back to start !


JAZZ MIDDELHEIM     
   
 
Tussen 9 en 12 augustus in Park Den Brandt
PROGRAMMA

 

CONCERTVERSLAGEN


 

 

  donderdag 9 Augustus

vrijdag 10 Augustusgeen concertverslagen

 zaterdag 11 Augustus

 zondag 12 Augustus


 

 


 

 

 

   
 

 

- persbericht 12.08.2018 -

 

20.000 jazzliefhebbers in Park Den Brandt: Jazz Middelheim 2018 viert topeditie !

 20.000 bezoekers, een eerste staande (dans)dag in zijn geschiedenis en massa’s Belgisch talent: Jazz Middelheim (9-12 augustus 2018) blikt vol trots terug op deze topeditie, de 37e ondertussen al. De regen - nochtans welkom na die wekenlange verzengende hitte - hield de bezoekers allerminst tegen en op zaterdag en zondag stond de zon weer in de zenit. De artiesten hadden er allemaal enorm veel zin in, kwalitatieve concerten vol passie waren de rode draad doorheen deze editie. De line-up met o.a. Black Star, Kamasi Washington, Melanie De Biasio, Philip Catherine Reunion Band, Brussels Jazz Orchestra, Jazz Loves Disney, Fred Hersch Trio, Archie Shepp Tribute to John Coltrane en Steve Coleman werd duidelijk gesmaakt: nog nooit verkocht het festival zoveel tickets in voorverkoop. Artist in residence Robin Verheyen trad driemaal op en bewees zo nog maar eens hoe onze Belgische scene barst van talent met internationale uitstraling.

 

De data voor 2019 zijn ondertussen ook al gekend, 15 t.e.m. 18 augustus

 

 
www.jazzmiddelheim.be
Bertrand Flamang, festivaldirecteur in zijn nopjes


“Jaarlijks is het “buitenbeentje” van het festival meestal een groep die eerder voeling heeft met pop, dit jaar maakten we er een volledige dag van met muzikanten uit de nieuwe vibe. Onmogelijk om niet te dansen op zo’n muziek. Voor mij was dit jaar meer dan ooit een aaneenrijging van kwalitatief hoogstaande concerten, met muzikanten die vol goesting zichzelf overstegen. Of het nu ging over de hiphoppers, de groovemuzikanten, Fred Hersch in al zijn subtiliteit of Robin Verheyen in al zijn intensiteit en complexiteit. Met Robin was het trouwens de eerste keer dat we een Belgische artist in residence hadden, maar aan de muziek is dat allesbehalve te horen. Leuk dat dit door zowel ons nationaal als internationaal publiek even gesmaakt wordt als een grote Amerikaanse naam. De Club Stage zorgde ook voor bijzonder aangename verrassingen, met Brussels Jazz Orchestra die een bijzonder goeie beurt maakt. De Club Stage, met zijn generatieoverstijgende line-up, moest zeker niet onderdoen voor de Main Stage.”Jazz Talks op Club Stage

 

Ashley Kahn kon er dit jaar niet bijzijn, maar de jazz talks traditie werd gewoon verder gezet. Deze keer met Simon Rentner, New-Yorkse host en producer van het programma “The Checkout” (WBGO), dat nieuwe muziek uit de jazzscene promoot en bespreekt. Met meer dan 15 jaar fel gelauwerde ervaring in de sector, zorgt hij voor vlotte babbels met onze intrigerende artiesten. Op de Club Stage ontving hij Kamasi Washington, Philip Catherine, Fulco Ottervanger (De Beren Gieren), Robin Verheyen, Marc Copland, Reggie Washington en Randy Brecker. Te herbeluisteren via de website van WBGO.


Jazz Middelheim & Klara, dat blijft goed klinken


Klara zond alle concerten van de Main Stage live uit. Daarnaast waren er interessante gesprekken met artiesten door hosts Bart Vanhoudt, Karel Van Keymeulen en Lies Steppe, die alle concerten presenteerde. Op klara.be/jazzmiddelheim en de Facebookpagina van Klara kunnen de jazzliefhebbers terecht voor video’s en interviews. Op de fotostand kon je je eigen jazz lp hoes maken. Meer jazz is er deze zomer op Klara met Lies Steppe. Op zondagavond nodigt ze gasten uit zoals Claron McFadden, Mauro Pawlowski en Lander Gyselinck. Een aantal favoriete (jazz)platen zijn het vertrekpunt voor een gesprek in My Favorite Things. De meest legendarische jazzartiesten hoort u van maandag tot vrijdag in All That Jazz.

