back to start !

 

 

 

GENT JAZZ

 

 




 

 


PROGRAMMA


 


 

 

 

CONCERTVERSLAGEN


 

 

donderdag 5 Juli

vrijdag 6 Juli

zaterdag 7 Juli



                    

 

 

Tussen 29 juni en 8 juli op de Bijlokesite



 


 

 

 

 

- persbericht 08.07.2018 -



Gent Jazz Festival 2018: een zonovergoten muzikale hoogmis




 



Gent Jazz Festival 2018 (7 festivaldagen verspreid tussen 29 juni en 8 juli) lokte dit jaar niet minder dan 32.000 bezoekers naar de 13de-eeuwse abdijtuinen van De Bijloke. De opkomst ligt hiermee in dezelfde lijn als voorafgaande jaren, met piekmomenten op uitverkochte concertdagen met acts Melanie De Biasio (1 juli), Paolo Conte (6 juli) en The Roots (8 juli). Niet enkel de artiesten op de Main Stage konden op veel bijval rekenen, ook de kleinere en uiterst gezellige Garden Stage liep vol bij elk concert van nieuwere talenten uit de scene. De stralende zon, met later op de avond telkens een zacht briesje, was een dagelijkse geliefde kompaan.
De grote namen bevestigden elke avond opnieuw waarom ze hun sterrenstatuut verdiend hadden en de jonge talenten verrasten en ontroerden. Staande ovaties waren er dan ook bij de vleet. De Belgische muziekgrond staat vruchtbaarder dan ooit, zo bewijst zeker de helft van de affiche. David Byrne legde op de eerste avond de lat meteen hoog met een show die van begin tot eind – zowel muzikaal als choreografisch – strak in elkaar zat. Talking Heads-klassiekers en nummers uit zijn recentste American Utopia wisselden elkaar moeiteloos af. Melanie De Biasio kreeg twee dagen later opnieuw de tent muisstil, een van haar specialiteiten. Koning der entertainers Tom Jones kreeg op 3 juli zelfs de grootste scepticus aan het dansen en verblufte met zijn nog steeds intacte stembereik. Het was lang stil rond topsaxofonist Chico Freeman, maar die schade haalde hij meer dan in op 5 juli. Op 6 juli zat het humeur goed en dat was niet enkel dankzij de overwinning van onze Duivels. Italiaanse maestro Paolo Conte deed ons vergeten dat hij al 81 jaar oud was en liet ons wegdromen op de tonen van “Via Con Me” en “Max”. Op 7 juli, hoogdag voor de jazz cats, passeerde de crème van de (Amerikaanse) jazzscene de revue met free jazzkoning Pharoah Sanders als afsluiter. Deze 8e juli moet nog tot een einde komen, maar met het beste van de hiphopscene op het podium, wordt deze topeditie hoe dan ook knallend afgesloten!


De highlights van Bertrand Flamang, festivaldirecteur


“Ik ben blij om vast te stellen dat mensen steeds meer naar ons komen om nieuwe bands te ontdekken, en ons niet enkel op de headliners beoordelen. Bovendien promoten we hiermee ook het groot talent dat in ons Belgenlandje zit. Voor mij zijn FUNDAMENT, David Byrne en Pharoah Sanders hoogtepunten. De twee eerste slagen erin een smaakvolle, creatieve enscenering op poten te zetten die de muziek enkel versterkt en niet als afleiding dient. FUNDAMENT was voor mij een van die extremen die misschien een paar mensen uit de tent doet lopen, maar hoofdzakelijk het publiek verbaasde en verrukte. Jazzgrondlegger Pharoah Sanders gaf dan weer een dwarsdoorsnede van zijn volledige oeuvre. Van extatische solomomenten tot een bijna gospelachtige afsluiter van de set. Je zou het nooit denken dat zo’n muziek mensen aan het dansen krijgt, maar het tegendeel was waar. Laat ik ook niet Too Noisy Fish, Ambrose Akinmusire, Dan Weiss Starebaby en Chico Freeman vergeten.”


Pentadox wint Jong Jazztalent 2018



Op 1 juli maakten Gent Jazz Festival en partner brouwerij Duvel-Moortgat de winnaars van Jong Jazztalent Gent 2018 bekend: Pentadox. Deze Belgische hedendaagse jazzband die bestaat uit Sylvain Debaisieux (tenorsaxofonist), Bram De Looze (piano) en Samuel Ber (drums) mixt intuïtie met ratio. Voor hun project willen ze hun trio uitbreiden en artiesten in residentie uitnodigen. Onder andere trombonist George Lewis helpt hen hun muziekwoordenschat uitbreiden. Het budget van € 10.000 dat Jong Jazztalent Gent met zich meebrengt, is het perfecte duwtje in de rug.



Robin Verheyen en Niels Van Heertum winnen de SABAM Jazz Awards



Op 5 juli reikte Minister van Cultuur Sven Gatz de SABAM awards uit. De prijs voor Jong Talent en de bijhorende chèque van 5.000 euro ging naar euphoniumspeler Niels Van Heertum. De award Gevestigde Waarde was voor saxofonist Robin Verheyen. Aan deze award is een bedrag van 10.000 euro verbonden.


Gent Jazz Festival ook tijdens jaar actief


De Bijloke is Gent Jazz Festivals natuurlijke biotoop en deze match made in heaven viert ondertussen al zijn 17de verjaardag. Op woensdag 20 februari 2019 nodigt Gent Jazz Festival de enige echte Joshua Redman uit in het Bijloke muziekcentrum. Redman stond op het podium met de groten zoals B.B. King, Herbie Hancock, Dianne Reeves en Quincy Jones. Helemaal uit Californië komt deze saxofoonkeizer nu ook ons ontroeren. Het Ben Sluijs Quartet opent, de perfecte gelegenheid om Belgisch jazztalent extra in de verf te zetten. Een eerste gooi naar wat een mooie traditie kan worden. Dit liefdesliedje is nog lang niet uitgezongen !



www.gentjazz.com

 

 

Volg Gent Jazz Festival (@gentjazzfestival) op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #gentjazz

 

 

 

 

 

 


 

 

 

- persbericht 05.07.2018 -



 



 

 

Robin Verheyen en Niels Van Heertum winnen Sabam Jazz Awards !



Sabam heeft een hart voor jazz en onderstreept dit jaarlijks met de Sabam Jazz Awards. Op 5 juli reikt Minister van Cultuur Sven Gatz de awards uit tijdens het Gent Jazz Festival. De prijs voor Jong Talent en de bijhorende chèque van 5.000 Euro gaat naar euphoniumspeler Niels Van Heertum. De award Gevestigde Waarde is voor saxofonist Robin Verheyen. Aan deze award is een bedrag van 10.000 Euro verbonden.



 

Robin Verheyen is een veelzijdig talent


Robin Verheyen wordt door de jury beloond om zijn artistieke keuzes en veelzijdigheid als saxofonist. Als muzikant en componist beschikt hij over een indrukwekkende focus en unieke persoonlijkheid. Ook in het buitenland gaat het hard en dit bleef niet onopgemerkt. “Het is super om deze prijs in België te mogen ontvangen, omringd door mensen die mij van in het begin gesteund hebben. Deze Sabam Jazz Award is een fijne bekroning voor een internationale carrière die hier begon”, klinkt het.




