back to start !

 

JAZZ in't Park GENT

 


 

 

 

   
 

 

 - PERSBERICHT  (30-08-16) -



Van 1 t/m 4 september in Zuidpark, Gent

Jazz in 't Park eert Belgische jazzlegende met ‘A touch of Toots’

 

Belgisch jazzicoon Jean ‘Toots’ Thielemans is helaas niet meer. Hij speelde met de allergrootsten, en wist met zijn mondharmonica zowel virtuoos te bekoren en te verbluffen als een breder publiek te ontroeren met een lach en een traan.

 

Als godfather van de Belgische jazz betekent zijn heengaan een groot verlies voor de uitstraling van de Belgische muziek in het buitenland en voor de Belgische jazz in het bijzonder. Daarom wil Jazz in ’t Park (1-4 september, Zuidpark Gent) hulde brengen aan deze grote meneer, die zowel in 1997 als in 2003 op het podium stond van Jazz in ‘t Park. Op de editie 2003 was hij overigens nog een van de laatste keren te horen met zijn gitaar, als speciale gast van het Mike Del Ferro Trio.

 

Schepen van cultuur, toerisme en evenementen Annelies Storms: “We vonden het vanzelfsprekend om op Jazz in ’t Park een eerbetoon te brengen aan Toots Thielemans. Als gratis en drempelverlagend stadsfestival focust Jazz in’ t Park sinds zijn start in 1994 exclusief op de Belgische hedendaagse jazz. Ook Toots Thielemans heeft de Belgische jazz altijd fervent verdedigd en uitgedragen. Hele generaties Belgische jazzartiesten werden door hem aangemoedigd en dragen hem op handen, als muzikant, als artiest en als mens.”

 

“Hoe kan men dergelijke muzikant beter eren dan met muziek?”, dacht programmator Jeroen De Weder, dienst Evenementen, Feesten, Markten en Foren van de Stad Gent. Hij contacteerde de concerterende muzikanten van deze 23e editie met de vraag hommage te brengen aan Toots, onder de noemer ‘A touch of Toots’. Een oproep die met veel enthousiasme onthaald werd.

 

Momenteel gaan onder anderen Bart Maris (Bombardon), Michel Mast (Laughing Bastards), Hugo Boogaerts (Moon Express), Paul Van Gysegem, en Yves Peeters (Kleptomatics) op eigen wijze hulde brengen aan Toots. Ook Dirk Roels zal in ‘Jazz Rules Live’ aandacht schenken aan leven en werk van Toots met o.a. een gesprek met Peter De Backer, auteur van het boek ‘Toots 90’. Gedurende het hele festival wordt ook muziek van Toots afgespeeld, voor en na de concerten.

 



In een huldehoekje zullen foto’s te bezichtigen zijn van Toots’ passage op het festival in 2003 en zal de festivalbezoeker ook een boodschap kunnen achterlaten in het rouwregister. Na afloop van Jazz in ’t Park wordt het register overhandigd aan de familie van Toots.

 

Foto’s op http://www.tootsthielemans.com/photography  © Jos Knaepen

 

Praktisch


Jazz in ’t Park 2016: veertien gratis concerten van donderdag 1 t/m zondag 4 september in het Zuidpark Gent. Ondergrondse parking aan Zuidpark. Info: www.gent.be/jazzintpark. Organisatie: Stad Gent.


 

 

 

 
     

 

 



 

   
 

 

- Persbericht 13.06.16 -


23e editie van Jazz in ’t Park zorgt voor jazzy nazomer in Gentse Zuidpark

 

© stad Gent

Van 1 t/m 4 september biedt Jazz in ’t Park traditiegetrouw het allerbeste en nieuwste van de Belgische hedendaagse jazz, volledig gratis en in een ongedwongen, laagdrempelige sfeer. Dit alles tussen en onder de bomen van het betoverende Zuidpark.  Maar net als jazz, blijft ook Jazz in ’t Park vernieuwen. Het programma van deze editie biedt alvast opnieuw een staalkaart van wat Belgische jazz op dit moment te bieden heeft, met aandacht voor alle subgenres.