Marc Weyts, muziekcoördinator/producer bij Klara: “Dit jaar bleek dankzij de programmatie nog maar eens dat we bijzonder veel talent hebben in België, artiesten met internationale klasse. Mijn persoonlijke hoogtepunten zijn de heel sterke opener van Bram Weijters’ Crazy Men met hun geraffineerde arrangementen, de dichter naar elkaar toegegroeide TaxiWars en hun sterke, lyrische set en tenslotte Fred Hersch met zijn pakkend, parelend pianospel waarbij de ruimte tussen de noten bijna even veel zegt als de noten zelf.”


 

 

 
     

 

 


 

 

   
 

 

- persbericht 26.07.2018 -
Jazz Middelheim gaat naar de bioscoop !

Binnen iets meer dan twee weken is het zover: het gezelligste jazzfestival van het land gaat van start! Om het publiek al helemaal warm te maken, slaat Jazz Middelheim de handen in elkaar met Cinema Cartoon's in Antwerpen. Op 1 en 8 augustus vertoont Jazz Middelheim er respectievelijk twee razend interessante documentaires: “Juul’s Ears” en “The Ballad of Fred Hersch”. Die laatste komt in zijn legendarische trio Jazz Middelheim betoveren op 11 augustus. Ook in “Juul’s Ears” horen we verschillende artiesten aan het woord die ooit al de affiche van Jazz Middelheim sierden en er dit jaar opnieuw staan. Archie Shepp, die op 12 augustus een tribute aan saxofoonlegende John Coltrane brengt, is maar een van de talloze voorbeelden.

Tickets voor deze filmvoorstellingen zijn te verkrijgen via www.cinemacartoons.be, tickets en festivalpassen voor Jazz Middelheim (Park Den Brandt, 9-12 augustus 2018) zijn verkrijgbaar via www.jazzmiddelheim.be of Fnac

 

Copyright foto Rob Miseur - Centro Studi Arrigo Polillo, Siena Jazz


 

Woensdag 1 augustus, 20u: Juul's Ears

Een heerlijk portret van de in 2008 overleden Juul Anthonissen en zijn ongeëvenaarde jazzclub Hnita Jazz Club, waar jazz grootheden als Chet Baker, Keith Jarrett en Charles Mingus passeerden. Boordevol archiefbeelden, oude opnames en exclusieve interviews toont de film hoe de ongebreidelde muziekpassie van één man Heist-op-den-Berg begin jaren vijftig op de muzikale wereldkaart plaatste.

 

Documentaire tot stand gekomen in co-productie met Kunstencentrum Nona. Regie: Philippe Cortens, Bob Maes & Carlo Dieltjens.

 

Woensdag 8 augustus, 20u: The Ballad of Fred Hersch


Fred Hersch speelde niet alleen samen met de allergrootsten, maar wordt nu zelf algemeen beschouwd als één van de meest innovatieve hedendaagse jazzpianisten. Hersch is de eerste pianist die een week lang in de legendarische jazzclub Village Vanguard in New York stond. De muziek van Hersch vormt een genre op zich, dat een hele generatie muzikanten heeft beïnvloed. Net zoals hij een voortrekkersrol speelt in zijn openheid over zijn geaardheid en zijn strijd met AIDS. Een intieme film over van één van de strafste jazzpianisten van het moment en zijn fantastische composities. 

 


01/08, 20u: Juul’s Ears @ Cinema Cartoon’s
Trailer

08/08, 20u: The Ballad of Fred Hersch @ Cinema Cartoon’s
Trailer

Cinema Cartoon’s
Kaasstraat 4-6, 2000 Antwerpen
Info & tickets via www.cinemacartoons.be

 

 


Jazz Middelheim
Park Den Brandt, Antwerpen
Do 9 augustus – zo 12 augustus 2018
Info & tickets: www.jazzmiddelheim.be
VVK tickets, jazz vouchers & meerdagenpassen via www.jazzmiddelheim.be of via Fnac
Volg Jazz Middelheim (@jazzmiddelheim) op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #jazzmiddelheim

 

 

 

 
     

 

 


 

 

   
 

 

- persbericht 18.07.2018 -Selah Sue en Ben l’Oncle Soul betoveren het Jazz Middelheimpodium met Jazz Loves Disney !