 

Niels Van Heertum beloond om grensverleggende attitude

 

Niels Van Heertum is een jong talent omwille van zijn grensverleggende attitude. De jury accentueert het pionierswerk dat Niels levert als euphoniumspeler, een minder bekend instrument binnen de jazz. Zelf benadrukt de winnaar de diversiteit binnen jazz: “Jazz heeft vele gezichten. Zelf heb ik me verdiept in vrije improvisatie en mengvormen met andere genres, traditionele jazz speel ik zelden. Blij dat de jury zulke keuzes waardeert."
De Sabam Jazz Awards zijn dit jaar aan hun negende editie toe. De prijzen worden afwisselend in beide gemeenschappen uitgereikt. Dit jaar worden twee muzikanten uit de Vlaamse gemeenschap gelauwerd. De jury bestaat uit Pieter Koten, Roel Vanhoeck, Toon Van Deuren, Wim Wabbes en Mik Torfs.

Wat zei de jury?


Robin Verheyen


“Veelzijdig talent dat zich laat gelden als uitmuntend muzikant, producer en componist binnen jazz en klassieke muziek.”“Waardering voor zijn internationale carrière waarvan jongste album op een major label het bewijs is.”
“Naast de vele internationale projecten blijft Robin Verheyen verankerd in de nationale scene met zijn project TaxiWars en duurzame samenwerking met pianist Bram De Looze”
“Robin zijn artistieke keuzes getuigen steeds van een indrukwekkende focus en unieke persoonlijkheid.”



Genomineerden: Jozef Dumoulin, Robin Verheyen, Ben Sluijs, Teun Verbruggen en Tuur Florizoone.



Niels Van Heertum


“Getuigt van een unieke, creatieve geest en grensverleggende attitude.”
“Eist een plaats op voor de euphonium in de wereld van de jazz, een niet-evident en minder bekend instrument. Niels levert pionierswerk op zijn instrument”
“Bouwt al verschillende jaren eigenzinnig en met veel durf aan een uniek parcours, dit als componist en muzikant”
“Waardering voor de brede carrière van deze muzikant. Niels is actief in diverse projecten binnen verschillende disciplines.”

 

Genomineerden: Thijs Troch, Niels Van Heertum, Gilles Vandecaveye, Elias Devoldere, Rob Banken en Hendrik Lasure.


Over Sabam Jazz Awards



De Sabam Jazz Awards werden voor het eerst uitgereikt in 2010. De prijs wordt gegeven aan een jazz muzikant die zich onderscheidt van zijn of haar tijdsgenoten op basis van carrière en verwezenlijkingen binnen het genre. De awards komen voort uit het vroegere Django D’Or. Naast een officiële erkenning wil Sabam actief bijdragen tot de carrière van jazz muzikanten. Zo wordt de geldprijs onder meer gebruikt voor de aankoop van instrumenten, studiotijd of workshops.
Als gevestigde waarde werden in het verleden artiesten als Manu Hermia, Peter Vermeersch, Laurent Blondiau, Bart Maris, David Linx, Kris Defoort, Fabrice Alleman en Fred Van Hove gelauwerd. Voor Jong Talent vielen Felix Zurstrassen, Bram De Looze, Antoine Pierre, Seppe Gebruers, Guillaume Vierset, Lander Gyselinck, Igor Gehenot en Janos Bruneel reeds in de prijzen.


Over Sabam



Sabam werd in 1922 opgericht door auteurs, vóór auteurs. Als privébedrijf int, beheert en verdeelt Sabam de auteursrechten die de auteurs toekomen. Ze is de tussenschakel tussen de scheppende kunstenaar en de gebruiker van de werken. Sabam staat garant voor een eerlijke vergoeding van de auteurs voor het gebruik van hun werken buiten de familiale kring.
Sabam heeft een multidisciplinair karakter. Als grootste culturele bedrijf in België vertegenwoordigt ze 41.000 auteurs en ruim 4 miljoen creaties. Sabam speelt een actieve rol in de cultuurverspreiding in binnen- en buitenland via de ondersteuning die ze biedt aan auteurs en het netwerk dat ze ter beschikking stelt. Sabam vertegenwoordigt zowel het Belgische als het internationale muziekrepertoire.

Over Gent Jazz Festival


Gent Jazz Festival ontstond 17 jaar geleden in het Gentse Gravensteen onder de naam Blue Note Records Festival, waarna het verhuisde naar de 13de-eeuwse abdijtuinen van de Bijloke. Sindsdien ontpopte deze kleine rebel in het Vlaamse festivallandschap zich tot een jaarlijks meerdaags feest dat jazzliefhebbers verrast en nieuwkomers uitdaagt. Dit jaar loopt het festival van 29 juni t.e.m. 8 juli met grote kleppers als David Byrne van wijlen Talking Heads, Melanie De Biasio, Tom Jones, sterrengroep Hudson met o.a. Jack DeJohnette en John Scofield, Chico Freeman, Paolo Conte, Kandace Springs, Pharoah Sanders, The Roots en Selah Sue.

 


De editie in 2019 vindt plaats van 11 t.e.m. 21 juli


 


Tickets & info: www.gentjazz.com

 

 

Volg Gent Jazz Festival (@gentjazzfestival) op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #gentjazz

 

 

 

 

 


 

 

 

 

- persbericht 01.07.2018 -

 





Pentadox wint Jong Jazztalent Gent 2018




Gent Jazz Festival maakt vandaag om 17u25 op de Main Stage de winnaar van Jong Jazztalent Gent 2018 bekend. Jazztrio Pentadox met saxofonist Sylvain Debaisieux, pianist Bram De Looze en drummer Samuel Ber wint de wedstrijd en mag een jaar lang in nauw overleg met de festivalorganisatie en een budget van 10.000 euro aan zijn ingediende project werken !



De winnaar van Jong Jazztalent Gent 2018 is dus gekend: Pentadox. Deze Belgische hedendaagse jazzband die bestaat uit Sylvain Debaisieux (tenorsaxofonist), Bram De Looze (piano) en Samuel Ber (drums) mixt intuïtie met ratio. Elke track is als een bordspel, met z’n eigen regels, melodieën, ritmes en een eigenzinnige filosofie. Voor hun project willen ze hun trio uitbreiden en artiesten in residentie uitnodigen. Onder andere trombonist Georg Lewis helpt hen hun “band vocabulary” uitbreiden. Een eerste stap naar een latere albumrelease.

Jong Jazztalent Gent ging voor de 18de keer op zoek naar getalenteerde jazzbands met een bijzonder en ambitieus project. Uit de 25 inzendingen koos de jury, bestaande uit een groep professionelen uit de sector, de band die zichzelf het Jong Jazztalent van België mag noemen. Beloning? Een podiumplek op de Main Stage van Gent Jazz Festival 2019, professioneel advies, studiotijd en een jaar lang de tijd om het ingediende project uit te werken met een geldsom van € 10.000.