 

Dit initiatief van de Stad Gent laat het publiek opnieuw ongedwongen en vrijblijvend proeven van een gevarieerd, gastronomisch jazzbuffet. Op donderdag serveert het festival verfijnde kookkunst, op vrijdag- en zaterdagavond staan er feestmenu’s op tafel, en zondag is het aanschuiven voor hutsepot op eigen wijze. Kortom, elke concertganger kan zich verlekkeren aan het culinair jazzaanbod van 14 concerten tussen het groen. Waar kan men overigens nog een zomerfestival beleven waar al dat lekkers gratis wordt aangeboden?

 

Dit jaar start Jazz in ’t Park op 1 september, niet toevallig de eerste schooldag. En dat wil de festivalorganisatie niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Alle kinderen en ouders zijn van harte welkom om deel te nemen aan de kaftactie waarbij Jazz in ’t Park gratis festival-kaftpapier ter beschikking stelt om die nieuwe boeken en schriften meteen te voorzien van een hip jazzjasje. Paradeband Die Verdammte Spielerei zorgt voor een onnavolgbare, muzikale en ludieke opluistering. En uiteraard mag het vieruurtje niet ontbreken dat de stad gratis aanbiedt aan alle deelnemers.  De 1e schooldag wordt dus echt iets om naar uit te kijken!

 

Voor het 2de jaar op rij betrekt dit open stadsfestival enkele bevriende Gentse jazzorganisaties nauwer bij de werking. Onder de noemer ‘Jazzfriends present’ krijgen el NEGOCITO Records, Inside Jazz Management, Bis Bookings en JazzLab Series ook dit jaar de gelegenheid om zichzelf te presenteren met een geselecteerd jazzproject. En met Jazz Rules krijgt het festival er een nieuwe vriend bij. Radiomaker Dirk Roels zal vanop het podium een bijzondere live radioshow presenteren met special guests.

 

Ook dit jaar gaf Jazz in ’t Park opdracht voor een uniek en exclusief productieproject, ditmaal aan de Gentse muzikale duizendpoot Bart Maris en aan multi-instrumentalist Stijn Turtelboom. Bombardon is de naam van hun project, en verrassend zal het sowieso zijn. Verwacht u maar aan een bijzonder jazzproject waarbij de muziek van Chopin het centrale uitgangspunt en rode draad vormt.

 

Editie 2016 brengt ook meerdere primeurs. Naast vernoemd productieproject zijn er de cd-releases van Manolo Cabras Quartet, Steiger en Hugo Boogaerts’ Moon Express. En ten slotte wordt Paul Van Gysegems ‘Canciones a las Quatro de la Tarde’ een bijzonder optreden, waarbij 2 projecten van en rond Paul versmelt werden tot 1, en dit gekoppeld aan de release van een dubbelalbum.

 

Met dit stadsfestival doet Gent zijn titel als ‘Unesco Creative City of Music’ alvast alle eer aan. Dit bewijst het concept van de ‘Jazzfriends’ waarbij Jazz in ’t Park andere Gentse jazzorganisaties zowel een promotioneel als artistiek platform biedt. Maar ook het productieproject en de andere talrijke muzikanten en bands die uit Gent komen of er onlosmakelijk mee verbonden zijn, bewijzen dat deze titel nog steeds bijzonder actueel is.

 

Praktisch

Jazz in ’t Park 2016: veertien gratis concerten van donderdag 1 t/m zondag 4 september in het Zuidpark Gent. Ondergrondse parking aan Zuidpark. Info: www.gent.be/jazzintpark. Organisatie: Stad Gent.

 

Programma

 


Donderdag 1/09/16



12u30: Bis Bookings present SCHNTZL


Het duoproject van pianist Hendrik Lasure en drummer Casper Van De Velde brengt eigen composities en laat zich naast jazz inspireren door singer-songwriting, klassieke muziek en elektronische muziek. In 2015 wonnen ze de STORM!-contest in Vrijstaat O. voor aanstormend jong muzikaal talent. Het leverde hen een CD-release op het W.E.R.F.-label op en een JazzLab-tournee voor 2016. De muziek is intuïtief, speels, suggestief en pakkend. Het lunchconcert van de 2 jonge, gretige talenten als ideale opener voor editie 23.