   

 

Disneymelodieën, in welke taal dan ook, zitten gegrift in ons collectief geheugen. Met hun project Jazz Loves Disney blaast de zeventienkoppige The Amazing Keystone Big Band uit Frankrijk Disneyklassiekers nieuw leven in. Op zaterdag 11 augustus maken de steengoede stemmen van Hugh Coltman, China Moses (dochter van Dee Dee Bridgewater!) en Myles Sanko het feest compleet. Onze eigenste Selah Sue en Fransman Ben l’Oncle Soul maken dat impressionante rijtje af. Deze avond wordt ongetwijfeld een van de meest betoverende in Jazz Middelheims geschiedenis!


Jazz Middelheim vindt plaats in Park Den Brandt in Antwerpen van 9 t.e.m. 12 augustus 2018. Tickets, waaronder meerdagenpassen, zijn te koop via www.jazzmiddelheim.be en Fnac.

 

     So this is love, zong Selah Sue

 

Toen Disney Selah Sue vroeg om op het tweede album van Jazz Loves Disney de Assepoesterklassieker “So This Is Love” (“Dit is het dan”) in te zingen, twijfelde ze geen seconde. Als kersverse moeder kon ze zich perfect inleven in de onvoorwaardelijke liefde waarrond het hele lied draait. The key to all heaven is ours, want speciaal voor Disney zakt ze op 11 augustus naar Jazz Middelheim af om ons met haar miraculeuze stem te bezweren. Ben l’Oncle Soul schakelt tempogewijs een versnelling hoger en brengt onder meer Jungleboekmeezinger “I Wanna Be Like You” (“Ik ben net als jij”) op het podium. De Fransman opende al op het Montreal Jazz Festival, kent het oeuvre van Frank Sinatra vanbuiten en vult moeiteloos de Parijse Zénith. Diezelfde zaterdag treden ook het Fred Hersch Trio, Robin Verheyen Quartet, Ben Sluijs Quartet en Sylvain Rifflet aan.


Jazz Middelheim, groene oase voor muziekliefhebbers


Over 3 weken tovert Jazz Middelheim voor de 37ste keer het Antwerpse Park Den Brandt om tot een groene oase voor jazzliefhebbers die graag buiten de lijntjes kleuren. Op 9 augustus komen hiphoppers Yasiin Bey (voorheen gekend als Mos def) en Talib Kweli in hun legendarische Black Starformatie de tent in vuur en vlam zetten met het Hypnotic Brass Ensemble uit Chicago. De stoelen gaan even opzij, want op deze eerste dag met Kamasi Washington, TaxiWars, Bram Weijters’ Crazy Men en het jong geweld van Steiger, MDC III, Dijf Sanders en Nordmann, is het onmogelijk om stil te blijven zitten.

Vrijdag 10 augustus kleurt zwart-geel-rood, want de crème van de Belgische scene passeert de revue: Melanie De Biasio krijgt na haar fel bejubelde optreden in 2016 ongetwijfeld ook dit jaar weer het hele park muisstil. Philip Catherine brengt voor de eerste keer ooit de artiestenline-up van zijn legendarische LP ‘September Man’ (1974) live samen in een heuse Reunion Band. Het jazztrio De Beren Gieren won de Klaraprijs voor Beste Belgische jazz-cd met hun nieuwste ‘Dug Out Skyscrapers’ en mag op Jazz Middelheim tonen waarom. Op de Club Stage viert Brussels Jazz Orchestra zijn 25-jarig bestaan met vier uiteenlopende projecten: We Orchestrate Words (of WOW), We Have A Dream, Kaneelvingers en Footprint.