 

Jong Jazztalent Gent is een initiatief van Brouwerij Duvel Moortgat en Gent Jazz Festival, met de steun van het Vi.be-platform van Poppunt.



En hoe zit het met de winnaars van vorig jaar ?



Steiger, dat zijn Gilles Vandecaveye (toetsen), Kobe Boon (bas) en Simon Raman (drums). In de loop van het jaar werkten ze aan hun project #LOCATIONS. De drie muzikanten treden in gesprek via zelfgeschreven composities en vrije improvisaties. Hun uiteenlopende invloeden vormen samen met hun gezamenlijke jazzachtergrond de unieke sound van de band. Steiger nam in de loop van het jaar zeven verschillende nummers op zeven verschillende locaties op en verwerkt die omgevingen via soundscapes in hun livenummers. Op 1 juli openen ze hiermee de tweede dag van Gent Jazz Festival.
Deze zomer ook nog te zien op Jazz Middelheim, daarna release van hun volgend CD/LP bij SDBAN die hand in hand gaat met een tournee doorheen de Benelux.




Tourdates & info via
Band website
Tourdates



 

 


Tickets & info: www.gentjazz.com

 

 

Volg Gent Jazz Festival (@gentjazzfestival) op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #gentjazz

 
 

 

 


 

 

 

- persbericht 21.06.2018 -

 

 

 

Kijk samen met Marie-Jeanne, Urbain of Yvonna naar Björn Björnk Björk op het Sint-Pietersplein op 11 juli !

 

 



 

 


Zorgresidentie Ter Rive heeft het mooiste uitzicht op het Sint-Pietersplein. Het contrast tussen de lege bezoekersstoelen in de residentenkamers en het vele volk dat samenkomt om artiesten als Leonard Cohen, Prince en nu op 11 juli ook Björk aan het werk te zien, kan niet groter zijn. Maar liefst 60% van de ouderen voelt zich eenzaam. Gent Jazz Festival, de organisatoren achter het unieke Björkconcert, slaan de handen in elkaar met Gents creatief collectief Hummingbird om deze vereenzaming tegen te gaan. Vanaf donderdag 21 juni staan via www.bjork.gent 10 Balcony Seats te koop. Nestel je in de comfortabele zetels van Marie-Jeanne (96), Urbain (88) of Yvonna (94) en geniet van de beste plaatsen voor het meest exclusieve concert van deze zomer! De opbrengst van deze 10 Balcony Seats gaat integraal naar vzw Enchanté. Dit Gentse netwerk van hartelijke handelaren wil samen met lokale hotels beschikbare kamers inzetten om daklozen te laten herstellen die ziek zijn of net uit een ziekenhuis zijn ontslagen.



Balcony seat tickets: www.bjork.gent

 

Hummingbird en Gent Jazz Festival gingen alvast even langs bij Marie-Jeanne, Urbain en Yvonna om ze voor te stellen aan Björk. Niet altijd even gemakkelijk, die naam uitspreken. Maar wel precies een bloem die zich verplaatst! Ontdek hun heerlijke reacties in de video bovenaan !

 

  



Quote van Hilde Lanszweert, directeur zorgresidentie Ter Rive

Hilde Lanszweert: “Hoewel onze inwoners de muziek van Björk niet kennen, waren ze meteen enthousiast toen we hen voorstelden om concertgangers mee te laten kijken vanuit hun raam. Telkens er iets gebeurt op het Sint-Pietersplein, zitten ze aan hun venster gekluisterd. Het is dan ook bijzonder mooi dat ze deze keer niet passief meekijken, maar actief betrokken worden bij het concert. Onze leuze in huis is “met gelukkige mensen, mensen gelukkig maken”. Wel, niets maakt hen zo gelukkig als met jongere mensen optrekken. We zijn ervan overtuigd dat dit geluk in twee richtingen werkt.”

 

Integrale opbrengst balcony seats naar vzw Enchanté

 

In het werken met daklozen bots je op problemen waar nog altijd geen structurele oplossing voor is. Het schrijnend tekort aan nachtopvang is daar een van. Overdag sta je bovendien sowieso op straat. Stel je voor, je hebt een griep of keelontsteking en 39 graden koorts. Op zo’n moment blijft iedereen thuis, in bed of in de zetel onder een dekentje. Voor daklozen is deze optie er niet. Zo kwam vzw Enchanté (https://enchantevzw.be/nl) op het idee van een hotelbed op doktersvoorschrift. Deze Gentse vzw heeft al een breed netwerk aan hartelijke handelaren die daklozen uitgestelde koffies, maaltijden en faciliteiten aanbiedt. In Gent zijn er een pak hotels en b&b’s die bij momenten lege kamers hebben. Dankzij de opbrengst van de Björk Balcony Seats, kan vzw Enchanté een structurele samenwerking aangaan met hotelpartners die hun lege kamers ter beschikking stellen van daklozen die door een van hun erkende dokters “thuis” worden geschreven. De crowdfunding voor vzw Enchanté’s “Hotelbed op doktersvoorschrift” stopt echter niet met deze actie. Tijdens Gent Jazz Festival zal de opbrengst van de affiches ontworpen door kunstenaar Peter Puype en de veiling van de gesigneerde festivalposter ook integraal naar dit goed doel gaan.

Jazz en muziek is voor iedereen

 

De organisatie Jazz & Muziek vzw, die onder meer Gent Jazz Festival, Björk en Jazz Middelheim op poten zet, schrijft al langer mee aan een inclusief maatschappelijk verhaal. Zo werkt Gent Jazz Festival voor het derde jaar op rij samen met Refu Interim. Elke nieuwkomer een duwtje in de rug geven bij het uitbouwen van een sociaal netwerk en hen zo steunen in hun traject naar werk, dat is een missie waarin de organisatie zich helemaal kan vinden. De liefde voor muziek is er een die elke grens overstijgt. Aangezien niet elke taal even universeel is als die van de muziek, springt organisatie Uilenspel ook bij. Zij helpen de anderstalige festivalvrijwilligers op een ontspannen manier hun Nederlands te verbeteren. Voluit leven in een inclusieve wereld, ook een doel van Konekt vzw. Zij bieden personen met een beperking kansen om hun talenten te ontplooien in diverse werkomgevingen. Op 5 juli komen ze de Gent Jazz Festivalteams versterken en nóg mooier maken. Jaarlijks krijgt OCMW Gent ook 100 gratis tickets om uit te delen aan kansarmen die wel van jazz houden, maar zich spijtig genoeg maar weinig culturele uitstapjes kunnen permitteren.

Quote Wendy Huyghe, HUMMING, bedenker rusthuisactie


 

“Toen we een paar geleden Prince zagen op het Sint-Pietersplein, werden we geraakt door het contrast tussen het vele volk op het plein en het rusthuis. De lege stoelen met uniek zicht op het podium zagen we als opportuniteit om het festivalpubliek tot bij de bewoners te krijgen. We hopen dat Marie-Jeanne, Urbain, Yvonna en de bezoekers een leuke avond beleven met ‘Björnk’ én met elkaar, alsook dat de problematiek van eenzaamheid hierdoor wat meer aandacht krijgt.”