Bezetting: Hendrik Lasure (piano), Casper Van De Velde (drums)


http://bisbookings.be/bands/schntzl/




16u00: Kaftactie en vieruurtje met Die Verdammte Spielerei


Op 1 september pakt JIP uit met een publieksactie om de schoolgaande jeugd en hun ouders -na de bel- op het festivalterrein te verwelkomen. Gratis JIP-kaftpapier ligt ter beschikking om de eerste boeken en schriften een hip jasje te geven. De aanwezige kinderen krijgen uiteraard een gratis vieruurtje. Die Verdammte Spielerei zorgt voor de muzikale en ludieke omlijsting. Een ideale happening om die 1e schooldag door te spoelen en toch nog even dat vakantiegevoel vast te houden.



18u00: Productieproject Bombardon


Rasmuzikant Bart Maris en multi-instrumentalist Stijn Turtelboom kregen de opdracht om een bijzonder jazzproject te presenteren op JIP, waarna ze met enkele gelijkgestemde muzikanten de groep Bombardon oprichtten. Onder de titel ‘Chopinhower’ linken ze jazz aan klassiek componist Frédéric Chopin. Diens (klank)idiomen leunen immers sterk aan bij de jazz: eenvoudige bewegingen met geraffineerde melodische lijnen. Verwacht u live maar aan een hoog New-Orleans gehalte! Bombardon zal het podium ook even delen met muzikanten die willen jammen, kandidaten dienen zich vooraf te melden bij Stijn. Wat heeft Bombardon nu met Chopin te maken? Wel, het project dankt zijn naam aan de plaats waar dit idee ontstond, muziekcafé Bombardon in Gentbrugge.


Bezetting: Bart Maris (trompet), Stijn Turtelboom (piano), Pieter Mortier (contrabas), Jorinde Staal (fluit), Tom Wouters (woodblock)


stijnturtelboom@hotmail.com - bartmaris44@hotmail.com



20u00: el NEGOCITO Records present Manolo Cabras Quartet


De Italiaanse contrabassist Manolo Cabras vestigde zich in 2004 in Brussel en dompelde zich sindsdien helemaal onder in de Belgische jazzscene. Met zijn composities onderzoekt en verkent hij de structuren van jazz maar verliest daarbij de traditie niet uit het oog. Om dit muzikaal vorm te geven zocht Manolo als bandleader verwante muzikanten uit de Belgische, hedendaagse jazzscene met wortels in de traditionele jazz. De muziek laat jazz sterk weerklinken, maar voelt tegelijk opvallend verfrissend aan. Na zijn vorig project ‘Basic Borg’ wordt dit quartet Manolo’s nieuwe muzikale platvorm en viert hij dit met een releaseconcert van debuutalbum ‘Melys in Diotta’ op het Gentse label el NEGOCITO Records.


Bezetting: Manolo Cabras (contrabas), Jean-Paul Estiévenart (trompet), Nicola Andrioli (piano), Marek Patrman (drum)


http://elnegocitorecords.com



22u00: Bram De Looze & Robin Verheyen


Met dit duo-project richten Bram De Looze en halve Amerikaan Robin Verheyen zich op creatieve muziek met een grote spontaniteit. De passie, invloeden en ontwikkeling uit hun projecten in Europa en New York geven klank aan inventieve improvisaties gecombineerd met composities. Als duo maken ze gebruik van de energie en hun gevoel om met een publiek te connecteren en hun muzikale verbeelding te delen met een grensverleggend oeuvre, vrij van conventies.


Bezetting: Bram De Looze (piano), Robin Verheyen (tenor- en sopraansax)


www.bramdelooze.com - www.robinverheyen.be

Vrijdag 2/09/16



12u30: Steiger


Steiger is als jazztrio ontstaan aan het Conservatorium van Gent. De groep brengt zelfgeschreven, eigenzinnige composities aangebracht door alle leden. Ze staan bekend om hun energieke speelwijze, waarbij interactie en collectieve muzikaliteit voorop staan. Hun muziek is beïnvloed door jazz, pop, rock, elektronische en klassieke muziek. Begin 2016 brachten ze hun eerste werk uit, een 5‐nummerige EP die erg goed onthaald werd door de muziekpers. Momenteel sleutelen ze volop aan hun eerste full-cd en geldt JIP meteen als exclusieve try-out voor dit nieuw werk.