Zondag 12 augustus staat zo goed als helemaal in het teken van de saxofoon. Wanneer de ene saxofoonlegende de andere eert, krijg je het fijnste staaltje jazzgeschiedenis voorgeschoteld. Archie Shepp’s Tribute to John Coltrane is een uniek en onmisbaar concert, waarin hij bijgestaan wordt door trompettist Randy Brecker. Daarvoor palmen Steve Coleman & The Five Elements de Main Stage in. Saxofonist Coleman past voor veel van zijn tijdgenoten in hetzelfde rijtje als Charlie Parker, Ornette Coleman en ja, ook Coltrane. Saxofonist Robin Verheyen & pianist Bram De Looze nodigen Amerikaans slagwerker Joey Baron uit, jarenlange sparring partner van John Zorn, Bill Frisell & Marc Copland, uit op het podium. De Main Stage wordt geopend door Aka Moon, het Belgisch jazztrio dat ritmische geluiden uit het Oosten en Afrika integreert in hun repertoire en zo een uniek geluid produceert. 
Op de Club Stage viert het avant-gardistische Mâäk zijn twintigste verjaardag.Donderdag 9 augustus 2018
[Main Stage] Black Star ft. Yasiin Bey & Talib Kweli with Hypnotic Brass Ensemble, Kamasi Washington, TaxiWars, Bram Weijters’ Crazy Men; [Club Stage] Nordmann, Dijf Sanders, MDC III, Steiger

Vrijdag 10 augustus 2018
[Main Stage] Melanie De Biasio, Philip Catherine Reunion Band, De Beren Gieren, FONS. ft. Logan Richardson; [Club Stage] WOW (We Orchestrate Words), We Have A Dream, Kaneelvingers, Footprint

Zaterdag 11 augustus 2018
[Main Stage] Jazz Loves Disney, Fred hersch Trio, Robin Verheyen Quartet, Ben Sluijs Quartet; [Club Stage] Sylvain Rifflet Re-Focus, Sylvain Rifflet Mechanics, Sylvain Rifflet Moondog Influences, Sylvain Rifflet & Joce Mienniel Duo

Zondag 12 augustus 2018
[Main Stage] Archie Shepp Tribute to Coltrane w/ special guest, Steve Coleman & the Five Elements, Verheyen - Baron - De Looze Trio, Aka Moon; [Club Stage] Mâäk Spirit presents… Big Ensemble, Mâäk Quintet, Mâäk Five, Mâäk 4tet
Praktische informatie
Jazz Middelheim
Park Den Brandt, Antwerpen
Do 9 augustus – zo 12 augustus 2018
Info & tickets: www.jazzmiddelheim.be
VVK tickets, jazz vouchers & meerdagenpassen via www.jazzmiddelheim.be of via Fnac
Volg Jazz Middelheim (@jazzmiddelheim) op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #jazzmiddelheim

 

 

 
     

 

   
 

- persbericht 09.05.2018 -

 
 

 

Jazz Middelheim vervolledigt zijn programma met Archie Shepp, Jazz Loves Disney, Steve Coleman, Fred Hersch, Robin Verheyen, …
 

 
Archie Shepp, Jazz Loves Disney, Steve Coleman, Fred Hersch, Robin Verheyen, …: Jazz Middelheim vervolledigt zijn programma

 

    De zon liegt er niet om, de Antwerpse zomer hangt in de lucht! Geen reden om naar het buitenland te trekken, Park Den Brandt is waar dromen werkelijkheid worden. Op 11 augustus kan ieders innerlijke kleine kind zijn hart ophalen aan Jazz Loves Disney, dat Disneyklassiekers nieuw leven inblaast. Jazzpianist van de bovenste plank Fred Hersch komt in trio het park betoveren, saxofonisten Robin Verheyen, tevens dit jaars artist in residence, en Ben Sluijs doen dat in kwartet. Op zondag 12 augustus sluit levende legende Archie Shepp het festival in schoonheid af met een ode aan de grote saxofoonmeester, John Coltrane. Saxofonist Steve Coleman tilt met zijn Five Elements zijn composities en improvisatie tot een hoger niveau. Het Verheyen - Baron - De Looze Trio brengt twee van Belgiës meest vooraanstaande jazzers (saxofoon en piano) samen met Amerikaans slagwerker Joey Baron. Belgisch trio Aka Moon en het avantgardistische Mâäk Spirit, vieren respectievelijk hun 25- en 20-jarig bestaan op Jazz Middelheim. Op 10 augustus voegt Logan Richardson zich bij jazztrio FONS., een coaching project met het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Jazzfanaten aller landen, verenigt u!