 


www.hummingsite.com

Praktische informatie
Balcony Seats – Ter Rive
10 tickets beschikbaar, € 74/stuk
Te koop via www.bjork.gent

Ticket geeft recht op een zitje aan het raam van Marie-Jeanne, Urbain of Yvonna in zorgresidentie Ter Rive. Het ticket geeft ook toegang tot het concertplein.
Sint-Pietersnieuwstraat 115, 9000 Gent




Tickets & info: www.gentjazz.com

 

 

Volg Gent Jazz Festival (@gentjazzfestival) op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #gentjazz

 

 

 

 


 

 

- persbericht 28.05.2018 -



Gent Jazz presenteert: Björk kiest zelf haar supports voor 11 juli




Lanark Artefax en Klein, die pikte Björk eigenhandig uit om haar enthousiaste publiek helemaal in de sfeer te brengen voor ze op 11 juli het Gentse Sint-Pietersplein omtovert tot een magisch sprookjesbos. Lanark Artefax uit Glasgow scoorde hoge punten bij de Ijslandse met zijn remix van haar “Arisen My Senses”. Ook elektronicagod Aphex Twin is een fan van het eerste uur. De Zuid-Londense Klein bewandelt een minstens even intrigerend muzikaal pad als Björk. Denk avontuurlijke assemblages met piano en gitaar vol telefoonopnames van haar eigen stem vermengd met samples van Nigeriaanse B-films. Geen wonder dat ze Björks seal of approval krijgt. De deuren openen om 17 u, de support acts spelen om 18u en 19u30. Björk begint om 21u30. Tickets zijn verkrijgbaar via www.bjork.gent of bij Fnac.

          



Björk zelf maakt zich klaar voor haar eerste concert in België in zes jaar. Meer zelfs, het wordt haar enige concert van het jaar in de hele Benelux. Op Later… With Jools Holland verscheen ze afgelopen woensdag voor het eerst op televisie in acht jaar. Een utopisch voorsmaakje van wat we mogen verwachten hier in Gent. Zij die wereldberoemd werd met “It’s Oh So Quiet”, houdt ervan verschillende gedaanten aan te nemen. Met haar recentste “Utopia” zoekt ze in deze donkere tijden naar een antwoord vol liefde, optimisme en schoonheid. Een lust voor het oog, een verademing voor de ziel!

 

Opgelet! Frauduleuze websites proberen heel hard om u tickets aan exuberante prijzen aan te smeren voor dit concert. Een officiële klacht tegen deze websites is ingediend, maar koop ondertussen enkel uw tickets via de officiële verkoopkanalen: www.bjork.gent of Fnac. Enkel zo kunnen we de echtheid van uw ticket garanderen.





Praktische informatie
www.bjork.gent
Björk
11 juli 2018
Sint-Pietersplein, Gent, België
Deuren: 17u00
Support act 1: 18u00
Support act 2: 19u30

Tickets
Staand concert in twee categorieën: Standaard (€ 74) en Golden Circle (€ 92), incl. reservatiekosten
Te koop via www.bjork.gent of Fnac



Over de organisatoren Gent Jazz Festival


Gent Jazz Festival ontstond 17 jaar geleden in het Gentse Gravensteen onder de naam Blue Note Records Festival. Sindsdien ontpopte deze kleine rebel in het Vlaamse festivallandschap zich tot een jaarlijks meerdaags feest dat jazzliefhebbers verrast en nieuwkomers verrukt. Met hun muzikale en productionele knowhow zetten ze dan ook graag hun schouders onder dit unieke Björkconcert.


Tickets & info: www.gentjazz.com

 

 

Volg Gent Jazz Festival (@gentjazzfestival) op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #gentjazz

 

 

 


 

 

persbericht 23.05.2018

 

 

Nneka, Baxter Dury, Ghostpoet, Stephane Belmondo Trio, All Eyes on Hip Hop met o.a. TheColorGrey en Dvtch Norris, Tristan, …

 

Gent Jazz Festival luidt binnenkort de zomer in !



 

Nneka, Baxter Dury, Ghostpoet, All Eyes on Hip Hop presents… TheColorGrey, Dvtch Norris, K1D & Darrell Cole, Moonchild, Stephane Belmondo Trio – Love for Chet, Myrddin met Tineke Postma, Imre De Cauter & Nathan Daems, Tristan, Le Manou, Screens en Gilman. Dat zijn ze, de bekende en nieuwe talenten die Gent Jazz Festival u deze zomer voorschotelt. Na headliners als Talking Heads zanger David Byrne, Belgische jazzkoningin Melanie De Biasio, Sir Tom Jones, sterrengroep Hudson met Scofield, Medeski, DeJohnette en Grenadier, Italiaanse maestro Paolo Conte, free jazzkeizer Pharoah Sanders en hiphoplegendes The Roots, is het lijstje zo goed als compleet, met nog drie extra verrassingen in petto.

 

Vrijdag 29 juni: Talking Heads’ David Byrne verwelkomt Nneka, Baxter Dury en Ghostpoet

 

Op vrijdag 29 juni sluit David Byrne de Main Stage af in wat hij zijn meest ambitieuze tour ooit noemt sinds ‘Stop Making Sense’ met Talking Heads. Diezelfde dag komt de Nigeriaanse singer-songwriter Nneka graag de wereld wakker schudden, iets wat ze deed met wereldhits “Heartbeat” en “The Uncomfortable Truth”. Baxter Dury, zoon van Ian Dury, dé Sex & Drugs & Rock & Roll zanger, schiet als zelfverklaarde Sausage Man raak met zijn nieuwe plaat “Prince of Tears”. Het album, gemixt door Craig Silvey (Arcade Fire, New Order, Florence & the Machine), zit vol ironische zelfspot die hij ook op het podium meeneemt. Londenaar Obaro Ejimiwe of Ghostpoet laat zich niet in vakjes steken en al zeker niet in dat van hiphop. Zijn beklijvende stem is te horen op een track van Massive Attack en met Melanie De Biasio nam hij het bezwerende “Shedding Skin” op.



         

 

All Eyes On Hip Hop op zondag 8 juli


Wat in 2005 begon als hiphopfeestjes, is uitgegroeid tot heuse concertavonden. Ook op Gent Jazz Festival brengt All Eyes On Hip Hop het beste van wat de Belgische hiphopscene te bieden heeft. De Garden Stage maakt plaats voor TheColorGrey, de 23-jarige hiphopper uit Antwerpen die met hits als “Need To Know” en “You Got To Show Me” Romelu Lukaku tot zijn trouwe fans kan rekenen. Dvtch Norris schuimde samen met Coely maar liefst 250 concerten doorheen Europa af. K1D, de 26-jarige MC met Senegalese roots, is bijzonder actief in de underground scene en komt met zijn debuutalbum “High Hopes” aan de oppervlakte. Darrell Cole tekende net bij Sony en schopte het al tot voorprogramma van Talib Kweli’s Europese tour. Op de Main Stage opent het hypnotiserende neo-soul trio uit Los Angeles, Moonchild, waarna Blackwave., Selah Sue en The Roots hun alles komen geven.


