz Middelheim (@jazzmiddelheim)
op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify
#jazzmiddelheim

 
 
 
 

 
 

PROGRAMMA

 
 
Donderdag 15 augustus 2019

MAIN STAGE

Pharoah Sanders Quartet
Ambrose Akinmusire ‘Origami Harvest’
David Murray Quartet feat. Saul Williams
Idris Ackamoor & The Pyramids

Vrijdag 16 augustus 2019

MAIN STAGE

Enrico Rava ‘80th Birthday’
Charles Lloyd ‘Kindred Spirits’
Kenny Werner Quartet
Eric Legnini ‘Tribute to Les McCann’

CLUB STAGE (Anneleen Boehme)

Grand Picture Palace
Ara Sextet
Yskan
Anneleen Boehme / Bojan Z / Pol Belardi

Zaterdag 17 augustus 2019

MAIN STAGE

Louis Cole Big Band
STUFF.
Nubya Garcia
Ambrose Akinmusire ‘Mae Mae’
De Beren Gieren

CLUB STAGE (BeraadGeslagen)

BeraadGeslagen & BondGenoten
WWWater
Benny Sings
Linus + Økland/Van Heertum/Zach
Bombataz


Zondag 18 augustus 2019

MAIN STAGE

Tribute to Toots Thielemans by Grégoire Maret & Kenny Werner & guests
Joe Lovano Tapestry Trio
Evergreen 5+ featuring Ambrose Akinmusire
Ragini Trio ft. Bojan Z & Sawani Mudgal

CLUB STAGE (Manuel Hermia)

Ambrose Akinmusire Quartet
Bahdja
Orchestra Nazionale della Luna
Hermia / Darrifourq / Florent


 
     

 

 


 

 

   
 

- persbericht 13.06.2019 -

 
  50ste verjaardagseditie Jazz Middelheim sluit feestelijk af met eerbetoon aan zijn grootste ambassadeur: Toots Thielemans

 
 

 
  Zondag 18 augustus: Tribute to Toots Thielemans by Grégoire Maret & Kenny Werner & special guests Philip Catherine & Dré Pallemaerts


 
  De Amerikaanse jazzlegende Kenny Werner en de Franse mondharmonicaspeler Grégoire Maret sluiten – met de hulp van onder meer Philip Catherine en Dré Pallemaerts – de 50ste verjaardagseditie van Jazz Middelheim af met een eerbetoon aan Toots Thielemans.

Van 1981 tot aan zijn dood in 2016 zou Toots Thielemans geen enkele editie van ‘zijn’ Jazz Middelheim missen. Het Belgische jazzicoon was er niet alleen kind aan huis, hij was ook de grootste ambassadeur van het oudste Belgische jazzfestival – Toots en Jazz Middelheim, dat waren twee handen op één mondharmonica.

“Bij deze feestelijke editie van Jazz Middelheim hoort natuurlijk een passend eerbetoon aan de ‘peter’ van het festival”, zegt de Antwerpse schepen van cultuur Nabilla Ait Daoud. “Dankzij zijn deelname kreeg het festival nog meer internationale allure en groeide het uit tot wat het vandaag is: een breed cultureel familiefeest voor jong en oud, en een gevestigde waarde voor jazzliefhebbers.”

En wie beter om dat eerbetoon in goede banen te leiden dan de Amerikaanse pianist Kenny Werner, een goede vriend van Toots, en de Franse mondharmonicaspeler Grégoire Maret?

 
 

 
  Kenny Werner: “Toots was nooit onder de indruk van mondharmonicaspelers die net als hij klonken. Maar Grégoire Maret speelt anders. Toen hij een jonge knaap was, zei Toots tegen hem: ‘Je kan leren van mij, maar je moet je eigen sound vinden.’ En dat doet hij. Grégoire speelt zijn muziek op zijn manier. Voor Toots was Grégoire de enige die een tribute mocht doen.”

Maar Werner en Maret staan er lang niet alleen voor! De twee roepen voor hun eerbetoon de hulp in van een aantal andere legendarische vrienden van Toots, onder wie gitarist Philip Catherine en drummer Dré Pallemaerts.

De ticketverkoop van 18 augustus, de laatste dag van Jazz Middelheim, is reeds gestart. Andere reeds bevestigde artiesten die dag zijn Joe Lovano Tapestry Trio, Manuel Hermia en (artist in residence) Ambrose Akinmusire.
 