    

11 augustus: Everybody wants to be a jazz cat!


In welke taal dan ook, Disneyliedjes zitten gegrift in ons collectief geheugen en worden van generatie op generatie doorgegeven. Het Franse project Jazz Loves Disney van het zeventienkoppige The Amazing Keystone Big Band steekt de mooiste Disneyklassiekers in een jazzjasje. De beste vocalisten zoals Jamie Cullum, Gregory Porter, Melody Gardot en onze eigenste Selah Sue leenden er maar al te graag hun stem aan uit. Naar Antwerpen komen deze zomer Hugh Coltman, China Moses (dochter van Dee Dee Bridgewater!), Myles Sanko en nog twee exclusieve surprise guests. Fred Hersch, leerkracht van o.a. Brad Mehldau en Ethan Iverson (Bad Plus) werd ooit eens door collega Jason Moran omschreven als de pianoversie van basketbalspeler Lebron James: “pure perfection”. In 2006 ruilde Belgiës bekendste saxofonist Robin Verheyen ons land in voor New York. Met pianist Marc Copland, bassist Drew Gress en de legendarische drummer Billy Hart keert hij als Robin Verheyen Quartet terug naar Antwerpen voor een indrukwekkend concert. In zijn nieuwe kwartet laat Ben Sluijs zich bijstaan door ervaren rot Dré Pallemaerts op drums en jonge wolven Bram De Looze en Lennart Heyndels op piano en contrabas. Poëtische en soms mysterieuze en meditatieve jazz.

De saxofoon in al zijn glorie op 12 augustus


Adolphe Sax zou trots zijn! Zondag 12 augustus, tevens de laatste festivaldag, staat zo goed als helemaal in het teken van de saxofoon. Wanneer de ene saxofoonlegende de andere eert, krijg je het fijnste staaltje jazzgeschiedenis voorgeschoteld. Archie Shepp’s Tribute to John Coltrane is een uniek en onmisbaar concert. Daarvoor palmen Steve Coleman & The Five Elements de Main Stage in. Saxofonist Coleman past voor veel van zijn tijdgenoten in hetzelfde rijtje als Charlie Parker, Ornette Coleman en ja, ook Coltrane. Saxofonist Robin Verheyen & pianist Bram De Looze nodigen Amerikaans slagwerker Joey Baron uit, jarenlange sparring partner van John Zorn, Bill Frisell & Marc Copland uit op het podium. De Main Stage wordt geopend door Aka Moon, het Belgisch jazztrio dat ritmische geluiden uit het Oosten en Afrika integreert in hun repertoire en zo een uniek geluid produceert.
Op de Club Stage viert Mâäk Spirit zijn twintigste verjaardag. Als een van de meest actieve avantgardistische jazzformaties uit België, komen ze in vier verschillende opstellingen uit de hoek: Mâäk 4tet, Mâäk Five, Mâäk Quintet en tenslotte hun Big Ensemble!Artist in residence Robin Verheyen en coach Logan Richardson


Voor de 37ste editie van Jazz Middelheim is er naar jaarlijkse gewoonte een artist in residence, die de festivalbezoeker in verschillende vormen en bezettingen kennis laat maken met zijn oeuvre. Dit jaar nodigt Jazz Middelheim met trots Robin Verheyen uit, die er staat met TaxiWars (09/08), Robin Verheyen Quartet (11/08) en Verheyen-Baron-De Looze Trio (12/08).
Elk jaar richt Jazz Middelheim zijn spots op het jazztalent uit het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. FONS. is een jazztrio dat bestaat uit (ex-)conservatoriumstudenten Lennert Baerts (saxofoon), Gert-Jan Dreessen (drums) and Jeroen Reggers (gitaar). Hun hedendaagse jazz met sterke grooves wordt bijgestaan door Logan Richardson, met wie ze in mei een eerste keer samenzitten. De saxofonist en componist uit Kansas City speelde live en in de studio met muziekmeesters zoals Joe Chambers, Butch Morris, Ambrose Akinmusire, Nasheet Waits, Billy Hart en Jason Moran .