Bezetting: Gilles Vandecaveye (toetsen), Kobe Boon (bas), Simon Raman (drums)


http://vi.be/steiger



14u00: Jazz Rules & Friends Live


Goede kennis en radiomaker Dirk Roels is uitgegroeid tot een echte vriend. Als nieuwe ‘Jazzfriend’ krijgt Jazz Rules het podium op vrijdagnamiddag voor een bijzondere opname van zijn radioprogramma. Verwacht u aan een boeiend panelgesprek rond jazz in Gent met andere Jazzfriends en voorname gasten uit de sector, afgewisseld met een streepje live muziek.


Gasten: o.a. schepen Annelies Storms, Kristof Rosseeuw, Leon Lhoëst, Filip Verneert…


www.facebook.com/jazzrulesradio en www.mixcloud.com/dirkroels




18u00: Filip Verneert EO Simon Quartet


De Gentse jazzgitarist Filip Verneert en de Spaanse jazzpianist EO Simon zijn muzikale zielsverwanten, met een passie voor jazz én klassieke muziek. Ze delen hun melodieuze, innemende en verrassende composities graag met elkaar én met het publiek. Op JIP presenteren ze hun jongste album ‘Meeting Patricia’ aan het publiek in een kwartetbezetting.


Bezetting: Filip Verneert (gitaar), EO Simon (piano), Jean Van Lint (contrabas), Frederik Vandenberghe (drums)


www.filipverneert.be



20u00: JazzLab Series present Antoine Pierre Urbex


Antoine Pierre is een Waalse snaak van 25 maar kan al mooie adelbrieven voorleggen als drummer van het Philippe Catherine Trio en Taxiwars. Met ‘Urbex’ stelt hij een eerste album voor onder eigen naam en met eigen groep. Bekende nummers gecombineerd met heel wat eigen composities op het repertorium. De band is samengesteld uit het kruim van de Vlaamse en Waalse jazzscène, Belgische jazz in de puurste betekenis dus. Dit concert wordt gepresenteerd door jazzfriend JazzLab Series en geldt meteen als de aftrap van het nieuwe seizoen JazzLab Series.


Bezetting: Jean-Paul Estiévenart (trompet), Toine Thys (tenor- en sopraansax, basklarinet),
Steven Delannoye (tenorsax), Bert Cools (elektrische gitaar), Bram De Looze (piano), Félix Zurstrassen (elektrische bas), Frédéric Malempre (percussie), Antoine Pierre (drums, composities)


www.jazzlabseries.be/seizoen-2016-2017/antoine-pierre-urbex



22u00: Hugo Boogaerts’ Moon Express


De Moon Express voert je mee op een rit door diverse stijlen. De muziek laat zich niet onder een noemer vangen maar als we een poging wagen, zou ‘Jafusoul’ (jazz, funk, soul) de beste omschrijving zijn. Bezieler en componist Hugo Boogaerts kent u misschien nog van zijn vorig leven als vast bandlid van de legendarische Wizards of Ooze en daarmee weet u meteen welke jazzvlees u in de kuip heeft.


Bezetting: Bart Van Caenegem (Fender Rhodes piano, synthesizer en vocals), Nico Schepers (trompet, bugel en vocals), Patrick Deltenre (gitaar), Yves Baibay (drums), Bruno De Groote (gitaar)
Hugo Boogaerts (saxofoons, dwarsfluit, synthesizer, percussie en vocals)


http://www.moonexpress.be/index.php/nl/muzikanten/hugo

 





Zaterdag 3/09/16



18u00: Laughing Bastards


 

Laughing Bastards is een project rond Michel Mast waarbij hij zich omringt door jong jazztalent. Het oorspronkelijke drumloze trio werd recent uitgebreid met drummer Casper Van De Velde, wat de soulsound enkel ten goede komt bij optredens op grotere podia. Ook als kwartet blijft deze Gentse groep een belangrijke plaats geven aan de composities van Jimmy Giuffre, die in de jaren ’50 grensverleggende muziek maakte met het drumloze format sax-gitaar-contrabas.