 

 


Praktische informatie

Jazz Middelheim
Park Den Brandt, Antwerpen
Do 15 augustus – zo 18 augustus 2019
Info & tickets: www.jazzmiddelheim.be

Dagtickets & meerdagenpassen
via www.jazzmiddelheim.be of Fnac.


 


 


www.JazzMiddelheim.be

 

 

 

Volg Jazz Middelheim (@jazzmiddelheim)
op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify
#jazzmiddelheim

 
 
     
 

PROGRAMMA

 
  Donderdag 15 augustus 2019
MAIN STAGE

Ambrose Akinmusire ‘Origami Harvest’
David Murray Quartet feat. Saul Williams

Vrijdag 16 augustus 2019
MAIN STAGE

Enrico Rava ‘80th Birthday’
Charles Lloyd ‘Kindred Spirits’
Kenny Werner Quartet
Eric Legnini ‘Tribute to Les McCann’

CLUB STAGE (Anneleen Boehme)
Grand Picture Palace
Ara Sextet
Yskan
Anneleen Boehme / Bojan Z / Pol Belardi

Zaterdag 17 augustus 2019
MAIN STAGE

STUFF.
Nubya Garcia
Ambrose Akinmusire ‘Mae Mae’
De Beren Gieren

CLUB STAGE (BeraadGeslagen)
BeraadGeslagen & BondGenoten
WWWater
Benny Sings

Zondag 18 augustus 2019
MAIN STAGE

Tribute to Toots Thielemans by Grégoire Maret & Kenny Werner & guests
Joe Lovano Tapestry Trio
Evergreen 5+ featuring Ambrose Akinmusire

CLUB STAGE (Manuel Hermia)
Ambrose Akinmusire Quartet
Bahdja
Orchestra Nazionale della Luna
Hermia / Darrifourq / Florent
 

 

 
   
     
 

- persbericht 30.04.2019 - 

 
     
 

t Charles Lloyd, Nubya Garcia, Joe Lovano, Enrico Rava, Kenny Werner, WWWater, STUFF. en Ambrose Akinmusire 


Voor haar vijftigste editie pakt Jazz Middelheim deze zomer uit met verschillende levende legenden die er intussen kind aan huis zijn, onder wie Charles Lloyd, Joe Lovano, Kenny Werner en Enrico Rava. Die laatste komt trouwens zelf ook een verjaardag vieren – Rava wordt tachtig in augustus. 

Slam poet Saul Williams en saxofonist David Murray bewijzen samen dat je niet groen achter je oren moet zijn om jazzgrenzen te verleggen. Al krijgen ze daarvoor tijdens het festival ook wel de nodige hulp van jonge wolven als Nubya Garcia, Benny Sings en Ambrose Akinmusire. Ambrose Akinmusire is dit jaar ook “artist in residence” van het festival.


Tot slot zijn er ook nog heel wat Belgische muzikanten te beluisteren op Jazz Middelheim, onder wie De Beren Gieren, WWWater en STUFF. STUFF is de band rond drummer Lander Gyselinck, hij zal daarnaast ook met LABtrio en het gelegenheidsproject BeraadGeslagen & BondGenoten optreden. Zaterdag 17 augustus werd trouwens volledig gecureerd door BeraadGeslagen, het verbond van Lander Gyselinck en Fulco Ottervanger.

“Jazz Middelheim is altijd de sterkhouder van de Belgische jazz geweest. Door te investeren in jong talent, wil het dat ook de volgende vijftig jaar blijven.” (Bertrand Flamang, directeur Jazz Middelheim)

Geen idee hoe u daarover denkt, maar voor ons is 50 the new 24 !

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud is zeer blij dat Antwerpen de setting is van dit toonaangevend festival:

 “Jazz Middelheim is inmiddels een gevestigde waarde en biedt podiumkansen aan zowel opkomend talent als internationale sterren te midden van park Den Brandt met zijn betoverend kasteel. Het festival richt zich niet enkel tot echte jazzliefhebbers, maar is een breed cultureel familiefeest voor jong en oud.”