 
 

 

 
     

 

 

 VVK tickets & jazz vouchers via www.jazzmiddelheim.be
Volg Jazz Middelheim (@jazzmiddelheim) op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #jazzmiddelheim


 

 

 


 

 

 

   
 

 

- persbericht 18.04.2018 -

 Jazz Middelheim presenteert: Black Star ft. Yasiin Bey (Mos Def) & Talib Kweli with Hypnotic Brass Ensemble en TaxiWars


Black Star ft. Yasiin Bey (Mos Def) & Talib Kweli with Hypnotic Brass Ensemble en TaxiWars vervoegen Kamasi Washington op eerste dag Jazz Middelheim

 

Titanen van de hip hop, Yasiin Bey (voormalige Mos Def) en Talib Kweli oftewel Black Star laten de 37ste editie van Jazz Middelheim vanaf dag een knallen. Op donderdag 9 augustus doen ze de tent ontvlammen met de briljante bad boys of jazz, het Hypnotic Brass Ensemble uit Chicago. Eerder die dag treedt ook TaxiWars op, geleid door Antwerpens muzikale trots Tom Barman (dEUS). Samen met Belgiës bekendste saxofoonspeler Robin Verheyen, bassist Nicolas Thys en drummer Antoine Pierre combineert hij lyrics, poëzie en jazz met een rockintensiteit zonder te vervallen in jazzcrooners. Met de reeds bevestigde Kamasi Washington, Bram Weijters’ Crazy Men op de Main Stage en Nordmann, Dijf Sanders, MDC III en nieuwkomer Steiger op de Club Stage maakt Jazz Middelheim zich klaar voor de eerste staande concertdag in zijn geschiedenis. Want op zo’n muziek kan je niet blijven stilzitten.

 

 

Hip hop goes jazz: Black Star with Hypnotic Brass Ensemble


20 jaar na de release van de hiphopklassieker en doorbraakplaat van Black Star, ‘Mos Def & Talib Kweli Are Black Star’, komen Yasiin Bey (de nieuwe pseudoniem van Mos Def) en Talib Kweli weer de podia onveilig maken. Hun live comeback en gefluisterde nieuwe plaat in 2018 geproducet door Madlib wordt door de fans enthousiast onthaald: in 2016 kondigde Yasiin Bey namelijk zijn artistiek pensioen aan. Na vier succesvolle soloplaten als Mos Def en meer dan 30 vertoningen op het witte doek, had hij het helemaal gehad met de manier waarop de entertainmentwereld draait. Creativiteit kruipt echter waar het niet gaan kan en een jaar na zijn Final Tour slaan hij en Talib Kweli weer de handen in elkaar. Ze worden hiervoor bijgestaan door Chicago’s meest getalenteerde brassband, Hypnotic Brass Ensemble. Deze zeven broers, allemaal zonen van jazztrompettist Phil Cohran, hebben samenwerkingen met o.a. Prince, Erykah Badu, Gorillaz en Tony Allen op hun palmares staan. Hun gezamenlijk optreden wordt een spetterende wervelwind tussen hip hop en jazz.TaxiWars: taxi met een ziel en chauffeur met muzieksmaak


“Een taxi die al heel wat rondjes op zijn teller heeft staan, ruikt naar koffie en take-out food en waar een plaat van Pharoah Sanders in wordt grijsgedraaid.” Zo omschreven de mannen van TaxiWars hun debuutplaat ‘FEVER’ maar vooral ook de sfeer die ze live brengen. De groep draait rond dEUS-vocalist Tom Barman, saxofonist Robin Verheyen, bassist Nicolas Thys en drummer Antoine Pierre. Dit kwartet aan rauw talent neemt je mee op een rit waar je niet meer af wil.