         


Jong talent uit Conservatorium Gent op zondag 1 juli


Naar jaarlijkse traditie stuurt Conservatorium Gent zijn meest getalenteerde poulains uit! De samenwerking tussen Gent Jazz Festival en Hogeschool Gent zorgt altijd voor prachtige verrassingen. Dit jaar is o.a. Tristan, het nieuwe project van vocaliste Isolde Van den Bulcke, aan de beurt. Een fusion van Lianne La Havas, Boards of Canada & Wayne Shorter. Le Manou combineert lyrische klassieke muziek met elektronische vibes, in het Frans. Screens zweeft tussen atmosferische jazz en instrumentale pop. Gilman escaleert van stilstaan water naar een fikse vloedgolf met de innemende, licht melancholische stem van Sander Stuer. Op de Main Stage worden, naast Melanie De Biasio en Steiger, binnenkort nog twee nieuwe namen aangekondigd.


          


Naast legendarische Tom Jones, een ode aan Chet Baker en flamenco op dinsdag 3 juli
Stephane Belmondo stond in de jaren ’80 meerdere malen met Chet Baker op het podium in Parijs, wat duidelijk een onuitwisbare indruk naliet. Met Jesse Van Ruller op gitaar en Thomas Bramerie op contrabas, brengt hij nu een straffe, maar vooral ontroerende ode aan de grootste jazztrompettist van de afgelopen eeuw. Flamencogenie Myrddin deelde het podium en de studio al met Jef Neve, Gabriel Rios, Wannes Van de Velde en Maya Youssef. Op de Garden Stage nodigt hij saxofoniste Tineke Postma, celliste en eigen dochter Imre De Cauter en fluitist Nathan Daems uit.



Tickets & info: www.gentjazz.com

 

 

Volg Gent Jazz Festival (@gentjazzfestival) op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #gentjazz

 

 

 

 

 

 




 

 

- persbericht 03.05.2018 -

 



Genomineerden Sabam Jazz awards bekendgemaakt



Op 5 juli worden de Sabam Jazz Awards voor de negende keer uitgereikt. Sabam For Culture onderstreept haar liefde voor jazz door zowel een gevestigde waarde als een jong talent in de kijker te plaatsen. De awards worden op het Gent Jazz Festival uitgereikt door Minister van Cultuur Sven Gatz. De winnaars krijgen een geldprijs die dient om verdere stappen in de carrière te financieren.


Aan de Sabam Jazz Award voor de categorie ‘Gevestigde waarde’ is een geldprijs van 10.000 euro verbonden.

 

 

De genomineerden zijn :

 


Jozef Dumoulin, Robin Verheyen, Ben Sluijs, Teun Verbruggen en Tuur Florizoone



De Sabam Jazz Award voor de categorie ‘Jong talent’ wordt ondersteund met een bedrag van 5.000 euro.

 

De genomineerden zijn :

 

 
Thijs Troch, Niels Van Heertum, Gilles Vandecaveye, Elias Devoldere, Rob Banken en Hendrik Lasure

 

 

 



 

Over Sabam Jazz Awards

 

De Sabam Jazz Awards werden voor het eerst uitgereikt in 2010. De prijs wordt gegeven aan een jazz muzikant die zich onderscheidt van zijn of haar tijdsgenoten op basis van carrière en verwezenlijkingen binnen het genre. De awards komen voort uit het vroegere Django D’Or. Naast een officiële erkenning wil Sabam actief bijdragen tot de carrière van jazz muzikanten. Zo wordt de geldprijs onder meer gebruikt voor de aankoop van instrumenten, studiotijd of workshops.
Als gevestigde waarde werden in het verleden artiesten als Manu Hermia, Peter Vermeersch, Laurent Blondiau, Bart Maris, David Linx, Kris Defoort, Fabrice Alleman en Fred Van Hove gelauwerd. Voor Jong Talent vielen Felix Zurstrassen, Bram De Looze, Antoine Pierre, Seppe Gebruers, Guillaume Vierset, Lander Gyselinck, Igor Gehenot en Janos Bruneel reeds in de prijzen. De Sabam Jazz Awards worden afwisselend in beide gemeenschappen uitgereikt. Dit jaar is het de beurt aan Vlaanderen.



Over Sabam


Sabam werd in 1922 opgericht door auteurs, vóór auteurs. Als privébedrijf int, beheert en verdeelt Sabam de auteursrechten die de auteurs toekomen. Ze is de tussenschakel tussen de scheppende kunstenaar en de gebruiker van de werken. Sabam staat garant voor een eerlijke vergoeding van de auteurs voor het gebruik van hun werken buiten de familiale kring.
Sabam heeft een multidisciplinair karakter. Als grootste culturele bedrijf in België vertegenwoordigt ze 41.000 auteurs en ruim 4 miljoen creaties. Sabam speelt een actieve rol in de cultuurverspreiding in binnen- en buitenland via de ondersteuning die ze biedt aan auteurs en het netwerk dat ze ter beschikking stelt. Sabam vertegenwoordigt zowel het Belgische als het internationale muziekrepertoire.



Tickets & info: www.gentjazz.com

 

 

Volg Gent Jazz Festival (@gentjazzfestival) op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #gentjazz

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

- persbericht 13.04.2018 -

 

Byrning down the house: David Byrne komt naar Gent Jazz Festival! Selah Sue en Blackwave vervoegen The Roots




Gent Jazz Festival gaat voor zijn 17de editie groots van start met niemand minder dan voorman van wijlen Talking Heads: David Byrne. Op 29 juni sluit hij de eerste festivaldag af met een twaalfkoppige band. Samen stellen ze er zijn nieuwste album "American Utopia" voor, de eerste soloplaat van Byrne in 14 jaar. WWWater, ’s lands spannendste muzikale project en de funketeers van JtotheC palmen diezelfde dag de Garden Stage in. Selah Sue, onze Belgische vrouw behept met een dijk van een stem en plenty panache komt op 8 juli, de festivaldag met o.a. The Roots, het podium innemen en combineert gekende nummers met gloednieuw werk. Blackwave. schiet in sneltempo naar de hoogste regionen van de vaderlandse hiphop en bombardeert zich op 8 juli tot de publiekslieveling.