Bezetting: Michel Mast (tenor sax), Jan-Sebastiaan Degeyter (gitaar), Nils Vermeulen (contrabas), Casper Van de Velde (drums)


https://www.reverbnation.com/laughingbastards



20u00: Inside Jazz Management presents Okon and The Movement


Dit jonge zestal brengt een mix van soul, jazz en hiphop, met de indrukwekkende stem van Judith Okon als rode draad. De bandleden zijn gelijkgezinde muzikanten, geïnspireerd door soul, hip hop en funk, en geschoold in jazz. Zwoel en bezwerend door hun onweerstaanbare groove. Ideaal om een broeierige zaterdagavond en –nacht op gang te schieten. Momenteel erg druk bezig aan een nieuw album, wellicht al een voorproefje hiervan op JIP.


Bezetting: Judith Okon (vocals), Lukas Somers (guitar), David Thomaere (keys), Boris Van Overschee (Bass), Sep Francois (percussion), Louis Evrard (drums)


http://www.okonmusic.com/

 



22u00: Kleptomatics


Als Okon and The Movement u nog niet aan het dansen gekregen heeft, dan zal u zich toch niet meer kunnen bedwingen bij Kleptomatics. Deze Gentse feestband speelt jazz, geïnspireerd op de muziek van hedendaagse brass bands uit New Orleans. Toegankelijk voor een luisterend én dansend publiek! Zes blazers en één drummer brengen met catchy riffs en funky grooves de Big Apple even naar Gent.


Bezetting: Rob Banken (alto sax), Peter Delannoye (trombone), Berlinde Deman (tuba), Loïc Dumoulin (trumpet), Thomas Mayade (trumpet), Yves Peeters (drums)


https://www.facebook.com/kleptomatics





Zondag 4/09/16



14u00: BLOW trio


Twee saxofoons en een drumstel. Meer hebben de gemaskerde jongens van BLOW niet nodig. Het Gentse sax dance trio bracht In februari 2016 hun debuutalbum uit, gefinancierd met crowdfunding. Op hun setlist staan eigen nummers naast maffe covers van onder andere The Prodigy en Swedish House Maffia. U merkt het, dit wordt iets anders. Kom deze liveband pur sang ontdekken en u wordt ongetwijfeld weggeblazen.


Bezetting: x (saxofoon), y (saxofoon), z (drum)


http://blowtrio.flavors.me




16u00: Paul Van Gysegems Canciones a las Quatro de la tarde


Paul Van Gysegem behoeft geen introductie maar zijn bijzonder dubbelconcert wel. Hierin toont Paul twee facetten van zichzelf in twee diverse opstellingen. Het trio met Erik Vermeulen en Giovanni Barcella leunt over naar zijn sextet van oudsher, met zijn ankers in de freejazz van Noord-Amerika maar ook met heel wat Europese invloeden. Zijn andere trio, met Bart Maris en de Italiaanse zangeres Paola Bartoletti wordt een ontmoeting tussen twee werelden. Die van de poezië van Lorca in dialoog met een heel gevoelige bassist, gekend voor zijn doorgedreven
vormenonderzoek. Voor deze gelegenheid en als eindpunt van zijn 80ste verjaardagconcerten wordt een dubbel cd gereleased op het festival, uitgebracht op het Gentse el NEGOCITO Records.



Bezetting 1: Paola Bartoletti (vocals), Bart Maris (trompet), Paul Van Gysegem (contrabas)
Bezetting 2: Erik Vermeulen (piano), Giovanni Barcella (percussie), Paul Van Gysegem (contrabas)


http://www.elnegocitorecords.com/



18u00: Lady Linn and Her Magnificent Seven


Met Lady Linn and Her Magnificent Seven heeft Jazz in ’t Park opnieuw een absolute topper als afsluiter van het festival! De Gentse Lady Linn bracht in mei haar vierde studioalbum uit, ‘Keep It A Secret’. Een plaat waarbij de songs schommelen van levendig en uptempo naar intiem en mysterieus. De muzikanten van The Magnificent Seven behoren alvast tot het kruim van de Belgische muziekwereld en drukten ook hun stempel op het geluid van de nieuwe plaat.



Bezetting: Joris Caluwaerts (piano), Filip Vandebril (bas), Steven Van Gelder (drum), Kas Longman (gitaar), Yves Fernandez (trompet), Marc De Maeseneer (saxofoon), Frederic Heirman (trombone)

 

http://www.ladylinn.be





 

 

 
     

 

 

 ©  JAZZEPOES

 

 

 

up again !

 

 

 

back to start !