9 augustus wordt een dag waarop je niet kan stilstaan


Kamasi Washington, de jazzsaxofonist uit Los Angeles die met zijn solodebuut ‘The Epic’ een groter en jonger publiek voor jazz wist warm te maken, bleef de verwachtingen in stand houden met zijn nieuwe bekroonde EP ‘Harmony of Difference’. In 2018 brengt hij een nieuwe plaat ‘Heaven and Earth’ uit, die hij exclusief op Jazz Middelheim zal voorstellen. Bram Weijters brengt met zijn project “Crazy Men”, naar Koen De Bruynes cultalbum uit 1974, jazzrock van de bovenste plank en dompelt zijn publiek onder in het magistrale 70s tijdperk. Op de Club Stage passeert de crème van de jonge Belgische scene de revue: het elektrisch geladen Nordmann, Dijf Sanders’ kokende exotica, het saxofoon- en drumspel van Mattias de Craenes MDC III en Steiger, winnaar van Jong Jazztalent Gent 2017. Deze eerste festivaldag is er eentje waarop je onmogelijk niet kan bewegen en dansen. Nu het programmaplaatje voor 9 augustus compleet is, schuift Jazz Middelheim voor deze eerste dag even de stoelen opzij.

Het volledige programma van Jazz Middelheim wordt binnenkort aangekondigd! Tickets zijn te koop via www.jazzmiddelheim.be of Fnac.
VVK tickets & jazz vouchers via www.jazzmiddelheim.be
Volg Jazz Middelheim (@jazzmiddelheim) op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #jazzmiddelheim


 

 

 
 

 

 
     

 

 


 

 

   
     
 

 

- persbericht 28.03-2018 -

 

 

 

Nieuwe namen voor Jazz Middelheim 2018


Kamasi Washington,Philip Catherine Reunion Band,De Beren Gieren, Bram Weijters,
Nordmann, …Een Antwerpse zomer is niet compleet zonder Jazz Middelheim! Met het lievelingsseizoen in zicht, licht Vlaanderens gezelligste festival graag een tipje van de programmasluier op 9 en 10 augustus. Kamasi Washington, Bram Weijters’ Crazy Men, Nordmann, Dijf Sanders, MDC III en nieuwkomer Steiger warmen de eerste festivaldag op. Op 10 augustus palmen Belgische wereldtalenten het park in. Melanie De Biasio, Philip Catherine Reunion Band en De Beren Gieren zorgen voor hoogtepunten op de Main Stage. Op de Club Stage viert Brussels Jazz Orchestra zijn 25-jarig bestaan met vier unieke projecten: We Orchestrate Words, We Have A Dream, Kaneelvingers en Footprint.
De 37ste editie van Jazz Middelheim loopt van 9 t.e.m. 12 augustus in het Antwerpse Park Den Brandt. De ticketverkoop – ook de meerdagenpassen – gaat meteen van start via www.jazzmiddelheim.be.9 augustus: Kamasi Washington & jazz voor alle generaties
Kamasi Washington, de jazzsaxofonist uit Los Angeles die met zijn solodebuut ‘The Epic’ een groter en jonger publiek voor jazz wist warm te maken, blijft de verwachtingen in stand houden met zijn nieuwe bekroonde EP ‘Harmony of Difference’. Bram Weijters brengt met zijn project “Crazy Men”, naar Koen De Bruynes cultalbum uit 1974, jazzrock van de bovenste plank en dompelt zijn publiek onder in het magistrale 70s tijdperk. Op de Club Stage passeert de crème van de jonge Belgische scene de revue: het elektrisch geladen Nordmann, Dijf Sanders’ kokende exotica, het saxofoon- en drumspel van Mattias de Craenes MDC III en Steiger, winnaar van Jong Jazztalent Gent 2017.10 augustus: Belgisch jazztalent van wereldniveau
De Belgische jazzgrond oogst het beste fruit, dat bewijst deze tweede festivaldag als geen ander. Melanie De Biasio krijgt na haar fel bejubelde optreden in 2016 ongetwijfeld ook dit jaar weer het hele park muisstil. Philip Catherine brengt voor de eerste keer ooit de artiestenline-up van zijn legendarische LP ‘September Man’ (1974) live samen in een heuse Reunion Band. Het jazztrio De Beren Gieren won net de Klaraprijs voor Beste Belgische jazz-cd met hun nieuwste ‘Dug Out Skyscrapers’ en mag op Jazz Middelheim tonen waarom. Op de Club Stage viert Brussels Jazz Orchestra zijn 25-jarig bestaan met vier uiteenlopende projecten. We Orchestrate Words (of WOW) brengt rap, soul, grooves en jazz samen. We Have A Dream gaat op zoek naar de pioniers van de protestsong. Kaneelvingers brengt Stefan Hertmans’ gelijknamige dichtbundel muzikaal tot leven. Footprint maakt een representatieve wandeling doorheen BJO’s indrukwekkende recente oeuvre.