 

29 juni: David Byrne brengt zijn “American Utopia”


   

 

David Byrne kent iedereen als de leadzanger en gitarist van de Amerikaanse new wave band Talking Heads. Deze multi-instrumentalist, die maar liefst een Oscar, Grammy én Golden Globe op de schouw heeft staan, brengt op Gent Jazz Festival zijn eerste soloplaat in 14 jaar, “American Utopia”. De tournee die hiermee gepaard gaat, omschrijft Byrne zelf als de meest ambitieuze show ooit sinds ‘Stop Making Sense’. Op de Garden Stage bewonderen we Soulwax protegee Charlotte Adigery aka WWWater. Een natuurtalent met een hypnotiserende stem op spiky electronics. Deze Belgische Solange laat niemand onberoerd. De funketeers van JtotheC (spreek uit Jay to the Cee) is Jonas Casier en brengt die dag de Garden Stage op gang met drie sets vol Power Funk. Vette grooves en frisse melodieën met een hoge meezingfactor zetten de juiste toon voor deze eerste dag op Gent Jazz Festival!

    

 

Selah Sue & Blackwave. maken er samen met The Roots een zwoele laatste dag van.


Op zondag 8 juli, de laatste dag van Gent Jazz Festival 2018, bevestigden de hiphoplegendes van The Roots reeds hun komst. Deze festivaldag wordt er alleen nog zwoeler op dankzij onze eigenste Selah Sue en Blackwave. Na jarenlang intensief touren kwam Selah Sue in 2017 even tot rust en werd ze bovendien moeder. De boost die ze nodig had om er nu weer steviger dan ooit te staan. Ze brengt een combinatie van intiemere versies van gekende nummers en gloednieuw werk. Terug naar de basis, in alle puurheid. Met oorwurm ‘BIG Dreams’ had het Antwerpse hiphopduo Blackwave. niet veel nodig om het Belgische muzieklandschap op z’n kop te zetten. Een miljoen Spotify-streams en een uitverkochte Gentse Vooruitzaal later, is de achtkoppige band klaar om ook Gent Jazz Festival onveilig te maken.


Tickets & info: www.gentjazz.com

 

 

Volg Gent Jazz Festival (@gentjazzfestival) op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #gentjazz

 

 

 

 

 

 


 

 

 

- persbericht 04.04.2018 -



Gent Jazz Festival pakt uit met jazzdag: Hudson, Chico Freeman, Brad Mehldau, Nathalie Loriers & meer




 

Al 17 edities lang brengt Gent Jazz Festival het neusje van de jazzzalm naar Gent. Op donderdag 5 juli palmen Hudson, Chico Freeman Plus+tet, Brad Mehldau Trio en Nathalie Loriers Trio de Main Stage in, terwijl Too Noisy Fish en Sal La Rocca Quartet de pannen van de Garden Stage spelen. Het Bart Defoort Quintet mag de affiche van 6 juli (Paolo Conte, Kandace Springs, Jef Neve, …) vervolledigen. Zaterdag 7 juli, nog zo’n niet te missen dag voor elke jazzfanaat (Pharoah Sanders, Nicholas Payton, Vijay Iyer, Jason Moran, Ambrose Akinmusire, …), opent FUNDAMENT de Main Stage.


  

 

 

Donderdag 5 juli draagt jazz hoog in het vaandel

 

Op de Main Stage serveert Hudson Bob Dylan, Joni Mitchell en Jimi Hendrix op een bedje van blues en jazz. Deze jazz supergroep uit de Hudson River Valley in New York, bestaat o.a. uit toetsenist John Medeski en John Scofield, die beiden al vaker op Gent Jazz Festival speelden. De 68-jarige saxofonist Chico Freeman staat met zijn Plus+tet garant voor een explosieve set die onlangs nog de Financial Times wist te hypnotiseren. Deze jazzleeuw bracht al 30 albums uit, won ooit de New York Jazz Award en sleepte al twee Grammynominaties in de wacht. Het Brad Mehldau Trio rond de gelijknamige pianist, door de New York Times als de meest invloedrijke jazzpianist van de afgelopen 20 jaar benoemd, schrijft Time Magazine spirituele krachten toe. Opener van die dag, het Nathalie Loriers Trio, met Tineke Postma op de saxofoon en Nicolas Thys op de bas, speelt hun laatste album ‘We Will Really Meet Again’, een parel die ontroert in zijn puurheid. Op de Garden Stage mag Too Noisy Fish hun ‘Furious Empathic Silence’ brengen, waarin ze 20ste-eeuwse componisten Ives, Ravel en Messiaen en jazziconen Miles, Monk en Cecil Taylor samenbrengen, gekruid met nog wat hiphop. Daarvoor geeft het Sal La Rocca Quartet maar liefst drie keer van jetje. België’s favoriete contrabassist (gekend van o.a. wijlen Vaya Con Dios) durft er de free jazz aan, zonder zijn groove te verliezen.



Affiche wordt aangevuld


  

 


De jazzliefhebbers konden hun hart al ophalen bij het zien van het programma op zaterdag 7 juli. FUNDAMENT opent met zijn klein leger aan basinstrumenten de Main Stage en zet de toon voor een avond vol klankrijkdom. Diezelfde dag bevestigden Pharoah Sanders with special guest Nicholas Payton, Vijay Iyer Sextet, Jason Moran and the Bandwagon, Ambrose Akinmusire en Dan Weiss: Starebaby (Metal Jazz) hun komst al.
Op vrijdag 6 juli speelt het Bart Defoort Quintet in drie sets o.a. hun nieuwe album “Inner Waves”, boordevol originele tracks die de klasse van jazz standards hebben. Bart Defoort is een van onze meest prominente tenorsaxofonisten en maakt met zijn 25 jaar expertise onvoorwaardelijk deel uit van het pantheon van de vaderlandse jazz.

 

 

 

 

 


 

     
 
   
     
 

 

- persbericht 14/03/2018 -



Tom Jones, The Roots, Lady Linn & Her Magnificent Bigband: Gent Jazz Festival presenteert nieuwe campagneaffiche

én nieuwe namen !




Gent Jazz Festival stelt zijn officiële affiche voor, ontworpen door beeldend kunstenaar Adelheid De Witte, en lost daarbij nieuwe namen! Zo komt er een Special Night met Sir Tom Jones, voorafgegaan door Lady Linn & Her Magnificent Bigband op dinsdag 3 juli. Op zondag 8 juli sluiten de hiphoplegendes van The Roots op energieke wijze het festival af. De 17de editie van Gent Jazz Festival vindt plaats van 29 juni t.e.m. 8 juli en kondigde eerder al o.a. Paolo Conte, Kandace Springs, Pharoah Sanders, Vijay Iyer en Melanie De Biasio aan. Tickets zijn meteen te koop op www.gentjazz.com of via Fnac.

Gent Jazz Festival ziet het groots op dinsdag 3 juli

 

      
                                                                   

                                                                                                                                                     © Roen_Trigvue



Sir Tom Jones. In 2006 geridderd door Queen Elizabeth II en al vijf decennia lang een rasechte liveperformer. Wiens heupen niet automatisch beginnen te wiegen op de tonen van ‘”It’s Not Unusual”, “Delilah”, “She’s A Lady”, “What’s New Pussycat” of “Sexbomb”, heeft wellicht onder een rots geleefd. Op Gent Jazz Festival brengt Jones naast zijn klassiekers ook nummers van zijn recentere albums “Long Lost Suitcase” en “Spirit In The Room”, die hem de beste recensies van zijn leven opleverden. Om de goeie sfeer die dag helemaal te garanderen, komt Lien De Greef aka Lady Lynn & Her Magnificent Bigband het podium in lichterlaaie zetten. The Magnificent Seven doet aan een upgrade om hun vijftienjarig bestaan te vieren. Het wordt deze zomer geen contradictie om te dansen op “I Don’t Wanna Dance”.