Klara op Jazz Middelheim


“Jazz zit in het DNA van Klara. Het is fantastisch om te zien hoe de jazzscène in ons land zo’n talenten de wereld instuurt. Klara volgt de evoluties op de voet op. Dus zijn we ook op alle fronten en met man, vrouw en macht aanwezig op het fijnste festival van de zomer: Jazz Middelheim!.” (Chantal Pattyn, nethoofd Klara)

Maak ook thuis en op vakantie Jazz Middelheim mee vanop de eerste rij. Klara zendt alle concerten van de Main Stage live uit. Daarnaast zijn er gesprekken met zowat alle artiesten door Bart Vanhoudt, Karel Van Keymeulen en Lies Steppe. Op Klara.be/jazzmiddelheim en de Facebookpagina van Klara kunnen de jazzliefhebbers ook terecht voor video’s, interviews en sneak peaks van de backstage en de Club Stage.

Meer jazz is er deze zomer op Klara met Lies Steppe. Op zondagavond nodigt ze gasten uit zoals Dré Pallemaerts, Rudy Trouvé, Peter Jacquemyn en Maaike Wuyts. Een aantal favoriete (jazz)platen zijn het vertrekpunt voor een gesprek in My Favorite Things. De meest legendarische jazzartiesten hoort u van maandag tot zaterdag in het programma All That Jazz.

Jazz Middelheim: donderdag 15 tot zaterdag 17 augustus van 16u tot middernacht. Zondag 18 augustus van 13u tot 22u.

My Favorite Things: elke zondag van 30 juni tot 1 september van 20u tot 23u.

All That Jazz: van maandag tot zaterdag van 22u tot 23u.50 jaar geleden


Jazz Middelheim is een van de oudste jazzfestivals van België. Het festival werd op 17 mei 1969 opgericht als een omroepfestival van de VRT, toen nog de BRT Radio (door onder meer wijlen Elias Gistelinck). Als eerste festivallocatie figureerde Park Middelheim waaraan het festival zijn naam ontleende. In 1973 verhuisde het festival naar de overkant, in Park den Brandt van waar het een uitstekende reputatie opbouwde in binnen- en buitenland.
Het hart van het festival klopt nog altijd overtuigd onregelmatig; van big band over acid naar avant-garde. Alleen de namen op de affiche zijn in de loop der jaren iets groter geworden. Zeker sinds 2007, toen zowel de stad Antwerpen als de vzw Jazz en Muziek, mee in het verhaal stapten.


 


Praktische informatie

Jazz Middelheim
Park Den Brandt, Antwerpen
Do 15 augustus – zo 18 augustus 2019
Info & tickets: www.jazzmiddelheim.be

Dagtickets & meerdagenpassen
via www.jazzmiddelheim.be of Fnac.


 


 


www.JazzMiddelheim.be

 

 

 

Volg Jazz Middelheim (@jazzmiddelheim)
op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify
#jazzmiddelheim

 

 

 

 

PROGRAMMA

Donderdag 15 augustus 2019
MAIN STAGE
Ambrose Akinmusire ‘Origami Harvest’
David Murray Quartet feat. Saul Williams

Vrijdag 16 augustus 2019
MAIN STAGE
Enrico Rava ‘80th Birthday’
Charles Lloyd ‘Kindred Spirits’
Kenny Werner Quartet
Eric Legnini ‘Tribute to Les McCann’

CLUB STAGE (Anneleen Boehme)
Grand Picture Palace
Ara Sextet
Yskan
Anneleen Boehme / Bojan Z / Pol Belardi

Zaterdag 17 augustus 2019
MAIN STAGE
STUFF.
Nubya Garcia
Ambrose Akinmusire ‘Mae Mae’
De Beren Gieren

CLUB STAGE (BeraadGeslagen)
BeraadGeslagen & BondGenoten
WWWater
Benny Sings

Zondag 18 augustus 2019
MAIN STAGE
Joe Lovano Tapestry Trio
Studenten Koninklijk Conseratorium Antwerpen met Ambrose Akinmusire

CLUB STAGE (Manuel Hermia)
Ambrose Akinmusire Quartet
Bahdja
Orchestra Nazionale della Luna
Hermia / Darrifourq / Florent

voor laatste updates, kijk hier

 

 
 
     


 
     
     

 

 


© AZ

 ©  JAZZEPOES 2019

ZEPOES

 

 

up again !

 

 

 

back to start !