Samenwerking met Antwerpse kunstenares Tinka Pittoors: daar zit muziek in

Voor de officiële affiche van Jazz Middelheim, maakte Antwerps beeldend kunstenares Tinka Pittoors een unieke omgevingssculptuur. De dissonante ritmiek die in het spel tussen de saxofoon, de hand, de figuurtjes en de sculpturale structuur zit, ademt jazz. Pittoors weet als geen ander kant-en-klare objecten in een zelfontworpen, artificiële omgeving te plaatsen die toch natuurlijk aanvoelt. Verrassen door aan het gekende een onverwachte draai te geven: laat dat nu net iets zijn waar elke jazzmuzikant in uitblinkt.


Het volledige programma van Jazz Middelheim wordt binnenkort aangekondigd! Tickets zijn te koop via www.jazzmiddelheim.be of Fnac.VVK tickets & jazz vouchers via www.jazzmiddelheim.be
Volg Jazz Middelheim (@jazzmiddelheim) op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #jazzmiddelheim


 

 

 
 

 

 
     

 


 

   
 

 

- Persbericht (21.12.2017) -

 

Jazz Middelheim 2018 pakt uit met publieksfavoriet MELANIE DE BIASIO als eerste naam

 Van 9 t.e.m. 12 augustus 2018 tovert Jazz Middelheim het Antwerpse Park Den Brandt voor de 37ste keer om tot een oase voor jazzliefhebbers. Op vrijdag 10 augustus mag de nationale artieste met internationale uitstraling Melanie De Biasio het hoofdpodium afsluiten. Na drie uitverkochte en fel bejubelde passages in de AB dit najaar, wordt haar Middelheim optreden een exclusieve kans om Melanie De Biasio in zomer 2018 in Vlaanderen aan het werk te zien. De ticketverkoop gaat meteen van start.

 

 

Melanie De Biasio is geen jazz, maar óók jazz

“Het hoogtepunt van Jazz Middelheim 2016”. Zoveel lof kreeg Melanie De Biasio nadat ze in 2016 met haar poreuze soulstem en haar getalenteerde band het publiek in Antwerpen helemaal voor zich won. Een natuurtalent van eigen bodem dat buiten Zap Mama de enige Belgische artieste is die ooit in Later… with Jools Holland optrad. Haar doorbraak kwam er met het gelauwerde ‘No Deal’ in 2013. Terwijl de daaropvolgende 24 minuten durende EP ‘Blackened Cities’ ontroerde in zijn grootsheid, klinkt de nieuwste telg ‘Lilies’ dan weer een stuk intiemer. De nood aan eigen ruimte en herbronning die ze opzocht om deze plaat te creëren, wil ze ook aan haar collega’s aanbieden in haar thuisstad Charleroi, waar ze samen met tien mecenassen een kunstenaarsresidentie bouwt. De sterke breekbaarheid die De Biasio telkens live weet te brengen, levert haar met recht de ene lovende recensie na de andere op.

 

Less jingle, more jazz

Teleurstellende cadeaus onder de kerstboom, komt dat bekend voor? Jazz Middelheim zegt resoluut neen tegen dit soort eindejaarstradities en biedt jazz vouchers aan die achteraf kunnen omgeruild worden voor tickets, drank- en eetbonnen of officiële merchandising. Een ideale oplossing voor wie nog last minute op zoek is naar het perfecte geschenk.

Meer namen voor Jazz Middelheim volgen later.

 VVK tickets & jazz vouchers via www.jazzmiddelheim.be
Volg Jazz Middelheim (@jazzmiddelheim) op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #jazzmiddelheim


 

 
     


PROGRAMMA

voor laatste updates, kijk hier

 

 
     

 

 


© AZ

 ©  JAZZEPOES 2018

ZEPOES

 

 

up again !

 

 

 

back to start !