If Gent Jazz Festival drops another name tonight



… it’s gonna be The Roots! De legendarische hiphopgroep opgericht door Tariq ‘Black Thought’ Trotter en Ahmir ‘Questlove’ Thompson uit Philadelphia in 1987, behoort volgens Rolling Stone Magazine tot de 20 beste live acts ter wereld! Dankzij hun monsterhit “The Seed” en de fenomenale samenwerking met Erykah Badu op “You Got Me” hebben ze hun plaats in de hiphop hall of fame meer dan verdiend. De huisband van Amerikaanse tv-presentator Jimmy Fallon weet bovendien met hun sterke instrumentatie als geen ander hiphop met zijn jazzroots te verzoenen.



Kunst op en naast het podium: samenwerking met Adelheid De Witte


Een xylofoon als canvas voor een met vloeiende verftoetsen geschilderd zomers landschap. Stilte en klank komen samen met felgekleurde stokken als schakel, die je graag tot improvisatie verleiden. Dankzij Passage (2018), het werk dat beeldend kunstenaar Adelheid De Witte (www.adelheiddewitte.com) speciaal voor Gent Jazz Festival maakte en op de affiche staat, lopen verschillende kunstvormen in elkaar over en creëren ze samen onvoorspelbare melodieën en ritmes. Een kunstwerk dat perfect past binnen de inclusieve filosofie van Gent Jazz Festival: de liefde voor de livebeleving van muziek in het algemeen en jazz in het bijzonder grenzen en generaties laten overstijgen.


 
 
 


Tickets & info: www.gentjazz.com

 

 

Volg Gent Jazz Festival (@gentjazzfestival) op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #gentjazz

 

 
 
     
 

 

 
     
 
 
     
 
 
     
     
 
   
     
 

 

- persbericht 7/3/2018 -

 

 

Björk komt naar Sint-Pietersplein in Gent !

 

;  



Gent Jazz Festival brengt op woensdag 11 juli 2018 niemand minder dan Björk naar België! Het is alweer zes jaar geleden dat het IJslandse fenomeen ons land bezocht en bovendien wordt het haar enige concert in de Benelux. Het historische Sint-Pietersplein in Gent, waar muzikale legendes zoals Prince, Leonard Cohen, Ennio Morricone en Massive Attack de revue passeerden, vormt de feeërieke backdrop van een uniek optreden vol geladen shh shhs en explosieve zing booms. De ticketverkoop gaat van start op vrijdag 9 maart om 11 u. via www.bjork.gent.

Van haar begindagen bij The Sugarcubes over haar wereldberoemde ‘It’s Oh So Quiet’ tot haar recentste album ‘Utopia’, al vier decennia lang daagt Björk zichzelf en de muziekwereld telkens opnieuw uit. Ze flirt continu met elektronica, klassiek, trip hop en avant-garde. Björk is echter niet enkel muzikaal onderlegd. Haar acteerprestatie in Lars Von Triers klassieker ‘Dancer in the Dark’ leverde haar in 2000 meteen de Gouden Palm en de award voor beste actrice tijdens het Filmfestival van Cannes op.

Op het imposante Sint-Pietersplein in Gent brengt het IJslandse multitalent op 11 juli 2018 haar wereldhits en stelt ze tevens haar jongste album ‘Utopia’ voor. Zoals de titel doet vermoeden is deze een pak positiever dan de voorafgaande plaat ‘Vulnicura’, waarin ze na haar scheiding haar gebroken hart probeerde te zalven. ‘Utopia’ is een wervelend album dat het Amerikaanse muziekmagazine Rolling Stone met vier sterren bestempelde als een “muzikaal meervoudig orgasme”. In deze donkere, dystopische tijden is Björks ode aan de liefde en het leven een welkome verademing voor de ziel.

Dit uniek evenement is mogelijk gemaakt dankzij de steun van Stad Gent.


Praktische informatie



www.bjork.gent 


Björk
11 juli 2018
Sint-Pietersplein, Gent, België
Tickets
Staand concert in twee categorieën: Standaard (€ 74) en Golden Circle (€ 92), incl. reservatiekosten
Te koop vanaf vrijdag 9 maart om 11u. via www.bjork.gent

 

 

 

 

 
     
 
     
     
 
 
     
     
 
   
     
 

 

- PERSBERICHT (07.02.2018) –


Pharoah Sanders, Vijay Iyer, Kandace Springs, Jef Neve and all that jazz: Gent Jazz Festival lost nieuwe namen voor editie 2018



         


Zaterdag 7 juli op Gent Jazz Festival wordt een hoogdag voor de jazzliefhebber! Pharoah Sanders with special guest Nicholas Payton, Vijay Iyer Sextet en Jason Moran and the Bandwagon palmen er de Main Stage in, terwijl Ambrose Akinmusire driemaal de Garden Stage speelt en Dan Weiss Starebaby er zijn Metal Jazz op het publiek loslaat. Vrijdag 6 juli, de dag waarop Italiaanse legende Paolo Conte reeds bevestigde, wordt nog heerlijker gemaakt dankzij Prince-favoriet Kandace Springs, Jef Neves recentste albumvoorstelling ‘Spirit Control’, Igor Gehenots nieuwste DELTA en Isoldes Franse sensualiteit. 



Zaterdag 7 juli, hoe meer jazzzielen, hoe meer vreugde


  


Jason Moran and the Bandwagon belooft op deze zomerse zaterdag de typische verwachtingen van een jazzconcert overboord te gooien alvorens hij het betere pianowerk alle eer aandoet. Pianovirtuoos Vijay Iyer brengt de crème de la crème van de New Yorkse jazzscene mee naar Gent. Het sextets jongste album ‘Far From Over’ behoort tot de vijf essentiële ECM albums volgens de oprichter van het prestigieuze label zelf. Pharoah (met oa!) Sanders staat, net als John Coltrane, dan weer bekend om zijn baanbrekend werk in de free jazz. New Orleans artiest Nicholas Payton vervoegt hem op het podium. Deze spreekt liever over ‘Black American Music’ en verklaarde ooit dat jazz stierf in 1959. De dynamische cocktail die deze twee artiesten samen vormen, wordt zonder twijfel een absoluut hoogtepunt van het festival.
Op de Garden Stage speelt driemaal de bijzonder getalenteerde en sociaal geëngageerde jazztrompettist Ambrose Akinmusire. Hij mocht in 2014 meewerken aan het epische ‘To Pimp A Butterfly’ van Kendrick Lamar en in 2017 gaf hij samen met de studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen een concert in Flagey. Drummer Dan Weiss mag met Starebaby, zijn nieuwe project dat jazz met de power van heavy metal en elektronische muziek combineert, het feest die dag dan weer afsluiten.



Kandace Springs, Jef Neve, Igor Gehenot en Isolde vanno con Paolo Conte


  


Begin december bevestigde de meesterlijke Paolo Conte dat hij exclusief Gent Jazz Festival uitkoos om voor de eerste keer sinds vier jaar nog eens in België op het podium te staan. De hele festivaldag is nu een parel geworden. De Luikenaar Igor Gehenot, gelauwerd als dé Belgische jazzartiest van het jaar 2014, stelt er als opener zijn derde plaat DELTA voor. Jef Neves jongste telg ‘Spirit Control’ en de bijhorende theatertour zorgen weer voor uitverkochte zalen. Zijn festivalconcert is dus een uitgelezen kans voor zij die er tijdens het jaar niet snel genoeg bij waren. De meest innemende van de nieuwe vrouwelijke stemmen, Kandace Springs, mag dan weer bewijzen waarom zowel Prince als Blue Note slechts een song moesten horen om overtuigd te zijn van haar talent. Isolde laat de Lasoen vallen en danst met haar debuutalbum “Cartes Postales” en français sensueel de nacht tegemoet op de Garden Stage. Opgelet, de tickets voor deze festivaldag gaan snel. Nu reserveren is dus de boodschap!
De 17de editie van Gent Jazz Festival vindt plaats tussen 29 juni en 8 juli 2018 op de Bijlokesite in Gent. Voor zondag 1 juli werd ook al Melanie De Biasio aangekondigd. Een meerdagenpas die toegang geeft tot de concerten op 1 en 7 juli zijn nu ook te koop.

 

 

 
 

Meer namen voor Gent Jazz Festival 2018 worden later bekend gemaakt.



Tickets & info: www.gentjazz.com

 

 

Volg Gent Jazz Festival (@gentjazzfestival) op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #gentjazz

 

 
 
     
     
 
 
     
 
 
     
 
   
 

 

- Persbericht (21.12.2017)-

 

MELANIE DE BIASIO op Gent Jazz Festival 2018

 



Na headliner Paolo Conte (6 juli), kondigt Gent Jazz Festival net voor de kerstvakantie een nieuwe naam aan voor de 17de festivaleditie, die van 29 juni t.e.m. 8 juli 2018 op de Bijlokesite in Gent loopt. Op 1 juli 2018 krijgt de indrukwekkende Melanie De Biasio zonder twijfel de hele tent stil. Het wordt ook een exclusieve kans om de jazzmuzikante deze zomer in Vlaanderen aan het werk te zien. De ticketverkoop gaat meteen van start.

 

Melanie De Biasio: jazz, maar ook blues, soul, licht en duister

Ondertussen publieksfavoriet geworden Melanie De Biasio verkocht in het najaar 2017 maar liefst driemaal de AB uit. De unanieme positieve reacties maken het eens en voor altijd duidelijk: De Biasio live zien is een kans die niemand mag laten liggen. Haar talent heeft voor Gent Jazz Festival echter altijd buiten kijf gestaan. In 2014 en 2015 pakte ze telkens de Gentse Main Stage in en ontroerde ze haar publiek als geen ander. Waar haar EP ‘Blackened Cities’ nog groots klonk, is haar nieuwe album ‘Lilies’ een stuk intiemer. Bovendien wordt ze ook op internationaal niveau gesmaakt: naast Zap Mama in 1994, is ze de enige Belgische artieste die ooit op Later… with Jools Holland mocht verschijnen. Op zondag 1 juli zal haar artistieke finesse de festivaltent nogmaals doen zweven.

 

 

Meer namen voor Gent Jazz Festival 2018 worden later bekend gemaakt.



Tickets & info: www.gentjazz.com

 

 

Volg Gent Jazz Festival (@gentjazzfestival) op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #gentjazz

 

 

 

 
     
 
     
   
 
 
- persbericht 6/12/2017



 Italiaanse legende PAOLO CONTE eerste naam Gent Jazz Festival 2018




© Dino-Buffagni

 

Eindelijk terug in België

Na uitverkochte passages op Jazz Middelheim, maar ook in Brussel en Luik kiest Paolo Conte na 4 jaar afwezigheid op de Belgische scene exclusief Gent Jazz Festival uit om zijn rijk oeuvre te brengen. Rolling Stone en de New York Times bestempelden de compilatie ‘Best of Paolo Conte’ ooit als album van het jaar. Zijn puur instrumentale en meer experimentele album uit 2016, ‘Amazing Game’, leverde hem dan weer concerten op in de gloednieuwe filharmoniegebouwen in Parijs en Hamburg. Gent Jazz Festival 2018 wordt een uitzonderlijke kans om de Italiaanse virtuoos in België nog eens live mee te maken !

Advocaat overdag, jazzmuzikant ‘s nachts

Paolo Contes populariteit als zanger en pianist kende nochtans een late start. Na zijn dagtaak als advocaat speelde hij in jazzbands en schreef hij liedjes die artiesten zoals Johnny Hallyday en Shirley Bassey vertolkten. In 1979 werd ‘Un Gelato al Limon’ een grote hit. De wereldwijde doorbraak kwam met het nummer ‘Max’ in 1987. De release van de bijhorende CD ‘Aguaplano’ ging hand in hand met twee optredens in de legendarische Blue Note Club in New York. Dat Conte een artiest is die zichzelf blijft uitdagen, bewijst zijn eredoctoraat in Hedendaagse Muziektalen dat de Universiteit van Parma hem afgelopen november uitreikte.

Gent Jazz Festival onder de kerstboom

Naast tickets voor deze eerste hoogdag, zijn vanaf 8 december opnieuw Gent Jazz Festival cadeaubonnen te koop. Geen teleurgestelde gezichten meer tijdens het uitpakken van de geschenken, de gelukkige ontvanger kan zijn cadeaubon inruilen voor tickets, drankbonnen en/of merchandising naar keuze. Bovendien zorgt Gent Jazz Festival voor een eindejaarsperiode zonder Jingle Bells: hun muziekspecialisten stelden een afspeellijst samen die de sfeer aan de kersttafel optimaal zal weten te houden. Een trend die zich doorheen het jaar zal herhalen voor meerdere gelegenheden: https://open.spotify.com/user/gentjazzfestival



Meer namen voor Gent Jazz Festival 2018 worden later bekend gemaakt.

 


Praktische informatie
Paolo Conte, meer namen TBC
Vrijdag 6 juli 2018
VVK tickets & cadeaubonnen: vrijdag 8 december 2017 via www.gentjazz.com of in een FNAC-filiaal


Tickets & info: www.gentjazz.com

 

Volg Gent Jazz Festival (@gentjazzfestival) op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #gentjazz


 
     
     
     

 

     
   
 

Programma Gent Jazz Festival 2018

 

 

 

 

programma,last minute changes & updates, kijk hier


 
     
     

 

 

 ©  JAZZEPOES 2018

 

 

 

up again !

 

 

 

back to start !